Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Ja sam baš retko sreo da neko ugradi u stan 3 klime od po 1500e. Eventualno jednu ozbiljnu klimu, i nekoliko slabijih. Ako je izuzetno hladno pa moraju biti ozbiljne klime, mora takva biti i toplotna pumpa. Ako pričamo o recimo gree amber 12, ona izbacuje preko 7kW toplote, 3 takve klime mogu da greju kuću od 150-200 kvadrata.

Ja sam mišljenja da bih lagano završio grejanje sa 3 klime od po ~500e, stan 80 kvadrata, dodao bih grejne mreže za kupatilo i WC i trošio bar nekoliko puta manje para od ovoga što plaćam sada (oko 120 hiljada godišnje). A svakako imam 2 klime u stanu, ali se nisam otkačio sa zajedničkog grejanja niti sam rešio grejanje kupatila i wc-a. Da sam odlučio tako na vreme, do sada bi mi se sigurno vratila investicija od dana kada sam renovirao stao (2018.). Da imam malo viši plafon, mogao sam da stavim i podno grejanje svuda sa toplotnom pumpom jer imam baš dobru izolaciju, ali bi me to koštalo više u startu, i opet bih morao imati klimu zbog hlađenja.

Inače, moje VOX iva6 I prastara Galanz on/off su lagano zagrejale stan kada nam grejanje nije radilo oko 36 sati, na spoljnoj 0-6, srednja oko 3. Istina, bili su topli zidovi, ali su stanovi okolo naglo krenuli da se hlade (stan do nas je prazan, ljudi ispod grejali samo jednu sobu).
Slična situacija, slična iskustva, do istih zaključaka sam došao...

Valjaju li Haier klime? Ispade da mi nije dovoljna jedna u dnevnoj, moracu i u spavacoj da ubacim. Gledao sam da uzmem 9000 btu ali vidim da su cene manje vise iste kao i 12000 pa mi onda nema logike da idem na slabiju. Gledam sto jeftinije da prodjem jer je spavaca soba mala i bilo koja klima ce to ohladiti/grejati.

Bacanje je para kad isti posao zavrse jeftinije klime, a imaju isti nedostatak upotrebe.Klime moraju biti po jedna u prostoriji, onda imas da ti ako je veca kuca, potrebu za vise klima gde nema isplatljivosti. Za novce koliko skupe klime kostaju, pa cak i i neka srednja cena, mozes se grejati na totalno drugi nacin. Kako god da ugradis klime, kupatilo mora biti ledara, osim ako nema klime i u kupatilu.Ako se postavi grejalica za kupatilo onda su racuni previsoki, sve preko tri klime vec nema matematiku u racunima za struju. I na kraju da kazem da grejanje na radijatore po celoj kuci i klima u pojedinim prostorijama, jednostavno nije za poredjenje u toplini doma.Mogu da razumem neki mali stan, da se uzme jaci uredjaj gde ce grejati jedna klima, ostalo tesko bacanje para. Ali svako radi kako misli da treba, ja samo iznosim svoje misljenje.

Stvar je izolacije i preferencija. Ja imam 1 klimu po etaži (ukupno 85 m2), kuća, dupleks negrijan, ispod negrijano.
Kupatilo ima najgori scenario - odmah je do ulaznih ALU vrata od kojih "tuče" studen (najhladnija zona kuće), udaljeno od klime 10 metara i između je 3 m hodnik/stepenište i galerija koja odvuče gore toplotu, pa opet nije ledara, ni blizu ledenog, sa 12KMCC koja i nije neka sila. Kad udari baš minus, ili kad žena hoće pred kupanje da je u kupatilu baš toplo, upali se grijalica ali bukvalno par minuta (nekad samo fen upalimo), ništa vrijedno spomena po pitanju konmora ili troška (sjetite se i u stanovima i kućama, nad ulaznim vratima toaleta su ranije stajale grijalice).

Preferencije - pa naravno da je gotovo svakom ugodnije hodati po podnom grijanju, i da nema odstupanja gotovo nikakvih od sobe do sobe, od kraja do kraja prostorije. Sve ima i svoju cijenu.

