Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Koliko ti je trošila ta 12-ca?
Ako je pitanje za mene - nemam pojma. 🙂
Nemam pametnu utičnicu. Grejao sam se na TA peć i na tu klimu + grejalica za kupatilo, oko 1200 kwh mesečno je bilo, sad će sigurno biti manje.

Ako je pitanje za mene, ni ja ne znam :rolleyes:
Tek sam ušao u lokal, pa nemam predstavu kolika je bila potrosnja. Svakako ta 12ica je veoma stara i bucna i sigurno ce se menjati

Mitsubishi LN
3.2 kw jutros od 6 do večeras 9
E sada da li je tačno

Prilozi

• Screenshot_20251011_210852_MELCloud.jpg
    Screenshot_20251011_210852_MELCloud.jpg
    55.5 KB · Pregleda: 176
Mitsubishi LN
3.2 kw jutros od 6 do večeras 9
E sada da li je tačno
Ni blizu nije tacno. Ja sam mjerio sa vise uredjaja i svi su mjerili skoro isto dok Mitsubishi durgacije. Mislio sam da je problem sa klimom ali posto imam tri iste onda sam na sve tri radio test i vidio sam da klime drugacije mjere. Sad sam vec i zaboravio ali sam tada uspio naci objasnjenje da klima to drugacije mjeri i obradjuje tu potrosnju.... Ako hoces tacnije onda ipak uzmi neki pouzadaniji uredjaj za mjerenje potrosnje. Poslije je bio neki update ali nisam vise kontrolisao dali je po tom nesto uradjeno. To je klima koju upalis i nediras vise

Fujitsu 12KGCG, za 48h 10kw, nije gašena. Doduše nisu bile neke niske temperature, noću oko 5-6°, preko dana oko 10-11°, kultura rada maksimalno dobra, modulira sve vreme od 120-250w:

Prilozi

• Screenshot_2025-10-11-22-50-49-32_c8ce049e2765335b474bc4d710ac1b2a_1.jpg
    Screenshot_2025-10-11-22-50-49-32_c8ce049e2765335b474bc4d710ac1b2a_1.jpg
    57.8 KB · Pregleda: 124
Kupio sam shelly 1pm4
Čekam majstora da mi ugradi
24.5 stepena bila je temperatura kada sam uugasio, jutros evo 22.3 sonof mjerač
Živim u novogradnji ( mislim da je kamena vuna) samo jedan spoljni zid

HISENSE inverter klima Fresh Air 12 btu​

Ima li neko iskustva sa ovom klimom, ja je kupio letos ali nisam je jos testirao, namontirana je .

Kupio sam shelly 1pm4
Čekam majstora da mi ugradi
24.5 stepena bila je temperatura kada sam uugasio, jutros evo 22.3 sonof mjerač
Živim u novogradnji ( mislim da je kamena vuna) samo jedan spoljni zid
Meni je isto jedna klima ukljucena preko dozne, nego je najgore sto je prekrila doznu. Moralo je tako zbog spustenog plafona, sad ne znam jel sme da se skine unutrasnja jedinica pa da se ubaci taj merac.

Edit: Inace za Midea Oasis mi je prikazalo za 12 sati rada 4.44 kw. Deluje realno sad kad samo dogreva i kad nije hladno

Ovako je kod mene

Prilozi

• Screenshot_20251012_132414_Viber.jpg
    Screenshot_20251012_132414_Viber.jpg
    38.2 KB · Pregleda: 121
Pozdrav, imam neku malu dilemu/trilemu. Imam bas dobru izolaciju i do sad sam moju veliku dnevnu sobu spojenu sa kuhinjom sve zajedno oko 30/40 kvadrata grejao sa velikom TA peci nocu i Vox inverter starijom klimom 12icom koja se nije gasila, i to je bilo iznenadjujuce super. Izbacio sam TA pec i zamenio bih tu 12icu nekom 18icom da greje tih 30/40 kvadrata a 12icu prebacio u radnu sobu da imam po potrebi. E sad prelistao sam 100 strana ovde i imam nekih trilema.

Iz klima servisa mi preporucuju neke MDV All easy pro kao najbolju u srednjem budzetu i to bi me sa ugranjom i prebacajem 12ice u drugu sobu izaslo oko 120K
Ovde sam video preporuke za neki malo bolji Hisense KE50BS0EG, i on bi me sa celom istom pricom izasao 25K manje.

