Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Poslednja izmena:
Koja losost.. pa cak i moja na -10 defrostuje na 40 min pri podesenosti na 30c :)

1757429950776.png
Moze li se zagrejati ova kvadratura po ovom planu? Ovako je serviser preporucio. Izolacija 10cm stiropor, ful PVC stolarija. Na plafonu neki tanki stiropor(u planu da se stavi mineralna vuna 10-20cm). Nije proporcionalan crtez, bitni su brojevi. Sprat je u pitanju. U prizemlju se greje 20 m2.

Stavio bih 2x Fujitsu GENERAL ASHG14KETA/ AOHG14KETA

Poslednja izmena:
Ugradjena mi je prva klima Midea Solstice 9 i moram reci da sam blago razocaran. Klima je na poziciji gde vertikalna krilca treba da se iskoriste maksimalno, ali izgleda da krilca na Midei i ne znace puno jer vazduh pici po sredini gde god da ih okrenem.
Sad razumem kad ljudi kazu nemoj kineza, ali i dalje ne razumem kad kazu obavice ti kinez posao. Ne znam jel mogu da reklamiram ovo.

Ugradjena mi je prva klima Midea Solstice 9 i moram reci da sam blago razocaran. Klima je na poziciji gde vertikalna krilca treba da se iskoriste maksimalno, ali izgleda da krilca na Midei i ne znace puno jer vazduh pici po sredini gde god da ih okrenem.
Sad razumem kad ljudi kazu nemoj kineza, ali i dalje ne razumem kad kazu obavice ti kinez posao. Ne znam jel mogu da reklamiram ovo.
Od svih klima, jedino sam na Haier Pearl Premium bio zadovoljan sa vertikalnim krilcima. Čak bolje od Daikina. Sve ostale klime u toj klasi očajno loše usmeravaju vazduh. Ko nije probao ovo stvarno ne zna šta je usmeravanje.. Ako ti je nužno potrebno vertikalno usmerenje ganjaj Haiera tog..

Na Mitsubishi LN-u je usmeravanje vazduha ocajno, to je verovatno najveca zamerka ovoj klimi.
I gore-dole i levo-desno je ocajno.

koju izabrati od ovih, pošto imam mogućnost na rate, ako neka uopšte valja?

nije mi grejanje prioritet, možda ponekad da se dogreje, nego stabilan rad i da nije npreviše glasna

Hisense hi-comfort 12K-KE35MR0E​

Hisense Inverter Easy Smart 12K CA35YR03​

Vivax klima uređaj ACP-12CH35AEQI+​

TCL Inverter klima uređaj TAC-12CHSD/XA73IFS​

Drugaru treba klima za grejanje stana od 64m2 u Bg (prizemlje, dobra izolacija mada ima velike one zidne prozore). Dnevna i dve male spavace. Klima bi isla u dnevnu pa da po mogustvu zagreva sve.

Da li bi Amber Ultra 12 odradila posao ili imate neku drugu ideju? :)

Hvala!

Da li je realna pretpostavka da fabrika kada napravi srijsku grešku od više hiljada komada, da umesto blokiranja prodaje do rešenja problema, fabrika to pošalje na Balkan i problem rešen?

Izuzev ako proizvod nije opasan po život, ne znam ni za jednu fabriku bilo čega koja je to uradila.

Kod mene je Midea breza+ i vertikalna krilca baš odrađuju svoj posao odlično.Samo sam primetio da samo postavljanje krilaca u položaj koji želim mnogo bolje odrađuje preko aplikacije.

Dakle još drugaru rjesavam problem:

Namjena grijanje

Pearl Premium sa 28.5 kg i 650g plina ili Midea All Easy pro sa 28,4 kg i 690 g plina?

Midea 100 eura skuplja, što nije problem, ako daje veću sigurnost u minusu (mada je Pearl dizajniran do -25)

Mada ga ja nagovaram na Pearl premium 18ku, 37,8 kg, twin rotatory. grijač i polako kroz zimu :)

Poslednja izmena:
Izuzev ako proizvod nije opasan po život, ne znam ni za jednu fabriku bilo čega koja je to uradila.
To stoji svakako, samo sam mišljenja da je i nerviranje tj stres nezdodan po zdravlje. idu li klime u konrolni defrost a napolju debeo plus, pa evo gore par postova da i skuplje klime imaju problem sa usmeravanjem vazduha?
Smrad iz klime a ista oprana?
Samočišćenje je farsa, itd itd. Sve to se može pročitati na forumu a ko bi ga znao šta sve ima kod ljudi koji o svojim problemima ne pišu.

čitam ovaj forum dugo. I neka rekapitulacija korišćenja mojih klima poslednjih 5 godina. Imam dve gree lomo klime. Unutrašnja oko 8kg spoljašnja 34kg. Izašle kad i one "čuvene" muze koje su bile skuplje i totalan promašaj. E sad zašto su ove bile samo 1 godinu u prodaji ne znam. Sa njih dve ja grejem 72 kvadrata stana,sa dve spoljašnje strane, i jedno 20 kvadrata iznad zajedničke terase. Ravan je krov i ne greju svi odozdole i sastrane tako da se to uzme u obzir.Iako mislim da treba i 3ća klima zbog rasporeda, ove dve greju ovu površinu već 6ta godina. Pre toga sam se grejao sa dva norveška radijatora u pola stana nekih 40 kvadrata i još uvek nisam dostigao tu potrošnju struje i posle silnih povećanja cena. Klime su mi se pokazale za jeftino grejanje i slično parnom grejanju. Na jedno dugme. Kako nema dogovora među stanarima da se odradi izolacija ulaza jer je zgrada iz 1972ge ovo je i dalje jeftino jer sam zamenio stolariju, ne neku mnogo kvalitetnu tipa 6tokomorni prozori sa 2 vakum stakla, da ima neka izolacija kao na novim zgradama bilo bi idealno, ovako i ovim smo zadovoljni. Naravoučenije,ako postoji neka mini izolacija i ako stanarima ne smeta duvanje klimam(subjevni osećaj) ovaj vid grejanja/hlađenja toplotnim pumpama je idelno najeftiniji... Za tadašnjih uloženih 900e potpuno mi se do sada isplatilo grejanje/hlađenje...

Kod mene je Midea breza+ i vertikalna krilca baš odrađuju svoj posao odlično.Samo sam primetio da samo postavljanje krilaca u položaj koji želim mnogo bolje odrađuje preko aplikacije.
Probacu i to, vidim da ima opcija preko app. Ono sto mi je jos iznenadjujuce je da klima nije tiha uopste, ne znam da li su generalno sve inverter klime bucnije. Stari samsung koji imam radi bas tiho pa mi cudno da je ova nova bucna bez obzira na onaj quiet mod.
Ono sto sam jos probao je da kada je temperatura koju on prikazuje kao Indoor na 26C, stavim na 25 i auto mod, ne smanjuje duvanje sem ako mu ja ne smanjim sam ventilator na 10%. Ocekivao bi da sam to regulise, ali previse ocekujem mozda.

Cao ljudi. Imam jedan "specifican" problem i treba mi vasa pomoc.

U procesu sam gradnje kuce, i hteo bih (koliko je moguce) da sakrijem sve stvari sa fasade. Jedna od stvari je i klima uredjaj koji bi koristio samo za hladjenje, s obzirom na to da cu imati podno grejanje na gas. nemam nameru da radim toplotne pumpe jer je gas prosao kroz ulicu, i to mi je u startu jeftinije resenje, a i na duze staze nije neka velika razlika.
Elem, hteo bih da stavim MULTI SPLIT sistem i spoljasnju jedinicu klime na zid do blizeg komsije, da se ne vidi sa ulice, medjutim jedna od unutrasnjih jedinica bi bila na drugom kraju kuce u dnevnoj sobi, koja je udaljena 15m, jos ako uracunam da cevi dignem na tavan, recimo da je to 20m.

E sada, negde sam citao da to moze da bude problem, medjutim gledao sam Mitsubishi MXZ-3F54VF za 3 jedinice gde u specifikaciji pise da je single unit duzina instalacije 25m max, u sta se ja uklapam. Takodje, kako u firmama ugradjuju multi split gde su prostori mnogo veci pa samim tim i instalacije duze.

Moje pitanje je da li je neko ovo ugradjivao ili ima nekog iskustva ili zna nekoga ko je ugradjivao, a ima slicnu situaciju.

Jos jednom, pricam o Multi Split sistemu, a ne o pojedinacnim sistemima.

