Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Po svemu od cene izgleda do performansi, a ne vidim potrebu da detaljišem u odgovoru jer nisam video da iko obrazlaže svoj stav kad kaže "midea je tu najgora" ili tome slično.
Meni se svidja verzija Haier-a u crnoj boji, ne znam kakva je u beloj nisam je video uzivo, kada govorimo o izgledu. Za ostalo nemam iskustva.
Negde sam procitao da postoji i Gree Airy u tri boje, ali nigde da nadjem proveren podatak.

Pozdrav, treba mi preporuka za klimu za spavaću sobu od nekih 11–12 m², pretpostavljam da je 9k bolji izbor nego 12k da se ne bih smrzavao?

Gledao sam ove neke varijante: MIDEA Breezeless CB1-09HRFN8
ili npr. skuplju varijantu sa dual inverterom, koji ne znam da li bi se ikada isplatio u efikasnosti, ARTCOOL Mirror AC09BK?

Ideja mi je da može da radi na niskom podešavanju i da održava taj komfor da mogu i da spavam sa njom kada su nepodnošljive vrućine noću itd.

Poželjno bi bilo da ima Wi-Fi.

Vidim da ova Breezeless ima i neki kao HEPA filter, koji bi mi takođe značio zbog alergija, iako pretpostavljam da ne može da se poredi sa pravim prečišćivačem.

Bilo bi lepo da je siva ili crna, ali može i bela ako nema boljih opcija.
Da pokušam još jednom ^^

Može li neko ko zna da mi preporuči gde bih na Voždovcu/Banjici mogao da kupim plastično crevo i traku kojom bih povezao to novo sa starim crevom? Takođe da li je prečnik tog creva što ide od spoljne jedinice standardan ili ga ima u više dimenzija?

Postojeće crevo je od višegodišnjih meteo uslova postalo krto i počelo da se runi na dodir tako da se znatno skratilo i sada ne može da dođe do posude kako bih odveo vodu te ista kaplje na pločniku što može da napravi problem...

Može li neko ko zna da mi preporuči gde bih na Voždovcu/Banjici mogao da kupim plastično crevo i traku kojom bih povezao to novo sa starim crevom? Takođe da li je prečnik tog creva što ide od spoljne jedinice standardan ili ga ima u više dimenzija?

Postojeće crevo je od višegodišnjih meteo uslova postalo krto i počelo da se runi na dodir tako da se znatno skratilo i sada ne može da dođe do posude kako bih odveo vodu te ista kaplje na pločniku što može da napravi problem...
možda woby haus, vojvode stepe 331

Ako misli na klasicno kondenz crevo(f16) to ima skoro u svaku radnju gde ima oprema za kupatilo, vodovod itd.

Hvala Woby savršeno odgovara, to mi je 7-8 minuta pešice od stana, mislim da ni da opremom za kupatilo nema ničeg bližeg.

Da pokušam još jednom ^^
Za tu sobu midea brezz ti je bolji izbor. I ta LG radi tiho ima brdo opcija a ta fora sa dual inverter je marketinška zabluda za nešto što nije full inverter a kad napišu da je dual većina misli da ima nešto više od onih koji napišu samo inverter. Pa onda slede izrazi dual full i slično. Taj dual od tri motora ima 2 inverter a jedan nije a misli se na motore kompresor, spoljašnji vent i unutrašnji vent.
Osim toga taj LG ima fenomenalno dobro odrađenu unutrašnju jedinicu i dosta dobro rešenje za filtriranje i skidanje filtera kao i održavanje ali nasuprot tome ima da kažem nedovoljno dobru spoljašnju jedinicu koja čak nema ni elekronski ventil za regulaciju protoka fuida što je smešno za klimu koja košta 1000e.
Stvar je jasna tu ti je midea best buy a možeš da ideš i na 12ticu jer modulira od 110w tako da nije problem da ti tu sobu super neprimetno rashlađuje.
Eto i za one koji vole da znaju što je midea u ovom slučaju best buy mislim da je sve jasno. I nikako ne kupuj Haier to ti je najgori brend kod nas xD

Necu da derem narod, nisam takav. I ne kazem kako ti kategorises i radis vec vecina. Kao sto vecina odvali malter pa ili ostavi ili zakrpi nekom brzosusecom ispunom koja se skupi pa opet ostane rupa. Ili kao sto vecina ne vakuumira. Ili kao sto nude redovne "dopune klima". Ili kao sto rekoh naplacuju isto lagan i ekstreman posao tj. umesto da oderu nekog koga treba prebacuju trosak na nezahtevne klijente.

