Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Ja 12ku akonsu dobri uslovi a to je ispod 3m visine cevovod do 3m i jedan proboj kroz zid montiram za 100e. Ove godine su neki oko mene to malo podigli na 120 ali ja ne jer mi je ok cena.za idealnu montažu.
Demontaža mi je 20e ako ne treba da vodim računa o starom cevovodu a ako trebam da je skinem da bi se namontirala na drugo mesto 30e.
To sve nekom ko kupi klimu za 300 i 350e deluje mnogo ali već sam pisao da monter treba da kupi materijal za oko 50e a proizvodjač i trgovac je rešiio da to ne spada u sastavni deo klime i zbog raznih situacija na terenu i radi što primamljivije cene.
Da si recimo kupio klimu za 400e i ja ti kao monter kažem 50e ugradnja tebi bi to bilo sasvim korektno. Ovako ti kupiš klimu za 350 e a ugradnja 100 odmah na prvu loptu nenzvuči korektno.
Sećam se da sam pre 20god platio mideu 240e koja je imala sve u setu. Tada mi je ugradnju radio majstor i naplatio 50e. Ti sad vidi koliko je šta koštalo.tada a kolikomse šta promenilo do danas.
Proizvođači koji koliko toliko.drže do sebe i danas isporučuju set za ugradnju kao ovde veoma omiljena midea.

Gde ste uzeli tu klimu. U Srb ili?
ma ne kritikujem tebe kao tebe no velim koji je nesramzmjer izmedju cijene jeftinih klima i instalacija. dobar drug radi istalacije klima,to mu otalo od starog posla i sad na novom,dodatak. podize on pred ljeto cijene za jos jedno 20e. pitah ga,brate,kad te zovne neko za a kupio jeftinu neku klimu za hladjenje,da li te je sramota da kazes cijenu za ugradnju?! a da se isplati,ne napusta taj "dodatni" posao i uvijjek ima pomagaca!

Da li je ovo ok?Gledam okolne klime ispod njih poplava,a iz ove moje ni kap vode.Sve radi ok,ali mi malo cudno.

ma ne kritikujem tebe kao tebe no velim koji je nesramzmjer izmedju cijene jeftinih klima i instalacija. dobar drug radi istalacije klima,to mu otalo od starog posla i sad na novom,dodatak. podize on pred ljeto cijene za jos jedno 20e. pitah ga,brate,kad te zovne neko za a kupio jeftinu neku klimu za hladjenje,da li te je sramota da kazes cijenu za ugradnju?! a da se isplati,ne napusta taj "dodatni" posao i uvijjek ima pomagaca!
Ma to je jos ok, dok ne bude cena kao u Nemacku!
Tamo ti je ugradnja van grada oko 500€, u gradu 1000-1500€ ;)
A za Multi-Split mozes kod nas ovde da uvedes skoro centralno na gas :LOL:

Da li je ovo ok?Gledam okolne klime ispod njih poplava,a iz ove moje ni kap vode.Sve radi ok,ali mi malo cudno.
Normalno... evo kod mene nekoliko dana ni kap u balonu od 8l, a juce dva puta sam ga praznio :)
A na drugu klimu gde kaplje van terase na betonu kad tad vidim da je malo mokar beton, a nekad fina bara!

Ekipa značila bi mi preporuka/komentar za ovaj setup.

Objekat u Podgorici, kuća u prizemlju, izolacija 8cm, veliki prozori, dnevna 42m2 (otvoren prostor) ima dvoje vrata koje gađaju hodnik ( hodnik gadja 2 sobe od nekih 16-17m2 po sobi (vrata od dnevne paralelna sa vratima soba).

Ideja je (primarno hladjenje ali i povremeno grickanje)
Dnevna - Daikin Prefera W FTXM50
Sobe - Daikin Prefera FTXM35 x 2 (jedna po sobi)

Da li za taj budžet od (5k EUR) može neki bolji set-up ?

