Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Nisam nigde uspeo da nadjem informaciju ili diskusiju o ovome, a mislim da je ovo prikladan topic.
Gde posebno kupiti rezervne pravougaone filtere koji se nalaze na vecim filterima unutrasnje jedinice? To neki proizvodjaci oznacavaju kao anti alergenski, sa aktivnim ugljem itd itd.
Da li to vredi kupovati posebno i da li neko primecuje uopste razliku sa njima?
Klima koju sam kupio nije stigla sa tim filterima, a ima nosace za iste te me interesuje da li takvo nesto vredi ili je bacanje novca.

Nisam nigde uspeo da nadjem informaciju ili diskusiju o ovome, a mislim da je ovo prikladan topic.
Gde posebno kupiti rezervne pravougaone filtere koji se nalaze na vecim filterima unutrasnje jedinice? To neki proizvodjaci oznacavaju kao anti alergenski, sa aktivnim ugljem itd itd.
Klima koju sam kupio nije stigla sa tim filterima, a ima nosace za iste te me interesuje da li takvo nesto vredi ili je bacanje novca.
Ja i vecina nas to baci kako kupi klimu. To nikakve vajde nema samo je marketinski trik

Veruj mi da nikada u životu to nisam stavio na filter. Rekao mi je serviser, to odmah možeš da baciš, ničemu ne služi.

Ti takozvani filteri su nekih 20x5cm.Kako ce to da skupi bakterije,kad oko njega ostaje veliki prostor gde ga taj filter nema.Smejurija cista.Sta sve danas nece ,,pametni'' ljudi da izmisle.

Ti takozvani filteri su nekih 20x5cm.Kako ce to da skupi bakterije,kad oko njega ostaje veliki prostor gde ga taj filter nema.Smejurija cista.Sta sve danas nece ,,pametni'' ljudi da izmisle.
Ma cak i da je citav filter u klimi samo to, ne može sav vazduh proći kroz klimu odjednom iz prostorije da to tako lako filtrira, kao i što se pale na one ionizatore i čuda

Pozdrav poznanici, drugari, prijatelji foruma za klima uređaje.

Možda nije idealno mesto gde da postavim pitanje ali nisam našao temu za Mitsubishi Electric klima za wi-fi i MELCloud aplikaciju.
Dakle, pre 8 dana mi je ugrađena MSZ-RW25VG / MUZ-RW25VGHZ
(da sad ne ulazim u razloge zašto ovaj model i zašto baš M. Electric jer sam se već pisao ovde sa idejom kupovine drugih klima uređaja)
i ne uspevam da je konektujem na kućni wi-fi signal, radi korišćenja wi-fi opcije i svih drugih mogućnosti na njihovom app-u MELCloud, koji se pritom nije mogao skinuti sa android plej stora legalno jer kaže "nije dostupan u vašoj zemlji".

Dakle ni putem WPS-a (možda zidovi ometaju i ako wi-fi u sobi radi bez problema za bilo koji drugi uređaj) niti pomoću hot spot-a.
Kada se sve uradi kako je opisano u mini priručniku koji se dobija uz unutrašnju jedinicu (slike tog priručnika i samog modula su okačene za oba načina) dođe do toga da na Google krene da se otvara taj http://192.168.11.1/network i STANE.
Nit otvori nit se vrati da je ne dostupno za otvaranje ali se javi da je internet loš i onda Google odustaje od daljeg pokušavanja itd. zatvori stranicu.
Ako neko ima isti sistem konektovanja (ukapirao sam da je ovaj sistem noviji u odnosu na sa modulom koji se vadi iz unutrašnje i fizičkim pritiskanjem odrađuje ceo proces) generalno dostupan kako ovde na forumu tako i na YouTube-u za obuku kako se konektuje M. Electric) na wi-fi ili poznaje nekog ko ga ima, neka javi da li odgovorom ovde ili privatnom porukom.
Unapred zahvalan za pomoć 🙂

