Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Stigoše i Haier i Midea. Javljam utiske posle par dana. Logično, prerano je da išta zaključujemo, ali deluje mi da Haier brže greje i neverovatno je tiha. :)

Pogledajte prilog 465052Pogledajte prilog 465053
Verovatno haier ima višu modulaciju i zato brže zagreje prostor, midea (beše extreme?) generalno nije klima koja se zaleće previše i brzo spušta modulaciju kako se približava zadatoj i retko sam primetio da više od 800W povuče kada je upalim.

I stavi te kablove u kanalice kad nađeš vremena 🙂

Kod mene je napajanje po spoljašnjem zidu, napajaju se spoljašnje jedinice. Sve ispod fasade. Tako da unutra nema ništa

Poslednja izmena:
Zna li neko koliko nisko ide Hisense Expert Smart 12k u modulaciji?

Što se kanalica tiče, u planu su. Nisu nakačene do sad jer je žena trudna, a sin brz kao struja i nekad čovek ne stigne sve što je naumio :D

Što se modulacije tiče, videćemo šta i kako, majstori rashladili kuću muški, pa je za nekih 24°C u kući od trenutka montiranja pa u narednih 10 sati potrošnja struje u kući bila cca 10kWh (dakle cela kuća). Kupiću pametne utičnice čisto da ispratim kako se ponašaju i to, mada mi je generalno najvažnije da bude toplo i lepo, od računa želim samo da ne uđem u crvenu zonu i to je to. A i ako se uđe, preživeće se.

E sad, reč dve. Kao što rekoh, Haier je kao buba. Nerealno mi je koliko je tiha. Za sad temperaturu održava u stepen (tipa 0.2) što mi je prijatno iznenađenje. A i lepša je, kome je to važno. Midea je malo bučnija i za sad maši temp za 1°C, ali daću i njoj i sebi par dana da se uhodamo zajedno.

Što se aplikacije tiče, generalno sam se porodio dok sam Xtreme povezao, dok je Haier lagan oko toga. Iskreno, i tu mi app deluje na strani Flexisa. Rano mi je za bilo kakve zaključke, totalno dve različite prostorije greju, ali iskreno sam baš zadovoljan Flexisom i celom pričom. Valjda je caka u toj većoj potrošnji valja.

1000096540.png

1000096541.png

I još jednom, hvala svima na pomoći da naučim nešto novo (sa težnjom da nastavim) i odaberem pravu stvar za nas. :)

Bice prvi defrost za ovu godinu :LOL:

Prilozi

• Screenshot_20241104-034606~2.png
    Screenshot_20241104-034606~2.png
    52.6 KB · Pregleda: 169
  • IMG_20241104_034314.jpg
    IMG_20241104_034314.jpg
    72.8 KB · Pregleda: 136
  • 123.jpg
    123.jpg
    37 KB · Pregleda: 168
Jel' Haier Flexis isto što i Vivax REWI? Hardverski mislim, softver može biti različit

Nije da imam ikakvo znanje o tome, ali po spec. deluju isto, plus daljinski je identičan :D

Videćemo kako će se ponašati kada se produži minus i kada nabavim pametne utičnice, ali Flexis baš baš lepo radi, pu pu da je ne ureknem.

Nije da imam ikakvo znanje o tome, ali po spec. deluju isto, plus daljinski je identičan :D

Videćemo kako će se ponašati kada se produži minus i kada nabavim pametne utičnice, ali Flexis baš baš lepo radi, pu pu da je ne ureknem.
Vjeruj da si mirniji bez tih uticnica 😁
Bitno je da si zadovoljan kao sto kazes da jesi.

Piše da je minimum 500W iz utičnice. Da li pravi pauze u radu?

Vjeruj da si mirniji bez tih uticnica 😁
Bitno je da si zadovoljan kao sto kazes da jesi.

Za sad je super sve, opet, pu pu. Videćemo kad dodatno zagudi, ali i ako zatreba imamo čarobnu peć na putu izduva Haiera i par m drva da samo podignemo temp sobe i olakšamo klimama. :D

Piše da je minimum 500W iz utičnice. Da li pravi pauze u radu?

