Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Da upravo isto kao Mr.Jovan sto ima grejanje od donjeg sprata. Kad bi ti matori spustio plafon i stavio 10 vune on bi sebi brdo para ustedeo al zato ti bi gore poceo da trosis znatno vise :)
Realno matorci cesto umeju da zapale na 10-20 ili 30 dana tokom zime. Tako da znam neko stanje kakvo je tada, u samoj potrosnji to je do nekih 30%, ali u komforu verovatno 100%. Leden pod, osecaj hladnoce pri podu, klima kada pirka onaj prohladni vazduh, pa podize sa poda jos hladniji, bas sve ono lose sto grejanje na klime pruza, bar ove zidne jedinice.

Ma da ali opet ti imas ogroman vazdusni cep koji nece da dozvoli da ti hladi toliko koliko tipa kod mene ili kod ljudi koji tipa imaju spoljnu izolaciju a nemaju izolaciju poda. Gde isto dosta ode mozda nekome to izgleda mizarno ali odrazi se. I ima jos dosta faktora lokacija naravno. Ja sam skoro pisao da meni razlika 4km od matorog koji je u gradu a ja van grada u novembru ja sam imao brdo dana gde bilo -1 ili 0 a on u gradu vruc asvalt nije spustalo ispod 4. Tako da idealan nacin si odabrao da se ugrejes i da ti bude jeftino.

Moze li pomoc, koji klima uredjaj razmatratu za mali podrum od 18m2, visine 1.9m? U podrum treba da postavim invertere, baterije i ostalu opremu, za solarne panele, koji bi tokom leta trebali da rade na nekim optimalnim temperaturama. Jedini usis za vazduh imam na vratima u vidu resetke 20x50cm. Bilo bi dobro ako bi klima ubacivala vazduh s'polja. Treba mi koliko toliko pouzdan uredjaj i efikasan uredjaj, koji bi leti radio bez gasenja. Nisam planirao da kupujem premium brend, ali ako smatrate da gree, midea i kinezi ne mogu da zadovolje potrebe, isao bih u tom slucaju na daikin, mitsubishi, fujitsu i sl marke.

Da upravo isto kao Mr.Jovan sto ima grejanje od donjeg sprata. Kad bi ti matori spustio plafon i stavio 10 vune on bi sebi brdo para ustedeo al zato ti bi gore poceo da trosis znatno vise :)
I 2 cm stirodura da ima u podu gore nema nista od prolaska toplote. Kod mene je tako, matori dole greju, stan iznad njih, koji je do mene je ledara. Hodnik je npr. bas osetno topliji, iako se ne greje, ali kroz njihova vrata dole, i kroz moja ( koja su ona kartonaza, master kraft valjda ) prolazi toplota i smlaci taj hodnik.

Inace i kod mene od kad se taj stan ne greje je negde 20-tak % veca potrosnja, al komfor se dosta vise oseti, so kaze Kiza. Stoji meni temp i dalje na 23, al nije to nekako onih 23 kao kad je cela kuca utopljena.

I 2 cm stirodura da ima u podu gore nema nista od prolaska toplote. Kod mene je tako, matori dole greju, stan iznad njih, koji je do mene je ledara. Hodnik je npr. bas osetno topliji, iako se ne greje, ali kroz njihova vrata dole, i kroz moja ( koja su ona kartonaza, master kraft valjda ) prolazi toplota i smlaci taj hodnik.

Inace i kod mene od kad se taj stan ne greje je negde 20-tak % veca potrosnja, al komfor se dosta vise oseti, so kaze Kiza. Stoji meni temp i dalje na 23, al nije to nekako onih 23 kao kad je cela kuca utopljena.
Ja sam se premisljao da stavim stirpdur u spavacoj na spratu i tako bi se zeznuo. gore drzim na 20 stepeni klimu i sto kazes uvek je lepsi osecaj nego na prizemlju zbog toga sto topla cela soba.

Naravno, kod tebe se svaka prostorija aktivno koristi...da recimo volite da spavate u hladnijem, mozda bi prosao bez te klime u spavacoj, al to nije slucaj, cim si je onda naknadno dodao.

Kod mene je tako i prosle zime bilo ( pretprosle se cela kuca grejala ) pa sam sa 23 na 23.5 grejao da bi bio isti osecaj, 24 mi je vec previse. Uvek se to grejanje poremeti kad dodju na odmor, a cesto dolaze, pa se dole klima iskljuci, nalozi se kotao, posle odu, tamo se ishladi stan, pa opet u settings steluj temp sa 23 na 23.5 ( nemam na daljinskom opciju ).
I ti prelazi, kad se tamo naglo ugreje, pa se onda naglo ohladi ( pogotovo kad je minus ), to prodje po nedelju dana dok ovde kod mene ne dodje sve na svoje.

Ne ide to tako ***, pod istom izolacijom negde 23c, negde 5c, koliko vec...cudi me kako se tamo neka budj ne javi, al evo vec druga sezona i bar tu nema problema.

Poslednja izmena:
Treba neko da napise kako se koristi klima i da se stavi u prvi post.

Meni prvo nije bilo jasno da inverter ne treba da se gasi, ajde to sam skapirao nekako.

Posle sam mislio cisti se klima(servis) dva puta godisnje, dok nisam procitao za ove filtere na dve nedelje. Juce ocistio, klima radi sigurno jedno 30% lakse, sad sam ljut sam na sebe…

Sad citam za ovo auto-fan. To mi sad opet nije jasno da je bolje na fix nego na auto 😂..