PS: Šta god da vas zanima konkretno u vezi ovog modela slobodno pišite (zbog poslovnog ugovora u inostranstvu neću verovatno biti u situaciji da odmah isti dan ili dan kasnije odgovaram ali sigurno hoću čim vidim poruke ili pitanja).
Ono što za sad mogu da napišem u ovih 8 dana korišćenja je da je izuzetno tiha, ne čuje se spoljašnja osim kad radi defrost i to traje oko 3,5 minuta (verovatno bi bio koji minut duže da je jači minus i više snega, na svakih minimum oko 2:20 minuta i duže od tog vremenskog intervala), sve to i tako i sad kada je mali minus -4 -5 stepeni C do malo iznad 0 ili 0,5 ili 1 do 1,5 C koliko sam najviše sam video po kućnom termometru ili oko 0 +/- 0,5 stepeni celzijusa na juče i danas ovoj magli, velikoj vlažnosti vazduha, ledenoj kiši i na kraju snegu na 0 stepeni C) jer se čuje kao zvuk zujanja i unutrašnja tad isto ispušta zvuk kao da je ventilator u najvećoj brzini i ako se, naravno, uopšte ne okreće. Mada sam ventilator se tokom rada uopšte ne čuje. Ni najmanje.
Video snimak unutrašnje jedinice tokom defrosta sa tim nekim zvukom kao ubrzanog ventilatora imam pa ga mogu postaviti ovde, koga baš to zanima.
Čekam defrost pa da snimim i spoljašnju jedinicu u tom radu.
Po pitanju buke unutrašnje jedinice, od ukupno 4 crtice na 2-oj i dalje ka 3-oj i 4-oj crtici se čuje, na 2-oj vrlo slabo ali se primećuje ali na 1-oj jedva i to verovatno zato što pogasim sve što prvi buku i znam da radi i očekujem da je primetim. Bez tog koncentrisanja na zvuk unutrašnje u 1-voj brzini kad odem na spavanje ne čujem a na sve to ima i ultra tiha brzina i tu je realno gledano UOPŠTE ne primetim da radi. Što se tiče preciznosti oko temperature zadate i u sobi na termometru gađa tačno u stepen osim kad je uključeno ECO dugme za uštedu onda blago pada temperatura za 2 stepena od zadate ali ne i da mi to smeta ali ni ovo nije uvek tako, nekad sam je uhvatio da je i tad zadata na daljinskom upravljaču ista i na termometru u sobi.
Ali opet ovo je sve još vrlo rano i subjektivno za da napišem kao 100%-nu potvrdu iza koje bih ovde stao i kao čovek i kao njen korisnik.
I da kažem da klima kako pre tako i nakon defrosta radi greje i imam utisak, nemam infracrveni termometar da to potvrdim, ali subjektivno osećaj je da kad krene da izbacuje vazduh da je od vruć kao kod profesionalnog frizerskog fena na najjačoj brzini i najvećoj temperaturi tog vazduha pa do toga da je najbliža temperatura izbačenog vazduha kao mlaka voda.
I ni jednom do sad nisam osetio da mi hladan vazduh izlazi iz nje, čak i kada je postigla zadatu temperaturu u sobi.

Ono što mi se jedino, kao mana (da ne bude da nema baš ništa) do sad, pored ovog wi-fi konektovanja, je:
nemam izmerenu temperaturu sobe prikazanu na daljinskom jer je ne meri preko daljinskog nego pomoću onog malog oka koje izgleda sve reguliše i u unutrašnjoj je verovatno samim tim i njen termometar (lična navika sa prethodnog LG Art Cool klime preko koje merenje, bar tu sigurno, meri unutrašnju temperaturu o šalje unutrašnjoj podatake)
nemam back light dugme a da ne pritisnem neku funkciju a koja mi trenutno nije potrebna za funkcionisanje same klime. Pa se snalazim tako što pipnem kao timer dugme i onda se lepo ekran daljinskog osvetli
I nemam svetlo ispod dugmića kad je mrak, to je zeznuto dok ne naučimo napamet gde se koje dugme i za šta nalazi na samom daljinskom upravljaču.