Hodnik i kupatilo nemaju svoju jedinicu ali je razmišljanje da ako rade sve 3 valjda hlade i ovo (hodnik kao centralna prostorija ima 15m2 + kupatilo 9m2)

LG S12EQ.

Iskustva? Dogrejavanje , Hladjenje? 40kv je prostorija
Drugar ima 18icu, kaže ne primećuje se na računu, ne gasi je zimi greje oko 40ak m² na nju, najveća potrošnja joj bila u januaru nekih 2000 din, sve ostalo zanemarljivo, stvarno lepo i greje i hladi, ne čuje se da radi kad postigne temperaturu.

Objekat u Podgorici, kuća u prizemlju, izolacija 8cm, veliki prozori, dnevna 42m2 (otvoren prostor) ima dvoje vrata koje gađaju hodnik ( hodnik gadja 2 sobe od nekih 16-17m2 po sobi (vrata od dnevne paralelna sa vratima soba).

Hodnik i kupatilo nemaju svoju jedinicu ali je razmišljanje da ako rade sve 3 valjda hlade i ovo (hodnik kao centralna prostorija ima 15m2 + kupatilo 9m2)
Taka je najbolje, klima u svaka soba.
Perfera FTXM50A nema bolja klima, dolazi sa twin swing kompresor.
Ala za ove male sobe 3.5 kW je previse, cak i 2.5 je puno.
Ja imam Comfora FTXP20N 2kW u ista prostoria i super je. Idi na 2.5 Perfera nema potrebe za veca. Pa i ona 5kW moze sama sve sobe da zagrije kad radi 24/7 sve otvoreno

Taka je najbolje, klima u svaka soba.
Perfera FTXM50A nema bolja klima, dolazi sa twin swing kompresor.
Ala za ove male sobe 3.5 kW je previse, cak i 2.5 je puno.
Ja imam Comfora FTXP20N 2kW u ista prostoria i super je. Idi na 2.5 Perfera nema potrebe za veca. Pa i ona 5kW moze sama sve sobe da zagrije kad radi 24/7 sve otvoreno
Hvala
Drugar ima 18icu, kaže ne primećuje se na računu, ne gasi je zimi greje oko 40ak m² na nju, najveća potrošnja joj bila u januaru nekih 2000 din, sve ostalo zanemarljivo, stvarno lepo i greje i hladi, ne čuje se da radi kad postigne temperaturu.
Hvala na odgovoru

@Goksi^^^ hvala na odgovoru, 17m2 nije mala soba (po danasnjim standardima), i racunam ako sam vec odredio budzet da ga iskoritim (ali primarno zbog toga, sto sobe mogu da se koriste nezavisno od ostatka kuce) ljudi danas (cak i ovi mnogo mali) zele privatnost.... pa rekoh ajde...

Hvala svakako, kada se montiraju javicu utiske, zbog potencijalno drugih interesenata.

Imam ja taj model ali veoma kratko. Nisu bile vrućine pa sam se hladio samo na najtišem ventilatoru od 276m³/h. Veoma sam zadovoljan osim:

Daikin nema displej na unutrašnjoj jedinici koji pokazuje temperaturu. Ima jedno dugme koje svetli plavo ako se hladi, crveno ako greje, belo kad duva i zeleno kad odvlažuje. Moraću da pročitam uputstvo da vidim može li da se ugasi.

Ne znam da li je Daikin toliko tih pa se čuje da zuji motor usmerivača vazduha gore-dole i levo-desno kada je uključen da se pomera. Možda je i kod drugih proizvođača podjednako bučno pomeranje ali se ne čuje jer je sam ventilator bučniji.

Daikin Perfera FTXM35 bi trebao da je na sniženju od Daikin Europe tako da bi svi trebali da ga prodaju po ceni od 1150 evra.