A za 18ice nisi u pravu, imas gomilu tzv. 18ica od 9-10kg UJ i 23-30kg SJ sto je kao 12ica (i manje od mnogih). Isto kao sto imas brdo 12ica od 7/18-20kg sto realno nije ni 9ka.
Ugradnja klima uređaja spada u visokorizične poslove i cena koja je trenutna kod nas je više nego smešna. Kao što sam već obrazložio prosečnom monteru od jedne klime ostane profit od oko 50e i to nije čista zarada jer se od te zarade plaća još mnogo što šta što teoretičari ne vide i nije im na kraj pameti.
Da ne pričam da je to sezonski posao koji traje plafon 3 meseca pa na zimu se prebacuješ na grejanje a naravno narodu sve skupo pa je ok da da par hiljada evra za dobru klimu i kotao ali nije ok da plati ugradnju 100 200 ili 300e jer majstor dere i to je bezobrazluk.
Rešenje je mnogo lako kome je skupo neka sam radi i svi srećni svi zadovoljni.
Ne vidim potrebu za pljuvanjem majstora koji deru narod jer na rad niko ne drži monopol i ne postoji zakon koji zabranjuje tebi da sam odradiš bilo šta.
A ti pošto si dobrodušan i nećeš da dereš narod ti lepo osnuj firmu i naplati samo troškove materijala i radnika koji ti pomaže a ljudima ugrađuj free.

Eh, sad i ti pretera... Visoko rizičan, smešna cena, zarada 20,30e po klimi.

Nemoj da idemo u krajnosti.
Drugar se bavi time, ugradnja klime nikad nije ispod 130e (tu je cenu i meni dao za 12cu, na prizemlju - nisam hteo da komplikujem odnos pa da mu nešto "dugujem" rekao sam mu naplati mi kako bi i drugima).
Počinje sa radom uglavnom u martu, retko ranije jer je februar uglavnom hladan. Posla ima do kraja leta, uglavnom avgusta. Posle toga manji broj koji se zimi greje klimom.

Važna stvar: u celoj priči se ne pominje "održavanje" klima koje je skoro čista zarada.

• Like
Reagovanja: Ira
Svašta čovek ima danas da pročita na forumu.

Ugradnja klima uređaja spada u visokorizične poslove i cena koja je trenutna kod nas je više nego smešna. Kao što sam već obrazložio prosečnom monteru od jedne klime ostane profit od oko 50e i to nije čista zarada jer se od te zarade plaća još mnogo što šta što teoretičari ne vide i nije im na kraj pameti.
Da ne pričam da je to sezonski posao koji traje plafon 3 meseca pa na zimu se prebacuješ na grejanje a naravno narodu sve skupo pa je ok da da par hiljada evra za dobru klimu i kotao ali nije ok da plati ugradnju 100 200 ili 300e jer majstor dere i to je bezobrazluk.
Rešenje je mnogo lako kome je skupo neka sam radi i svi srećni svi zadovoljni.
Ne vidim potrebu za pljuvanjem majstora koji deru narod jer na rad niko ne drži monopol i ne postoji zakon koji zabranjuje tebi da sam odradiš bilo šta.
A ti pošto si dobrodušan i nećeš da dereš narod ti lepo osnuj firmu i naplati samo troškove materijala i radnika koji ti pomaže a ljudima ugrađuj free.
Vrati se pa procitaj ponovo to na sta si odgovorio, ja se zalazem da neko plati 100 a neko i 1000 a ne svi "za 12 ide oko 100-150e za 18 od 150-200", zavisno od ulozenog rada i rizika, a ne btu deklaracije. Nije ugradnja klima zdravstveno osiguranje pa da isto placaju i zdravi i bolesni vec usluga.
A pljuvanje "majstora" tj. montera koji isfusare, deru jedne na racun drugih ili otvoreno varaju ljude je duznost, zbog takvih ona manjina postenih i strucnih izlazi na los glas. kablovi.png
Sta su specijalni kablovi, petozilni 0.75 ili 1.5mm2? Takvih primera ima mali milion.
Važna stvar: u celoj priči se ne pominje "održavanje" klima koje je skoro čista zarada.
Odrzavanje (ciscenje) je ok, ali "redovna dopuna gasa" je ne za pljuvanje vec batine.