Ne razumem se mnogo i laicki kad pregledam ove specifikacije meni izgleda slicno, pa me zanima jel ta MDV stvarno vredi 25K vise? Zanima me iskljucivo grejna efikasnost, ne i usteda na racunu za struju. Hvala

Mislim da se može skinuti ova plastika okolo
Prije bila postavljena instalacija, o unutrašnja jedinica kod ove klime ogromna.
Kupio sam tapo utičnicu, ali *** nije se dalo

Pozdrav, imam neku malu dilemu/trilemu. Imam bas dobru izolaciju i do sad sam moju veliku dnevnu sobu spojenu sa kuhinjom sve zajedno oko 30/40 kvadrata grejao sa velikom TA peci nocu i Vox inverter starijom klimom 12icom koja se nije gasila, i to je bilo iznenadjujuce super. Izbacio sam TA pec i zamenio bih tu 12icu nekom 18icom da greje tih 30/40 kvadrata a 12icu prebacio u radnu sobu da imam po potrebi. E sad prelistao sam 100 strana ovde i imam nekih trilema.

Iz klima servisa mi preporucuju neke MDV All easy pro kao najbolju u srednjem budzetu i to bi me sa ugranjom i prebacajem 12ice u drugu sobu izaslo oko 120K
Ovde sam video preporuke za neki malo bolji Hisense KE50BS0EG, i on bi me sa celom istom pricom izasao 25K manje.

Ne razumem se mnogo i laicki kad pregledam ove specifikacije meni izgleda slicno, pa me zanima jel ta MDV stvarno vredi 25K vise? Zanima me iskljucivo grejna efikasnost, ne i usteda na racunu za struju. Hvala
Mislim da ti ti 18-tica za taj prostor netreba,uzmi neku dobru 12-ku.

Dobra 12 tica kosta kao osrednja 18 tica, samo sto ima slabije duvanje, pa sta kome treba
Inventer klime nisu isto što i on/off.18 za taj prostor bi mu pravila problem sigurno baš zbog tog duvanja,i često bi sigurno odlazila u off mod.Dobra 12-tica bi odlično radila u datom prostoru,čak možda i 9-ke tipa fuđisu,daikin ili mitsubiši ali im je cena ipak veća.

To bi neko trebao da ti odgovori ko je koristi.Ja imam Mideu brezeless + 12-ticu.Kupljena je najviše zbog hlađenja,ali sad je koristim i za grejanje (primarno mi je gasno grejanje) u ovom prelaznom periodu,greje mi 50-tak kvadrata,odlično izolovanog prostora,i mogu ti reći da odlično to odrađuje,doduše nisu ni neke niske temperature.

Sa Brizlom (E) jedino može da bude problema na većim minusima (relativno malena spoljašnja, nema grejača tacne), sem toga nema greške.

@Simstagram90

O Hisense-u se puno toga lošeg pisalo u zadnje vreme, tako da proveri dobro da li taj konkretan model spada u problematične.

Takođe, ne mogu ti direktno odgovoriti na pitanje jer nijedan od navedenih modela nemam, ali ti mogu preporučiti da razmotriš Gree Airy 12-icu.
Odlična je klima i na papiru bolja od ^^^MDV-a (SCOOP/protok/efikasnost), a trebalo bi i da se uklapa u budžet.
Jedina mana, ili vrlina u zavisnosti kako gledaš, joj je niska modulacija, tj. činjenica da usled iste hoće da duva prohladno u prelaznom periodu (ja moje hvatah pri 174W "zakucanih" i na po pola sata).

Rad danas, setovana na 24C, drži 23.1->23.5C, u 37m2 (dobro izolovanih) 👇

Prilozi

• Screenshot_2025-10-12-19-50-43-172_com.tplink.iot.jpg
    Screenshot_2025-10-12-19-50-43-172_com.tplink.iot.jpg
    88.5 KB · Pregleda: 75
^ Prateci moj Fujitsu ovih dana ovaj grafik izgleda "nekulturno" u smislu rada sto bi se reklo.

Ne znam koliko ovaj on/off rezim utice na krajnju potrosnju - mozda na kraju krajeva ovi periodi kada je off kompenzuju zaletanje u potrosnji kada se opet ukljuci, tako da mozda i nije tako strasno. :D

Drugari pitanje, da li bi po kompresoru ili neceg drugog bilo stetno ako bi klimu palio samo tako po potrebi sad kad dodju ove temprt u minusu?

PItam to jer ova tcl-aktuelna u drugoj temi, ce mi sluziti za spavacu, pa mi je bzv non stop da radi(nekad sam po nedelju dve van kuce) da li bi mogo ja pred spavanje nprm 2-3h, ukljucim, a napolju niske temp u minusu, sutradan ugasim i tako krug...
Ova u dnevnoj radi 24/7, ali tu se svi "sabiramo" a i zbog potrosnje i zagrevanja ako je iskljucim posle joj opet treba dosta vreme da zagreje verv, velika je soba..

Sa spavacom to ne bi bio problem, 15kv verujem da ce da zagreje brzo, nego da joj ne bude nesto sto tako palim/gasim, msm nisu neke pare al me smara to da ne ostanem u sred zime bez nje, bar jednu zimu da pregura :D

^ Prateci moj Fujitsu ovih dana ovaj grafik izgleda "nekulturno" u smislu rada sto bi se reklo.

Ne znam koliko ovaj on/off rezim utice na krajnju potrosnju - mozda na kraju krajeva ovi periodi kada je off kompenzuju zaletanje u potrosnji kada se opet ukljuci, tako da mozda i nije tako strasno. :D
Grafik da, osećaj/sobna temperatura ne. Postepeno je podiže i ne čeka da previše padne.
Obećava da je prelazni period problem, uz činjenicu da je tokom istog izvesno prejaka klima za prostor (18.5m2 x2, tj. kroz vrata + dobra izolacija sa svih strana, na podu i plafonu).
Ergo, trebalo bi da bude mnogo bolje sa zahlađenjem (manji "jež" tj.), no videćemo :)

O "zaletanju" pred gašenje....ne znam šta da mislim, sem što je dobro/prijatno što pred isto dune toplo. 🤷‍♂️
Potrošnja ovih dana je oko 2-2.5KWh, tj. 3KWh prošle nedelje kad je bilo hladnije, za 14h rada kao na grafiku, a gotovo sam siguran da bi bila fakat ista i da se drži modulacije od ~250W, s' obzirom na dužine rada/pauze.
Tj. pri ovim uslovima/temperaturi spolja bi bila i veća. Pogledaj npr. rad od 15-16h. Potrošila je 0.197KWh za isti. Da je bila u modulaciji na 250W, potrošila bi 0.25KWh u tih sat vremena...

Drugari pitanje, da li bi po kompresoru ili neceg drugog bilo stetno ako bi klimu palio samo tako po potrebi sad kad dodju ove temprt u minusu?

Na grafiku^^^ moje, sama radi on/off, a bez obzira gasila se sama ili je ti gasio - spoljna jedinica, tj. kompresor svakako staju.

Tako da moja preporuka bi ti bila da je ne gasiš ako ćeš je za 8-9h ponovo paliti. Umesto toga, spusti temperaturu za stepen do dva, pa povećaj kad dođeš u sobu.
Za sve duže (a pogotovo nedelju dana) ti je bolje i sigurnije da gasiš ili eventualno da je držiš na nekoj baš maloj temperaturi (18-19C)... :)

Poslednja izmena:
Grafik da, osećaj/sobna temperatura ne. Postepeno je podiže i ne čeka da previše padne.
Obećava da je prelazni period problem, uz činjenicu da je tokom istog izvesno prejaka klima za prostor (18.5m2 x2, tj. kroz vrata + dobra izolacija sa svih strana, na podu i plafonu).
Ergo, trebalo bi da bude mnogo bolje sa zahlađenjem (manji "jež" tj.), no videćemo :)

O "zaletanju" pred gašenje....ne znam šta da mislim, sem što je dobro/prijatno što pred isto dune toplo. 🤷‍♂️
Potrošnja ovih dana je oko 2-2.5KWh, tj. 3KWh prošle nedelje kad je bilo hladnije, za 14h rada kao na grafiku, a gotovo sam siguran da bi bila fakat ista i da se drži modulacije od ~250W, s' obzirom na dužine rada/pauze.
Tj. pri ovim uslovima/temperaturi spolja bi bila i veća. Pogledaj npr. rad od 15-16h. Potrošila je 0.197KWh za isti. Da je bila u modulaciji na 250W, potrošila bi 0.25KWh u tih sat vremena...

Na grafiku^^^ moje, sama radi on/off, a bez obzira gasila se sama ili je ti gasio - spoljna jedinica, tj. kompresor svakako staju.

