Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

У Норвешкој се једна клима користи да греје цео спрат или кућу, типа 80-120 квадрата, уз то је уградња клима 600+ евра па је логично да се купују скупље и јаке климе. Ако је неопходно, догревање појединих просторија одраде и мале панел грејалице, нико не уграђује климе за собице 10-15-20 квадрата.
Kakva je klima kod vas gore onda mora i skupa neka nordic(panasonic,mitsubishi itd.) nece valjda neko da kokne 3 Vox sa grejac tacne a ugradnja ce ga kosta skoro 2000€
Trenutno 0.43€ 1kwh ali sad ide + 12% mada vjerujem da ce biti ispravka ubrzo jos vise.
To se hvata na 50din po 1 kWh
E sad zamisli takva cena da bude kod nas...
Za 1000kWh = 50.000din pa ko bi se jos grejao na klime :)
Ako ta Mica ima plave oči onda može 😂
Naravno i da vozi na Max

Poslednja izmena:
Kakva je klima kod vas gore onda mora i skupa neka nordic(panasonic,mitsubishi itd.) nece valjda neko da kokne 3 Vox sa grejac tacne a ugradnja ce ga kosta skoro 2000€

To se hvata na 50din po 1 kWh
E sad zamisli takva cena da bude kod nas...
Za 1000kWh = 50.000din pa ko bi se jos grejao na klime :)

Naravno i da vozi na Max
Sta ti imas protiv voxa?

Sta ti imas protiv voxa?
Nemam ja nista protiv Vox nego ne bi niko na sever Norvesku ugradio npr. Vox kad ga ugradnja klime kosta 600€ nego ce da pukne muski i da kupi neki Nordic model za 2500€
A drugo kako bi Vox tamo radio pod takvi vremenski uslovi...

.
Nemam ja nista protiv Vox nego ne bi niko na sever Norvesku ugradio npr. Vox kad ga ugradnja klime kosta 600€ nego ce da pukne muski i da kupi neki Nordic model za 2500€
A drugo kako bi neka Vox tamo radila pod takvi uslovi kakvi imaju...
Ruku na srce, nemoze na tim uslovima vox tu ni da radi kako treba.

Поздрав друштво, писао сам пре неки дан за Амбер Про (новији модел уместо Амбер Комфорт) али изгледа да нико нема искуства са њом.

Потребан ми је савет, коју климу узети као једино грејно тело у објекту?
Кућа 35 квадрата, дупла пуна цигла (дебљина зида 40цм), унутра вуна 5цм и гипс, споља 10цм стиропор. Плафони су на 2,5м и на плафону је вуна 10цм. Столарија је ПВЦ нова.
Најбитнија ми је потрошња, тј да ниско модулира.
Молим Вас за савет и препоруке

Поздрав друштво, писао сам пре неки дан за Амбер Про (новији модел уместо Амбер Комфорт) али изгледа да нико нема искуства са њом.

Кућа 35 квадрата, дупла пуна цигла (дебљина зида 40цм), унутра вуна 5цм и гипс, споља 10цм стиропор. Плафони су на 2,5м и на плафону је вуна 10цм. Столарија је ПВЦ нова.
Budzet...?

Не бих се ограничавао у овом моменту.
Рецимо до 100к али ако неко има јако добра искуства са ниском модулацијом може и преко тога 20-30%.
Ипак ће бити једино грејно тело па не бих да се зезам.

A drugo kako bi Vox tamo radio pod takvi vremenski uslovi...
Pa ne bi ni gree amber pro max smaks ili kako bese tamo…
Не бих се ограничавао у овом моменту.
Рецимо до 100к али ако неко има јако добра искуства са ниском модулацијом може и преко тога 20-30%.
Ипак ће бити једино грејно тело па не бих да се зезам.
Bolje se ogranici brate moj,ovde imas fanatika ima ti predloze klime od 5000e🤣

Gresis... Amber Premium/Ultra su vise za
skandinavsko trziste nego za nase...
I oni gore sumnjam da su toliko optereceni kao mi ovde oko modulacije itd.
Ne pocinji sa modulacijom znaci hahah
Salu na stranu
Sto se tice 600 e ugradnje ja u te price ne verujem
Evo primer u Moskvi je ugradnja jeftinija nego kod nas,ja sam platio 160e a tamo kosta 145e.

Fujitsu KMTA18. Dal jace greje od Gree Amber Pro 18 ne znam, to neka kaze neko drugi, al sigurno nize modulira i uklapas se u 1.000e!