Pravi kad dostigne temp, mada je i iskreno teško provaliti kad pauzira. Stvarno je ne čujem ič. Mideu čujem. Haier na max je tiši nego Midea na 60% (pritom je Midea generalno stvarno tiha). Valjda nisam imao toliko kontakta sa klimama pa mi je šok. Burazerov neki Beko zvuči kao centrifuga u odnosu na ovo :D

Još pokušavam da skontam kako da podesim Xtreme, da li je auto fan ok ili ne. Kod nje npr. nisam primetio te momente prestanka rada. Da li to tako treba ili ne, račun će pokazati.

Edit - još jedna stvar koju sam primetio, Midea laže kao pas o unutrašnjoj temp. Menjao sam poziciju dva različita merača i maši temp sobe za par °C. Podesim je na tipa 23, ona piše 25.6, a u sobi gde god da stavim merač 22.5 +/- koja decimala.

Za sad je super sve, opet, pu pu. Videćemo kad dodatno zagudi, ali i ako zatreba imamo čarobnu peć na putu izduva Haiera i par m drva da samo podignemo temp sobe i olakšamo klimama. :D

Pravi kad dostigne temp, mada je i iskreno teško provaliti kad pauzira. Stvarno je ne čujem ič. Mideu čujem. Haier na max je tiši nego Midea na 60% (pritom je Midea generalno stvarno tiha). Valjda nisam imao toliko kontakta sa klimama pa mi je šok. Burazerov neki Beko zvuči kao centrifuga u odnosu na ovo :D

Još pokušavam da skontam kako da podesim Xtreme, da li je auto fan ok ili ne. Kod nje npr. nisam primetio te momente prestanka rada. Da li to tako treba ili ne, račun će pokazati.

Edit - još jedna stvar koju sam primetio, Midea laže kao pas o unutrašnjoj temp. Menjao sam poziciju dva različita merača i maši temp sobe za par °C. Podesim je na tipa 23, ona piše 25.6, a u sobi gde god da stavim merač 22.5 +/- koja decimala.
To su neke stvari koje ces sa vremenom da si prilagodis jer jako zavisi od prostora i uslova gdje klima radi. Vecinom se pokazalo kad zahladni da je bolje fix fan posto bolje mjesa vazduh i ravnomjernija je temp u prostoriji. A sto se tice temparature.... Namjestis koliko tebi pase i bitno sa neodstupa puno od toga. Toplota uvjek ide prema gore pa je na klimi uvjek koji stepen vise nego naprimjer 3m od klime na 1m od poda.

Nije to strašno ako maši za pola stepena 😁. To što midea pokazuje u aplikaciji temperaturu sobe, to je temperatura koju ona meri kod senzora unutrašnje a s obzirom da je on obično na 2 ili više metra visine tamo je temperatura veća za tih par stepeni i ona sama kalkuliše kolika je realna temperatura, tj to je neki njen ofset. Znači zaboravi tu temperaturu sobe, ako hoćeš da proveriš možeš da staviš termostat odozgo na unutrašnju jedinicu i on bi trebao da pokaže tu temperaturu koja ona meri u aplikaciji, kod mene se poklapaju.

Ne znam koju beše površinu greješ mideom ja je obično držim na 60-70% brzine u mojih 32kv, ako imaš manju kvadraturu možeš da spustiš malo, ali ja je ne bih stavljao na tvom mestu baš na auto, ako je spavaća soba noću bih spuštao možda na 30-40% za moje standarde na toj brzini nije nešto bučna 🙂