Eto toliko za sad.
Ako ima pomoći oko wi-fi konektovanja molim vas pišite 🙂

Prilozi

• IMG_20250121_125438.jpg
    IMG_20250121_125438.jpg
    65.1 KB · Pregleda: 55
  • IMG_20250121_125227.jpg
    IMG_20250121_125227.jpg
    93.1 KB · Pregleda: 29
  • IMG_20250121_125532.jpg
    IMG_20250121_125532.jpg
    177 KB · Pregleda: 26
  • IMG_20250119_220726.jpg
    IMG_20250119_220726.jpg
    254.7 KB · Pregleda: 26
  • IMG_20250119_220733.jpg
    IMG_20250119_220733.jpg
    259 KB · Pregleda: 24
  • IMG_20250121_125500.jpg
    IMG_20250121_125500.jpg
    113.8 KB · Pregleda: 23
  • IMG_20250121_125449.jpg
    IMG_20250121_125449.jpg
    136.5 KB · Pregleda: 58
Masala MUZ-RW25VGHZ
Cestitam da si posle toliko dugo vreme (preko 2 godine) nesto dobro kupio :)
Koliko m2 grejes? I kakva ti je izolacija/stolarija?

@Boy_81
Kako bese da ipak sve zavisi do klime zbog DF? A ne do vremena itd.

Poslednja izmena:
Ако се користи опција са последње слике телефон треба да се повеже са вифи који прави клима, не кућни, па да се ту убаце параметри кућног интернета.

Da, i dalje stojim iza toga misljenja jer sam cesto bio u prisustvu kineza, imao i vidim razliku. Mitsubishi radi df, logicno, ali nisu toliko cesti kao kinezi. Ne samo df, nego sve je drugacije. Ja sam na kuci gdje nema jos toliko vlage ko na vikendici skinuo SYSPLIT WALL EDGE 12 EVO HP Q i stavio Mitsubishi osjetila se ogromna razlila, da nemislim tako nebi tri iste kupio i zamjenio. Takodje smatram da su na vikendici zaista teski uslovi rada i iskreno nebi vise rizikovao sa bilo kakvim kinezom. Sve to kosta previse zivaca i vremena. U sustini mislim da covjek treba imati priliku da proba i ima mogucnosti vidjeti vise klima kako rade da bi osjetio razliku.

Pozdrav poznanici, drugari, prijatelji foruma za klima uređaje.

Možda nije idealno mesto gde da postavim pitanje ali nisam našao temu za Mitsubishi Electric klima za wi-fi i MELCloud aplikaciju.
Dakle, pre 8 dana mi je ugrađena MSZ-RW25VG / MUZ-RW25VGHZ
(da sad ne ulazim u razloge zašto ovaj model i zašto baš M. Electric jer sam se već pisao ovde sa idejom kupovine drugih klima uređaja)
i ne uspevam da je konektujem na kućni wi-fi signal, radi korišćenja wi-fi opcije i svih drugih mogućnosti na njihovom app-u MELCloud, koji se pritom nije mogao skinuti sa android plej stora legalno jer kaže "nije dostupan u vašoj zemlji".

Dakle ni putem WPS-a (možda zidovi ometaju i ako wi-fi u sobi radi bez problema za bilo koji drugi uređaj) niti pomoću hot spot-a.
Kada se sve uradi kako je opisano u mini priručniku koji se dobija uz unutrašnju jedinicu (slike tog priručnika i samog modula su okačene za oba načina) dođe do toga da na Google krene da se otvara taj http://192.168.11.1/network i STANE.
Nit otvori nit se vrati da je ne dostupno za otvaranje ali se javi da je internet loš i onda Google odustaje od daljeg pokušavanja itd. zatvori stranicu.
Ako neko ima isti sistem konektovanja (ukapirao sam da je ovaj sistem noviji u odnosu na sa modulom koji se vadi iz unutrašnje i fizičkim pritiskanjem odrađuje ceo proces) generalno dostupan kako ovde na forumu tako i na YouTube-u za obuku kako se konektuje M. Electric) na wi-fi ili poznaje nekog ko ga ima, neka javi da li odgovorom ovde ili privatnom porukom.
Unapred zahvalan za pomoć 🙂