Evo primer u Moskvi je ugradnja jeftinija nego kod nas,ja sam platio 160e a tamo kosta 145e.
Druze u nemacku van grada je ugradnja 500€ a u neki gradovi 1000-1500€ za singel-split
Dodje ti koliko klima toliko ugradnja...
A za multi-split moze covek kod nas ovde da uvede skoro parno

Prilozi

• Screenshot_20241130-221835~2.png
    Screenshot_20241130-221835~2.png
    101.9 KB · Pregleda: 71
Poslednja izmena:
Ne pocinji sa modulacijom znaci hahah
Salu na stranu
Bdp po glavi stanovnika u Rusiji je 14k; u Norveskoj je 95k. Podijeli tu cifru pa dobijeni rezultat pomnozi sa cijenom ugradnje u Rusiji i tako vrlo lako dodjes do norveskog standarda. Inace covjek koji je napisao taj komentar zivi upravo u Norveskoj

Bdp po glavi stanovnika u Rusiji 14k; u Norveskoj je 95k. Podijeli tu cifru pa dobijeni rezultat pomnozi sa cijenom ugradnje u Rusiji i tako vrlo lako dodjes do norveskog standarda. Inace covjek koji je napisao taj komentar zivi upravo u Norveskoj
Ma pusti ti bdp i tako to,van svake pameti davati za ugradnju iste pare ko za klimu kapiras,jeftinije mi dodje da zovnem coveka iz srbije da ugradi hahaha ne kazem da covek laze kazem da tesko da poverujem,moguce,ali posto ovde na forumu 90 posto ljudi laze o moduliranju i potrosnji klime tako i on moze da slaze za ugradnju,samo kazem😂
I posle da se cudi zasto mu klima ide na svaki 20min u DF i to leti :LOL:
Kad kupimo fujitce ugradjujem i meni i tebi,zar sumnjas u mene?🤣
Ima da moduliraju na 58w a izduv 60C🤣

Pozdrav svima! Da li bih pogriješio kada bih kupio klimu 18icu za grejanje oko 40m2 solidno izolovanog stana (inače stan kompletan je 76m2, ali su sobe zavučene pa njih ne bih grejao), pošto većina kaže da bi to mogla i 12ica da zagreje?

Ako bih uzeo 18icu, i ako bi ona stalno palila-gasila da li to utiče na njen životni vek, kao i na povećanu potrošnju (čuo sam da taj ON/OFF režim nije preporučljiv).

Gree Clivia 18 koju sam planirao da uzmem moduliran najniže na 400-450W po riječima jednog učesnika ove diskusije.

U prilogu skica stana. Crvenom bojom sam zaokružio prostorije koje želim da grejem.

Unaprijed hvala na pomoći.

Prilozi

• IMG_20241130_224544.jpg
    IMG_20241130_224544.jpg
    121.6 KB · Pregleda: 69
Pozdrav svima! Da li bih pogriješio kada bih kupio klimu 18icu za grejanje oko 40m2 solidno izolovanog stana (inače stan kompletan je 76m2, ali su sobe zavučene pa njih ne bih grejao), pošto većina kaže da bi to mogla i 12ica da zagreje?

Ako bih uzeo 18icu, i ako bi ona stalno palila-gasila da li to utiče na njen životni vek, kao i na povećanu potrošnju (čuo sam da taj ON/OFF režim nije preporučljiv).

Gree Clivia 18 koju sam planirao da uzmem moduliran najniže na 400-450W po riječima jednog učesnika ove diskusije.

U prilogu skica stana. Crvenom bojom sam zaokružio prostorije koje želim da grejem.

Ako ti ne smeta zvuk duvanja ventilatora ili jacina vazduha koju klima izbacuje onda mozes 18,ako smeta onda 12.Kad imas izolaciju isti djavo jedino bices sigurniji sa 18zbog vece snage kod minusa.

Korisnici Vivaxa koji ste porucili klimu sa Ananasa, vidim da ima 2+3 god garancije.
Da li treba to na netu da prijavim za dodatnih 3 god, ili kako ide procedura?

Druga stvar, sta dobijam sve, sem bezicnog kontrolisanja klime, ako stavim wifi modul u vivax aeri+ ?

Nece svi serviseri da prihvate +3 godine uslova da bude na njih, proveri prvo sa servisom koji ce ti je ugradjivati, koji je u blizini… jer od njih zavisi.

Koji grad?

Ma pusti ti bdp i tako to,van svake pameti davati za ugradnju iste pare ko za klimu kapiras,jeftinije mi dodje da zovnem coveka iz srbije da ugradi hahaha ne kazem da covek laze kazem da tesko da poverujem,moguce,ali posto ovde na forumu 90 posto ljudi laze o moduliranju i potrosnji klime tako i on moze da slaze za ugradnju,samo kazem😂

Kad kupimo fujitce ugradjujem i meni i tebi,zar sumnjas u mene?🤣
Ima da moduliraju na 58w a izduv 60C🤣
Ti ocigledno ne kapiras da standard utice na cijenu radne snagu, a ne na cijenu uredjaja. Poredis drzave dje su primanja dijametralno razlicita i ocekujes da ti skandinavac radi po balkanskoj dnevnici. ha ha ha evo ti cijena u Engleskoj za isti posao. Skuplja instalacija nego klima. Inace duplo siromasnija zemlja od Norveske... A ne moramo predaleko ni ici... Eto ti u Hrvatskoj vec sad cijena montaze 300e. Kao tvoj vox 😄

Prilozi

• Screenshot_20241130-234324.png
    Screenshot_20241130-234324.png
    205.9 KB · Pregleda: 56
Poslednja izmena:
Vrh Dno