Probacu i to, vidim da ima opcija preko app. Ono sto mi je jos iznenadjujuce je da klima nije tiha uopste, ne znam da li su generalno sve inverter klime bucnije. Stari samsung koji imam radi bas tiho pa mi cudno da je ova nova bucna bez obzira na onaj quiet mod.
Ono sto sam jos probao je da kada je temperatura koju on prikazuje kao Indoor na 26C, stavim na 25 i auto mod, ne smanjuje duvanje sem ako mu ja ne smanjim sam ventilator na 10%. Ocekivao bi da sam to regulise, ali previse ocekujem mozda.
Ja moju držim fan na 80%,nije mi bučna,kad je na 100% čuje se ali opet nije bučna.Duvanje je uvek isto i kod mene ali kad postigne temperaturu zadatu,počinje da modulira,da smanjuje potrošnju,E sad primetio sam kad je fan na automatik modu onda ona sama smanjuje duvanje kada dostigne zadatu temperaturu.Ne koristim fan automatik mod ,uvek mi je na 80% i to mi je o.k.

koju izabrati od ovih, pošto imam mogućnost na rate, ako neka uopšte valja?

nije mi grejanje prioritet, možda ponekad da se dogreje, nego stabilan rad i da nije npreviše glasna

Hisense hi-comfort 12K-KE35MR0E​

Hisense Inverter Easy Smart 12K CA35YR03​

Vivax klima uređaj ACP-12CH35AEQI+​

TCL Inverter klima uređaj TAC-12CHSD/XA73IFS​

jel može bar neko da mi kaže koju da ne kupujem?

Gree Lomo je izasla kada i malo skuplja Viola, to je generacija pre Muse modela.
Vecini Lomo i Viola rade ok. Viola znam da spusta do 300W na grejanju, kod mene 4 komada rade vec 6 godina, odrzavaju u stepen temperaturu.

Da.. Pearl je jaka klima, a 18k je zver. Sto se tice Midea All Easy Pro, lagano ide prednjost njoj zbog veceg komfora, tisa klima generalno i veci kapacitet ima. Takodje jaci protok vazduha bi trebala imati.
Po performansama iz prospeksta je Haier jaci, pogotovo u minusu tj pdesign, i deklarativno ide do - 25, midea - 15
Ima i dosta veci promet vazduha, 640 m3 naspram 530m3 po satu.
18ka je na papiru ubica, pogotovo za cca 850 eura koliko kosta ovdje

All easy pro vidim ima dosta visoke koeficijente iskoristitivosti el en i jako je stedljiva.

Razume li se iko u Midea oasis plus 12, neko kaze da je stari model bez Ѕеnzоr Іntеllіgеnt Еуе a neko kaze da je novi model bez toga...ne mogu nigde ni da nadjem to

Akooo može ko da prokomentarise, jer mi nema logike, pa možda nesto ne vidim dobro?

Haier Pearl Premium, 12000 btu, VJ masa 28.5 kg, protok vazduha 2300m3, 650 g R32
Unutrašnja masa 8.6 protok 670 m3.
Pdesign minus 10 3.3 kW, deklarisana do - 25
Redovna cijena 530 eura

Midea All Easy Pro
VJ masa 28.4 kg, protok vazduha 2200m3, 690 g R32
Unutrašnja masa 1.2protok 560 m3.
Pdesign minus 10- 2.5 kW, deklarisana do - 20

Na akciji 630 eur, standardno 780.

Akooo može ko da prokomentarise, jer mi nema logike, pa možda nesto ne vidim dobro?

Haier Pearl Premium, 12000 btu, VJ masa 28.5 kg, protok vazduha 2300m3, 650 g R32
Unutrašnja masa 8.6 protok 670 m3.
Pdesign minus 10 3.3 kW, deklarisana do - 25
Redovna cijena 530 eura

Midea All Easy Pro
VJ masa 28.4 kg, protok vazduha 2200m3, 690 g R32
Unutrašnja masa 1.2protok 560 m3.
Pdesign minus 10- 2.5 kW, deklarisana do - 20

Na akciji 630 eur, standardno 780.
Kod Haier ti je na pdesign 2.8kw, a ne 3.3kw, za kompresor se ne zna, verovatno je Highly proizvodjac. Mideu mozes sam lako da operes jer se lako rastavlja unutrasnja jedinica, i verovatno ima gmcc kompresor, ja bih pre Mideu.

Vrh Dno