Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

realno i imamo(osim ovih sa amber ultra)! :p
Mislim da svako sebi kupi ono što mu je realno potrebno. I koliki mu je budžet. Mislim da je u našim uslovima teže ići na top klime tj. Japance. Jednostavno, skupe su za naš standard. Zato kupujemo ono što nam je dostupno. A to su Kinezi. Zato idite na ono što je najbolje za vaš budžet. I negde mora da se pravi kompromis. Zato vidite šta vam je bitno, šta vam je realno potrebno, pročitajte teme i rešite. Pa za 10 godina, biće bolji standard, tehnologija će pojeftiniti, biće novih tehnologija...

Nisam dugo bio na forumu ali da kazem da skupe klime vrede svaki dinar...sve se to vrati za par godina em malo trose em su necujne,evo ja na kucu od 90 m2 stavljam i trecu perferu 9tku,eto kuca tri klime 90m2 5000 eura,moj mir nema cenu...

Ne mogu da se odlučim koju klimu da uzmem. Treba da se pokrije nekih 50m2 otvorenog prostora. Ukupan prostor je 115m2.
Daikin FTXC50E, Mitsubishi SRK50ZSP-W, Fujitsu ASEG18KMTE. Šta je preporuka?

Zasto MHI SRK50ZSP-W, a ne SRK50ZS-WF?
Fujitsu 18KMTE sigurno najnize spusta, ima grafikoni gde ide do skoro 130w!

Prilozi

• Screenshot_20250312-220555.png
    Screenshot_20250312-220555.png
    97.7 KB · Pregleda: 39
Poslednja izmena:
ZSP je stariji model, a ZS-WF noviji i jaci naravno ali zato mislim 50k skuplji!
Dosta sam citao oko MHI SRK modela da se dosta zalili da ako se stavi u dosta manji prostor da krene da radi kao on/off sa algoritam 5/3min = 5min radi/3min odmara i nikako da izadje iz tog rezima :unsure:
Iako odrzava zadatu na minimun cim bude -2c ima automatski skok modulacije i opet moze da upadne u rezim 5/3min!
Ljude koje je imaju u vecem prostoru su zadovoljni!
Ce se javi sigurno jos neko ko ce ti vise kaze nesto za Daikin i Fuijitsu :)

Na papiru ZSP nize spusta:

Prilozi

• Screenshot_20250519-140148~2.png
    Screenshot_20250519-140148~2.png
    128 KB · Pregleda: 17
  • Screenshot_20250519-140230~2.png
    Screenshot_20250519-140230~2.png
    221.8 KB · Pregleda: 16
ZSP je stariji model, a ZS-WF noviji i jaci naravno ali zato mislim 50k skuplji!
Dosta sam citao oko MHI SRK modela da se dosta zalili da ako se stavi u dosta manji prostor da krene da radi kao on/off sa algoritam 5/3min = 5min radi/3min odmara i nikako da izadje iz tog rezima :unsure:
Iako odrzava zadatu na minimun cim bude -2c ima automatski skok modulacije i opet moze da upadne u rezim 5/3min!
Ljude koje je imaju u vecem prostoru su zadovoljni!
Ce se javi sigurno jos neko ko ce ti vise kaze nesto za Daikin i Fuijitsu :)

Na papiru ZSP nize spusta:
ZS'WF je dosta skuplja. Verovatno koliko je i bolja. Prodavac je iz mog mesta. On bi mi i ugradio klimu.

Potkrovlje. Sendvič zid. Zadnja zgrada koju je radio Integral iz Subotice.

Drugari, koju klimu preporučujete da zimi dobro greje za sobu. Soba ima 12 m2 (4x3m2) i stavljena je nova PVC vrata i prozor, plafon je nekih 2.5 metra?

Pozdrav! Koju klimu preporučujete za hlađenje primarno i povremeno minimalno dogrevanje? Prostor je oko 50 kvadrata otvorene prostorije i jedne manje sobe 12 kv, visina plafona 250, sa solidnom izolacijom i pvc stolarijom. Budžet je do 100k (poželjno manje), a neki izbor je Gree, Midea, Bosch, Hisense 24k. Ne znam da li vredi gledati jeftinije varijante tipa TCL, Vivax. Akcenat je na hlađenju i manjoj potrošnji.