Ti ako hoćeš da hodaš u gaćama, klime naravno nisu za tebe, nema isplativosti ložiti ih na 26-27 i porediti za visokotemperaturnim režimom grijanja gdje polazna T vode 60-80 stepeni em porediti konvekciju i radijaciju topline kao različite principe.

Ekonomska računica - ono što stalno osciluje i prebacuje na vagi čas lijevo, čas desno. Pelet osciluje i po 50-100% sa cijenom, mene sezona ne može izaći (uz isti utrošak od 3 tone) ispod 500 eura ali vrlo lako skoči za 100-200 eura, dok mi sa klimama, to osciluje jako malo, i vrti se do 120 do 150 eura (nakon poskupljenja struje).

Malo kome će se isplatiti 2-3 premium uređaja, pogotovo u stanu, tu počenu razliku od nekoliko hiljada eura između ulaznog kineza i japanskog premiuma, za 15 godina radnog vrijeka nećeš nikada moći izbiti, a vjerovatno ćeš imati predimenzioniranu snagu uređaja za kubikažu koju griješ.

Premium se ne kupuje da bi se isplatilo, vazi za bilo sta u zivotu, osim za ono sto sluzi za posao :)

Govorim u kontekstu - masa ljudi je čula da se "jetino" grijati na klime, pa hajde da uzmeme najskuplju, jer će ona najviše i da uštedi pošto je najbolja.
Premium u grijanju je da imaš podno i polako.
I kinez i japanac će ti "duvati" za vrat i konvekcijom prenositi toplotu, nikad ravnomjerno toplo kao sa podnim ili dobro raspoređenim radijtorima.
Da to isto ili 90% isto "duvanje" platiš 1500 ili 4500 eura, tu nema logike...

Stvar je izolacije i preferencija. Ja imam 1 klimu po etaži (ukupno 85 m2), kuća, dupleks negrijan, ispod negrijano.
Kupatilo ima najgori scenario - odmah je do ulaznih ALU vrata od kojih "tuče" studen (najhladnija zona kuće), udaljeno od klime 10 metara i između je 3 m hodnik/stepenište i galerija koja odvuče gore toplotu, pa opet nije ledara, ni blizu ledenog, sa 12KMCC koja i nije neka sila. Kad udari baš minus, ili kad žena hoće pred kupanje da je u kupatilu baš toplo, upali se grijalica ali bukvalno par minuta (nekad samo fen upalimo), ništa vrijedno spomena po pitanju konmora ili troška (sjetite se i u stanovima i kućama, nad ulaznim vratima toaleta su ranije stajale grijalice).

Preferencije - pa naravno da je gotovo svakom ugodnije hodati po podnom grijanju, i da nema odstupanja gotovo nikakvih od sobe do sobe, od kraja do kraja prostorije. Sve ima i svoju cijenu.

Ti ako hoćeš da hodaš u gaćama, klime naravno nisu za tebe, nema isplativosti ložiti ih na 26-27 i porediti za visokotemperaturnim režimom grijanja gdje polazna T vode 60-80 stepeni em porediti konvekciju i radijaciju topline kao različite principe.

Ekonomska računica - ono što stalno osciluje i prebacuje na vagi čas lijevo, čas desno. Pelet osciluje i po 50-100% sa cijenom, mene sezona ne može izaći (uz isti utrošak od 3 tone) ispod 500 eura ali vrlo lako skoči za 100-200 eura, dok mi sa klimama, to osciluje jako malo, i vrti se do 120 do 150 eura (nakon poskupljenja struje).

Malo kome će se isplatiti 2-3 premium uređaja, pogotovo u stanu, tu počenu razliku od nekoliko hiljada eura između ulaznog kineza i japanskog premiuma, za 15 godina radnog vrijeka nećeš nikada moći izbiti, a vjerovatno ćeš imati predimenzioniranu snagu uređaja za kubikažu koju griješ.
Sve si potvrdio sto sam ja i napisao, a ja i hodam u bermudama, iz razloga sto grejem kad su minusi na pelet. Ako procitas ranije objave u prepisci sa kolegom sve ovo sam napisao.Sto se tice kupatila, imam unuka od 2 god mora da bude toplo da se bebac kupa, iz tog razloga mi je bitna temp u kupatilu. Cela prepiska je pocela kad je neko napisao da ima dva japanca i dva kineza sve skupe klime, gde je naveo smetnje, pa sam ja samo izneo svoju racunicu i misljenje, daleko da je moje misljenje skroz tacno. Grejanje zavisi od mnogih faktora i tu mora svasta da se poklopi, niko nema iste uslove, pa su i misljenja razlicita. Pozdrav

Ja imam dva japanca i dva kineza i ni jedna klima nije preko 800e. Fujitsu sam platio 400e. Cak sam i Amber Premium 12 (ili Ultra sad kako ga zovu) nasao za 800e u trenutku kupovine. Hisense Fresh Master sam ulovio za 550e 😁Nisam cekao akcije nego sam kupovao kad mi je koja bila potrebna, neke unapred jer sam naleteo na bolju cenu, a znao sam da ce mi trebati.

Imam bebu od 6 meseci i nije mi potreban radijator u kupatilu, ventilatorska zidna grejalica zagreje za 30 sekundi.

Svaka klima kod mene moze i na 30 da zagreje prostor u kome radi jer su sve klime donekle predimenzionisane, izolacija odlicna a stolarija je u vecini top.

Amber je grejao 45 kvadrata kad je bila uzasna stolarija na -15c, kada se nista drugo nije koristilo niti grejalo u kuci niti okolini, bez problema.

Ne grejemo preko 20-24c u zavisnosti od prostorije i subjektivnog osecaja ne zato sto ne mozemo, nego zato sto nije zdravo, pogotovo za dete, i ne prija nam.

Већина препорука и куповина клима је заснована на личном мишљењу. Ретко ко је радио прорачун топлотних губитака и на основу тога вршио димензионисање клима уређаја. Са друге стране до података о томе колико уређај може, за добар део брендова није могуће наћи ни један податак, па се онда купује напамет (опет везано за буџет).
Субјективне и објективне сметње у раду клима су тек прича за себе, те се иако је уређај објективно исправан, одређеном кругу купаца не свиђа рад одређених модела. Зато свако да изабере оно што му се свиђа...

Никада ми овде нећемо постићи консензус о том питању и нема сврхе да расправљамо у недоглед.

Појединачне, посебно мале просторије попут купатила се лагано допунски загреју уз панел грејалице и сл. једноставна решења уз незнатно повећање потрошње.

Pratim ove teme o klimama skoro godinu dana jer sam tad planirao da kupim, ali kako nisam, opet slicne trileme... 😅

Da probam jos jednom, pretragom sam (cini mi se) suzio izbor na 3 modela, pa ako je neko voljan da pripomogne, u planu je sutra/prekosutra da se pazari i ugradjuje...
Hisense Energy Nordic 60k (prvobitno sam gledao fresh master ali vidim da je sad oko 90k, a prosle godine sestra uzela za 60)
Gree Clivia ai 60k
Fujitsu 12KMCC 80k

Ako neko ima neki drugi predlog, rado bih saslusao....

Ovo je bilo razmisljanje prosle godine, a sta se promenilo ove? :LOL: Tacnije, mislim da prosli put nisam dovoljno sagledao sve aspekte, a bukvalno sam se time bavio kad sam resavao svoje grejanje... Ono o cemu sam tad razmisljao je prevashodno hladjenje i modulacija(i dogrevanje naravno u prelaznim periodima), i dalje je tako, ali ono sto sam usput zakljucio je da modulacija ne znaci isto sto i precizno odrzavanje temperature. A to je ono zbog cega sam skrcao 3 hiljade na postojeci sistem grejanja na drva... Iz par nekih iskustava fujitsu mi je i dalje favorit, mada sam u poslednjih mesec dana sve vise gledao daikin FTXC35D/RXC35D, cak i FTXF35E/RXF35E (sensira)... Dakle budzet i dalje nedefinisan, oko 80k za uredjaj, mada bih dao i 100 da znam da ce se dobiti nesto pametnije...

Lakše je (jeftinije) predimenzionisati kotao (na pelet, gas, struju...) nego li klime ili TP. Čak i struja je poskupela značajno u prethodnih par godina pa su klime i TP i dalje poprilično isplative, a cenu struje kontroliše država. Cena peleta je naglo skočila jedne godine pa su svi nagrabusili tada (i moj ćale). Poenta je da nije sve jednostavno odrediti, nema tačno ili pogrešno, ulazni podaci su nedefinisani... Kolika će biti temperatura zimi narednih 10 godina? Kolika će biti temperatura leti? Kolika će biti cena struje, peleta, uglja, gasa... Niko ne zna ništa. Odlučujemo na osnovu pretpostavki.

Ono što ja mislim je sledeće: Cenu struje kontroliše država, a većinu struje za domaće potrebe proizvodimo ovde. Pelet se proizvodi u Srbiji ali se izvozi, pa se prodaje tamo gde je moguće više zaraditi. Gas se uvozi. Ugalj je mešano, domaći i uvozni. Od svega mi cena struje deluje kao najstabilnija. Cena gasa može i padati ubuduće zbog politike, ali ne mnogo.

Ko grejanje rešava iznova, dakle nema ni jedan vid grejanja, treba doooobro da razmisli šta mu je najbolje. Platiti više u startu i imati manje operativne troškove, ili obrnuto. Na koji se izvor energije grejati. Videti da li postoje subvencije koje mogu da se iskoriste.

Ko već ima neki tip grejanja, recimo na čvrsto gorivo, treba da vidi da li mu se i koliko isplati da investira u izolaciju, da li mu se isplati da promeni kotao a da zadrži radijatorsko grejanje, pa onda možda da poveća površinu radijatora. Da li mu se isplati da sve to zaboravi i kupi klime. Da li će trebati klime zbog hlađenja svakako? Da li ima smisla izbaciti radijatore zbog estetike i prostora?

Ako će već biti potrebne klime za hlađenje, uložiš malo više pa se greješ dok se ozbiljno ne spuste temperature. Ili ako već imaš kotao na drva, da li povećati površinu radijatora i ubaciti kotao na gas? Odgovor ni na jedno pitanje nije jednoznačan, ali meni se čini da se u svakoj od tema koje se bave grejanjem/hlađenjem pominju bitne stvari: trenutna potrošnja, izolacija, mogućnosti (u smislu gasa, instalacije za struju, itd), budžet, lokacija, očekivana temperatura u stanu/kući... Odatle treba krenuti.

Grejanje sam pomenuo jer sam njega resavao upravo zbog predimenzionisanog kotla, 25kw nekad nije mogao da se dovoljno prigusi da ne pregreje 200 neto kvadrata... Sada uz bafer i automatiku nema tih problema. A zbog broja prostorija, ni 5-6 klima ne bi moglo dovoljno dobro da greje sav prostor... Zato rekoh primarno hladjenje sa sto manjom histerezom..

Dosta zavisi do raspored prostorija!
Ja sam u novembru uvece iz dosade temp. merio svuda u prizemje bas sam hteo da vidim kolika je razlika... Spoljna temp. je bila tad +3c
Amber 9 Premium(2017) u +60m2 drzim na zadatu 24c Fix Fan 3 (24/7)
U 45m2(otvoreni) je temp. na termometru bila izmedju 23.8-24.5c, u spavacu od 15m2 je 22-22.5c... jedino u kupatilo (jos neki 5-6m2) je bila 20-21c ipak je kupatilo najdalje od klime, ali hvala bogu niko se jos nije zalio zbog tu razliku!
Amber je na top mesto postavjena da direktno bije u 45m2(otvoreni) i prema kupatilo, a tu gde je Amber je blizu i spavaca, tako da bez problema sve pokriva ... i ovo joj bila 8 zime!
I na jacem minusu kad je bilo -17c ili -19c pre nekoliko godina grejala bez muke!
Steta da se vise ne prodaje Amber 9 odmah bi je kupio za gornjeg sprata gde je sad Muse!

Ja imam dva japanca i dva kineza i ni jedna klima nije preko 800e. Fujitsu sam platio 400e. Cak sam i Amber Premium 12 (ili Ultra sad kako ga zovu) nasao za 800e u trenutku kupovine. Hisense Fresh Master sam ulovio za 550e 😁Nisam cekao akcije nego sam kupovao kad mi je koja bila potrebna, neke unapred jer sam naleteo na bolju cenu, a znao sam da ce mi trebati.

Imam bebu od 6 meseci i nije mi potreban radijator u kupatilu, ventilatorska zidna grejalica zagreje za 30 sekundi.

Svaka klima kod mene moze i na 30 da zagreje prostor u kome radi jer su sve klime donekle predimenzionisane, izolacija odlicna a stolarija je u vecini top.

Amber je grejao 45 kvadrata kad je bila uzasna stolarija na -15c, kada se nista drugo nije koristilo niti grejalo u kuci niti okolini, bez problema.

Ne grejemo preko 20-24c u zavisnosti od prostorije i subjektivnog osecaja ne zato sto ne mozemo, nego zato sto nije zdravo, pogotovo za dete, i ne prija nam.
Kao sto sam napisao, nisu nam isti uslovi oa samim tim i utisci. Jeftino si prosao sa fujicu za te pare ni vivax nema da se kupi. Sto se tice kupatila, kod mene je negde oko 10-12 m2 i nema sanse da ga zagrejem sa ventilatorom, grejem ga sa panelnom grejalicom od 1-2 kwh, ali vec mi je potrosnja zbog klima velika i na ivici isplatljivosti. Stalno pisem o racunici, zbog toga sam i ugradio klime, da ustedim. Nikada se necu usuditi da se oslonim na grejanje klimama, niko nije vidovit da predvidi buduce zime. Zime koje su bile gde ujutru krecem da posao a na bordu - 21 i jace, mogu se vratiti. U tom slucaju klime nisu ni blizu dobar vid grejanja,i nikada necu olako nekome savetovati da se zbog nekog"konfora" zaleti i osloni na ovaj vid grejanja kao pouzdan. Ako neko ima mogucnost u finansijama, klime treba da sluze samo za hladjenje.

Појединачне, посебно мале просторије попут купатила се лагано допунски загреју уз панел грејалице и сл. једноставна решења уз незнатно повећање потрошње.
Ja grejem sa panelnim grejalicama, imitacija norveskog radijatora. Ali sta raditi ako imas kao ja dva kupatila sa dve takve grejalice, pa dva sporeta,bojlera,frizidera itd i tri klime. Veruj druze struja je skupa!!! 😭😭

Ko ima dobru izolaciju, 10 cm stiropor, staklena ili kamena vuna na ploci, dobra stolarija i dobre klime, 1 u dnevnoj sobi, jedna u spavacoj i jedna u decijoj, po mogucstvu da moze bar neka da se usmeri da duva i ka predsoblju, nece imati problema sa grejanjem a ni sa hladjenjem. Kupatilo je nebitna stvar, postoje kaloriferi koji zagreju za 5 minuta kad treba da se kupas i to je to. E sad, koje klime kupiti za koju prostoriju da bi sto bolje modulirale i odrzavale temperaturu, sto zbog komfora sto zbog ekonomisanja, pitanje je veliko, i mislim da u tome lezi problem, tesko je pogoditi proizvodjaca, model i jacinu klime za svaku od prostorija. Ja recimo u dnevnoj sobi od 45 kvm plus kuhinja 8 kvm bi stavio neku Gree ili Haier 18 ticu, a u decijoj i spavacoj sobi po jednu Fujitsu 12. Ne bih uzimao Vox, Vivax, Mideu, Tcl i slicno, a za skupe japance bas se ne bih izuvao para. Mislim da su ove zlatna sredina koja podmiruje funkcionalnost, dugotrajnost i kostanje.

Kao sto sam napisao, nisu nam isti uslovi oa samim tim i utisci. Jeftino si prosao sa fujicu za te pare ni vivax nema da se kupi. Sto se tice kupatila, kod mene je negde oko 10-12 m2 i nema sanse da ga zagrejem sa ventilatorom, grejem ga sa panelnom grejalicom od 1-2 kwh, ali vec mi je potrosnja zbog klima velika i na ivici isplatljivosti. Stalno pisem o racunici, zbog toga sam i ugradio klime, da ustedim. Nikada se necu usuditi da se oslonim na grejanje klimama, niko nije vidovit da predvidi buduce zime. Zime koje su bile gde ujutru krecem da posao a na bordu - 21 i jace, mogu se vratiti. U tom slucaju klime nisu ni blizu dobar vid grejanja,i nikada necu olako nekome savetovati da se zbog nekog"konfora" zaleti i osloni na ovaj vid grejanja kao pouzdan. Ako neko ima mogucnost u finansijama, klime treba da sluze samo za hladjenje.
Druže Miroslave, jesi ti izolovao krov?

Druže Miroslave, jesi ti izolovao krov?
Naravno, sve je izolovano na jednoj kuci, na drugoj nije. Nije kod mene hladno, da se razumemo, grejem ja peletom.Hteo sam da iznesem svoju matematiku, da su isplatljivost i konfor za ovu godinu u mom slucaju upitni, sto se tice grejanja na klime.Pisao sam ranije da sam ustedeo oko 400-500 eur za sezonu,sto je manje od 100 eura po mesecu. Konfor kada se greje u svim prostorijama i gde je temp 25-26 sa otvaranjem prozora, mozda nije vredno tih 100 evrica. Kada bi postavio jos dve klime koje mi nesostaju, da zanemarim opet kupatilo, tek tada nema racunice. Prijatelj mi u bg greje garaonjeru od 45m2 na mideu i tea pec, ali stan je u pitanju jedan spoljni zid. Jednostavno kod mene je tako, prihvatam da ima pozitivnih iskustava i to pozdravljam.

@Miroslav zv Imaš kupatilo od 10-12 kvadrata? Za šta je pravljeno, kad je tolika kvadratura? Dve WC šolje? Dve kade? Imam dva kupatila i zajedno nemaju više od 9 kvadrata, a u oba imam mašine (u jednom za pranje, u drugom za sušenje), WC šolje, lavaboe, bojlere, u jednom kadu u drugom tuš kabinu, ormariće...
Ima dovoljno mesta za sve i zagreje se očas posla sa bilo kakvom grejalicom, ali uglavnom nema potrebe, nego se samo otvore vrata 10-ak minuta ranije, da uđe malo toplijeg vazduha.

@Miroslav zv Imaš kupatilo od 10-12 kvadrata? Za šta je pravljeno, kad je tolika kvadratura? Dve WC šolje? Dve kade? Imam dva kupatila i zajedno nemaju više od 9 kvadrata, a u oba imam mašine (u jednom za pranje, u drugom za sušenje), WC šolje, lavaboe, bojlere, u jednom kadu u drugom tuš kabinu, ormariće...
Ima dovoljno mesta za sve i zagreje se očas posla sa bilo kakvom grejalicom, ali uglavnom nema potrebe, nego se samo otvore vrata 10-ak minuta ranije, da uđe malo toplijeg vazduha.
Nista posebno, kad je kuca renovirana spojeno bivse kupatilo i spajz. Normalno sve u plocicama, spoljni zid pa je hladno kad je minus a nema grejanja. Prosto nije prijatno kada je zima.

U mom slučaju, deda je pravio kuću pre 30, 40 god i pitaj boga što su sve prostorije veće nego što "treba".
Meni je kupatilo 12kv. Moje iskustvo je da to i te kako dobro dođe. Imam mesta za veliku kadu, dupli lavabo i ostale standardne stvari.

Osim toga, najviše koristi sam imao kada smo malu bebu kupali u kadici koja stoji na onim nosačima. Svo to zezanje oko nje je mnogo lakše kad imaš prostora. Ništa od ovog nije neophodno, ali je mnogo lakše.