Tako da moja preporuka bi ti bila da je ne gasiš ako ćeš je za 8-9h ponovo paliti. Umesto toga, spusti temperaturu za stepen do dva, pa povećaj kad dođeš u sobu.
Za sve duže (a pogotovo nedelju dana) ti je bolje i sigurnije da gasiš ili eventualno da je držiš na nekoj baš maloj temperaturi (18-19C)... :)
Da da bas to, kad zaredim nekoliko dana kuci, nema gasenja..samo nekad ima tako na 3-4 dana idem dolazim itd pa zbog to...
Hvala

Cek da dodje 0 stepeni i vlaznost 90% pa da vidis svoj grafikon :) Nema razlike u potrosnji samo u ugodjaju zato sto preciznije odrzava temp u prelaznom

Sa Brizlom (E) jedino može da bude problema na većim minusima (relativno malena spoljašnja, nema grejača tacne), sem toga nema greške.

@Simstagram90

O Hisense-u se puno toga lošeg pisalo u zadnje vreme, tako da proveri dobro da li taj konkretan model spada u problematične.

Takođe, ne mogu ti direktno odgovoriti na pitanje jer nijedan od navedenih modela nemam, ali ti mogu preporučiti da razmotriš Gree Airy 12-icu.
Odlična je klima i na papiru bolja od ^^^MDV-a (SCOOP/protok/efikasnost), a trebalo bi i da se uklapa u budžet.
Jedina mana, ili vrlina u zavisnosti kako gledaš, joj je niska modulacija, tj. činjenica da usled iste hoće da duva prohladno u prelaznom periodu (ja moje hvatah pri 174W "zakucanih" i na po pola sata).

Rad danas, setovana na 24C, drži 23.1->23.5C, u 37m2 (dobro izolovanih) 👇
Onda nek uzme Amber pro za oko 75 000 12cu ili ako ima para još bolje Amber Ultra 12 Cu za 120000. Njima je mana da nemaju nisku modulaciju. Do 450w. Ali zato uvek duvaju vreo vazduh . Ja imamo obe i meni tako odgovara. Meni čak Ultra manje troši u većoj kvadraturu 45m2 nego pro u 35m2. Imam svoju teoriju ali neću da smaram.

Mislim da je tajna u tome da Ultra ima 2-stepeni kompresor, pa smanjuje snagu (njihova čuvena tehnologija 1Hz) i samim tim "pušta" Pro iz drugog kraja stana da se "zaliće" i da faktički odradi njen posao...Ma funjarski! 😀
Ipak smaram...

(y)(y)
Realno neće pogrešiti ni sa jednom, sem ako ne želi i nisku modulaciju i da ne duva prohladno (no onda nema klime za njega 😆) i sem što Ultra izlazi van budžeta, kad se uračuna montaža i selidba postojeće klime.

Meni čak Ultra manje troši u većoj kvadraturu 45m2 nego pro u 35m2. Imam svoju teoriju ali neću da smaram.
Mene ne smaraš sigurno (prva zima sa klimama - sve me živo zanima, pogotovo iskustva sa Gree)! :)

EDIT:
Mislim da je tajna u tome da Ultra ima 2-stepeni kompresor, pa smanjuje snagu (njihova čuvena tehnologija 1Hz) i samim tim "pušta" Pro iz drugog kraja stana da se "zaliće" i da faktički odradi njen posao..
Hmm, moguće. Ima smisla svakako 🤔(y)

Poslednja izmena:
(y)(y)
Realno neće pogrešiti ni sa jednom, sem ako ne želi i nisku modulaciju i da ne duva prohladno (no onda nema klime za njega 😆) i sem što Ultra izlazi van budžeta, kad se uračuna montaža i selidba postojeće klime.

Mene ne smaraš sigurno (prva zima sa klimama - sve me živo zanima, pogotovo iskustva sa Gree)! :)

EDIT:

Hmm, moguće. Ima smisla svakako 🤔(y)
Imaš moje postove u Gree klima uređaji od prošlog decembra do danas. To je moje iskustvo. Ali imaš i iskustva ostalih. Ne znam, ja sam 5-6 meseci iščitavao forume, a naročito gore navedeni i doneo najbolju odluku u tom trenutku i nisam se pokajao. Da sam sačekao malo bila je neka dobra Fujitsu pre par meseci za neki 85000. Grom klima za te pare u hladnom šopu ali je sad nema. To je bila prilika da se uzme najbolje u toj klasi.
Ja nešto preferiram Daikin Perfera ili bar Confora. Da sam imao para ne bih oklevao. Ili Fujitsu nešto Kgha...nešto tako...neki Japanac....cena sitnica.,.

Vrh Dno