Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Sve miriše na to da kako stvari stoje sa energetikom u Srbiji, mi se nećemo na klimu grejati.
::raspituje se za cenu drva::

Sve miriše na to da kako stvari stoje sa energetikom u Srbiji, mi se nećemo na klimu grejati.
::raspituje se za cenu drva::
kakvo je sad stanje u srbiji sa cijenom, kod vas su jel de oni platni razredi ? Kod nas u BiH u federaciji nema jos uvijek a u RS imaju platni razredi. A pazi dalje, svaki kanton u federaciji ima svoje cijene :oops:
Kod mene npr zimska cijena od 11 do 3 mjeseca - 0,18 KM sa pdv što dođe 0,095 Eura po kilovatu

Kod nas ne vole da povećavaju cenu kilovata, ali vole da uvode razne namete na struju i da menjaju zone granica između tarifa...

Boga mi biće bitno koliko plusića ima klima. SCOP 4 i SCOP 5 će napraviti razliku od 500eur (po sadašnjim cenama) u životnom veku klime koja se intenzivno koristi za grejanje.

Evo da se javim nakon dosta vremena, sorry, obaveze, a u vezi problema koji sam imao nakon montaže Haier Pearl Premium 18k koji je pravio nepodnošljivu buku na zidovima. Poslao sam video ovlaštenom servisu MB Frigo BiH i stvarno su korektni, odmah su mi ponudili da zamijenimo vanjsku jedinicu, što su učinili u roku od 10 dana. Nažalost, i ova druga identično radi kao i prethodna, to su takve klime, jako bučne i puno vibracija prenose na zid. Kad kažem bučne, u odnosu na Hisense Expert Smart 12k, s kojim mogu spavati dok je upaljen iznad glave. Nije to to, jednostavno nisam nikako zadovoljan. Naročito navečer, kada se gleda TV u dnevnom boravku, a konstantno se čuje buuuuu...😵‍💫. Pokušati ću još jednu stvar, spustiti vanjsku jedinicu na pod terase i postaviti je na gumene nosače. Ako ni to ne pomogne, ide na prodaju. Javim kako je prošlo, dao bih je jako povoljno, pod garancijom je 3 godine. ☹️

Evo da se javim nakon dosta vremena, sorry, obaveze, a u vezi problema koji sam imao nakon montaže Haier Pearl Premium 18k koji je pravio nepodnošljivu buku na zidovima. Poslao sam video ovlaštenom servisu MB Frigo BiH i stvarno su korektni, odmah su mi ponudili da zamijenimo vanjsku jedinicu, što su učinili u roku od 10 dana. Nažalost, i ova druga identično radi kao i prethodna, to su takve klime, jako bučne i puno vibracija prenose na zid. Kad kažem bučne, u odnosu na Hisense Expert Smart 12k, s kojim mogu spavati dok je upaljen iznad glave. Nije to to, jednostavno nisam nikako zadovoljan. Naročito navečer, kada se gleda TV u dnevnom boravku, a konstantno se čuje buuuuu...😵‍💫. Pokušati ću još jednu stvar, spustiti vanjsku jedinicu na pod terase i postaviti je na gumene nosače. Ako ni to ne pomogne, ide na prodaju. Javim kako je prošlo, dao bih je jako povoljno, pod garancijom je 3 godine. ☹️
Probaj ti to da vratis i doplatis za drugu, sve ostalo je gubitak vremna i zivaca. Ako je budes spustao imas troskove rada plus podni nosaci itd, pa opet nevalja i onda si u jos vecem minusu. Ako su to takve klime onda su trebali navesti manu da su jako bucne.

Mislim da imaju u ponudi samo Haiera, tako da svi imaju iste kompresore, čini mi se Highly tako nešto. Teško je to sada vratiti, pogotovo jer su već zamijenili vanjsku. Znam da su male šanse da se smanji razina buke spuštanjem vanjske na podne gumene nosače, koje sam platio 40€, a monter će mi izaći u susret.
Nadam se da će se prenos vibracija smanjiti na zidove, jer je sada vanjska postavljena u razini armaturne ploče, siguran sam da i to dosta doprinosi vibracijama, a to što buči vani, na terasi, to se može podnijeti, vibracije su problem.

Mislim da imaju u ponudi samo Haiera, tako da svi imaju iste kompresore, čini mi se Highly tako nešto. Teško je to sada vratiti, pogotovo jer su već zamijenili vanjsku. Znam da su male šanse da se smanji razina buke spuštanjem vanjske na podne gumene nosače, koje sam platio 40€, a monter će mi izaći u susret.
Nadam se da će se prenos vibracija smanjiti na zidove, jer je sada vanjska postavljena u razini armaturne ploče, siguran sam da i to dosta doprinosi vibracijama, a to što buči vani, na terasi, to se može podnijeti, vibracije su problem.
Ako je samo do vibracija pokusaj sa ovim nosacima, jako su dobri. Cak i na njih mozes jos dodatno one gumene staviti. Vjerujem da ce puno ublaziti vibracije.

Prilozi

• Screenshot_2025-10-21-15-12-22-209_org.mozilla.firefox.jpg
    Screenshot_2025-10-21-15-12-22-209_org.mozilla.firefox.jpg
    43.9 KB · Pregleda: 22
Samo premjestanje klime rjesava problem. Isti slucaj imao,stavili novu vanjsku kad i ta nova identicno radi.

Stavi ovdje video da je cujemo kako radi

Svasta. Jos jednu sam montirao pre 10 dana, radi i ne čuje se.. Ja ipak tvrdim da je do one cevi kod kompresora.

Snimiti ću je prvom prilikom. Više iritira taj tupi zvuk koji čuješ unutar prostora, čuje se i u kupatilu. To je zvuk sličan na minusima kada ima magle, pa kompresor zabruji, ali ubrzo nestane, barem je tako na Hisense-u, a na Haier-u non stop, samo mjenja visinu tona.
Otvarali su vanjsku, gledali cijevi, kažu sve je u redu.
Meni se čini da je ovo nerješiv zaeb 🫤.

Nazad
Vrh Dno