Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

J.b.t. pa čitaj malo sajt kad već ideš na njega. To su kapaciteti koji oni nude za Expert model. 9k/12k/18k/24k. Aman

Ispasce jos da ova klima menja kilazu u odnosu na modulaciju 🤣

Prilozi

• 1747751189187.png
    1747751189187.png
    86.3 KB · Pregleda: 40
J.b.t. pa čitaj malo sajt kad već ideš na njega. To su kapaciteti koji oni nude za Expert model. 9k/12k/18k/24k. Aman

Ispasce jos da ova klima menja kilazu u odnosu na modulaciju 🤣
Ne pričam nizozemski, možda je to problem. Ali za 62 m2 izolovanog prostora ova klima je sasvim adekvatna.

Super. Nadam se da je typo. Mislim da je logičnije ići na 18k, bolje jača klima većeg kapaciteta da radi u manjem ler gasu kada treba nego da se 12k napreže iz petnih žila da pi postigla ono što 18k postigne sa upola snage.

Super. Nadam se da je typo. Mislim da je logičnije ići na 18k, bolje jača klima većeg kapaciteta da radi u manjem ler gasu kada treba nego da se 12k napreže iz petnih žila da pi postigla ono što 18k postigne sa upola snage.
A dve male? Gadan je taj leden vazduh a 18ke imaju poprilicno jak izduv.

Expert 12k je manje od 90k :D
Da, gledao sam na dotičnim sajtovima koji deluju kao da nisu ažurirani ko zna od kada.. Ja sam na eponuda našao za 130k.. Koliko god bila, opet je za 30k skuplja od 18k TCL koja je adekvatnija za ovu primenu.
A dve male? Gadan je taj leden vazduh a 18ke imaju poprilicno jak izduv.
Kontam da mu premašuje cenu koju želi, plaća dve ugradnje. Ali opet bi i te 12ke morale raditi na jačem fan, jeste da je ujednačenije ali ne znam baš koliko će postići sa tim.

Da, gledao sam na dotičnim sajtovima koji deluju kao da nisu ažurirani ko zna od kada.. Ja sam na eponuda našao za 130k.. Koliko god bila, opet je za 30k skuplja od 18k TCL koja je adekvatnija za ovu primenu.

Kontam da mu premašuje cenu koju želi, plaća dve ugradnje. Ali opet bi i te 12ke morale raditi na jačem fan, jeste da je ujednačenije ali ne znam baš koliko će postići sa tim.
60m2 sa dve devetke da nece moci da ohladi? Moje misljenje da bi dve devetke bolje odradile posao neko jedna 18ka. Ravnomjernije i finije.

60m2 sa dve devetke da nece moci da ohladi? Moje misljenje da bi dve devetke bolje odradile posao neko jedna 18ka. Ravnomjernije i finije.
Pa pobogu što sa 9k? Mislim evo XA73IFS 12k je 40k na ananasu, ujedno najjeftinije od TCL, 2klime = 80k plus ugradnja za dve minimalno 30k jos.

Postoji li neki Tesla Model koji solidno grije?
Treba mi za 4 spavaće sobe od po 15 kvadrata.

Da.
Takođe šta mislite o Vivax ACP-18CT50AERI+ Podna klima, cilj je grijanje prostora od 40 kvadrata. Dobra izolacija, ali da li može raditi kako treba na - 10? Buka nije problem ni unutra ni napolje

Nek me ispravi neko iskusnji i upućeniji, ali za 90 m2 5000 eura, baš mnogo i vjerovatno previše snage :eek:

Mislim, pretpostavka je da čim imaš toliko za uređaje, imaš i rješenu izolaciju odličnu, meni 12KMCC na 85 m2 sama nagrije kuću u prelaznom periodu, a da ne pomišljam tek takve mašine koliko opušteno rade u tako "malo" kvadrata...

Za potrošnju i da će se na taj način isplatiti - ta teza ti nema uporišta mnogo, ne mogu one puno pobjeći mom Fujitsuu, kao što ni moj Fuji ne bježi mnogo nekom normalnijem kinezu u pogledu potrošnje, jer troši objekat, a da je mnogo efikasnija premium od neke normalne 2-3x jeftinije, nije.
Da pričamo o centralnom TP + niskotemperaturno, e tu ima uštete značajne.
Ja samo kad se setim pokojnog cala i dede kad kupe drva i ugalj,pa cepaj unosi lozi...ma idi...nista to nije vredno mojih zivaca 🤣🤣🤣

Prvo reži 8 i po metara koje si dobio a platio 10 metara, pa cjepaj onda, pa nosi na slaganje, pa sa slaganja prenosi do šporeta i prljaj kuću i čisti svaki dan. Sitni i pravi potpalu, nabavljaj hepo kocke novine i ostalo što ide uz to, moli Boga hoće li povući kako treba ili je kontrapritisak pa vraća dim taj dan i tinja, pa čisti dimnjak, pa dimi kuću kad vraća... Ima tu igrarija koliko hoćeš i bonus održavaj vatru svako malo...

No tema mog pitanja je - da li je baš moralo 5000 eura? Naravno, tvoj novac i slobodan izbor, ali realno tu kvadraturu dobro izolovanu vjerovatno i tri najgrđa kineza 12ke pokriju, a da ne pominjem tri solidnije klime, eto moje FUJI KM serije sada izadju 2000 eura tri komada, Amber ultra tri komada 3000, naprosto ne vidim na takav prostor potrebu ni ekonomsku računicu za guranje 5000 eura, osim argumenta - tako sam htio.
Niti ima ikakve šanse da će kroz ne znam koliko godina, 4500 eura tvoje investicije u uređaje (eto računaću instalaciju 500) kroz uštede uspjeti da sustigne i opravda 2500 razlike eura u 3 slabije klime.
Smatram da se TP trebaju promovisati kao nešto što je pristupačno svima, a štiti životnu sredinu - pogotovo u kontekstu običnim vazduh-vazduh ("klima" uređaja) koje već svako domaćinstvo ima, i ugradnjom još jedne jake 12-ke na pravo mjesto, vrlo vjerovatno mogu da rješe svoje pitanje grijanja na ekološki prijateljski način bez ogromnih zahvata.

Poslednja izmena:
Koja inverter klima je best buy do 60k din, soba 30 kvadrata.
Ne znam da li je best buy (mogu ostali da procene na osnovu karakteristika) ali ovo mi deluje kao dobra ponuda, ja razmišljam da uzmem:
GREE Pular Eco Plus 12k
Wi-Fi (ugrađen)
SEER koeficijent: 6.1
SCOP koeficijent: 4.0 (Srednja zona)
Protok vazduha (Max): 590 m3/h
Nivo buke (unutrašnja jedinica): MAX 41 dB
Nivo buke (spoljašnja jedinica): 51 dB
Grejanje: Od -15°C do +24°C
Hlađenje: Od +18°C do +43°C
Samodijagnostika
Turbo funkcija
Auto-restart
Tajmer
Automatski režim rada
Opcija zaključavanja
Inteligentno zamrzavanje
7 brzina rada
Zaštita od visokog i niskog napona

Trenutna akcijska cena 53 000 (ne bih da ostavljam link ne znam kakva su pravila teme ali verujem da ćete lako naći...)

Prvo reži 8 i po metara koje si dobio a platio 10 metara, pa cjepaj onda, pa nosi na slaganje, pa sa slaganja prenosi do šporeta i prljaj kuću i čisti svaki dan. Sitni i pravi potpalu, nabavljaj hepo kocke novine i ostalo što ide uz to, moli Boga hoće li povući kako treba ili je kontrapritisak pa vraća dim taj dan i tinja, pa čisti dimnjak, pa dimi kuću kad vraća... Ima tu igrarija koliko hoćeš i bonus održavaj vatru svako malo...

No tema mog pitanja je - da li je baš moralo 5000 eura? Naravno, tvoj novac i slobodan izbor, ali realno tu kvadraturu dobro izolovanu vjerovatno i tri najgrđa kineza 12ke pokriju, a da ne pominjem tri solidnije klime, eto moje FUJI KM serije sada izadju 2000 eura tri komada, Amber ultra tri komada 3000, naprosto ne vidim na takav prostor potrebu ni ekonomsku računicu za guranje 5000 eura, osim argumenta - tako sam htio.
Niti ima ikakve šanse da će kroz ne znam koliko godina, 4500 eura tvoje investicije u uređaje (eto računaću instalaciju 500) kroz uštede uspjeti da sustigne i opravda 2500 razlike eura u 3 slabije klime.
Smatram da se TP trebaju promovisati kao nešto što je pristupačno svima, a štiti životnu sredinu - pogotovo u kontekstu običnim vazduh-vazduh ("klima" uređaja) koje već svako domaćinstvo ima, i ugradnjom još jedne jake 12-ke na pravo mjesto, vrlo vjerovatno mogu da rješe svoje pitanje grijanja na ekološki prijateljski način bez ogromnih zahvata.
Meni kad suovi rekli iz Daikina-kad stavite ive klime mirni ste 30 godina...reko donosi 🤣🤣🤣

Koja se Midea klima najbolje pokazala od ove tri?

1. Midea Forest 9
2. Midea Xtreme Save 9
3. Midea Breezeless

Potreban:

• 9000 ВTU inverter
  • za sezonsko hladjenje/grejanje na primorju
  • soba 9m2
  • nema izolacije, standardno malterisani zidovi, visoki plafoni, ravna ploča umesto krova od crepa
  • poželjan nizak nivo buke unutrašnje (spoljne) jedinice
  • pouzdanost u radu

Da li imate preporuku nekog drugog modela/brenda koji bi bio best budget buy za navedene potrebe?

Ne znam da li je best buy (mogu ostali da procene na osnovu karakteristika) ali ovo mi deluje kao dobra ponuda, ja razmišljam da uzmem:
GREE Pular Eco Plus 12k
Wi-Fi (ugrađen)
SEER koeficijent: 6.1
SCOP koeficijent: 4.0 (Srednja zona)
Protok vazduha (Max): 590 m3/h
Nivo buke (unutrašnja jedinica): MAX 41 dB
Nivo buke (spoljašnja jedinica): 51 dB
Grejanje: Od -15°C do +24°C
Hlađenje: Od +18°C do +43°C
Samodijagnostika
Turbo funkcija
Auto-restart
Tajmer
Automatski režim rada
Opcija zaključavanja
Inteligentno zamrzavanje
7 brzina rada
Zaštita od visokog i niskog napona

Trenutna akcijska cena 53 000 (ne bih da ostavljam link ne znam kakva su pravila teme ali verujem da ćete lako naći...)
Ako planiras da grejes onda imas za 62k Gree Clivia 12, jaca i bolja od Pular... Ipak je Pular najslabija od Gree! Ako je samo za hladjenje onda moze i Pular ali naravno i neki drugi brend (npr. Tcl)

Poslednja izmena:
Ima li neko neke preporuke za 18ice, klima pretezno za hladjenje, mislio sam na sprat da stavim u hodnik pa da iole razhladi sobe leti kad je vrucina, bila bi postavljena u hodnik iznad vrata od tri sobe, majstor rece da je 18ica dovoljna za tako nesto, pa da vidim sta trenutno valja. Pre dve godine sam kupio Mideu AG-12NXD1.WIK za dnevni boravak, po preporuci forumasa i super radi.
Klima postavljena u hodnik da hladi 3 sobe najčešće nije srećno rešenje. Još ako je mali /tesan hodnik, biće tu problema u smislu da će brzo dostizati temperaturu i gasiće se a da sobe ne stignu ni malo da se rashlade. 18ica je dobra za neki otvoren prostor i za visok plafon. Za hodnik definitivno nije najbolje rešenje. Neko nepisano pravilo je jedna prostorija jedan uređaj. Ne znam kolike su sobe ali najbolje da stavljaš u svaku po 9ku, ne moraš odjednom već kako budeš imao para.

Goni tu budalu u pm!

—————————————————————

Legla Haier Pearl Premium 12k, prvi utisci, unutrasnja je jako tiha na quiet rezimu i na prvoj brzini, pritom ima dobar protik vazduha. Spoljna jedinica tiha. Na unutrasnjoj jedinici peraja usmerivaca i horizontalna i vertikalna odlicno usmeruju vazduh sto nije slucaj kod mnogo klima.

Ova klima poseduje wifi, grejace tacne i kompresora, UV-C sterilizaciju vazduha, i jos po koju dodatnu funkciju. Uz sve to, SCOP je 4.6 sto je svrstava u A++ rang na grejanju. Mislim da je ovo stvarno best buy za 480€
Ima li nekih informacija koliko moze nisko da ide na grejanju i hladjenu? Razmisljam se da je kupim, ali ako je limit 500w na grejanju i 300 na hladjenju, onda mozda bolje Gree Clivia.

Za sada ništa, ne znam koliko su tačne te informacije. Tako piše i za flexisa a spušta ispod 250W, novija revizija.

Vox IJL12 ima grejac SJ a IJF12 nema ili obe imaju? Ovako deluju identicno
IJL12-SC4DWH.png
IJF12-PCPMW.png

Неодговорно је само ово што пишеш.
Sta tacno? Ovde velika vecina ima i drugi vid grejanja, pa ako zapne nije im problem da zaloze.Proslu zimu sam potrosio paletu peleta, znaci grejem na tri klime, mislim da mogu i da komentarisem. Na dan kad si mi pisao 16.5. Na Zlatiboru i Kopaoniku pao sneg. Niko nije vidovit za vreme sledecih godina, ako bude debelih minusa, pisacemo utiske. Jos da dodam da malo ljudi koje znam koriste klime za grejanje, i dalje se najvise koristi drugi nacini za grejanje, moguce da je vecina naroda glupa pa nije upucena kao ti.

Koju inverter klimu 18icu za 50 kvadrata neizolovanog prostora koji se sastoji od trpezararije i dnevne koji cini polovinu te kvadrature (prostor koji je otvoren), malog hodnika, wc-a i spavace sobe uzeti?

Naglasio bih da je primarno grejanje na pelet posto je kuca na tri sprata tako da mi je klima pre svega potrebna za grejanje tog jednog stana u periodu kada jos nije za pustanje kotla na pelet, zatim eventualno odrzavanje temperature u toku noci kada dodje do veoma niskih temperatura ali bih voleo da moze da postigne i greje prostor i u zimskim mesecima barem tu vecu polovinu trpezarije i dnevne.

Da naglasim jos da ce klima stajati na zidu u kuhinji, duvajuci pravo prema dnevnom boravku dok bi se sa klimine desne strane nalazio hodnik sa wc-om i spavacom sobom. Svestan sam da ce u spavacoj biti najteze da dopre ali mi ona nije prioritet.

Ako neko smatra da bi i 15 ica zavrsila problem, moze preporuka.

Poslednja izmena:
Imao je 5 klima i pre panela. Sve ima crno na belo na forumu, pa koga interesuje neka kopa unazad.
Takodje ima i centralno, koliko se secam, pa ako treba palice i kotao. Ti druze ako me secanje sluzi imas kotao na struju, i nasao sam da na temi TP komentarises TP, sa tim ja nemam problem, iznosis neka misljenja mada pumpu nisi koristio. Meni smeta da mi neko zamera da iznosim svoje misljenje posle dve sezone na klime, sedam sezona na pelet, i od 86 god na drva i uglaj na kotao.

Ti se i dalje trudiš da objasniš nešto sa čime se ovde niko me slaže. Dovoljno je bilo jednom da izneseš mišljenje i nema potrebe da nas ubeđuješ, jer mi imamo drugačija iskustva.

Vrh Dno