Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Muse(2023) i Amber 9 Premium(2017) :)

Prilozi

• IMG_20250103_222340.jpg
    IMG_20250103_222340.jpg
    84.6 KB · Pregleda: 56
  • IMG_20250103_222312.jpg
    IMG_20250103_222312.jpg
    91 KB · Pregleda: 56
Poslednja izmena:
Nasmija me tvoj komentar, gledam gdje pise Wien 🤣🤣🙈 Beč je po nasem i "neispravno" je. Wien ili Internationalno je Vienna ali ja uopste nisam obratio na to paznju. Cesto porucujem nesto pa automatski, nesvjesno napisao Wien... Jos gledam o cemu vi, nesvatajuci da pise u profilu. Iako naravno nisam odavde, cak nisam ni iz Banjaluke koju cesto spomenem, mada sam "cesto" tamo sasvim nesvjesno napisao Wien.
Al ok, van teme. Imamo li klimu pa makar sa youtube da radi ispod -10c bez sunca i neronda ispod 800€ posto mislim da sam u debeloj manjini koja tvrdi suprotno pa me razuvjerite.
U svakom slucaju Milose zakomplikovali smo ti izbor 🤣🤣
Ne trazim ja klimu nego ovaj zlatiborac🤣
Jedva cekam minus 15 da ti snimim voxa od 55.000 kako greje ko smederevac😂

Sa klimama je bar lako. Ili 3k evropljana ili ništa.

Ne sećam se da je proteklih dana u Beču (ili bi trebalo da kažem Vin?) ili okolini bilo -15°C, možda ispred spoljne jedinice ;)

Na -1 bez frke bez leda na 25 , 24.5 sobna temp I feel ON...znaci taj led je razorio rad klime.
Pricao upravo s kumom, on ubacio prosle godine Hisense 24-ku na sprat, nekih 80 kvadrata greje, dole kod njegovih plin. Ludacki racuni za struju, setovana na 26 klima, dobija za sve 160-170m2 za decembar 36k racun. Kakvih 15 hiljada za struju, to je lagarija drugari, jedino da pazim na svaku sijalicu.
U Becu su stekadzije, u Srbiji se placa ! :)

On nije u Beč nego u predgrađe kao gospoda tamo je poladno.😀😀😀😀😀
U Becu nije al u Wien mozda jeste
Sa klimama je bar lako. Ili 3k evropljana ili ništa.

Ne sećam se da je proteklih dana u Beču (ili bi trebalo da kažem Vin?) ili okolini bilo -15°C, možda ispred spoljne jedinice ;)
Izvade sto im mnogo rade kao on/off evo grafikoni pre i posle vadjene...

Da i to kao :rolleyes: :ROFLMAO:
Ali sto sam kontao da im preporucuju non stop fan 3 nikako Auto
ili kad je stave u malu sobu onda krece non stop on/off pa preporucuju da otvore vrata itd.
U kakve li kuće žive kad se greju sa 170w i to im puno.

Poslednja izmena:
U kakve li kuće žive kad se greju sa 170w i to im puno.
Znas sta je tu problem brate... da neki MHI modeli imaju na -1c neki automatski skok... Od minimalne modulacije 170w odmah skok na minimalnoj modulaciju od 400-450w i tako odmah senzor reaguje i krece on/off
Npr. ona greje i odrzava zadatu na 200-300w (0c ili +1c) kad dodje -1c ona automatski skace na preko 400-450w iako bi mogla i dalje da odrzava zadatu na 250-300w i tako reaguje odmah senzor sto pregreva prostor... I tako krece taj on/off rad

I taj skok je proveren na nekoliko stranice... Kao sto Mr.Wolf rekao za neke Fuji modele

Ja ne razumem ove recenice i pravopis, ajmo da poradimo na tome, deca citaju pa da ne pobrkaju.
A sto se tice klima, dati 2k evra na klimu a zaobici druge vrste grejanja je suludo. Ja ne znam u mom okruzenju NIKOG ko je dao 2-3 hiljade za klimu. To je egzotika totalna. Svaka cast!

Ja ne razumem ove recenice i pravopis, ajmo da poradimo na tome, deca citaju pa da ne pobrkaju.
A sto se tice klima, dati 2k evra na klimu a zaobici druge vrste grejanja je suludo. Ja ne znam u mom okruzenju NIKOG ko je dao 2-3 hiljade za klimu. To je egzotika totalna. Svaka cast!
Na jednu klimu nema niko, al na vise klima u jednom te istom objektu ima, i to je ok.

Evo bas su bila dva brata blizanca iz Austrije kod kuma na slavi. Oni stede na svakom koraku, tu nema bahacenja nigde.
A kum 36 hiljada za struju, ja 30 hiljada( sa ukradenih jos 10).
U Norveskoj kuputi klimu od 2 hiljade evra na taj standard?! Pa jel tamo nisu toplotne pumpe standard?
Na jednu klimu nema niko, al na vise klima u jednom te istom objektu ima, i to je ok.
Kojih vise? Pominje se jedna Micubisi ultra premijum gold edition :)

Cupao Musu iz uticnice, i vratio. Resetovala se i krenula da modulira sa 550W. Glupaci samo treba šok terapija da bi radila kako treba, makar kratkoročno :)
Znaci 470W plus grejači. Inace nije htela bas ispod 720W najcesce.