Ono što može biti nezgodno je grejanje klimom. To je teško izvodljivo pa tu svakako mora sušač ili grejalica.
Ako neko ima razvedene radijatore po kući, savet ako renovira kupatilo - po podu samo razvući malo više cevi za grejanje (ne mora "zmija" punih dimenzija ako već postoji radijator), mnogo znači. Naročito ako uvek ideš bos :)

Nemam pojma, mi smo sa bebom funkcionisali sasvim lepo i u 4,5 kvadrata, gde je dovoljno velika kada. Razumem kad se stavlja ogromna kada, ali mi je to uvek bilo nepotrebno, jer ni ovu nikad ne koristimo. Sad je skladište za stvari.🤣
Super je kad neko iskoristi tu kvadraturu, ali onda nema kukanja na grejanje i račune zbog istog.🙂

Mi se drugu zimu grejemo na jednu Gree Muse Evo 12 (ima i neka stara Midea kao backup) i definitino smo prezadovoljni potrošnjom i komforom. Pre toga smo trošili 5-6 metara drva za sezonu, a sa klimom plaćamo 2-4 hiljade više 4-5 meseci, što je otprilike trećina u odnosu na drva, a komfor ne može da se poredi, jer nema prašine, zarobljenog prostora i temperatura se lakše kontroliše.
Moglo bi i bolje, jer Muse nije šampion u "finoći" grejanja, ali i to će da se reši u nekom narednom periodu.

"Super je kad neko iskoristi tu kvadraturu, ali onda nema kukanja na grejanje i račune zbog istog.🙂"

Amin

Nisam imao nameru da polemisemo oko velicine kupatila. Zeleo bi da pojasnim moje objave. Klime sam ugradio za 180.000 rsd, da ustedim na peletu koji je bio uzasno skup. Moje misljenje je da sam mogao da ulozim jos 50k, mozda malo vise, ida ugradim top pumpu vazduh-voda,na postojeci sistem, gde bi manje kilovata potrosio i imao grejanje kakvo treba. Umesto pumpe ja sam ugradio tri klime u dve kuce gde nisam pokrio sve prostorije, zbog toga razlika u temp i hladna kupatila. Mislim da se klime previse hvale i uporedjuju sa drugim nacinima grejanja bez valjanih argumenata. Postaknut sam objavom kolege koji ima cetiri klime i treba da ugradi jos dve, mislim da je to bas losa racunica. Opet kazem, ovo je moje misljenje bez da nekoga prozovem. Pozz

Na koju temp greješ vodu kada koristiš pelet? Ako je preko 50, pa čak i preko 40 toplotna pump gubi na efikasnosti pa možda o nisi tako puno promašio. Tu onda treba razmotriti proširenje radijatora, pa to onda nije samo 50.000 razlike.

Ne znam temp vode i to nije bitno, temp u kuci stelujem. Sto se tice radijatora, u dve sobe su mi oko 40 rebara svaki, u drugim prostorijama isto predimenzionirani. Pratim (citam) forum o top pumpama, i tu nece biti problem sa radijatorima ako odlucim za pumpu. Klime su mi odradile dve zime, imaju jos tri god garanciju, a kotao mi je osam god i jos je ispravan.Komsija ugradio pumpu MDI midea, i odlicna je stvar, tako da uzumam u ozbiljno razmatranje pumpu ili gas. Za sada ostajem na komb klime - pelet i vagam sta je sledeci vid grejanja.

Da li gas ili pumpa ako nemas top ili dobru izolaciju isto ce da ti budu uvecani racuni...
Bice ti sigurno toplo svuda ali zbog toplotni gubici bice i racun solidan! Sve se svodi na kraju na izolaciju!

Poslednja izmena:
Ako gledas samo grejanje a imas vec razvedene radijatore bolje da si uzeo t.pumpu, ali onda nemas efikasno hladjenje, pa bi morao da kupujes klime opet, i onda racunica ode negde.

Vrh Dno