Daikin nema displej na unutrašnjoj jedinici koji pokazuje temperaturu.
Nema niti jedna japanska klima, mislim da se dogovorile Jakuze izmedju sebe, necemo nikake prikaze na unutarnjoj :)

Ne znam da li je Daikin toliko tih pa se čuje da zuji motor usmerivača vazduha gore-dole i levo-desno kada je uključen da se pomera. Možda je i kod drugih proizvođača podjednako bučno pomeranje ali se ne čuje jer je sam ventilator bučniji.

Zasto ti je to ukljuceno ( i swing, i to levo-desno )
Iskljuci swing, ma kolika da ti je kvadratura - kubatura, odredi temp koja ti godi i ostavi uredjaj da radi, kakav crni swing, mislim mozes, sta znam, mene bi izludelo, efekat isti, mislim i bolji ako gura non stop konzistentno na jednu, te istu temp i poziciju.

Za mnoge će ovo biti budalasto pitanje ali sam prinuđen da ga uputim.
Klima je Hisense Expert Smart 12K.
Imam je par meseci i nedavno mi je zapalo za oko da ima funkciju samočišćenja. Kako to obično biva, nigde nema uputstva šta ikako. Na daljinskom nemam dugme za clean. Aplikacija takođe ništa.
Zna li neko šta i kako :))
Javio mi čovek rešenje :)
Klima mora biti ugašena u modu hlađenja. Pritisnuti dugme Quiet, držati 5 sek dok se klima ne pokrene. Ako ne reaguje, ponoviti proceduru i to je to.
Nadam se da stvatno nešto čisti a ne da je fabrička žvaka.

Sećam se druže, poenta je da se mora biti uporan. Pokušavati dok klima ne prihvati komandu. To im je neki bag valjda. Ja sam uspeo iz četvrtog pokušaja.

Kakve je boje voda koja izlazi iz klime, to jest da li uopšte ima boju?
Kod mene je svetlo zelena.
Da li je ro normalno?

Sta mislite o ovoj klimi, dali vredi ove pare ? Ja mislim da isto ima grejac spoljne jedinice.

Najbolje cene za Tesla klima TA35QQET-1232IHWT/inverter/A+++/A++/R32/12000BTU/grejac spoljne jedinice/-25/wi-fi/bela od 45.400,00 RSD. Uporedite cene iz kategor… Quelle: eponuda.com https://share.google/hjbqi4HNRY3I2ftF9
Ili ova nemogu da se odlucim , veting je midea
A tesla je aux . Dajte preporuku

Ajde da pitam ovde, da ne otvaram čitavu temu za sitnicu. Uzeh da očistim malo klimu pred sezonu hladjenja. Nista specijalno, filteri, malo briskanje krpom i malo poprskah isparivač i tjt. E sad sam ručno otvorio usmerivač vazduha, da ne kazem ono peraje dole kako bih i njega malo obrisao iznutra i posle toga vratio rukom nazad. Ostade da zjapa tako jedan prst. Reko vratiće se sigurno nazad kad je uključim i isključim i priljubiće je motorić do kraja. Medjutim ne. I kad isključim klimu ostane tih 1-2 cm da zjapa i ne zatvori do kraja. Ne pravi problem samo ružno do zla Boga, a i trigeruje me opako. Kontam da nisam mogo ******* nista, jer svi ovi serviseri tako otvaraju usmerivač, pa ga onda skidaju za bolji pristup turbini. Da napomenem da ga nisam skidao, samo otvorio i vratio nazad. Pomagajte izjede me OCD. 😂

Ajde da pitam ovde, da ne otvaram čitavu temu za sitnicu. Uzeh da očistim malo klimu pred sezonu hladjenja. Nista specijalno, filteri, malo briskanje krpom i malo poprskah isparivač i tjt. E sad sam ručno otvorio usmerivač vazduha, da ne kazem ono peraje dole kako bih i njega malo obrisao iznutra i posle toga vratio rukom nazad. Ostade da zjapa tako jedan prst. Reko vratiće se sigurno nazad kad je uključim i isključim i priljubiće je motorić do kraja. Medjutim ne. I kad isključim klimu ostane tih 1-2 cm da zjapa i ne zatvori do kraja. Ne pravi problem samo ružno do zla Boga, a i trigeruje me opako. Kontam da nisam mogo ******* nista, jer svi ovi serviseri tako otvaraju usmerivač, pa ga onda skidaju za bolji pristup turbini. Da napomenem da ga nisam skidao, samo otvorio i vratio nazad. Pomagajte izjede me OCD. 😂
Nista strasno. Ukljuci klimu, spusti krilca do dna (max sto mogu dolje) i samo ih vrati malo rukom na gore😄
@Kocelj66 Trebalo bi da je prozirna, ako je klima zaprljana da je braonkasta, ali zelena…. Moze slika?