Prilozi

• 66499F80-06D6-4A8B-8ABC-AF58ECB1885E.png
    66499F80-06D6-4A8B-8ABC-AF58ECB1885E.png
    89.1 KB · Pregleda: 32
  • FFB059BE-2429-4EBE-826E-C7A047786562.png
    FFB059BE-2429-4EBE-826E-C7A047786562.png
    63.5 KB · Pregleda: 33
Ja znam nekoliko ljudi koji su dali 2000€ za
klimu, jer nemaju back up, jednostavno ljudi
hoce da se osiguraju. Ja sam totalno suprotan, nije mi problem dati tolike pare, ali bih radije kupio dvije ok klime i rijesio pitanje citave kuce, ali isto tako ne bih kupio ni Teslu od 300e.

Cupao Musu iz uticnice, i vratio. Resetovala se i krenula da modulira sa 550W. Glupaci samo treba šok terapija da bi radila kako treba, makar kratkoročno :)
Znaci 470W plus grejači. Inace nije htela bas ispod 720W najcesce.
Moduliranje me ne zanima, samo da postize 23-24 na ozbiljnom minusu. Kw-ati su glupost:)
Cim ugradis ono javljaj da vidimo kako sljaka

Evo ja na uticnici tuya podesio da mi je 14 din kilovat, tako mi se uhvatio prosek za novembar, spalio do sada oko 600 din za 24h.Kotao potrosi 2 dzaka i kusur na ovoj temp da u kuci bude oko 25c to je oko 800 din , znaci ja se ustekam za nekih 200 din dnevno i smrznu mi se j..... kad idem u wc, pa fen koji duva itd.Izracunao sam da kada je plus i jeftina tarifa onda klime, a minus magla itd, onda pelet do 12h pa klime do 08h,tek tu ima racuna i logike. Kupovati klime za par hiljada eura, takodje ne znam nikoga, sem ljudi na forumu.I opet moje licno misljenje, nema grejanja bez vatre, kod ortaka radi alfa na drva, otvoren prozor i ne moze da se dise,jos ugasio u dnevnoj radijator, njemu je kod mene na 24-25c hladno, nije navikao.

Tako je! Kod drugara bilo centralno na drva pa pazario pred zimu pec na pelet, 3 hiljade evra. Greje 140 kvadrata gospodski na mob ali nije to ta toplota kao na drva. Sinoc bio do njega, 22.5 podeseno. Nesto mi mlako.
Mogu da zamislim te klime koje rokaju od vrha plafona, pa nek su od zlata nema to sanse da ugreje ravnomerno po prostoru. Znaci zapreminski da ugreje da puca zid a ne samo po faci:)
Drva centralno ili gas centralno. Ostalo je sviranje:)

Pa svako se grije onako kako je navikao. Meni je prijatna temperatura 24-25° , to jest, klima je na 25°, odrzava 25°. Mi smo tako navikli, oni sto se od ranije griju na struju, njima je prevruce. Ono sto je meni bilo zanimljivo, kad sam se preselio u toplije krajeve, svi su mislili da nama ne moze biti ledno i kada god se pozalis ide prica, ti si iz NK-a, cus tebi hladno, a oni ne znaju da je kod nas u kuci 26°minimum😂. Ko hoce slican ugodjaj toplote sa klimom neka kupi parapetnu.

Svaki vid grejanja je bolji od vatre. Zivimo u 21 veku. Na zalost problem je sto vecina ljudi ne moze da priusti dobru izolaciju, kvalitetno grejanje, pa onda ne preostaje nista drugi, nego cuvena tvrdnja "nista bez vatre/smederevca".

Parapetna kod mene u kancelariji, LG i Fujitsu mesano imamo, nema ni tu grejanja, spici mi facu a noge u ledu.
Izolacija naravno stvara osecaj komfora i ravnomerne toplote.
Evo kod mene radi trenutno, dva bojlera, jedna sudomasina, jedna susara za ves, tri TA peci i jedna inverter klima. O cemu mi pricamo, kakva usteda ?! Wien je za nas smejurija...

Ja potrosio 1095kwh struje samo za klime u decembru, kada na to dodam moju redovnu potrosnju domacinstva oko 10-11k,ocekujem racun oko 25-30k, toliko je i pelet sa ful ugodjajem, znaci pitanje sta ustedim sa klimama sada mi i nije neka racunica, bila je pre dve zime zbog visokih cena ogreva. Kod mene ima dosta ljudi sa pumpama voda voda i svi su zadovoljni.Brat mi se greje sa t pumpom i trosi manje kwh na vecu kvadraturu od mene a to nije neka cena visa od tih skupih klima. U kraju prolazi gas ali ja znam samo jednog lika koji se prikljucio, nesto nisu ljudi sigurni u taj vid grejanja.