Ne da se Musa Comfort u 48m2 :LOL:
A i Amber 9 Premium fino prede dole u 60m2

Prilozi

• Screenshot_20241104-230316~2.png
    Screenshot_20241104-230316~2.png
    48.1 KB · Pregleda: 98
  • Screenshot_20241104-230550.png
    Screenshot_20241104-230550.png
    42.9 KB · Pregleda: 91
  • IMG_20241104_230658.jpg
    IMG_20241104_230658.jpg
    95.5 KB · Pregleda: 155
Dobro vece svima,
Treba mi preporuka za inverter klimu koja ce se koristiti u sobi od ~18m2.
Trenutno se koristi kao radna soba ali je problem sto je ispod graza, a iznad je terasa prvih ~2m sobe i ostalo je sprat (potkrovlje) koje se ne greje tako da je zimi jako hladno a leti veoma vruce.
Kuca je gradjena blokom i izolacija je stiropor 5cm sa alu stolarijom, grejanje je na pelet, ali s obzirom da od ove godine imam solarne panele i da soba nema potrebe da se greje stalno, a klima mi svakako treba leti mislio sam da je koristim za grejanje po potrebi.
Da li bi mogli da mi preporucite neke konkretne modele?
Razmisljao sam o 12ci jer bih je onda koristio i za dogrevanje u prelaznom periodu posto ce biti montirana da duva na vrata. Moj neki budzet u glavi je bio 60k, ali ako je nesto vredno doplate to nije zakucana cifra, recimo da je krajnja cifra oko 80k.

Prvo stavi stiropor po podu potkrovlja i po plafonu garaže. Onda kupi nešto jeftino, radiće posao. Tipa Vox IHD12, Vivax AERI+, itd

Prvo stavi stiropor po podu potkrovlja i po plafonu garaže. Onda kupi nešto jeftino, radiće posao. Tipa Vox IHD12, Vivax AERI+, itd
Po plafonu garaže je već stavljen stiropor, da li 5 ili 10cm to nisam siguran. U potkrovlju ne mogu jer je ono završeno sa laminatom i sve i koristi se kao podrum tj za skladištenje stvari pa se gore izlazi, ne baš svaki dan ali se gazi po tom podu.

Da li je normalno da na tacni spoljne jedinice ima 12 rupa + ona lula?

Normalno je, većina novijih klima ima dodatne rupe pored one gde obično stoji lula.

Šta mislite o ovakvoj klimi, da li je okej marka?
Znam čoveka koji ima ovakvu 12-ku i radu izuzetno dobro i jako je tiha. SANYO panasonic compresor poseduje

Prilozi

• Screenshot_20241105_090845.jpg
    Screenshot_20241105_090845.jpg
    64.9 KB · Pregleda: 81
  • Screenshot_20241105_090836.jpg
    Screenshot_20241105_090836.jpg
    73 KB · Pregleda: 78
Nemam pametnu uticnicu ai mogu izneti neke utiske o GRREE CLIVIJI 18

Zadnjih 10 dana se ne gasi radi non stop radi

Prvih dana kada je bilo toplije radila je kao ON OF klima jer kontam da je danju bilo jos toplo.

Zadnjih dana kada su temperature opale radi non stop i pretpostavljam sto vi kazete modulira

Koliko sam ja mogao da izmerim na termometru na izduvu iz klime mi je pokayivala blizu 60 stepeni

Znaci grejem oko 60 kvadrata odlicno izolovanog prostora ZA SADA BEZ IKAKVIH PROBLEMA

Zadata temperatura na daljinskom I klimi je 25 stepeni sto je identicna temperatura u prostoriji u kojoj je klima
sa tim sto je u ostalim prostorijama par stepeni manja sto je razumljivo .

Napominjem da jos nijednom nije ulazila u defrost a bila su jutra dosta hladna i maglovita.
Mozete mi napisati gde da kupim pametnu uticnicu pa da iymerim i javim za moduliranje

Za sada sam licno prezadovoljan klimom.

Ako sam bar malo ovim postom pomogao drago mi je.

Kakva je ova klima za 20m²
Da li za te pare moze nesto bolje da se nadje ili?

Ne znam kako se pokazala i ova Midea ako neko zna iz iskustva?

Kako bese nemas nikakvu izolaciju? Opisi ponovo malo objekat, kazi koji ti je gornji limit za klimu, pa ce verovatno neko nesto pametno da savetuje. Taj bosch ne znam da ima iko na forumu, ali nekako mi deluje da ne vredi te pare (mozda gresim, uzmi sa rezervom).

Nazad
Vrh Dno