Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

• Začetnik teme Začetnik teme maxy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kolike su energetske potrebe objekta za grijanje, to je izuzetno vazan podatak?
Све што сам знао сам написао, ако се мисли на стручну процену и можда неки елаборат, то немам😉. Иначе је централно грејање инсталирано свугде у стану те би ово било за догревање собе и лети за поуздано и озбиљније хлађење с обзиром да је соба под равном плочом крова.

Kolike su energetske potrebe objekta za grijanje, to je izuzetno vazan podatak?
Све што сам знао сам написао а ако се мисли на неку стручнију процену или елаборат, то не знам...
Битно да се зими економично догрева а лети да поуздано и добро хлади с обзиром да је изнад кровна плоча (изложена сунцу цео дан).

Молим админе да обришу вишак мојих објава, нешто нисам најбоље притискао😁
Извињавам се и хвала.

Све што сам знао сам написао а ако се мисли на неку стручнију процену или елаборат, то не знам...
Битно да се зими економично догрева а лети да поуздано и добро хлади с обзиром да је изнад кровна плоча (изложена сунцу цео дан).
Mislim na to, ako je vec neko stanovao, uzmite račune stare grijanje ilu za struju pa vidite koliko vuče zimi, koliko ljeti, ta razlika y kWh vam je potrosnja na grijanje. To je glavno da možeš imati malo vise od "odoka" procjene. Koliki ti je budžet je isto jedna od glavnih stavki, da ne bude "18ka" od 22 kg 🙂

Odabrao sam 3 modela
Gree Comfort amber pro 12k 61000 RSD
Haier pearl premium 12k 55000 RSD
Venting VSEPBU-12HRNFN8 PRO 51990RSD
tu je i
Gree Clivia Ai 12k GWH12AUCXB 55000 RSD

Ne znam za koju da se odlucim. Sve su tu slicne po karakteristikama.

Mislim na to, ako je vec neko stanovao, uzmite račune stare grijanje ilu za struju pa vidite koliko vuče zimi, koliko ljeti, ta razlika y kWh vam je potrosnja na grijanje. To je glavno da možeš imati malo vise od "odoka" procjene. Koliki ti je budžet je isto jedna od glavnih stavki, da ne bude "18ka" od 22 kg 🙂
Ево неких прегледа за последњих годину дана укупне потрошње струје, ако значи (догревање и хлађење су били са постојећом климом наведеном у ранијој објави):
Март 2025 331 kWh
Април 2025 251 kWh
Мај 2025 264 kWh
Јун 2025 279 kWh
Јул 2025 382 kWh
Август 2025 259 kWh
Септембар 2025 295 kWh
Октобар 2025 255 kWh
Новембар 2025 323 kWh
Децембар 2025 350 kWh
Јануар 2026 397 kWh
Фебруар 2026 323 kWh
Март 2026 300 kWh
Буџет сам навео око 500€ али као што поменух не бежим ни од скупљих ни од повољнијих опција. Иначе је централно грејање у стану па би клима служила за догревање и битно је да проверено добро ради и на озбиљнијим минусима, тј. и испод -20°C и да хлади до што више спољне температуре у плусу.
Хвала.

Odabrao sam 3 modela
Gree Comfort amber pro 12k 61000 RSD
Haier pearl premium 12k 55000 RSD
Venting VSEPBU-12HRNFN8 PRO 51990RSD
tu je i
Gree Clivia Ai 12k GWH12AUCXB 55000 RSD

Ne znam za koju da se odlucim. Sve su tu slicne po karakteristikama.

Izaš'o mi pre neki dan na YT neki kanal Majstorije (recimo da se tako zove) gde lik ima snimke nekih otvorenih klima uređaja, a juče je valjda izbacio neke svoje liste preporuka.
Nije da je bitno za tvoj slučaj, ali nije loše videti kako neka klima izgleda iznutra.

Izaš'o mi pre neki dan na YT neki kanal Majstorije (recimo da se tako zove) gde lik ima snimke nekih otvorenih klima uređaja, a juče je valjda izbacio neke svoje liste preporuka.
Nije da je bitno za tvoj slučaj, ali nije loše videti kako neka klima izgleda iznutra.
Gledao sam bas taj video sa preporukama. On hvali Hisense energy pro x , onda ga ja pitam u tom videu sta misli o mdv all easy pro. Kaze da je to visa klasa, odlican uredjaj. Posle jos nekih pitanja od drugih i kao on ne bi uzeo hisense i tako. Pa ne znam sta da mislim. Ni ja ne bi hisense

Narucio sam Fujitsu 12 Keta za 64000 RSD 😀 Cekam za potvrdu narudzbe. Valjda nisam pogresio 🙁
Rekao bih da nisi ja imam tu klimu odrzava temperaturu u 1c klima je baš tiha i ne troši puno.Aplikacija je pristojna. Kod mene nije testirana pod nekim ekstremnim haldnoćama ali generalno sam jako zadovoljan.Greje dnevdnu direktno i postavljena je tako da duva u trpezariju i kuhinju kroz vrata oko 30m2 ukupno. Kuća je solidno (ne idealno) izolovana i ima novu schuco stolariju.

Rekao bih da nisi ja imam tu klimu odrzava temperaturu u 1c klima je baš tiha i ne troši puno.Aplikacija je pristojna. Kod mene nije testirana pod nekim ekstremnim haldnoćama ali generalno sam jako zadovoljan.Greje dnevdnu direktno i postavljena je tako da duva u trpezariju i kuhinju kroz vrata oko 30m2 ukupno. Kuća je solidno (ne idealno) izolovana i ima novu schuco stolariju.
Ma biće ona odlična meni .
Da li ima ugrađen wifi ili ne?

koji ovlasceni servis za godisnje odrzavanje u centru BG se preporucuje za stariju manju samsung. Koliko bi trebalo da kosta i sta bi trebalo da urade.

Da li ima veze ako je ovlascen ili nije.

Kakve su klime panasonic TZ serija? Jos mi radi 18 godina star panasonic Uw12GKE. Jel Panasonic danas po kvaliteti u rangu Daikina i Mitsubishi?

Ево неких прегледа за последњих годину дана укупне потрошње струје, ако значи (догревање и хлађење су били са постојећом климом наведеном у ранијој објави):
Март 2025 331 kWh
Април 2025 251 kWh
Мај 2025 264 kWh
Јун 2025 279 kWh
Јул 2025 382 kWh
Август 2025 259 kWh
Септембар 2025 295 kWh
Октобар 2025 255 kWh
Новембар 2025 323 kWh
Децембар 2025 350 kWh
Јануар 2026 397 kWh
Фебруар 2026 323 kWh
Март 2026 300 kWh
Буџет сам навео око 500€ али као што поменух не бежим ни од скупљих ни од повољнијих опција. Иначе је централно грејање у стану па би клима служила за догревање и битно је да проверено добро ради и на озбиљнијим минусима, тј. и испод -20°C и да хлади до што више спољне температуре у плусу.
Хвала.
Da li ta klima treba da radi isključivo za tu jednu sobu od 18kvm, ili bi iz nje trebalo da dogreva i hladi CEO stan?
@lafa011 po ovoj potrošnji, taj posao bi odradila i japanska 7-ca. Ajd' nek bude 9-ka, nije mnogo skuplja. Ali nema potrebe stavljati jaču. A to da greje na -25 i hladi na +50 su marketing fore. Svaka će da radi, jer je limit do gasa (R32) a ne ne znam ni ja čega. Moj predlog bi bio Fujitsu ASYG09KETA. Ima je za ravno 50k din u Hladnoj Prodavnici.

Poslednja izmena:
Narucio sam Fujitsu 12 Keta za 64000 RSD 😀 Cekam za potvrdu narudzbe. Valjda nisam pogresio 🙁
De si pogresio za te pare, to je ustvari KMxx ( koju imam ) sa drugacijim oblikom unutranje jedinice. Pre skoro pet godina platio sam je 73k ( prilicno sam sig, naci cu racun )
Primarno greje i hladi 40-ak kvm kuce sa tri spoljna zida, a i onaj cetvrti nije sretna prica, ide ka negrejanom stanu.
Izolacija petica stiropor i pvc od pre 20 godina sve. Tavan desetka, pod 2 cm.

Nikad nikakav problem, ni na minusima ni na plusevima, miruje mozda 1 mesec sve skupa u godini, ostalo vrti i kondicionira kako si joj zadao.
U prvo vreme te odusevi kako fino-tacno odrzava temp, kasnije je zaboravis i zamajes se drugim stvarima.

Gde mnogo matori? Pa ja sam 2018-te plaćao 12LMCE po 72k! I nisam se pokajao. To je srednja klasa Fujitsu klime, odličan izbor za te pare. Jedina bolja varijanta je bila pre par meseci kada je Hladna Prodavnica nudila "Frankenštajn" Fujitsu, sa unutrašnjom 12LMCE a spoljašnjom od kanalske 12-ce od preko 40kg. To ko je uzeo nije se pokajao.

Da li ta klima treba da radi isključivo za tu jednu sobu od 18kvm, ili bi iz nje trebalo da dogreva i hladi CEO stan?
@lafa011 po ovoj potrošnji, taj posao bi odradila i japanska 7-ca. Ajd' nek bude 9-ka, nije mnogo skuplja. Ali nema potrebe stavljati jaču. A to da greje na -25 i hladi na +50 su marketing fore. Svaka će da radi, jer je limit do gasa (R32) a ne ne znam ni ja čega. Moj predlog bi bio Fujitsu ASYG09KETA. Ima je za ravno 50k din u Hladnoj Prodavnici.
Управо је то и идеја, да та једна соба буде оптимизована са климатизацијом како лети тако и зими.
Раван кров (вероватно без неке боље изолације), стара дрвена столарија, ако је могуће нижа потрошња су параметри ка којима стремим а да је клима поуздана (ценим да ако декларисано ради на -25°C па до +50°C онда то стоји као тврдња на основу неког квалитета израде и самих делова а да се не мислимо касније и јуримо са мајсторима па отуда и тај предуслов).
Велико хвала на препоруци!

Март 2025 331 kWh
Април 2025 251 kWh
Мај 2025 264 kWh
Јун 2025 279 kWh
Јул 2025 382 kWh
Август 2025 259 kWh
Септембар 2025 295 kWh
Октобар 2025 255 kWh
Новембар 2025 323 kWh
Децембар 2025 350 kWh
Јануар 2026 397 kWh
Фебруар 2026 323 kWh
Март 2026 300 kWh
Хвала.
Pod pretpostavkom da je postojeca klima uspevala da postigne zeljenu temperaturu priliko grejanja i hladjenja, a imajuci u vidu minumum i maksimum mesecne potrosnje 251kWh i 397kWh, a opet sa pretpostavkom da je ta razlika nastala iz raszlicitih potreba za klimatizacijom (sto i ima smisla jer iz mog iskustva najmanje energije za klimatizaciju biva potrebno u aprilu/maju i septembar/okotbar, a tvoji podaci su konzistentni sa time), delta je 150kWh, sto je pitom zahtev za moderne invertere. Teoretski bi i cestita 7ica radila posao.
Forumska mudrost (dobra) kaze da u proseku japanski proizvodjaci nude najmanje zavrzlama u ekspoataciji, a videh da ih ima u trazenom kapacitetu (7~9~12kbtu) i za ~500e.
(tek kad sam napisao sam video post Jozza-e koji kaze skoro isto sto i ja, no kad vec napisah neka ostane 😀 )

Da li neko ima ideju sta uzeti posle mitsu Ln35vg? Pisao sam ranije da sam je kupio u julu prosle godine gde se pojavilo neko caktanje i bukvalno kao da sam imao dizel motor okacen na zidu. Reklamirao, cimao se malo sa SS od decembra i na kraju dosli i zamenili je u martu. Evo nije proslo ni 2 meseca i tu novu koju sa stavili je pocela da se cuje isto, sa tim da ova nova uz taj zvuk stvara i neki cudan miris koji bih opisao kao neki miris magacina ili miris neceg novog koji i nakon 2 meseca nije nestao.

Nemam vise zelje da se *****avam sa ovom klimom i da se pitam da li ce se zvuk javiti nakon isteka 6 meseci ili saobraznosti. Iako sam jako zadovoljan radom i potrosnjom klime gde je pokrivala ~20kvm + ~11kvm hodnik, zamenio bih je za nekog drugog japanca u istom cenovnom rangu ili se ispruzio za jos malo ako treba.

Neke ideje su mi:
  • Mitsu - SRK35ZSX-W kireia (samo ako mora jer nisam siguran koliko hocu da se cimam sa mitsu)
  • Daikin - FTXJ35AS emura II
  • Daikin - FTXM35A perfera
  • Daikin - FTXA35BB stylish (kod Daikin klima me malo brine to sto su pravljenje u ceskoj i turskoj)
  • Toshiba - B13N4KVRG haori
  • Toshiba - B13J2AVSG shorai edge

Mozda neka Fujitsu mada nisam nasao puno opcija da se kupe kod nas.

Kako nisi našao, bukvalno Fujitsu najviše daje za uložen novac jer imamo bolje cene od okruženja.

Mitsu - SRK35ZSX-W kireia (samo ako mora jer nisam siguran koliko hocu da se cimam sa mitsu)
Iako je zver od klime ali takodje je poznata po tome da se desava bas taj ticking-noise (biksna/turbina) + da mehanizam od krilce/lopate skripi 🙂
Uskoro izlazi naslednik od ZSX ---> ZTX-WA
Evo komentara od jednog clana koji ima ZSX
Screenshot_20260419-120615~2.jpg

Mozda neka Fujitsu mada nisam nasao puno opcija da se kupe kod nas.
Imas uvoznika Viacom ako gledas na snagu onda imas Fuji KGTG ---> 6.1kw 🙂

Poslednja izmena:
Iako je zver od klime ali takodje je poznata po tome da se desava bas taj ticking-noise (biksna/turbina) + da mehanizam od krilce/lopate skripi 🙂
Uskoro izlazi naslednik od ZSX ---> ZTX-WA
Evo komentara od jednog clana koji ima ZSX
Pogledajte prilog 536366

Imas uvoznika Viacom ako gledas na snagu onda imas Fuji KGTG ---> 6.1kw 🙂
Jest' 6.1kW u max @+7°C. Pdesign je 2.5kW. Svakako će raditi u tih 20+11kvm u pola snage. Ako stvarno hoće najbolje za svoje pare nek vidi Daiseikai 10 u veličini 10 ili 13. Ima sa onom maskom sa drvenim letvicama

Jest' 6.1kW u max @+7°C. Pdesign je 2.5kW. Svakako će raditi u tih 20+11kvm u pola snage.
To mi jasno druze 🙂
Nego kad vec pita za Fuji + vidim da mu je snaga mnogo bitna zato sam predlozio KG
Ako stvarno hoće najbolje za svoje pare nek vidi Daiseikai 10 u veličini 10 ili 13. Ima sa onom maskom sa drvenim letvicama
Neka se raspita kakva je podrska za Toshiba vidim da je uvoznik Kovent i MB F****
Npr. da ide sve preko njih ---> kupovina, ugradnja itd.
A ne kupovina zbog 5-10k na netu, pa dodje neki baja koji montira prvi put takvu makinu i na kraju kuku lele 🙂

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno