Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Meni je sinoc Energy pro plus radila defrost na svakih sat vremena otprilike.
Bilo je 0c-1c i toliko gusta magla da se nije videlo preko 10-15 metara.
Grejala bez problema i u tim uslovima.
Zadnjih par dana radi 1-2 x ujutru kod mene defrost koji traje tacno 5 minuta. Veceras je prvi put pocela i uvece oko pola 9, napolju ispod nule, ledi i ima dosta guste magle, a kroz vazduh leti kao neki sitni beli "led", a vidi se u snopu baterijske lampe. Vivax inverter do -25 ACP-12CH35AERI+. Evo vec drugi defrost u sat vremena, magla sve gusca...
Imas Micu18 i toliko defrosta?! Pa u kakvim to uslovima radi?
Problem je tzv. dew point koji je prakticno isti ili svega 1-2 stepena ispod ambijentalne, pa kada je ambijentalna recimo oko 0 ili cak 1, a dew point je na recimo -1 onda pocinje da skuplja polako inje na sebi. Jednostavno isparivac mora biti 2-3 stepena ispod spoljne temp. da bi doslo do razmene toplote.

Poslednja izmena:
Bori se dobro energy pro plus sa ovom maglom.
Venting VAC-12CHSD/XA71-I2 sa druge strane kuce sam probao da koristim ali brzo odustao :D

Hvala.Pitao sam,jer im cena deluje ok.A specifikacije,pogotovu ovde kod nas napisane za Kineze su blago receno katastrofa.Iznesu totalne nebuloze i obmanjuju kupca,pa ispada da su bolje od vodecih proizvodjaca.Teska smo deponija postali.
Ma katastrofa. Verovatno znam i gde si ih nasao tj na kom sajtu, gde reklamiraju da ima scop 5.5 (a to je za toplu zonu), dok je za srednju (nase podneblje) 4.0... To tek skontas kad pogledas energetsku nalepnicu. Spominjem za model Yacuza (-15c). Prave narod budalom.

Moji nemaju problem sa df, ugase klimu peko noci 🙈

Prilozi

• Screenshot_2024-11-17-22-37-11-826_mitsubishi.wifi.android.mitsubishiwifiapp-edit.jpg
    Screenshot_2024-11-17-22-37-11-826_mitsubishi.wifi.android.mitsubishiwifiapp-edit.jpg
    70.3 KB · Pregleda: 89
Pa nece valjda da im radi klima na jeftinu struju!
🤣🤣 Kod nas je srednja vrednost tako da nema skupa/jeftina al otac 71god pa ugasi preko noci. Iako su nocne oko 0c ( trenutno -1c ) za sad do jutra nepada ispod nekih 19c Mati kaze nije hladno jos da radi stalno....
I dok im ugrije do nekih 24c potrosi skoro kao i da su ostavili preko noci.
Al haj objasni, odustao sam od te teme uopste. Kad budu minusi valjda ce tu klimu ostaviti na miru 🤣

Zato kod buraza bas ljepo prede.. Takodje trenutno -1c Ugrijan prostor i neda da opada temp. Steta samo sto nema u kupatilu bar onu el mrezu za podno.

Prilozi

• Screenshot_2024-11-17-23-17-08-914_com.coolkit.jpg
    Screenshot_2024-11-17-23-17-08-914_com.coolkit.jpg
    61 KB · Pregleda: 76
Veceras i Daikin 18-ka ide u defrost svaki sat.Izgleda bas teski uslovi za rad.Brzo ona odradi defrost ali ipak ga radi.

🤣🤣 Kod nas je srednja vrednost tako da nema skupa/jeftina al otac 71god pa ugasi preko noci. Iako su nocne oko 0c ( trenutno -1c ) za sad do jutra nepada ispod nekih 19c Mati kaze nije hladno jos da radi stalno....
I dok im ugrije do nekih 24c potrosi skoro kao i da su ostavili preko noci.
Al haj objasni, odustao sam od te teme uopste. Kad budu minusi valjda ce tu klimu ostaviti na miru 🤣
Uhhhh, znam kako ti je🤣

Jel imate neku preporuku za majstora u Nisu koji bi mi napravio tacnu da ne curi komsiji? Ili neka preporuka za majstora da mi osradi servis, procisti i spoljnu jedinicu? Sve koje znam su nepouzdani.
Da ponovim da mi ranije nije toliko curila komsiji, a sad bas pocelo od ispod na rupice

Poslednja izmena:
Jel imate neku preporuku za majstora u Nisu koji bi mi napravio tacnu da ne curi komsiji? Ili neka preporuka za majstora da mi osradi servis, procisti i spoljnu jedinicu? Sve koje znam su nepouzdani.
Da ponovim da mi ranije nije toliko curila komsiji, a sad bas pocelo od ispod na rupice
Nemoj da si tolko perverzan u opisu komsije!

Grdno, ovaj grdno se varas sinko ("Sofronije"), nece to ostaviti da radi nocu, godine su to. Eno moji gase po kuci LED sijalice od 5W isto kao da su one stare od 100W :)
I moj tata isto gasi led sijalice po dvorištu noću bude mrak a jos kuče crno pa sve padam preko njega, ne možeš objasniti da to nisu kao standardne sijalice od 100w.
Isto tako ne mogu da ih ubedim da ugrade još jednu Mideu Extreme 12 btu u drugi deo prizemlja i bilo bi u celom prizemlju toplo ovako toplo samo u dnevnoj sobi od 36m²
Trosile bi 500w obe i jos kad bi se otvorila vrata jedna drugoj ce pomagati u ekstremnim uslovima, da bi bilo toplo svuda oni loze kotao centralnog grejanja umesto samo da kliknu😂

I moj tata isto gasi led sijalice po dvorištu noću bude mrak a jos kuče crno pa sve padam preko njega, ne možeš objasniti da to nisu kao standardne sijalice od 100w.
Isto tako ne mogu da ih ubedim da ugrade još jednu Mideu Extreme 12 btu u drugi deo prizemlja i bilo bi u celom prizemlju toplo ovako toplo samo u dnevnoj sobi od 36m²
Trosile bi 500w obe i jos kad bi se otvorila vrata jedna drugoj ce pomagati u ekstremnim uslovima, da bi bilo toplo svuda oni loze kotao centralnog grejanja umesto samo da kliknu😂
Stara je to skola. Nista ja tu ne bi diro 😂

Da da, zbog 250w - 300w ekvivalent 3 sijalice😂, oni loze vatru, čiste kotao, testere drva😲
Midea Extreme stvano lepo radi i dobro greje odlična klima
Samo da znas, to ih i odrzava vitalnim, ne zezam se! Spremanje ogreva, lozenje, ciscenje itd. je jedina fizicka aktivnost penzionera preko zime sto mnogo znaci ukupnom zdravlju. Evo moji starci, druga zima kako se greju na klimu, samo sede i klikcu, red telefon, red TV, red daljinac od klime i tako u krug, poceli da se koče, vata ih nervoza, ne znaju sta ce. Nisam pametan sta je tu bolje!

Samo da znas, to ih i odrzava vitalnim, ne zezam se! Spremanje ogreva, lozenje, ciscenje itd. je jedina fizicka aktivnost penzionera preko zime sto mnogo znaci ukupnom zdravlju. Evo moji starci, druga zima kako se greju na klimu, samo sede i klikcu, red telefon, red TV, red daljinac od klime i tako u krug, poceli da se koče, vata ih nervoza, ne znaju sta ce. Nisam pametan sta je tu bolje!
Neka porosetaju malo, dovedi im unucad😃

Kakva je procedura da se pomeri spoljna jedinica 1 metar levo? Jel mora da se sva instalacija menja ili moze da se produzi samo?

Pa ako imas 1m visak instalacije da je obmotana iza klime ne treba, ako nemas ili da se varenjem produzi ili sve novo ako neces da varis!

Nisi u toku, džezva je za zalivanje spoljne jedinice, nije za skupljanje vode.

Na temu, mojih 5 komada predu i ako je sinoć bilo minus 4 samo jednu sam uhvatio kratki defrost. Sad kada je ovako sunčano sve sto troše ide sa krova (paneli) a ima i rezerve, najbolja ušteda.

Juce uvece i nocu je bila relativna vlaznost vazduha 100%, tacka rose je bila -1C, a temperatura spoljna takodje -1C. Tako je bilo sve do jutra, do recimo 7-7:30. Bas losi uslovi.

Da, a moje nisu osetile, nijedan kompresor nisam cuo, toliko znaci kad svaka prostorija ima svoju klimu.

Lokacija kolega, zavisi u kom gradu zivis i kakvi su uslovi bili kod tebe. nekad je dosta 2-3 km da imaju drugacije uslove.

Vrh Dno