Stvar je izolacije i preferencija. Ja imam 1 klimu po etaži (ukupno 85 m2), kuća, dupleks negrijan, ispod negrijano.
Kupatilo ima najgori scenario - odmah je do ulaznih ALU vrata od kojih "tuče" studen (najhladnija zona kuće), udaljeno od klime 10 metara i između je 3 m hodnik/stepenište i galerija koja odvuče gore toplotu, pa opet nije ledara, ni blizu ledenog, sa 12KMCC koja i nije neka sila. Kad udari baš minus, ili kad žena hoće pred kupanje da je u kupatilu baš toplo, upali se grijalica ali bukvalno par minuta (nekad samo fen upalimo), ništa vrijedno spomena po pitanju konmora ili troška (sjetite se i u stanovima i kućama, nad ulaznim vratima toaleta su ranije stajale grijalice).
Preferencije - pa naravno da je gotovo svakom ugodnije hodati po podnom grijanju, i da nema odstupanja gotovo nikakvih od sobe do sobe, od kraja do kraja prostorije. Sve ima i svoju cijenu.
Ti ako hoćeš da hodaš u gaćama, klime naravno nisu za tebe, nema isplativosti ložiti ih na 26-27 i porediti za visokotemperaturnim režimom grijanja gdje polazna T vode 60-80 stepeni em porediti konvekciju i radijaciju topline kao različite principe.
Ekonomska računica - ono što stalno osciluje i prebacuje na vagi čas lijevo, čas desno. Pelet osciluje i po 50-100% sa cijenom, mene sezona ne može izaći (uz isti utrošak od 3 tone) ispod 500 eura ali vrlo lako skoči za 100-200 eura, dok mi sa klimama, to osciluje jako malo, i vrti se do 120 do 150 eura (nakon poskupljenja struje).
Malo kome će se isplatiti 2-3 premium uređaja, pogotovo u stanu, tu počenu razliku od nekoliko hiljada eura između ulaznog kineza i japanskog premiuma, za 15 godina radnog vrijeka nećeš nikada moći izbiti, a vjerovatno ćeš imati predimenzioniranu snagu uređaja za kubikažu koju griješ.