Pozdrav! Koju klimu preporučujete za hlađenje primarno i povremeno minimalno dogrevanje? Prostor je oko 50 kvadrata otvorene prostorije i jedne manje sobe 12 kv, visina plafona 250, sa solidnom izolacijom i pvc stolarijom. Budžet je do 100k (poželjno manje), a neki izbor je Gree, Midea, Bosch, Hisense 24k. Ne znam da li vredi gledati jeftinije varijante tipa TCL, Vivax. Akcenat je na hlađenju i manjoj potrošnji.
Haier Expert 12k btu

Pa puno je za onu Haier 12k što si poslao, očekuješ da pokrije sa 12k toliku kvadraturu..
Tu treba 18k, i TCL sasvim uredno završava posao hlađenja i dogrevanja. Osim toga, ta Haier je skupa ko otrov za tu namenu što treba čoveku. Bolje da ganja Tundra 18k kad smo već kod Haiera. Expert 12k je 130k dok je Tundra 18k - 85k dinara. A TCL može naći za 60k

Covek lepo napisao:
Budžet je do 100k (poželjno manje) onda mu ne treba neka od 130k
Kad moze da prodje bez problema za tu namenu sa 60-80k(18btu)

Nisam dugo bio na forumu ali da kazem da skupe klime vrede svaki dinar...sve se to vrati za par godina em malo trose em su necujne,evo ja na kucu od 90 m2 stavljam i trecu perferu 9tku,eto kuca tri klime 90m2 5000 eura,moj mir nema cenu...
Nek me ispravi neko iskusnji i upućeniji, ali za 90 m2 5000 eura, baš mnogo i vjerovatno previše snage :eek:

Mislim, pretpostavka je da čim imaš toliko za uređaje, imaš i rješenu izolaciju odličnu, meni 12KMCC na 85 m2 sama nagrije kuću u prelaznom periodu, a da ne pomišljam tek takve mašine koliko opušteno rade u tako "malo" kvadrata...

Za potrošnju i da će se na taj način isplatiti - ta teza ti nema uporišta mnogo, ne mogu one puno pobjeći mom Fujitsuu, kao što ni moj Fuji ne bježi mnogo nekom normalnijem kinezu u pogledu potrošnje, jer troši objekat, a da je mnogo efikasnija premium od neke normalne 2-3x jeftinije, nije.
Da pričamo o centralnom TP + niskotemperaturno, e tu ima uštete značajne.

Poslednja izmena:
Nije uopšte puno, na hlađenju daje max 6,2 kW, a na grijanju 6,8 kW. I ne košta 130k, nego 89k.
Ja stvarno ne znam koju ti klimu gledaš, evo ti u privitku specifikacije od Expert modela, direktno od uvoznika za BiH. A osim toga, koliko god davala snage, to je na max snazi, pri max potrosnji. Jel' stvarno nekom u cilju da mu klima bude knapirana? To je kapacitet koji ona može da isporuči u svom maksimumu, valjda je logično da mu nominalna snaga bude jača.. Bez 18k ne treba da se upušta u to.
Ti godinama pišeš po forumu a ne znaš razliku između Haier Expert i Haier Expert Nordic i koliko koštaju :D
Meni se čini da malo nisi u pravu.

Prilozi

• 1747750507312.png
    1747750507312.png
    16.1 KB · Pregleda: 47
Ja stvarno ne znam koju ti klimu gledaš, evo ti u privitku specifikacije od Expert modela, direktno od uvoznika za BiH. A osim toga, koliko god davala snage, to je na max snazi, pri max potrosnji. Jel' stvarno nekom u cilju da mu klima bude knapirana? To je kapacitet koji ona može da isporuči u svom maksimumu, valjda je logično da mu nominalna snaga bude jača.. Bez 18k ne treba da se upušta u to.

Meni se čini da malo nisi u pravu.
Haier Expert 12k
1000008346.jpg
Ova klima će bez problema da mu odradi posao. Kaže gospodin da mu je solidna izolacija i pvc stolarija.

Nazad
Vrh Dno