Za tu sobu midea brezz ti je bolji izbor. I ta LG radi tiho ima brdo opcija a ta fora sa dual inverter je marketinška zabluda za nešto što nije full inverter a kad napišu da je dual većina misli da ima nešto više od onih koji napišu samo inverter. Pa onda slede izrazi dual full i slično. Taj dual od tri motora ima 2 inverter a jedan nije a misli se na motore kompresor, spoljašnji vent i unutrašnji vent.
Osim toga taj LG ima fenomenalno dobro odrađenu unutrašnju jedinicu i dosta dobro rešenje za filtriranje i skidanje filtera kao i održavanje ali nasuprot tome ima da kažem nedovoljno dobru spoljašnju jedinicu koja čak nema ni elekronski ventil za regulaciju protoka fuida što je smešno za klimu koja košta 1000e.
Stvar je jasna tu ti je midea best buy a možeš da ideš i na 12ticu jer modulira od 110w tako da nije problem da ti tu sobu super neprimetno rashlađuje.
Eto i za one koji vole da znaju što je midea u ovom slučaju best buy mislim da je sve jasno. I nikako ne kupuj Haier to ti je najgori brend kod nas xD
Brate svaka ti cast, da te covek pozeli ko majstora u kucu, ne samo za klime nego i za vage, pegle i tegle, svaka cast, evo ruke 🫱

Da li neko poseduje i ima iskustva sa Daikin FTXC 12000 BTU? Potrebna za hladjenje i grejanje nekih 45 m2, od toga nekih 25 m2 je otvorena prostorija. Nije primarna opcija za grejanje imajuci u vidu da posedujem kotao na pelet ali mi je bitno da moze da zagreje.

Da li neko koristi MIDEA GAIA-12HRFN8 model?
Ovo i mene interesuje,
nisam naisao na forumu na iskustva sa istom.
pogotvo opcija sa crevom za usisavanje cistog BG vazduha spolja., postoji li neki filter pre suckovanja.. :)
Salim se, trebace mi na vikendici...

I kako radi breezeless mod na istoj, da li je klima tada full zatvorena, i ne oseca se duvanje?

Poslednja izmena:
Da li neko poseduje i ima iskustva sa Daikin FTXC 12000 BTU? Potrebna za hladjenje i grejanje nekih 45 m2, od toga nekih 25 m2 je otvorena prostorija. Nije primarna opcija za grejanje imajuci u vidu da posedujem kotao na pelet ali mi je bitno da moze da zagreje.

Ako misliš na FTXC35E, hladi odlično, veoma tiha. Za grejanje ne znam, neću je sigurno koristiti za to.
Preporuka je da se unutrašnja jedinica pokaže bračnom drugu pre kupovine , ako ste u braku. Može da im bude ružna unutrašnja jedinica.

Brate svaka ti cast, da te covek pozeli ko majstora u kucu, ne samo za klime nego i za vage, pegle i tegle, svaka cast, evo ruke 🫱
Uopšte nisam govorio o sebi i svom radu već o klimama.
To što ti spamuješ za.Haier govoreći da je to NO1 brend za klime pa te pogadja činjenica kada neko kaže da nije to ti ne daje za pravo da ideš u off topic i da kreneš u omalovažavanje nekoga o kome pojma nemaš.
I meni nije ok kad ti lupiš lako je moidea najgora klima pa nisam krenuo da te omalovažavam sa nekim peglama i kacama za kupus jer osim što to nije moj nivo nisam ni u vrticu da se tako ponašam.

Vrati se pa procitaj ponovo to na sta si odgovorio, ja se zalazem da neko plati 100 a neko i 1000 a ne svi "za 12 ide oko 100-150e za 18 od 150-200", zavisno od ulozenog rada i rizika, a ne btu deklaracije. Nije ugradnja klima zdravstveno osiguranje pa da isto placaju i zdravi i bolesni vec usluga.
A pljuvanje "majstora" tj. montera koji isfusare, deru jedne na racun drugih ili otvoreno varaju ljude je duznost, zbog takvih ona manjina postenih i strucnih izlazi na los glas. Pogledajte prilog 496636
Sta su specijalni kablovi, petozilni 0.75 ili 1.5mm2?
A kako bi ti kategorisao kad te ja pitam kolika je ugradnja za 18ticu a još nisam ni kupio a ti kao majstor znaš da imaš 18ticu koja je kao jača 12tica od 35kg a imaš i 18 koja je kao slaba 24ka od 45kg?
Normalno je da baš zbog toga i postoji raspon cena kad kao što navodiš postoje velike razlike oko samih klima.
Inače fušarenja nisam ni komentarisao jer nemam ni potrebu o tome da pričam i bar u mojoj okolini ne postoje takvi majstori za klime o kojima ti pričaš. Možda oni koji nemaju firmu ali to je onda rizik lnoga koji ih zvao. Svako ko ima registrovanu delatnost ne fušari u toj meri kao što ti navodiš i sigurno odradi posao koliko toliko ljudski jer ti i daje garanciju.
Komentarisao sam tvoj.stav kako su bezobrazni i deru narod a to se odnosilo na cenu.