Na Auto sam primetio da trosi nekih 60-70kWh vise,mesecno.Sto i nije neka ogromna suma.A za filter niko od prodavaca ne naglasava na kojoj se poziciji nalaze i o kojim filterima se radi.Sad dosta modela izlaze samo sa jednim filterom koji je odozgo.To je slucaj i na ovoj Tesla-i.Lako se skida u cisti i malo je nepristupacniji,ali se i mnogo brze prlja.To niko ne spominje.

Poslednja izmena:
Treba neko da napise kako se koristi klima i da se stavi u prvi post.

Meni prvo nije bilo jasno da inverter ne treba da se gasi, ajde to sam skapirao nekako.

Posle sam mislio cisti se klima(servis) dva puta godisnje, dok nisam procitao za ove filtere na dve nedelje. Juce ocistio, klima radi sigurno jedno 30% lakse, sad sam ljut sam na sebe…

Sad citam za ovo auto-fan. To mi sad opet nije jasno da je bolje na fix nego na auto 😂..
Nemanja, mnoge stvari ces cuti ovdje, naj vise iskustva i eventualno neka rjesenja. Trgovac je taj koji treba neke stvari da objasni, ali posto je danas trend da se online kupuje onda ima uveliko i nase greske. Jel iko uzeo i detaljno procitao uputstvo??? Hm... Nisu ni sve klime iste pa i razlicito rade, tako da ima dosta i do osjecaja koji sam korisnik treba sa osjeti.

Ja imam jednu Daikin, drugu Fujitsu, obe ugradjene kraj avgusta.
Znaci 3,5 meseca je proslo od ugradnje.

Juce sam oprao samo ove filtere (mrezice) sto se vide kada se otvori unutrasnja jedinica.
Bila je gomila prasine na obe klime..

Daikin je na 27 postavljenih grejao na 22,5 stepena, sada na 25 postavljenih 24 stepena.

@Mugy Cini mi se da je ova Tesla iz Aux fabrike tako da na auto kao sto kazes radi pretezno u 2. brzini, sto je ok, pogotovo za 16 kvadrata.
Da si procitao upustvo vidio bi gdje se nalaze i kakvi su i bolje je sto se vise prljaju, sto ga cesce cistis, sama klima je cistija.
@Nemanja92 Kako nijesi vidio pad performansi, a posto su ti bili dobro prljavi valjalo bi da sace izduvas parocistacem ako imas.

Naravno, kod tebe se svaka prostorija aktivno koristi...da recimo volite da spavate u hladnijem, mozda bi prosao bez te klime u spavacoj, al to nije slucaj, cim si je onda naknadno dodao.

Kod mene je tako i prosle zime bilo ( pretprosle se cela kuca grejala ) pa sam sa 23 na 23.5 grejao da bi bio isti osecaj, 24 mi je vec previse. Uvek se to grejanje poremeti kad dodju na odmor, a cesto dolaze, pa se dole klima iskljuci, nalozi se kotao, posle odu, tamo se ishladi stan, pa opet u settings steluj temp sa 23 na 23.5 ( nemam na daljinskom opciju ).
I ti prelazi, kad se tamo naglo ugreje, pa se onda naglo ohladi ( pogotovo kad je minus ), to prodje po nedelju dana dok ovde kod mene ne dodje sve na svoje.

Ne ide to tako *********, pod istom izolacijom negde 23c, negde 5c, koliko vec...cudi me kako se tamo neka budj ne javi, al evo vec druga sezona i bar tu nema problema.
3 sezone smo bili bez Vox-a u spavacoj i to je bilo ok, 12LGC i 09LLCA su mogle da ugreju tih 50m2 ukupno ali sam morao da drzim otvorena vrata, sad ne moram. I klinac je veci pa moze da zatvori vrata, svako ima svoju privatnost.

Ljudi napisite sta planirate da grejete...
Stan ili kuca? Kakva je stolarija? da li ima Izolacija? Otvoreni 60m2 ili su 3 sobe = 60m2 itd.

Poslednja izmena:
Poštovani,potrebna je pomoć oko nosača spoljne jedinice klime.
Pre postavljanje fasade ( 10cmm stiropor) bismo ugradili nosače. klima je dužine 75cm dubine 27cm). Postavlja se na terasi, koja nije poslednja. Potrebni su nam znači duži nosači. Koji su bolji pocinkovani ili od Inoxa. Unapred hvala na sugestijama.

Isicitao sam dosta ovde ali s ozbirom da mi budzet nije bas veliki i dalje sam u dilemi. Stan kvadrature 40m2 + indirektno bi se grejala i spavaca soba koju bih po potrebi dogrevao nekim norveskim za ovu zimu. Nova zgrada, 10cm stiropor, spusteni plafon 5cm vune, prvi sprat. Sveo sam neki uzi izbor na Midea Extreme, Hisense Energy X ili LG S12ET / S12EQ, vidim da neki preporucuju i Gree Clivia 12icu. Cene su im koliko sam video u rangu 60-65k trenutno, da li ima nesto bolje za te pare?

Stan je ispod, s obzirom da je nova zgrada ajde da kazem mozda se nece useliti kad i mi ali nebitno, to nisam uzimao u obzir jer svakako ta situacija nece trajati celu zimu. Racunao sam da ce biti grejan prostor.

A ako imam ženu, decu(leteću i skakuću), kućnog ljubimca(lajućeg i mjaućeg)..na koliko onda da čistim filtere?!
A da, i tepihe imam!
Ja ih cistim jednom nedeljno. 10 minuta posla. samo ih istusiram i ponekad apsesolom naprskam. osusim i teraj dalje. nakupi se tepih prašine brzo, neverovatno...

Nazad
Vrh Dno