PS: Šta god da vas zanima konkretno u vezi ovog modela slobodno pišite (zbog poslovnog ugovora u inostranstvu neću verovatno biti u situaciji da odmah isti dan ili dan kasnije odgovaram ali sigurno hoću čim vidim poruke ili pitanja).
Ono što za sad mogu da napišem u ovih 8 dana korišćenja je da je izuzetno tiha, ne čuje se spoljašnja osim kad radi defrost i to traje oko 3,5 minuta (verovatno bi bio koji minut duže da je jači minus i više snega, na svakih minimum oko 2:20 minuta i duže od tog vremenskog intervala), sve to i tako i sad kada je mali minus -4 -5 stepeni C do malo iznad 0 ili 0,5 ili 1 do 1,5 C koliko sam najviše sam video po kućnom termometru ili oko 0 +/- 0,5 stepeni celzijusa na juče i danas ovoj magli, velikoj vlažnosti vazduha, ledenoj kiši i na kraju snegu na 0 stepeni C) jer se čuje kao zvuk zujanja i unutrašnja tad isto ispušta zvuk kao da je ventilator u najvećoj brzini i ako se, naravno, uopšte ne okreće. Mada sam ventilator se tokom rada uopšte ne čuje. Ni najmanje.
Video snimak unutrašnje jedinice tokom defrosta sa tim nekim zvukom kao ubrzanog ventilatora imam pa ga mogu postaviti ovde, koga baš to zanima.
Čekam defrost pa da snimim i spoljašnju jedinicu u tom radu.
Po pitanju buke unutrašnje jedinice, od ukupno 4 crtice na 2-oj i dalje ka 3-oj i 4-oj crtici se čuje, na 2-oj vrlo slabo ali se primećuje ali na 1-oj jedva i to verovatno zato što pogasim sve što prvi buku i znam da radi i očekujem da je primetim. Bez tog koncentrisanja na zvuk unutrašnje u 1-voj brzini kad odem na spavanje ne čujem a na sve to ima i ultra tiha brzina i tu je realno gledano UOPŠTE ne primetim da radi. Što se tiče preciznosti oko temperature zadate i u sobi na termometru gađa tačno u stepen osim kad je uključeno ECO dugme za uštedu onda blago pada temperatura za 2 stepena od zadate ali ne i da mi to smeta ali ni ovo nije uvek tako, nekad sam je uhvatio da je i tad zadata na daljinskom upravljaču ista i na termometru u sobi.
Ali opet ovo je sve još vrlo rano i subjektivno za da napišem kao 100%-nu potvrdu iza koje bih ovde stao i kao čovek i kao njen korisnik.
I da kažem da klima kako pre tako i nakon defrosta radi greje i imam utisak, nemam infracrveni termometar da to potvrdim, ali subjektivno osećaj je da kad krene da izbacuje vazduh da je od vruć kao kod profesionalnog frizerskog fena na najjačoj brzini i najvećoj temperaturi tog vazduha pa do toga da je najbliža temperatura izbačenog vazduha kao mlaka voda.
I ni jednom do sad nisam osetio da mi hladan vazduh izlazi iz nje, čak i kada je postigla zadatu temperaturu u sobi.

Ono što mi se jedino, kao mana (da ne bude da nema baš ništa) do sad, pored ovog wi-fi konektovanja, je:
nemam izmerenu temperaturu sobe prikazanu na daljinskom jer je ne meri preko daljinskog nego pomoću onog malog oka koje izgleda sve reguliše i u unutrašnjoj je verovatno samim tim i njen termometar (lična navika sa prethodnog LG Art Cool klime preko koje merenje, bar tu sigurno, meri unutrašnju temperaturu o šalje unutrašnjoj podatake)
nemam back light dugme a da ne pritisnem neku funkciju a koja mi trenutno nije potrebna za funkcionisanje same klime. Pa se snalazim tako što pipnem kao timer dugme i onda se lepo ekran daljinskog osvetli
I nemam svetlo ispod dugmića kad je mrak, to je zeznuto dok ne naučimo napamet gde se koje dugme i za šta nalazi na samom daljinskom upravljaču.

Eto toliko za sad.
Ako ima pomoći oko wi-fi konektovanja molim vas pišite 🙂
Cestitke na izboru! Nadam se da ce tvoje zadovoljstvo duzi niz godina da potraje. Citam tvoj post sa WiFi pa se smijem, meni je isto malo zivce cupalo kad sam to radio. Jedna je uspjela preko wps ali druge dve sam morao manuelno 🙈 malo su to iskomplikovali. Gledaj da onaj wifi modul na klimi stavis u stanje programiranja i kad se registrujes na app onda trazi wifi na klimi da dovrsis. Iskreno vec sam i zaboravio al znam da sam se i ja iznervirao. Ako sam dobro svatio tebi na svaka 2h ide u df? Kad uspijes da instaliras app onda ces vidjeti da je na daljinskom 2 brzina ustvari na app 3-ca brzina itd. Koliko kvadrata grijes?

