Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Zdravo, ljudi!
Evo me opet, posle mesec dana, kao korisnik Haier Flexis 18 klime.

Pokušaću ukratko da opišem svoj problem. Kada je napolju vrućina od barem 28 °C, klima hladi na Cool 16°C i uključim turbo mod, ali komotno mogu da stojim ispred uređaja — nije preterano jak hladan vazduh. Sobu od 20 kvadrata ne može da spusti temperaturu ispod 24 stepena.

Kada noću spoljna temperatura padne na 23–24 °C ili manje, klima se često (ne baš uvek) pretvori u ventilator, a u stanu imam, na primer, 29 °C. Tada moram da isključim klimu iz šteker-utičnice da se isprazne kondenzatori, pa nakon 15–20 minuta kad je ponovo uključim, ponovo počne da hladi ali sa jačinom hladjenja i dalje postoji problem.

Testiranjem preko mobilne aplikacije primetio sam da kada pali kompresor klima nikad ne radi jače od 51% (programer sam i ne pitajte me kako sam to video). Pokušavao sam da uključim režim I FEEL na daljinskom upravljaču kako bi očitavao temperaturu s njegovog senzora. Daljinski sam namerno postavio pored internet rutera, gde konstantno pokazuje 35 °C, ali posle nekih 5 minuta deluje kao da klima zaboravi da je uključen I FEEL i ponovo očitava temperaturu unutrašnje jedinice, sve u svemu ne promeni jačinu hladjenja iako je 16°C podešeno a klima očitava da je 35°C. To vidim u mobilnoj aplikaciji, jer prikazuje trenutnu temperaturu spoljne i unutrašnje jedinice, a kad je aktivan I FEEL, umesto unutrašnje jedinice prikazuje očitanu vrednost sa daljinskog upravljača.

Da li je neko imao sličan problem? Pišem vam u nadi da je neko već naišao na ovo i da bi mogao da mi pomogne ili da me uputi na pravi način. Svakako planiram sutra da pozovem dobavljača od koga sam kupio klimu, pretpostavljam da će mi dati rešenje ali i nisam siguran. Majstor koji mi je ugrađivao uređaj je van zemlje već dva meseca. Ako imate kontakt nekog dobrog majstora u Nišu dajte mi kontakt i to znači :)

Hvala svima unapred!

Zdravo, ljudi!

Pokušaću ukratko da opišem svoj problem. Kada je napolju vrućina od barem 28 °C, klima hladi na Cool 16°C i uključim turbo mod, ali komotno mogu da stojim ispred uređaja — nije preterano jak hladan vazduh. Sobu od 20 kvadrata ne može da spusti temperaturu ispod 24 stepena.

Kada noću spoljna temperatura padne na 23–24 °C ili manje, klima se često (ne baš uvek) pretvori u ventilator, a u stanu imam, na primer, 29 °C. Tada moram da isključim klimu iz šteker-utičnice da se isprazne kondenzatori, pa nakon 15–20 minuta kad je ponovo uključim, ponovo počne da hladi ali sa jačinom hladjenja i dalje postoji problem.

Testiranjem preko mobilne aplikacije primetio sam da kada pali kompresor klima nikad ne radi jače od 51% (programer sam i ne pitajte me kako sam to video). Pokušavao sam da uključim režim I FEEL na daljinskom upravljaču kako bi očitavao temperaturu s njegovog senzora. Daljinski sam namerno postavio pored internet rutera, gde konstantno pokazuje 35 °C, ali posle nekih 5 minuta deluje kao da klima zaboravi da je uključen I FEEL i ponovo očitava temperaturu unutrašnje jedinice, sve u svemu ne promeni jačinu hladjenja iako je 16°C podešeno a klima očitava da je 35°C. To vidim u mobilnoj aplikaciji, jer prikazuje trenutnu temperaturu spoljne i unutrašnje jedinice, a kad je aktivan I FEEL, umesto unutrašnje jedinice prikazuje očitanu vrednost sa daljinskog upravljača.

Da li je neko imao sličan problem? Pišem vam u nadi da je neko već naišao na ovo i da bi mogao da mi pomogne ili da me uputi na pravi način. Svakako planiram sutra da pozovem dobavljača od koga sam kupio klimu, pretpostavljam da će mi dati rešenje ali i nisam siguran. Majstor koji mi je ugrađivao uređaj je van zemlje već dva meseca. Ako imate kontakt nekog dobrog majstora u Nišu dajte mi kontakt i to znači :)

Hvala svima unapred!
Nemoj kontakt dobrog majstora, već neka ti neko iz centralnog servisa proveri o čemu se radi, pre svega zbog garancije, s obzirom da je onaj što ti je garanciju overio tebi nedsotupan. Možda je uređaj ispravan, ali je loše ugrađen. A možda je i do samog uređaja.

Zdravo, ljudi!

Hvala svima unapred!
Nema gasa ili nije vakumirana najverovatnije, pa limitira snagu kompresora jer ide u overcurrent ili elektronici ne odgovaraju parametri toka gasa (T ispravanja itd).

Ako nije to, onda je do senzora temperature ili elektronike, eventualno EEV.

Znači, u svakom slučaju zoveš servis.

Xiaomi-Air-Conditioners-10yrs-warranty-1152x1536.jpeg

Xiaomi u Kini počeo da daje 10 godina garancije :)

Kako ste zadovoljni sa Daikin FTXF35D?
Planiram da kupim takvu za grejanje stana 35m2, stiropor 5cm i plastična stolarija.
Vec tri godine koristim istu za grijanje poslovnog prostora slicne kvadrature.Precizno odrzava temperaturu ima snage kada je potrebno da povuce,na grijanju nisko spusta.Vanjska jedinica je cak i na max opterecenju tiha.Upalis i zaboravis daljinski.

Vec tri godine koristim istu za grijanje poslovnog prostora slicne kvadrature.Precizno odrzava temperaturu ima snage kada je potrebno da povuce,na grijanju nisko spusta.Vanjska jedinica je cak i na max opterecenju tiha.Upalis i zaboravis daljinski.
OK
Hvala na odgovoru, dvoumio sam se između nje 83.000 din ili neke kineske sa jačim karakteristikama za isto iznos, ali mislim da je ipak japanac bolja opcija. ili ako ima neki drugi predlog za moje potrebe.

TCL TAC-12CHSD/TPG31I3AH ili VIVAX ACP-12CH35AERI+ za grejanje 35m2 neizolovanog prostora preko cele sezone?​

Verovatno ni sa jednom nećeš biti zadovoljan. Ne znam ima li ovaj TCL grejač na sj, ali ako nema onda bih pre išao na Vivax

Imam jedno pitanje? Ako je klima-uređaj slabijeg kapaciteta i posjeduje grijač, u kojoj mjeri taj grijač doprinosi efikasnijem grijanju? Eventualno može smanjiti učestalost zaleđivanja, ali s obzirom da je grijač najčešće postavljen u donjem dijelu (tacni), pitanje je koliki je njegov stvarni doprinos. Svakako pomaže kod otapanja leda kako bi se spriječilo njegovo nakupljanje u tacni i eventualno začepljenje odvoda. Ipak, ako uređaj u praksi nije konstruisan za rad u niskim zimskim temperaturama, u kojoj mjeri mu dodatni grijač zaista pomaže? Kako funkcionišu klima-uređaji koji nemaju nikakav dodatni grijač osim onog uključenog u defrostu...

Klima bez grejača u defrostu ne koristi grejač, jer isti i nema. To što neka klima nema grejač ne znači da nije bolja od klime bez grejača. Na našem tržištu baš naprotiv, većina odličnih klima nema grejače. Pisao i dokumentovao ovde fotografijama više puta.
U principu grejač tacne treba da spreči nakupljanje i kristalizaciju vode koja na kraju okuje dobar deo donje zone izmenjivača.

Klima bez grejača u defrostu ne koristi grejač, jer isti i nema. To što neka klima nema grejač ne znači da nije bolja od klime bez grejača. Na našem tržištu baš naprotiv, većina odličnih klima nema grejače. Pisao i dokumentovao ovde fotografijama više puta.
U principu grejač tacne treba da spreči nakupljanje i kristalizaciju vode koja na kraju okuje dobar deo donje zone izmenjivača.
Sve je to ok ali govorim o efikasnosti grijanja. Taj grijac nema veze sa nicim sem kod df ili kad stalno radi grijac pa da se manje nakuplja leda.

Itekako grejac spoljne jedinice je dobrodosao na jeftinim Kineskim klimama.Nema nikada leda na tacni,a i defrost traje 5min.Nema nikakve veze sa efikasnoscu klime.Pali se negde oko 0 i sprecava da se nakupi led na tacni SJ.

Poslednja izmena:
Itekako grejac spoljne jedinice je dobrodosao na jeftinim Kineskim klimama.Nema nikada leda na tacni,a i defrost traje 5min.
Slazem se sa tobom da nema na tacni i to je ok. Ali ako je klima slabija ( nema veze koja marka ) nju led "okuje" sa svih starana okolo. Oped dodjemo u sustini na isto 🤔
poenta je samo da klima koja ne izdrzi hladnija vremena dzaba joj grijac. Mislim na klime kojima je primarna namjena samo za grijanje. Bas me interesuje kako ce kod komse dimstal raditi po zmi. Ima savrsenu novu izolaciju, mala kvadratura i pise na njoj do -20c

Slazem se sa tobom da nema na tacni i to je ok. Ali ako je klima slabija ( nema veze koja marka ) nju led "okuje" sa svih starana okolo. Oped dodjemo u sustini na isto 🤔
poenta je samo da klima koja ne izdrzi hladnija vremena dzaba joj grijac. Mislim na klime kojima je primarna namjena samo za grijanje. Bas me interesuje kako ce kod komse dimstal raditi po zmi. Ima savrsenu novu izolaciju, mala kvadratura i pise na njoj do -20c
Prosle godine sam se grejao cele sezone na Tesla klimu od 40000,sa grejacem SJ.Odradi defrost,istece sva voda iz tacne i ide dalje.Nikada leda u tacni nije bilo.

Loši uslovi za rad kod klima su temperatura oko 0 C I visoka vlažnost vazduha. Teško da kod nas u Srbiji može biti - 10 C I visoka vlažnost. Dakle, na smanjenje kapaciteta iste ne utiče samo niska temperatura, već i visoka vlažnost koja joj bitno u tom slučaju obara kapacitet.

Prosle godine sam se grejao cele sezone na Tesla klimu od 40000,sa grejacem SJ.Odradi defrost,istece sva voda iz tacne i ide dalje.Nikada leda u tacni nije bilo.
Da, ok to. Ako procitas moj prvi post vidjeces da to nije upitno vec da ne dopronosi efikasnijem, jacem i boljem grijanju. Na to sam mislio. Sem ako ne racunamo mozda kraci df.

NE doprinosi. Samo u određenim uslovima može da utiče na to da pad kapaciteta uređaja ne bude veliki

Vrh Dno