Uopšte nisam govorio o sebi i svom radu već o klimama.
To što ti spamuješ za.Haier govoreći da je to NO1 brend za klime pa te pogadja činjenica kada neko kaže da nije to ti ne daje za pravo da ideš u off topic i da kreneš u omalovažavanje nekoga o kome pojma nemaš.
I meni nije ok kad ti lupiš lako je moidea najgora klima pa nisam krenuo da te omalovažavam sa nekim peglama i kacama za kupus jer osim što to nije moj nivo nisam ni u vrticu da se tako ponašam.
Da, imam procenat od Haiera za svaku prodatu klimu, u pravu si.
Samo daj molim te objasni mi, a moze i neko pored tebe od strucnjaka, necu da se bunim, sta je to LG Dual inverter, nije mi jasno. Da li je to lazni inverter za razliku od Midee koja je pravi inverter, ili je to kompresor plus ventilator SJ plus turbina UJ sto daje zajedno Triple inverter, a ne Dual, ne razumem!

Da, imam procenat od Haiera za svaku prodatu klimu, u pravu si.
Samo daj molim te objasni mi, a moze i neko pored tebe od strucnjaka, necu da se bunim, sta je to LG Dual inverter, nije mi jasno. Da li je to lazni inverter za razliku od Midee koja je pravi inverter, ili je to kompresor plus ventilator SJ plus turbina UJ sto daje zajedno Triple inverter, a ne Dual, ne razumem!
Da umeš da čitaš sa razumevanjem već bi ti bilo jasno. Žao mi je što si zaslepljen Haier klimama pa za drugo i ne znaš.
Msm krenete da uvozite i prodajete neku novu čunga lunga klimu i to je OK ali umesto da to radite kako treba ti i takvi kao ti krenete da obmanjujete ljude po forumima kako su baš te klime najbolje.
Ja nemam ništa protiv Haier klima ali imam mnogo šta protiv tvrdnje da su one najbolje od kineza što nije tačno jer su zapravo najgoreg kvaliteta od svih. Svi ostali kinezi od TCL Hisense a da ne pominjem Gree i Midea su daleko kvalitetniji proizvodi.
I naravno odma se prepoznajete po tome kad neko kao ja to kaže onda ko klinci iz obdaništa krenete sa lupanjem nekih nebuloza.

Jeb. mu misa,pa odje kod mene nema postavljanja ispod 130 + 40 za skidanje stare. Pa uzmemo da je neko kupio klimu od 350e(recimo) a postavljenje iste 170+eura sto je 50% cijene klime. Zbilja nema smisla(a vecina klima su jeftine 12tice)!

Juce sam montirao Dimstal kod komse, bas me interesuje kako ce raditi preko zime. Ovako je tiha unutrsnja a i bas dobro hladi.
Jeb. mu misa,pa odje kod mene nema postavljanja ispod 130 + 40 za skidanje stare. Pa uzmemo da je neko kupio klimu od 350e(recimo) a postavljenje iste 170+eura sto je 50% cijene klime. Zbilja nema smisla(a vecina klima su jeftine 12tice)!
Ako tako gledas onda ai u pravu ali postavljanje klime je isto za klimu od 300 ili 1500€ tako da montera i ne interesuje na kraju koliko si ti platio klimu.

Prilozi

• 20250619_124924.jpg
    20250619_124924.jpg
    151.6 KB · Pregleda: 76
  • 20250619_113439.jpg
    20250619_113439.jpg
    254.1 KB · Pregleda: 63
  • 20250619_115819.jpg
    20250619_115819.jpg
    172.9 KB · Pregleda: 84
Juce sam montirao Dimstal kod komse, bas me interesuje kako ce raditi preko zime. Ovako je tiha unutrsnja a i bas dobro hladi.

Ako tako gledas onda ai u pravu ali postavljanje klime je isto za klimu od 300 ili 1500€ tako da montera i ne interesuje na kraju koliko si ti platio klimu.
ma jasno je to,no htjedoh reci da montaza nije sitnica. a opet,za onog ko moze da plati 1500e klimu jeste. tako da je sve iz kog ugla gledas to.