Da, i dalje stojim iza toga misljenja jer sam cesto bio u prisustvu kineza, imao i vidim razliku. Mitsubishi radi df, logicno, ali nisu toliko cesti kao kinezi. Ne samo df, nego sve je drugacije. Ja sam na kuci gdje nema jos toliko vlage ko na vikendici skinuo SYSPLIT WALL EDGE 12 EVO HP Q i stavio Mitsubishi osjetila se ogromna razlila, da nemislim tako nebi tri iste kupio i zamjenio. Takodje smatram da su na vikendici zaista teski uslovi rada i iskreno nebi vise rizikovao sa bilo kakvim kinezom. Sve to kosta previse zivaca i vremena. U sustini mislim da covjek treba imati priliku da proba i ima mogucnosti vidjeti vise klima kako rade da bi osjetio razliku.
Ne mozes poredit premium Mitsua od 1500 eura i jeftinog kineza. Stavi npr tvoj Mitsu LN35Veh i Gree U Crown ili Kidea Oasis ili Haier Nordic pa usporedi defrost. Vjerujem da ne bi bilo neke razlike.

Ne mozes poredit premium Mitsua od 1500 eura i jeftinog kineza. Stavi npr tvoj Mitsu LN35Veh i Gree U Crown ili Kidea Oasis ili Haier Nordic pa usporedi defrost. Vjerujem da ne bi bilo neke razlike.
Neee, nije mi bila namjera da poredim... Prije sam izjavio da kvalitetna klima ima puno manje i rjetki su df u odnosu na jeftinije kineze, pa sam izjavio "nije sve do vremena vec i do klime". Ali ok... Moja HZ zaista fino radi a dali bi bilo razlike izmedju modela koje si naveo neznam, previse je razno raznih uslova da bi uopste nesto tvrdio. Meni je bitan konfor ( koga sa klimom bas i nema, za moje misljenje ) da je tiha, nelupa vanjska komsijama i sto niza modulacija zbog prelaznih perioda. Naravno posto kod mene budu "malo jaci" minusi nezelim da razmisljam kad bude npr -15c hoce li grijati

I ja se nadam da ce nam @BrankoKaljevic odgovi na nasa pitanja u vezi kvadrature koliko greje i izolacije itd. Ipak je covek veoma slabo aktivan ovde kad se pogledaju njegovi komentari:
Onaj od sinoc, pa 23.11.2024, a treci komentar bio 18.01.2024 :)

Iskreno nije na tvoj racun! Nego me bas zanima koliko m2 greje i kakva mu izolacija :)
Vidim da je cena oko 200.000 (RW25) a neki 250k RW35
Reci ti meni ti imas LN VG2 itd. da li ima i RW VG2 ili ne ?
Svidja mi se sto DF odradi brzo...

Haha ce se javi tamo u oktobru :LOL:
Kod mene su sve iste MSZ-LN35VG2V + MUZ-LN35VGHZ sem lokala gdje ima mala garsonjera, u tu garsonjeru sam ubacio onu WALL OUT 12 EVO HP Q. Ta klima mi isto super radi ali cim bude hladnije -8c vanjska bruji...
Da, RW je izasla poslije moje i jaca je, iskreno iznenadio sam se da je neko uzeo jer tesko da ima ko potrebe za tom klimom... Df jeste zaista brz i grijac tacne odradi to sa df i onda se ugasi.

Iskreno nije na tvoj racun! Nego me bas zanima koliko m2 greje i kakva mu izolacija :)
Vidim da je cena oko 200.000 (RW25) a neki 250k RW35
Reci ti meni ti imas LN VG2 itd. da li ima i RW VG2 ili ne ?
Svidja mi se sto DF odradi brzo...

