Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Takodje isto ni blizu. Kod mene japanac usisivac za vlagu. pobeli za cas. Ista kuca dva kineza jedan japanac. Kinez ode jednom u toku noci i to rano ujutru kad je mraz. Japanac 12 puta. Klime koje su u pitanju su 18kmta i Hisense Nordic.
Sad samo jos fali onaj ali je banovan koji je rekao da mu je MHI do januara odradila samo 2-3 DF :D

Nisu ni svi japanci isti. Ima japanaca ulaznih koji nisu nizasta sto se kaze.
Al to je ono sto nekome ce japanac da bude krsh sto ide na svakih sat u df jer ima losu izolaciju pa mu opada temp kad je oko nule. Dok drugima to nista ne smeta. Pogotovu sto evo tipa 18kmta taj df radi sa 0 zvuka i minimalne potrosnje. Dok tipa ovaj kinez je idealan za one koji nemaju izolaciju jer retko ide al kad ide trese celu kucu i cuje se gore od aviona. Al isi taj kinez bi nervirao ljude koji imaju dobru izolaciju jer ona cim dodje oko nule pali 150w grejac koji radi 24/7 dok temp napolje se ne podigne.

Ja sam sestri stavio jedan Amber Ultra12(stajala mi u sobi 2 godine neotpakovana kao stocic, pa reko, red da se turi negde), dodatno jednu Violu 12ic, kuca oko 60m2, pvc, neka izolacija...i evo, narucio 10m hrasta za Smederevac...ne vredi, dzaba ja.

Elem, nema defrost i ucestalost istog veze sa geografijom staba kompanije.

Kod mene jedino fix fan i auto fan prave razliku u defrostu. Na fix fan skoro da nema defrosta za razliku od auto fan koji zna nekad cesce ici ali su to neki bas brzi kontroli defrosti.

Pozdrav svima.

Upravo mi stigla klima što je ćale uzeo, ali poslali su mu neku drugu spoljnu jedinicu.

On je kupio Hisense Energy Pro X 12k, a oni su mu poslali spoljnu jedinicu od modela Energy Pro Plus 12k.

Ako neko ko se razume može da mi kaže je l to ista jedinica i hoće li to moći da se montira kako treba ili da reklamiram?

Ja se u to ne razumem.

Prilozi

• IMG_20251017_085240.jpg
    IMG_20251017_085240.jpg
    276.8 KB · Pregleda: 58
  • IMG_20251017_085227.jpg
    IMG_20251017_085227.jpg
    154.5 KB · Pregleda: 73
Evo već 4 sata konstantno održava
Sinoć sam je ugasio oko 8
Temperatura spadne za 2 stepena
Uključim je opet prije posla
Stan 40 kvadrata, mislim da je kamena vuna i PVC stolarija

Prilozi

• Screenshot_20251017_171942_Shelly Smart Control.jpg
    Screenshot_20251017_171942_Shelly Smart Control.jpg
    78.9 KB · Pregleda: 55
Poslednja izmena:
Upaljene klime od 1. oktobra i sta ja tu ima da palim i gasim do kraja grejne sezone.Ima da rade.Zato si i inverter.Kaze mi jedan monter,sta joj glumis termostat.Nije ti to bojler.😉😃
Glupost, ako su toplotni gubici zanemarljivi, nema potrebe uređaj da radi kad se ne boravi u prostoru.

Zašto klima da mi radi 10h Bez potrebe ako niko nije kući, a prostor se ne ohladi za više od 2c u odnosu na zadatu temp..? I da ga održava tih 10h sa 250W/h to izadje 2.5kWh dodatno, nije mnogo ali opet dan za danom akumuliraće se.

I ne, nece mnogo povuci struje da dostigne temp jer su toplotni gubici minimalni, u tom slučaju.

Pa i bojler ima termostat
Nisi ukaporao izgleda.Naravno da bojler ima termostat,ali ga ima i klima.Pa tako nema potrebe da joj ti budes termostat😉
Glupost, ako su toplotni gubici zanemarljivi, nema potrebe uređaj da radi kad se ne boravi u prostoru.

Zašto klima da mi radi 10h Bez potrebe ako niko nije kući, a prostor se ne ohladi za više od 2c u odnosu na zadatu temp..? I da ga održava tih 10h sa 250W/h to izadje 2.5kWh dodatno, nije mnogo ali opet dan za danom akumuliraće se.

I ne, nece mnogo povuci struje da dostigne temp jer su toplotni gubici minimalni, u tom slučaju.
Potpuno si u pravu.Ali nije kod svih ista situacija.Kod mene su straiji ljudi,koji su vecinom kod kuce.Koji slabo znaju da koriste komande na daljincu i sta cemu sluzi ne mogu lako da zapamte.😉

Jutros nešto gledao oko potrošnje i na ovoj brzini je najmanja potrošnja struje.
Utičnica za praćenje potrošnje tako pokazuje. Na ovoj brzini ide oko 900w a na ostalim ide i preko 1000. Sinoć modulacija oko 200w
Klima je Hisense Expert Smart 12
Screenshot_20251018_091201.jpg

Tako je i kod mene.Na grejanju,na vecoj brzini trosi manje,dok na hladjenju obrnuto.