Iskljuci klimu iz struje na par minuta i ukljuci ponovo i reseno.

Nista strasno. Ukljuci klimu, spusti krilca do dna (max sto mogu dolje) i samo ih vrati malo rukom na gore😄
@Kocelj66 Trebalo bi da je prozirna, ako je klima zaprljana da je braonkasta, ali zelena…. Moze slika?
Popodne kad dođem sa posla, videću šta se dešava pa slikati ako je ponovo svetlozelene boje.

@Mr.Wolf ne samo da si pokvario citiranje kada si citirao mogu poslednju poruku ovde, nego si pokvario da ni ja tebe ne mogu da citiram 😀

"Zasto ti je to ukljuceno ( i swing, i to levo-desno )" Zato što je proizvođač napravio i zato što mi treba nekad. Možda je bučan motor i kod drugih klima ali ja nisam do sada obraćao pažnju jer me nije zanimalo. Takav zvuk se čuje pri svakom paljenju i gašenju jer Daikin Perfera spusti usmerivač vazduha skroz do dole pa tek onda se vrati npr. skroz gore (ako hladi).

Sinoć sam bio pored Gree Clivia AI 12 i na najtiših 26 decibela je osetno glasnija bila od moje Perfera od 20 decibela tako da sam zato napisao da možda je i kod drugih proizvođača motor usmerivača bučan samo se ne čuje zbog druge buke. Pod bučnom Clivijom mislim da bi meni smetalo da greje 6 meseci godišnje, ali ni malo ne smeta za mesec dana hlađenja.

Evo malog uzorka, svetlo zelena tečnost, bez mirisa ali pod prstima je pomalo masna.
IMG_20250625_151846.jpg

Sta mislite o ovoj klimi, dali vredi ove pare ? Ja mislim da isto ima grejac spoljne jedinice.
Ugrađene dve klime za grejanje pre mesec dana za sad nemam nekih zamerki na hlađenju .Veoma su tihe i odrađuju posao kako treba ,wifi je benefit .Slike unutrašnje jedinice nisu od wenting pro 12hrnf8.Klima ima grejač spoljnje jedinice.

Prilozi

• 20250613_192157.jpg
    20250613_192157.jpg
    234.6 KB · Pregleda: 45
  • 20250613_191206.jpg
    20250613_191206.jpg
    249.8 KB · Pregleda: 47
  • 20250613_191059.jpg
    20250613_191059.jpg
    282.3 KB · Pregleda: 39
  • 20250513_211008.jpg
    20250513_211008.jpg
    427.6 KB · Pregleda: 35
  • 20250513_211001.jpg
    20250513_211001.jpg
    397.7 KB · Pregleda: 29
Ugrađene dve klime za grejanje pre mesec dana za sad nemam nekih zamerki na hlađenju .Veoma su tihe i odrađuju posao kako treba ,wifi je benefit .Slike unutrašnje jedinice nisu od wenting pro 12hrnf8.Klima ima grejač spoljnje jedinice.
Kakva je potrosnja, modulacija, znate li o tome nesto

Ovo mi vec nije jasno.Dve klime blizu mene.Gledam,kad ih upale,ide kondenz iz njih kao na slavini.Ova moja od 12h do sada,ni kapi.Sta se desava,nije mi jasno.Izgleda i ona dehidrirala od ove vrucine.

Vrh Dno