Haha ce se javi tamo u oktobru :LOL:
Imace RW VG2 za par godina valjda.....
Prva LNxxVG je bila mislim u 2017.... pa 4-5 godina kasnije izasla je LNxxVG2
A neki brendovi od 2017 do sada izbacile su 30+ modela :)

@Boy_81 Ja tek sad kapiram da ova tvoja Wall Out je kopija Vivax Aeri.
Moguce, zaista neznam. Ali kad si spomenuo
vivax aeri ja imam priliku da vidim kako VIVAX 12CH35AERI radi i moguce da je tako. Taj aeri mi se isto svidja kako radi samo dok ne zahladni. Cak sto vise neko kome klima sluzi za prelazni period nije uopste losa opcija. Imam na app pa vidim kako radi ( nije moja samo imam pristup preko Smart uticnice ) ali sad kad je hladno iskljucena je. Moje Mitsubishi rade non stop sem vikendice, ustvari na vikendici drzi na 10c zbog vode itd.. Evo kod roditelja 67m2 kako je radila za ovaj mjesec. Mada vidim da se zale, hladno im u spavacim sobama pa cu vjerovatno jos jednu 9tku ubaciti. A kupatilo kad se bude renoviralo obavezno cu staviti onu mrezu za el podnim grijanjem.

Prilozi

• Screenshot_2025-01-22-15-45-29-029_com.coolkit.jpg
    Screenshot_2025-01-22-15-45-29-029_com.coolkit.jpg
    50.3 KB · Pregleda: 45
Kakav je Fix Fan kod te Mice LN i RW?
Da li menja isto brzine na Fix Fan kad poatigne zadatu ili ne?
Brzine 1-4 + high/Eco?

Ok, verovatno je isto i kod RW
I ovi u steelsoft ne znaju sta pisu!
Seer 6.4 a grejanje do -15c
A kod Nemci:
Seer 11.2 Scop 5.2 i naravnon do -30c(RW25)
Seer 9.4 Scop 5.1 (RW35)

Poslednja izmena:
Ok, verovatno je isto i kod RW
I ovi u steelsoft ne znaju sta pisu!
Seer 6.4 a grejanje do -15c
A kod Nemci:
Seer 11.2 Scop 5.2 i naravnon do -30c(RW25)
Seer 9.4 Scop 5.1 (RW35)
Hm... Ko ce im znati vise, pisu sve i svasta samo da prodaju. Ja svoju kada sam kupovao pise na mojoj Nordic verziji -25c 100% ucinkovitost! RW do -30c ide. Medjutim cini mi se da je @mitar1982 ( izvini ako gresim ) dao testove da moja Nordic ide 100% do -15c ali da garantuje do -25c samo nesjecam se koliko daje topline. Navodno da je i testirana da moze na -30c ali dali i kakav efekat ima pojma nemam vise. RW je svakako jaca i novija ali cjenovno i skuplja. Moja se sada vrti oko 2200€ kako god meni je uslov bio da klima mora raditi do -20c bez lupanja, za sad max je neki bio -17c i prezadovoljan sam. Samo da se nepokvari 🤣🤣

Prilozi

• Screenshot_2025-01-22-17-24-39-023_org.mozilla.firefox~2.jpg
    Screenshot_2025-01-22-17-24-39-023_org.mozilla.firefox~2.jpg
    115.3 KB · Pregleda: 46
  • Screenshot_2025-01-22-17-24-53-300_org.mozilla.firefox.jpg
    Screenshot_2025-01-22-17-24-53-300_org.mozilla.firefox.jpg
    88.1 KB · Pregleda: 36
U Steel:
RW25 --- 210k = 1800€
RW35 --- 270k = 2320€
Ako nisu i tu nesto pobrkali...

A kod brata Rusa malo manje :LOL:

U Steel:
RW25 --- 210k = 1800€
RW35 --- 270k = 2320€
Ako nisu i tu nesto pobrkali...

A kod brata Rusa malo manje :LOL:
Cjene su svuda razlicite, ja sam dvije HZ za nekih 1650€ dobio a jednu 2200€ morao platiti kad sam mjenjao Gree u garanciji.
@Boy_81
Баш тако, добро си запамтио.
Pogledajte prilog 477445

Ово су подаци за нордик RW35:
Pogledajte prilog 477448
Hvala! Tvoji su mi odgovori nekako naj relevantniji posto ipak zivis na podrucijiu gdje zaista trebaju ozbiljnije klime. Kad bi pisali tako gluposti kao kod nas 99% klima bi ljudi vratili.

Poslednja izmena:
Vrh Dno