Svaki vid grejanja je bolji od vatre. Zivimo u 21 veku. Na zalost problem je sto vecina ljudi ne moze da priusti dobru izolaciju, kvalitetno grejanje, pa onda ne preostaje nista drugi, nego cuvena tvrdnja "nista bez vatre/smederevca".
Eno kod drugara sto ima Vivax 18ku, pisao o tome vec, uradjena ful izolacija, sivi stiropor 12ka, fasada, 20cm kamena odgore, dole stirodur 2ka, pvc stolarija u nekom proseku , przi bukvu udara:) Odustao od Vivaxa skroz
Ja potrosio 1095kwh struje samo za klime u decembru, kada na to dodam moju redovnu potrosnju domacinstva oko 10-11k,ocekujem racun oko 25-30k, toliko je i pelet sa ful ugodjajem, znaci pitanje sta ustedim sa klimama sada mi i nije neka racunica, bila je pre dve zime zbog visokih cena ogreva. Kod mene ima dosta ljudi sa pumpama voda voda i svi su zadovoljni.Brat mi se greje sa t pumpom i trosi manje kwh na vecu kvadraturu od mene a to nije neka cena visa od tih skupih klima. U kraju prolazi gas ali ja znam samo jednog lika koji se prikljucio, nesto nisu ljudi sigurni u taj vid grejanja.
Konacno realan covek na forumu!

Svaki vid grejanja je bolji od vatre. Zivimo u 21 veku.
Cistiji i laksi, to jeste, a sada da je bolji....... 15 godina se grijem samo na struju, od TA peci, norveskih i klima, drva zaobilazim u sirokom luku, ali da se razumijemo da svaki vid grijanja mora se odabrati odgovarajuci uredjaj, kod peleta kotao, kod drva sporet/pec, snaga toplotne pumpe....
Parapetna kod mene u kancelariji, LG i Fujitsu mesano imamo, nema ni tu grejanja, spici mi facu a noge u ledu.
Izolacija naravno stvara osecaj komfora i ravnomerne toplote.
Meni se bas svidja sto mi nogama nije hladno, jer duva i gore i dolje, naravno ako mislimo na isto.

Grejale su se kuce generacijama na tog"Smederevca" i danas se greju, a izolaciju je vecina ljudi u Srbiji spoznala od 2000 god. Tacno je da je novo doba i nove mogucnosti, ali nema smisla grejati kucu na ulozenih 10-15k na izolaciju sa klimama koje vise po fasadama, ima boljih nacina i efikasnijih.u konacnici,kao sto je gas, top pumpa voda voda i vazduh voda, pa iKotao na struju. Ako novac nije problem onda je klima zadnja opcija, ali opet svako odlucuje za sebe, mi samo diskutujemo.

Ni meni ne pase ova toplota i strujanje vazduha koji proizvode klime i dizanje prasine. Nalakse i najjeftinije je ugraditi klimu i najmanje brige i odrzavanja. Imam 2 izbora klima ili smederevac. Lozenje nije dolazilo u obzir.

Eno kod drugara sto ima Vivax 18ku, pisao o tome vec, uradjena ful izolacija, sivi stiropor 12ka, fasada, 20cm kamena odgore, dole stirodur 2ka, pvc stolarija u nekom proseku , przi bukvu udara:) Odustao od Vivaxa skroz

Konacno realan covek na forumu!
Pa voleo bi ja da nije tako ali.... Gledam da se ogrejem i da cele prihode ne spalim na to isto grejanje. Vec sam pisao ranije, kad je poceo rat u Ukrajni pelet otisao na 750 pa cak 800 din, ja potrosio oko 2.500 eura za sezonu, odlepio skroz i tada kupim klime da probam i to. Prosle zime usteda super, bila zima smesna, ali ova bas obecava i bas mi nije do sale, ljudi trose za putovanja, skijanje, zezanje a ja sve za eps i odzak. Stvara mi to nervozu,ali mora da se greje.

Ja mislim da je to samo stvar potrebe. Vise puta sam rekao klima kao osnovno grijanje za mene nije nikakvo rjesenje ali tipa vikendice zasto da ne. E sad realno za 2000€ nemas grijanja, sve ostalo je puuno skuplje... Tako da i nemas bas puno opcija ispod 2000€ za neki prostor gdje nisi cesto a da nerazmisljas o minsima.

Pa voleo bi ja da nije tako ali.... Gledam da se ogrejem i da cele prihode ne spalim na to isto grejanje. Vec sam pisao ranije, kad je poceo rat u Ukrajni pelet otisao na 750 pa cak 800 din, ja potrosio oko 2.500 eura za sezonu, odlepio skroz i tada kupim klime da probam i to. Prosle zime usteda super, bila zima smesna, ali ova bas obecava i bas mi nije do sale, ljudi trose za putovanja, skijanje, zezanje a ja sve za eps i odzak. Stvara mi to nervozu,ali mora da se greje.
Upravu si. Meni dodje 50eura struje sa grijanjem zajedno, evo sad za decembar 600-700 kwh. *** i stan je manji, 45 kvadrata. Bas su ogromne ustede za zimsku sezonu.

Nazad
Vrh Dno