Pitam se jel moguce ‘tweakovati’ klimu kada ce da ide u defrost. Prosto mi je neverovatno da recimo neka japanska manje ledi pa da zato manje ide u defrost. Sve je verovatno do softvera, mozda moze da se nabudzi
Koju Oasis imaš? Ja sam instalirao moje dve prošle nedelje i dobio sam stari model. Spoljna jedinica je 35.3kg i ima 1.1kg freona. Modulira na nekih 400w, ispod toga se gasi kao sto si ti opisao.
Meni ne smeta sobzirom da imam dve iste dvanestice za kuću od 110-120kvm.
Steko sam utisak da nece imati problema sa grejanjem na niskim temperaturama ali naravno jos je rano.
U početku sam ih zajedno ukljucivao pri spoljnim temp do 4-5c, ali mi se jedna koja je u hodniku gasila na 15-30min, a ona u dnevnoj radila po prilično stabilno.
Sada sam ugasio tu iz dnevne sobe i trenutno radi samo u hodniku i greje bez problema i modulira na oko 412w sto sam ustanovio sa Tapo p110.
Defrost hvala bogu nije imala.

Koju Oasis imaš? Ja sam instalirao moje dve prošle nedelje i dobio sam stari model. Spoljna jedinica je 35.3kg i ima 1.1kg freona. Modulira na nekih 400w, ispod toga se gasi kao sto si ti opisao.
Meni ne smeta sobzirom da imam dve iste dvanestice za kuću od 110-120kvm.
Steko sam utisak da nece imati problema sa grejanjem na niskim temperaturama ali naravno jos je rano.
U početku sam ih zajedno ukljucivao pri spoljnim temp do 4-5c, ali mi se jedna koja je u hodniku gasila na 15-30min, a ona u dnevnoj radila po prilično stabilno.
Sada sam ugasio tu iz dnevne sobe i trenutno radi samo u hodniku i greje bez problema i modulira na oko 412w sto sam ustanovio sa Tapo p110.
Defrost hvala bogu nije imala.
Iz 2024. je model. Lako ih je razlikovati jer onaj ‘eye’ senzor nije vise vidljiv nego se nalazi ispod, na prethodnom modelu je bila ona kugla. Takodje, u oznaci treba da ima qre1, spoljna je oko 35kg. Ma greje ona kao zmaj, ali rano je reci bilo sta jer su temperature u solidnom plusu jos uvek, greje super i sa 25-30% ventilatorom, mada ima ogromnu klapnu od 10cm. Mislim da nece biti problem na minusu, videcemo.

Iz 2024. je model. Lako ih je razlikovati jer onaj ‘eye’ senzor nije vise vidljiv nego se nalazi ispod, na prethodnom modelu je bila ona kugla. Takodje, u oznaci treba da ima qre1, spoljna je oko 35kg. Ma greje ona kao zmaj, ali rano je reci bilo sta jer su temperature u solidnom plusu jos uvek, greje super i sa 25-30% ventilatorom, mada ima ogromnu klapnu od 10cm. Mislim da nece biti problem na minusu, videcemo.
Jeste ih lako razlikovati, samo ja mislim da je obrnuto, novi model ima oko, a stari nema, takodje mislim da je kod novog modela spoljna jedinica lakša i da je količina freona 0.9 kg.
Što se tiče grejanja mislim neće biti problema ni u debelom minusi, ipak o nekoj super ugladjenosti mislim nema govora, sve do neke temperature od -5, za hladnije temp, moslim da ce dosta lepše raditi.

Jeste ih lako razlikovati, samo ja mislim da je obrnuto, novi model ima oko, a stari nema, takodje mislim da je kod novog modela spoljna jedinica lakša i da je količina freona 0.9 kg.
Što se tiče grejanja mislim neće biti problema ni u debelom minusi, ipak o nekoj super ugladjenosti mislim nema govora, sve do neke temperature od -5, za hladnije temp, moslim da ce dosta lepše raditi.
Taj model sa kuglom qre3 je star 4-5 god

Jel' to isto što i Vivax AEYI? Ako jeste, to je dobra klima za grejanje. Vivaxu je jedino zamerano što (kao i Gree) previše čeka da temp opadne pre ponovnog paljenja
Mislim da sam nasao negde na forumu da su iste unutra kao i jos neki modeli. Kontam da se samo spoljna plastika razlikuje i verovatno softver.
Ne razumem se bas toliko da budem iskren, ali sam istrazio sve opcije kada sam kupovao klimu, odnos cena-kvalitet pa sad znam i brojeve modela😀

Jutros je po prvi put bilo nešto za šta pretpostavljam da je defrost. Sad da li je bio pravi ili onaj famozni kontrolni, ne znam. Trajalo je 4-5 min. Bez buke, samo lomljenje staklića ( led ). Da li je spoljašnja pravila buku ne znam, mrzilo me da izlazim napolje. Ako i na nižim temperaturama bude ovako onda to neče biti problem. Temperatura napolju je bila 2 stepena.

Da, ispod 3C sve klime rade defrost kada se uslovi ispune ili vremenski (kontrolni) ako nema tih uslova.
Večeras javili 0C ili blagi minus tako da će biti prvih defrosta kod svih ove sezone.

To baš i nije tačno da će svi imati DF. Ko ima male gubitke i klime mu budu odlazile u monitoring, resetovaće "tajmer" i neće biti ("kontrolnog") DFa.

Nazad
Vrh Dno