Ovo je Midea ili nešto drugo?

ma jasno je to,no htjedoh reci da montaza nije sitnica. a opet,za onog ko moze da plati 1500e klimu jeste. tako da je sve iz kog ugla gledas to.
Meni su iz Mitsubishi rekli 800€ da ugrade klimu, a na amazonu 100€ vakum puma sa manometrima i na kraju ugradim sam. Nakon toga mi pumpa ostala, mozes opet prodati ili kao ja kad neko kupi od drustva pa se pomogne dzabe ugraditi.
Ovo je Midea ili nešto drugo?
Kinez, ista midea, daljinski od midea isto... doslo u setu sve, od nosaca, kablova, oih guma za vibraciju, uzb za app... bas sve u paketu stiglo. Navodno da je dimstal za Svicarsku, Nemacku i Austrisko trziste namjemjena. Uglavnom kina pravi.
EVo i seta

Prilozi

• Screenshot_20250620_091426_Firefox.jpg
    Screenshot_20250620_091426_Firefox.jpg
    86.6 KB · Pregleda: 72
Poslednja izmena:
Ja 12ku akonsu dobri uslovi a to je ispod 3m visine cevovod do 3m i jedan proboj kroz zid montiram za 100e. Ove godine su neki oko mene to malo podigli na 120 ali ja ne jer mi je ok cena.za idealnu montažu.
Demontaža mi je 20e ako ne treba da vodim računa o starom cevovodu a ako trebam da je skinem da bi se namontirala na drugo mesto 30e.
To sve nekom ko kupi klimu za 300 i 350e deluje mnogo ali već sam pisao da monter treba da kupi materijal za oko 50e a proizvodjač i trgovac je rešiio da to ne spada u sastavni deo klime i zbog raznih situacija na terenu i radi što primamljivije cene.
Da si recimo kupio klimu za 400e i ja ti kao monter kažem 50e ugradnja tebi bi to bilo sasvim korektno. Ovako ti kupiš klimu za 350 e a ugradnja 100 odmah na prvu loptu nenzvuči korektno.
Sećam se da sam pre 20god platio mideu 240e koja je imala sve u setu. Tada mi je ugradnju radio majstor i naplatio 50e. Ti sad vidi koliko je šta koštalo.tada a kolikomse šta promenilo do danas.
Proizvođači koji koliko toliko.drže do sebe i danas isporučuju set za ugradnju kao ovde veoma omiljena midea.
Meni su iz Mitsubishi rekli 800€ da ugrade klimu, a na amazonu 100€ vakum puma sa manometrima i na kraju ugradim sam. Nakon toga mi pumpa ostala, mozes opet prodati ili kao ja kad neko kupi od drustva pa se pomogne dzabe ugraditi.

Kinez, ista midea, daljinski od midea isto... doslo u setu sve, od nosaca, kablova, oih guma za vibraciju, uzb za app... bas sve u paketu stiglo. Navodno da je dimstal za Svicarsku, Nemacku i Austrisko trziste namjemjena. Uglavnom kina pravi.
EVo i seta
Gde ste uzeli tu klimu. U Srb ili?

Poslednja izmena:
Ja 12ku akonsu dobri uslovi a to je ispod 3m visine cevovod do 3m i jedan proboj kroz zid montiram za 100e. Ove godine su neki oko mene to malo podigli na 120 ali ja ne jer mi je ok cena.za idealnu montažu.
Demontaža mi je 20e ako ne treba da vodim računa o starom cevovodu a ako trebam da je skinem da bi se namontirala na drugo mesto 30e.
To sve nekom ko kupi klimu za 300 i 350e deluje mnogo ali već sam pisao da monter treba da kupi materijal za oko 50e a proizvodjač i trgovac je rešiio da to ne spada u sastavni deo klime i zbog raznih situacija na terenu i radi što primamljivije cene.
Da si recimo kupio klimu za 400e i ja ti kao monter kažem 50e ugradnja tebi bi to bilo sasvim korektno. Ovako ti kupiš klimu za 350 e a ugradnja 100 odmah na prvu loptu nenzvuči korektno.
Sećam se da sam pre 20god platio mideu 240e koja je imala sve u setu. Tada mi je ugradnju radio majstor i naplatio 50e. Ti sad vidi koliko je šta koštalo.tada a kolikomse šta promenilo do danas.
Proizvođači koji koliko toliko.drže do sebe i danas isporučuju set za ugradnju kao ovde veoma omiljena midea.

Gde ste uzeli tu klimu. U Srb ili?
Beč

Nazad
Vrh Dno