Šta je novo?

ko šta ima od "retro" računara

Sve to dobar limar može da sredi. Ubaci se novo parče lima, zavari, izgituje, prefarba i biće kao novo.

Sale
mnogo je to posla a upitno je koliko ce dobro da ispadne....

Bolja varijanta je da otkaci prednju masku od plastike s ovog limenog dela kucista. Zatim s limom ode kod nekog gradjevinskog limara i da mu od novog komada lima savije istovetni komad. Njemu posle ostaje da komad lepo ofarba sam ili kod nekoga i sklopi ponovo kuciste.

Dobar predlog. U svakom slučaju, "domaća radinost" mu ne gine :)

Hvala kolege na savjetima. Oticu kod limara da sredi kuciste u svakom slucaju.

Sale
mnogo je to posla a upitno je koliko ce dobro da ispadne....

Bolja varijanta je da otkaci prednju masku od plastike s ovog limenog dela kucista. Zatim s limom ode kod nekog gradjevinskog limara i da mu od novog komada lima savije istovetni komad. Njemu posle ostaje da komad lepo ofarba sam ili kod nekoga i sklopi ponovo kuciste.

Sumnjam da gradjevinski limar moze da mu napravi bas takvo kuciste. Verujem da ima dosta malh zareza, izbocina, te da nije bas samo prosto krivljenje lima na 2 mesta.

Uf, prethodni gazda ga je bas iskasapio, jel masina radi, mislim ploca i ostalo, kuciste ce se vec nekako naci, mozda je bolji izbor nabavka nekog pc kucista slicnih gabarita i prilagodjavanje amiginom rasporedu?

Sutra cu znati da li sve radi, baterija je bila prazna i sutra cu je zamjeniti. Ne vidim da je curila. Ako proradi, napravice mi čovjek kućište da se neće moći provaliti da je pipano (lakiranje sa teksturama kakvo je bilo originalno). Inače momak je napravio preko 75 novih kučišta. To zadovoljstvo će me koštati od 25-50 eura. Kaže da obožava raditi stara kućišta i ako bude zamjerke da ne trebam platiti ništa. originalno napajanje je napravljeno (da bi stavio drugo napajanje stari vlasnik je sve uništio).Dobio sam ja toga dosta sad treba sve pregledati sta radi (od eksternog diska, monitora 1084, skenera, nekog volana kao za avion,dvije palice,dva rf modulatora, preko 1000 disketa-ima i originala). Nisam sve uslikao

Sumnjam da gradjevinski limar moze da mu napravi bas takvo kuciste. Verujem da ima dosta malh zareza, izbocina, te da nije bas samo prosto krivljenje lima na 2 mesta.

Nemoze da napravi celo kuciste ali na apipong masini za savijanje lima moze poprilicno tacno da odradi ovaj najmasiviji deo koji najvise i ostecen. Nisam video kuciste od desktop amiga ali verujem da je slicno onima na PC-u iz tih godina. Ima mali falc za zakacaljkama ili zupcima. Taj deo se moze odseci i napunktovati na novo savijeni lim. Lakse za preradu,manje se vidi da je radjeno pa samim tim i lakse za sakriti. Mozda bi dobro izgledalo i da se samo sa gornje strane postavi novi cetvrtasti lim preko cele gornje povrsine. Blago ce promeniti visinu kucista za debljinu lima ali ako bi se dobro popunilo gitom i presmirglalo tesko da bi posle farbanja iko primetio.

Sada opet to je ono sto bih ja radio ,ali meni je to u okolini sve dostupno da odradim sam za Dz jedino bih morao da kupim novu tablu lima (2x1m oko 1000 din) pa bi ostalo za drugi put, za neku drugu upotrebu.

Imam Amigu 500+,1mb i u perfektnom je stanju. Jedino trazim da kupim originalan poklopac koji je stiti od prasine :)

Kolege borio sam se sa plocom A3000 i daje znake zivota. Popravio sam napajanje, promjenio bateriju. I sad imam pri bootanju da mi se prvo pojavi svjetlo zeleni ekran pa tek onda sivi. Sumnjam na problem sa CIA (njuskajući po netu.). Ne znam nikog u Banjaluci da mogu da provjerim, pa tek narucim onda dio. Koliko sam vidio identican je za svaku amigu. Evo slika.

2013-09-22 09.31.31.jpg

2013-09-22 09.31.35.jpg

2013-09-22 09.31.56.jpg

Da li sam na dobrom putu. Da li je ko imao isti problem.

Da li moze od amige 500 sa oznakom 8520PD, a kod mene je 8520A-1. Pozdrav

Koliko me sećanje služi zelena boja je povezana sa problemima sa (chip) memorijom?

Ovo sam nasao na netu

RED = Kickstart ROM error Two ICs in A1200, A3000, A4000
BLUE = Custom chip problem Denise Paula Agnus
GREEN = RAM error
YELLOW = The CPU has found an error before the error trapping software (Guru) has been activated.
Also caused when the Zorro riser card is not fitted (OS2.x and 3.x requires the A3000 Zorro riser to be fitted). Common sign of this is when boot colors cycle through grey, white, then yellow.
LIGHT GREEN = CIA problem
LIGHT GREY = if stops at grey, CIA can be defective
BLACK/STRIPES ROM or CIA
BLACK (No video) = refer to comments below

Sama popravka moze biti problematicna ja ti mozda mogu pomoci ali nikad nisam radio sa A3000 javi se ovih dana pa mozda nadjem vremena ako si spreman da rizikujes da cu sve rasturiti posto moje popravke obicno zavrse tako iz nepoznatog razloga :)

ok Majsta. Sutra dobijam CIA chipove. Pa ako ne bude to javim ti se. Mislim da bi mi ti mogao dosta pomoći.pozz

Pa mozda i bi ali je pitanje kakvu opremu za ispitivanje imas. poslah ti broj na PM pa cemo vidjet mogul pomoc kad se cujemo.

