Šta je novo?

Kloniranje starih hdd na ssd, preporuka za program

Ja sam uspeo sa Macrium Reflect free da kloniram HDD C particiju na SATA SSD i potom samo isključim HDD skroz u BIOS-u sa boot liste i pritom stavim SSD kao prvi boot drive da butujem OS Win7. Znači nisam vadio kablić.

To je normalno kada sve prođe u redu. Sada bi trebalo da imaš dva identična systeme na 2 diska. Možeš da imaš koliko diskova je moguće da se priključi na ploču.

Može li ovaj Macrium da se skine bez registracije?
Treba mi na dve mašine na poslu zameniti ssd, umesto 256GB staviti 512GB i klonirati sadržaj da ne mora sve ispočetka da se instalira (ima par aplikacija koje ne bi mogao da pronađem) .

Neko je ovde pominjao DiskCopy program. Nikako da mi naiđe neki sistem za kloniranje da isprobam program.

Danas ću probati Diskcopy jer nekoliko dana ne uspevam da podignem sistem sa kloniranog nvme diska (sačuvao sam originalni ssd, a on radi bez problema).
Probao sam i Macrium i Clonezillu, ali uvek dobijem plavi ekran, a ovo je ko zna koji put da radim istu stvar.

Ja sam uspeo sa Macrium Reflect free da kloniram HDD C particiju na SATA SSD i potom samo isključim HDD skroz u BIOS-u sa boot liste i pritom stavim SSD kao prvi boot drive da butujem OS Win7. Znači nisam vadio kablić.

al to sve nisi radio sa W10 ili W8 nego sa W7?
zato što W10 ima drugačiji loader.

kod mene je /bcd bio problem. rešio u command promptu diskpart-om itd... bez potrebe za dodatnim softverom.

Trebalo bi da zamenim M.2 256GB u laptopu za 2TB. Imam eksterni M.2 enclosure. Kapiram da bilo koji od navedenih programa moze da prebaci Win 11 i da on ostane licenciran. Jedino me brine, obzirom da vidim da postoji i bit locker, ciji kod nemam tj. ne znam kako da ga nadjem, da li ce on praviti problem ili ne?

Da li je Bitlocker activan, tj. disk kriptovan ?
Za kloniranje

Ja sam koristio Hirens boot, i na njemu alate za kloniranje, neki rade posao, neki ne. AOMEI je radio skoro svaki put, Hirens se meni pokazao kao odlican USB za dijagnostiku. Mini Partition Wizard sam koristio pre ali mi je nekoliko puta napravio brljotine i ne koristim ga vise.

Popisah preporuke drugih kolega, pa cu cim se ukaze prilika testiracu. Imam i neki HDD dock, i ima opciju kloniranja, ali nisam nikad probao da li moze OS da klonira.

Pa kloniranje OS-a je i glavni cilj, za ostalo je dovoljno samo kopiranje ili još bolje backup.

Danas ću probati Diskcopy jer nekoliko dana ne uspevam da podignem sistem sa kloniranog nvme diska (sačuvao sam originalni ssd, a on radi bez problema).
Probao sam i Macrium i Clonezillu, ali uvek dobijem plavi ekran, a ovo je ko zna koji put da radim istu stvar.
Koji je operativni sistem. Ukoliko je windows 7, prvo treba da instaliraš drajvere za m2.nvme pa tek onda uradiš kloniranje takvog sistema na m2.

Edit:
Zanemari glup post, čim si uspeo da kloniraš, imaš drajver...

Da li ti je originalni ssd MBR ili GPT particionisan?

Ja sam koristio CloneZilla na novom SSD ju oktobru. Stari HDD je bio dosta spor (Visual studio je radio katastrofalno i ceo sistem je bio prespor), pa sam bio malo napet da li će sve dobro da se završi, ali kad sam posle uključio PC na novom SSD sve je radilo super. Windows 10 se ponaša kao da nisam ništa menjao.

CloneZilla sam stavio na USB i onda pokrenuo taj program iz BIOS-a.

Postavio sam temu pre više od četiri godine i vidim da je s vremena na vreme aktuelna. U mešuvremenu sam odradio trocifreni broj kloniranja. Apsolutni favoriti su mi Macrium i Mini Tool Partition Wizard. Nekad radim iz Windowsa nekada sa Streleca. Još uvek ima starijih mašina koje voze sistem na HDD-u i omiljena radnja mi je da iskloniran hdd na ssd. Pre desetak dana sam HDD sa bad sektorima isklonirao na 512gb ssd uz pomoć Mini Tools, laptop je progledao (17" Acer star 12g, core i5 druga gen. očuvan šteta da se baci) obično mi je priprema chkdsk/f da mi malo sredi stvar na disku u suprotnom kloniranje hoće da pukne.
Macrium koristim često na poslu za pravljenje image diskova računara koji imaju dosta instaliranih dodatnih programa čija ponovna instalacija bi odnela dosta vremena a i onih za koje nemam sačuvane ključeve za Office (win je uglavnom vezan za hardver digitalnom licencom). Ovo mi je tri puta u praksi poslužilo zadnjih par godina da uradim restor sistemskog diska plus vratim podatke iz dnevnog bekapa (koji je druga priča nevezana za ovu temu). Kad napravim image obavezno ga proverim tako što pokušam da odradim restore od tog imagea na neki disk ali ga ne odgrašujem dalje nego samo prvi korak gde mi pokaže raspored prostora i particija koje će biti vraćene iz imagea. Ukoliko je image loše kreiran neće se pokazati ovaj raspored particija i prostora (ovo mi se isto događalo). Nisam isprobavao i istraživao sve opcije ovih programa već sam se držao onoga što mi služi za konkretne stvari i za te opcije mogu da preporučim ova dva programa.

I od mene preporuka za Mini Tool Partition Wizard.

Meni je poslužio kada su se klonirali ssd na nvme, trebalo je prvo konvertovati sa MBR na GPT particionisanje pre kloniranja, za te stvari odličan.

Nazad
Vrh Dno