Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

• Začetnik teme Začetnik teme maxy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
1000003194.jpg
Mislim da je u bih hisense najeftiniji i komsija ima frozzini koji je korektno ugradjen sa 3m bakarnih cijevi, kod mene hisense nema ni 20cm bakarnih cijevi.
Sta bi to znacilo sad kad je klima direkt povezana sa vanjskom ?

1000003196.jpg
Po ai je ok da nema bakarnih cijevi, a sve klime imaju....

Dakle, ovo je zvanični odgovor uvoznika za Hisense.

Znaci ipak trebalo bi biti 2-3 metra bakarnih cijevi ? Dali to znaci da trenutno klima ne radi pod "punom" snagom ?

Ja sam puno istrazivao Daikin, imam tri komada, pa mogu ti reci neke stvari oko model Perfera.
Unutrasnja oznake FTXM-A ima celosno novi dizajn.
Znam da si pisao, da tvoja Perfera Parapetna juri +4c! Znas slucajno kako je kod obicne (zidna) Perfera?
ili ovo vazi generalno za Perfera? 🙂
----->

Prilozi

• Dhhsjs~2.jpg
    Dhhsjs~2.jpg
    29.8 KB · Pregleda: 55
Poslednja izmena:
Ako nemas nikakvo brujanje/vibracija onda nema veze, ali nece da ti uvaze garanciju ako je navedeno 3m instalacije od strane uvoznika.
Pa poprilicno sam siguran da svaki proizvodjac to navodi kao obavezu, klima je uzeta u lokalnoj radnji i oni su preporucili majstora. Tako da je njihova garancija i majstor.
Ja bih se najradije pozvao na garanciju, ali kako da dokazem da ona ne radi punom snagom.
Buka/vibracije bas i ne, mozda nekad zato sto je klosar samo na 2 sarafa vanjsku stavio na zid jedan se vec iskrivio

Da. Apsolutno ste u pravu. Sada klima ne radi "punom" snagom.
Da li još nekako mogu da vam pomognem?
Ma najgore sto znam da je fuser od majstora, ali kako da dokazem, stvarno mi se nije dalo cimati dok je klima "radila" ali vec drugi put me *****ava, a sad je i fasada stavljena gdje jos vise usr*na stvar.

Ovo napisano je bilo šala na račun ai.

Ne znam šta da ti kažem.

Pa poprilicno sam siguran da svaki proizvodjac to navodi kao obavezu, klima je uzeta u lokalnoj radnji i oni su preporucili majstora. Tako da je njihova garancija i majstor.
Ja bih se najradije pozvao na garanciju, ali kako da dokazem da ona ne radi punom snagom.
Buka/vibracije bas i ne, mozda nekad zato sto je klosar samo na 2 sarafa vanjsku stavio na zid jedan se vec iskrivio
Sto je manja instalacija, veca je efikasnost. To sto svi traze 3m instalacije je zbog ogradjivanja od reklamacija vezanih za brujanja i vibracija. Vakumiranje je najvaznija stavka, ali i ja bi trazio 3m instalacije za svaki slucaj sto bi se reklo.
Nema zasto da ti ne radi punom snagom. Ako toliko zelis da vidis da li radi punom snagom, uzmi pametnu uticnicu, setiraj max temp, i vidi dali dostize max input deklarisan na nalepnici klime. Isto vidi i koju temperaturu ti izbacuje na izduvu. Treba da bude vise od 50C ako nije neki prevelik minus napolju, fan da bude na max

Samo se ti sali pa ces biti bagovan. Ja sam jednom tako rekao jednom drugu forumackom, pravi djecu, neka trce kroz kucu pa ce bolje mjesat vazduh i bome upozoren sam bio 🤣🤣
😀
Screenshot_20260117-180345~2.jpg
@Topic
Jel ima neko iskustva sa ovakvim podni nosaci? Dali su se dobro pokazali na duze vreme itd. 🙂
----->

Prilozi

• viber_image_2022-10-13_11-30-52-576~2.jpg
    viber_image_2022-10-13_11-30-52-576~2.jpg
    30.6 KB · Pregleda: 58
  • viber_image_2022-10-13_11-30-53-863.jpg
    viber_image_2022-10-13_11-30-53-863.jpg
    50.8 KB · Pregleda: 48
Znam da si pisao, da tvoja Perfera Parapetna juri +4c! Znas slucajno kako je kod obicne (zidna) Perfera?
ili ovo vazi generalno za Perfera? 🙂
----->
Vazi generalno za Perfera.
Kod mene je temperatura uvek 2~2.5 stepena vise nego ono sto je zadato na klimi.
Klima ima ono sto Daikin zove "heat boost" daje se od sebi da bi postigla zadatu temperaturu, u slucaju 20°, a modulacija zapocinje tek nakon toga.
Tako da uvek nadmasi za 2 stepena.
E sad kineske klime koji imaju termometar u dajlinski, taj I-Feel, mozda rade bolje. Japanci nemaju to kolko znam.
Mozda su i zato onih +4.5° kad se SJ iskluci.

Drugo kad se SJ ugasi to ne znaci da ce i UJ uraditi. Ona ima posebna logika kako radi. Bitna je temperatura izmenjivaca koju meri sa termistorom.
Kad je temp vise od 36° onda UJ radi normalno na bilo koju brzinu.
Kad temp opadne ispod 36° al je veca od 15° klima nastavi da radi u silent mode. Ne oseca i necuje se uopste nista.
Kad temp opadne ispod 15 tek onda se iskljuci.
Screenshot_20260117_125247_Gallery.jpg

Koristim dve Midea-e i rade maltene isto, setovane na 24 i uglavnom na 25-26 udju u taj mod odrzavanja, Solistice ide na 26 a Oasis bas retko. To je sad kad je hladno, kad je bilo toplije obe su se vise iskljucivale, tj koliko sam skontao samo ventilator radi.
Ono sto je interesantno je da kada nema nikog kuci setujem obe na 22 da odrzavaju temp. i tog momenta kad ih setujem pocnu da moduliraju i tako jako dugo drze, sto znaci da tada ne idu na stepen dva preko.
Pitam se koliko je tesko napraviti softver kad dodjes na 24 gasi ili odrzavaj. Znam da cela prica iza kako klima radi nije bas toliko jednostavna ali nije ni rocket science da ne moze da se napravi da gadja u stepen.

Kod mene hisense uvek maši za stepen dva, ali s ozbzirom da grijem sa njim mnogo više nego što je predvidjeno, opraštam mu 😀
Inače na aplikaciji mogu 32 da stavim, a na daljinskom samo 30max 🙂

Pozdrav. Potrebna mi je pomoć. Mesec dana pokušavam da pronađem rešenje ali ne ide. Da li se neko razume u strujanje vazduha u zatvorenom prostoru?
U spavaćoj sobi u kojoj je istovremeno treba da spava i beba, postavljen je klima inverter (Fujitsu 14 KMCG) za potrebe grejanja. Problem je što nikako ne mogu da pronađem pravu poziciju kreveta i kreveca ( ili ostalog nameštaja -plakari / ormari ), koja će u odnosu na klimu da eliminiše strujanje vazduha koje se javlja oko uzglavlja kreveta i kreveca. Svako jutro se budim sa bolovima u sinusima i začepljenim ušima. Krevet je prvo bio na južnom zidu a nameštaj na severnom, i isti je problem bio. Ono što sam primetio je da vazduh struji sa zapadnog (levog zida). Ukoliko se neko razume u ovu vrstu problematike, bio bih vam zahvalan ukoliko može da predloži neko rešenje. Hvala.🙂

Prilozi

• soba copy-novi raspored copy1.jpg
    soba copy-novi raspored copy1.jpg
    170.8 KB · Pregleda: 64
Ne razumem se naročito, al' da probam po logici....

1. Ako ti je ventilator na "auto", probaj da ga fiksiraš na manju brzinu, tj. minimalnu sa kojom ravnomerno greje prostor. Ako time rešiš, onda možeš postaviti tajmer u aplikaciji da se sama namešta na auto preko dana a noću na odgovarajuću fiksnu brzinu.
2. Ormar 4 uz ormar 2?
3. Da li si probao da usmeriš krilca desno, prema TA peći (horizontalni swing ti predpostavljam nije uključen)?
4. Krilca po vertikali za položaj ili dva više od trenutnog (predpostavljam da dole duva trenutno)?

Sve ovo naravno isprobaj jedno po jedno (datim redom) u odnosu na trenutnu postavku, tj. ne kombinuj dok ne proveriš pojedinačno! 🙂

1. Ako ti je ventilator na "auto", probaj da ga fiksiraš na manju brzinu, tj. minimalnu sa kojom ravnomerno greje prostor. Ako time rešiš, onda možeš postaviti tajmer u aplikaciji da se sama namešta na auto preko dana a noću na odgovarajuću fiksnu brzinu.
2. Ormar 4 uz ormar 2?
3. Da li si probao da usmeriš krilca desno, prema TA peći (horizontalni swing ti predpostavljam nije uključen)?
4. Krilca po vertikali za položaj ili dva više od trenutnog (predpostavljam da dole duva trenutno)?

Sve ovo naravno isprobaj jedno po jedno (datim redom) u odnosu na trenutnu postavku, tj. ne kombinuj dok ne proveriš pojedinačno! 🙂

2. Ormar 4 uz ormar 2?

Nekoliko puta pomerao sam nameštaj i krevet, kao da igram Tetris.🙂 ChatGpt kaže da se stvara neki Coanda efekat - povratna petlja.

Nama je klima iznad kreveca, dok se isti koristio, klima je bila podesena da duva negde po sredini zida prekoputa, tako da nikakavo strujanje nije bilo oko bebine glave (a i nasih).

Pozdrav. Potrebna mi je pomoć. Mesec dana pokušavam da pronađem rešenje ali ne ide. Da li se neko razume u strujanje vazduha u zatvorenom prostoru?
U spavaćoj sobi u kojoj je istovremeno treba da spava i beba, postavljen je klima inverter (Fujitsu 14 KMCG) za potrebe grejanja. Problem je što nikako ne mogu da pronađem pravu poziciju kreveta i kreveca ( ili ostalog nameštaja -plakari / ormari ), koja će u odnosu na klimu da eliminiše strujanje vazduha koje se javlja oko uzglavlja kreveta i kreveca. Svako jutro se budim sa bolovima u sinusima i začepljenim ušima. Krevet je prvo bio na južnom zidu a nameštaj na severnom, i isti je problem bio. Ono što sam primetio je da vazduh struji sa zapadnog (levog zida). Ukoliko se neko razume u ovu vrstu problematike, bio bih vam zahvalan ukoliko može da predloži neko rešenje. Hvala.🙂
Sve si dobro uradio, krilca ka TA peći tj. suprotno od vas, smanji brzinu na 2 ili 3. Jedino kad radi DF hoće da spusti krilca kad počne da duva i tad suva još uvek hladnjikavo. E tu tu može pomoći samo Usmerivači vazduha, da podigne mlaz na gore. Uzmi one koji se okače na klimu i lako se skidaju kad ti ne treba preusmerenje.

Eventualno i da prebaciš orman gde je sad francuski a francusku gde je sad orman..i obavezno onda mora usmerivači.

Pozdrav, da li neko ima ideju kao bi bilo najefikasnije ohladiti ovaj stan? Kvadratura je 74m2. Predvidjena pozicija klime je označena u gornjem levom uglu. Meni se cini da pozicija nije bas optimalna i da potencijalno jedna klima nije dovoljna. Novogradnja je u pitanju i stan je zavrsen.

Prilozi

• 1768784737543.jpeg
    1768784737543.jpeg
    110.7 KB · Pregleda: 54
ja planiram ovo ormar pored klime u prazan prostor preko puta mozda i onda ovo pa koriguj kako mislis da je najbolje

Prilozi

• Screenshot_20260119_073628_AliExpress.jpg
    Screenshot_20260119_073628_AliExpress.jpg
    99 KB · Pregleda: 41
  • Screenshot_20260119_073636_AliExpress.jpg
    Screenshot_20260119_073636_AliExpress.jpg
    102.5 KB · Pregleda: 35
  • Screenshot_20260119_073610_AliExpress.jpg
    Screenshot_20260119_073610_AliExpress.jpg
    99.2 KB · Pregleda: 43
izgleda da sam pojeo G sa ovom
Hisense QH35XV3BG black 42m2 trebace mi ovaj usmerivac jer iako ima opciju levo i desno da duva ustvari seta lopatice sto je isto ko opcija swing,na 40min radi defrost traje 7-10min beno ohladi to sto je zgrejala dok ne radi ...nemoze 18c da prebaci 3m od klime daljinac meri... bilo da podesim na 19 20 22 25 28 sto je najjace od svega potrosnja je isti q 1000-1400w juce pojela 26kwh ako se ne varam 4h inactive danas ce sa ode u 30 i jace

Prilozi

• 20260119_074238.jpg
    20260119_074238.jpg
    86.2 KB · Pregleda: 40
Nazad
Vrh Dno