Ako to poravljate, obavezno neke fotografije, da i mi uzivamo :d

ja izgubio tipku i feder od A1200 kad sam je izbeljavao. Em je rezultat los, em sam zeznuo tastaturu. Moram novu da narucim sa UK layotom. Poludeo sam

I ajde ostali vlasnici Amiga upisite se. Malo nas je iz Srbije.

Prilozi

• aown.jpg
    aown.jpg
    252.7 KB · Pregleda: 104
Poslednja izmena:
Stavio sam nove CIA cipove i nista. Sad moram ispitivati memoriju

moja amiga 500+,1mb
picture-024.jpg

Poslednja izmena:
lepo, ali nemas RGB SCART konektor/kabl?

1.3 ili mozda 1.2 ?

ja izgubio tipku i feder od A1200 kad sam je izbeljavao. Em je rezultat los, em sam zeznuo tastaturu. Moram novu da narucim sa UK layotom. Poludeo sam

I ajde ostali vlasnici Amiga upisite se. Malo nas je iz Srbije.

Koja tipka je otisla u kanalizaciju???

Kolege borio sam se sa plocom A3000 i daje znake zivota. Popravio sam napajanje, promjenio bateriju. I sad imam pri bootanju da mi se prvo pojavi svjetlo zeleni ekran pa tek onda sivi. Sumnjam na problem sa CIA (njuskajući po netu.). Ne znam nikog u Banjaluci da mogu da provjerim, pa tek narucim onda dio. Koliko sam vidio identican je za svaku amigu. Evo slika.

Pogledajte prilog 123805

Pogledajte prilog 123806

Pogledajte prilog 123810

Da li sam na dobrom putu. Da li je ko imao isti problem.

Da li moze od amige 500 sa oznakom 8520PD, a kod mene je 8520A-1. Pozdrav

Potrebna ti je CIA 8520A-1. Ovo najvise lici kao da je CIA stradala ili je neki trace na ploci. Svakako dobro isproveravaj sa lupom i dobrim svetlom. Meni je nedavno stigla A3000T ploca koja na izgled deluje besprekorno (iako ne radi) a kad sam poceo da je temeljno pregledam, nadjoh vec 5-6 prekida u zoni baterije. Krpim je danima.
BTW, gde se nalazi taj genijalni limar koji pravi replike delova kucista. Ceo Beograd sam pretabanao da nadjem nekog ko bi mi napravio nedostajucu stranicu kucista za A3000T. Veoma je jednostavna ali je lim debljine 1mm a svi limari rade sa 0,5 do 0,75 maksimalno.

Poslednja izmena:
Pa radi sa 0,75 mm. Osim ako ne planiraš da držiš CRT monitor na njoj to će ti biti sasvim dovoljna debljina.

Koja tipka je otisla u kanalizaciju???

nemam pojma. Mrzi me da vadim Amigu iz kutije. Sve jedno mora se nova tipkovnica naruciti.

edit: uslikao sam. Steta za isarane tastere od hidrogena... Mora nova tastatura. Srecom prodaju nove na ebay

4e4u5utu.jpg

Poslednja izmena:
Samo ne znam sta ti je trebalo da je izbeljavas?.....................
ja sam moju a500 rastavio i oprao deo po deo. Dobro natrljam merixom da ostane onako kao pasta i tako ostavim da odstoji maloposle se ispere dobro u vrucoj vodi iz par puta i bude lepo i cisto . Kroz ovakav postupak je proslo i par c64. Mozda nisu iste boje kao kad su bili novi ali po meni to i nije potrebno.

i meni se to izbeljivanje ne svidja mnogo, mislim sve je to lepo, ali 'retro' racunar treba da ima 'retro' izgled. :)
a imam jednu a1200 koja izgleda mnogo gore, ali bitno je da radi.

Mige, koji si hidrogen koristio kad se skinula i štampa sa tastera?! Ja sam na par Amiga uradio izbeljivanje i uvek mi je sve prolazilo bez problema. Na pojedinim je žutila stvarno bilo u izobilju.

i meni se to izbeljivanje ne svidja mnogo, mislim sve je to lepo, ali 'retro' racunar treba da ima 'retro' izgled. :)

Pa sve je dobro dok je "patina" ujednačena. Ali ako je kućište samo jednim delom bilo izloženo suncu ili nekom izvoru toplote pa je samo polovina kućišta požutela ili npr. samo jedna od strana to onda stvarno izgleda jako ružno. Ne znam gde sve ljudi drže svoje kompjutere, svašta mi je dolazilo u ruke.

Meni se ipak vise svidjaju one NOS Escomove Amige 1200 sto je Petro prodavao.

Mige, koji si hidrogen koristio kad se skinula i štampa sa tastera?! Ja sam na par Amiga uradio izbeljivanje i uvek mi je sve prolazilo bez problema. Na pojedinim je žutila stvarno bilo u izobilju.

Koristio sam Hidrogen emulziju 12%

Evo je jedna fotka dok je bila rastavljena...

Prilozi

• 20121006_131407.jpg
    20121006_131407.jpg
    384.2 KB · Pregleda: 90
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno