Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

45m2 tako odlično izolovanog prostora greje svaka osrednja klima. Amber 9 kao što ti je Xepoj preporučio završava sigurno posao.
Uzgred namestio još jednu srk35zs-wf.

Lepo, znači ima nisku modulaciju. Pretpostavljam da precizno održava zadatu temperaturu?
Ugasila se kada je dostigla zadatu temperaturu i krenula sa radom opet posle nepuna 3 minuta, što bi trebalo da znači da dobro održava dostignutu temperaturu.
Ako budu radile kao 12KMCC neće biti problema.

Može li mi neko reci kakva je Hisense expert smart 12k, vidim da je negde ima i za 46.000 pa me zanima da li vredi jer će služiti najviše za hlađenje, i ima li nekih mana, kakva joj je potrošnja i modulacija? Hvala unapred....

Pozdrav,evo posle par meseci da iznesem utiske i da napisem koliko sam se "usrecio" ili usrecio.U pitanju je kuca,prizemlje 2 garaze,sprat stan od nekih 70 i kusur kvadrata,potkrovlje nezavrseno.Izolacija 0 na kub,stolarija drvena,dupla stakla,ne duva.Raspored prostorija malo nezgodan,kacio sam davno skicu,evo opet.Ubacene 2 kom Vox IVA5-12JR oznacene crvenim.U oktobru ukljucivane sporadicno, 01.11. ukljucene i od tada se ne gase. podesena temperatura 24 stepena,grejale celu kucu,nisam pratio potrosnju.Oko 20.12. stize racun i tad me nesto secnulo ispod rebara sa leve strane.Racun za novembar 23.000din,potrosnja nesto preko 1800kWh.Tada ukidam grejanje i koriscenje spavace sobe,to je ova bez klime,smanjujem temperaturu na 22stepena(na 20 kada nisam tu) i pocinjem da pratim potrosnju,preko strujomera.Do tada prosecno 38-47Kwh u skupoj tarifi i oko 18-22kWh u jeftinoj.posle toga oko 30-35kWh u skupoj i 12-17kWh u jeftinoj tarifi.Van grejne sezone racuni bili 6000-8000.U medjuvremenu zamenjeni frizider sa losim kederom i stara ves masina novijom.Svestan sam da su racuni preveliki,bio sam i spreman na to u odnosu na alternativu.Ovde su ranije trosili 10-12 metara drva i nisu se ogrejali,ja ipak sedim u majici.A kad dodamo lozenje,pepeo,dolazak u hladnu kucu sa posla.....Ovo su cisto moja iskusta koja sam zeleo da podelim.U principu sam zadovoljan klimama,solidno greju,nazalost, nedostatak izolacije radi svoje,sreca jos nije zagudilo,a koliko se cini i nece.A ove godine cu valjda uspeti da resim izolaciju.

Pozdrav,evo posle par meseci da iznesem utiske i da napisem koliko sam se "usrecio" ili usrecio.U pitanju je kuca,prizemlje 2 garaze,sprat stan od nekih 70 i kusur kvadrata,potkrovlje nezavrseno.Izolacija 0 na kub,stolarija drvena,dupla stakla,ne duva.Raspored prostorija malo nezgodan,kacio sam davno skicu,evo opet.Ubacene 2 kom Vox IVA5-12JR oznacene crvenim.U oktobru ukljucivane sporadicno, 01.11. ukljucene i od tada se ne gase. podesena temperatura 24 stepena,grejale celu kucu,nisam pratio potrosnju.Oko 20.12. stize racun i tad me nesto secnulo ispod rebara sa leve strane.Racun za novembar 23.000din,potrosnja nesto preko 1800kWh.Tada ukidam grejanje i koriscenje spavace sobe,to je ova bez klime,smanjujem temperaturu na 22stepena(na 20 kada nisam tu) i pocinjem da pratim potrosnju,preko strujomera.Do tada prosecno 38-47Kwh u skupoj tarifi i oko 18-22kWh u jeftinoj.posle toga oko 30-35kWh u skupoj i 12-17kWh u jeftinoj tarifi.Van grejne sezone racuni bili 6000-8000.U medjuvremenu zamenjeni frizider sa losim kederom i stara ves masina novijom.Svestan sam da su racuni preveliki,bio sam i spreman na to u odnosu na alternativu.Ovde su ranije trosili 10-12 metara drva i nisu se ogrejali,ja ipak sedim u majici.A kad dodamo lozenje,pepeo,dolazak u hladnu kucu sa posla.....Ovo su cisto moja iskusta koja sam zeleo da podelim.U principu sam zadovoljan klimama,solidno greju,nazalost, nedostatak izolacije radi svoje,sreca jos nije zagudilo,a koliko se cini i nece.A ove godine cu valjda uspeti da resim izolaciju.
evo mene opet...
stekli se uslovi za ozbiljnije radove...od ozbiljnijih radova uradjeno :
dodato 10 cm stiropora na potkrovlje(2x5 cm unakrst),stavljena pvc stolarija umesto drvene,nije jos sve zamenjeno,bice ubnarednih mesec dva...

Na skici se vidi gde su montirane klime 2x vox iva 5 12jr,generalno zadovoljan njima,(trose ko kamaz,al nema veze)
Elem,plan mi je da ovu sto je sama u sobi ostavim tu gde jeste,drugu da premestim u spavacu sobu,ovu sto na skici nema klimu,a umesto nje da montiram neku 18-24.i dalje stoji da je izolacija nikakva,treba mi predlog koju klimu tu da smestim...budzet je oko somica evrica

Ima li iko ovdje Midea All Easy Pro da mi kaze iskustva...potrosnja...nivo buke....opcije...12000 btu

Има под именом МДВ требало би да је то исто.

Ugradio danas midea xtreme 12 u nekih 32 kvadrata, za sada zadovoljan. Modulira na tih 250-260W na minimumu (na grejanju) i nije nešto bučna.

Zaglavio sa ovim On/Off dinosaurusom zadnjih dana, pre ukljucivanja gradskog grejanja. Ne vidim razliku u radu izmedju nje i Gree Muse🤣 Štaviše, ova održava preciznije temperaturu nego Gree..

Prilozi

• 9D722340-7EB2-4CB3-AABB-B5488412B4D8.jpeg
    9D722340-7EB2-4CB3-AABB-B5488412B4D8.jpeg
    38.3 KB · Pregleda: 82
Na skici se vidi gde su montirane klime 2x vox iva 5 12jr,generalno zadovoljan njima,(trose ko kamaz,al nema veze)
Ne troše klime već objekat koji ima ogromne gubitke.
Realno bez izolacije je tu trebalo da ide 2x Fujitsu 12 LUCA najmanje, sad kad ima neka izolacija može i neka slabija. VOX nije za takve uslove.

Objekat gubi toplotu,klime trose struju,ja placam...al nije da nisam zadovoljan.U svakom slucaju bolje od alternative tipa ustani ujutru,nacepkaj drva,podlozi vatru.Iskreno,ja sam zadovoljan kako se Voxovi drze.Moja trenutna muka je u tome sto nismo koristili spavacu sobu u periodu grejanja,posto se nije grejala,tj probao sam pasivno grejanje kroz otvorena vrata,ali to nije islo.Sada bih da prebacim jednu IVU u spavacu sobu a umesto nje bih stavio neku ozbiljniju klimu 18 ili cak 24.Rado bih stavio ambera premium,ali uslovi ne dozvoljavaju.Takodje me muci i pozicija za jacu klimu,da li je staviti u dnevnu,pa da duva kroz lucni prolaz u kuhinju i trpezariju,ili tu ostaviti voxa,a jacu staviti na poziciju u trpezariji?

De bre da stavis 24, u kucu ?
Ljudi izgleda to u KW preracunavaju, ili konvertuju -uporedjuju sa smederevcem.
Da stavis 24, gledao bi kako da pobegnes odatle, i iznajmis garsonjeru koju greje 1 konvektor.

Apropo 24ke,u firmi imamo gree 24,ne znam model,greje kanc od nekih 40ak kvadrata,znam kako moze da pirka.zbog toga se i dvoumim,a i pitam ovde iskusnije od mene.Najlaksa varijanta bi mi bila da samo zveknem jos jednu klimu u sobu i udri,medjutim obzirom da su klime koje imam ne bas najsjajnije,cenim da mi je pametnije da se jedna preseli u sobu, a na njeno mesto da dodje jaca koja bi mogla da dobaci u najdalju tacku-oko 8-9 metara od sebe.

Drugo je na poslu, drugo kuci, gde si opusten, pa osetis Juznoafricki tajfun, i od pola, pa vise stepena razlike. Pogledao sam ti skice, al kvadrature nisu navedene. Moj ti je savet, za tu najvecu sobu gledaj sto jacu, a manju ( po btu ) klimu, i dobices ovde savet u dlaku, koju klimu da uzmes. Mislim da za najjeftiniju 24 ima pristojna 12, da to radi kako treba.
Koja crna 24, jedino ako imas 100+ kvm dnevnu.

Poslednja izmena:
Znam da cu dobiti savet,zato sam i dosao...i na svakom sam zahvalan.Sto se tice kvadrature,sobe su okvirno po nekih 18m2 ugrubo,4x4.5m,a ova najveca 36m2 sa sve kupatilom.prostorije gde su trenutno klime su povezane lucnim prolazom otpriline 2.2x2.2m.klima koja greje vecu prostoriju mi se cini nedovoljno jakom za nju,i nju bih zamenio,sam ne znam kojom.Zbog same velicine prostora sam razmisljao o 24btu obzirom da je duplo veci prostor.

Evo ovako, postavi skicu, sa tacnim kvadraturama svih prostorija, izolacijom na zidovima, tavanu, podu, klimama koje vec imas, i dobices predloge brzinom warp spida sta da uzmes. Kratko i jasno.
I budzet navedi, podseti me

style53

Poslednja izmena:
Zaglavio sa ovim On/Off dinosaurusom zadnjih dana, pre ukljucivanja gradskog grejanja. Ne vidim razliku u radu izmedju nje i Gree Muse🤣 Štaviše, ova održava preciznije temperaturu nego Gree..
Nemam Muse, ali imam staru LG, r 22 gas, to je prastaro. Dok sam cekao da mi ugrade Fujitsu, LG grejala, i pazi, gruva, i prekine. Nakon par minuta ponovo krece, i isto.
Gledam ja termometar, pa tu u pola stepena je. Verujem, ako su zadrzali kvalitet, da LG inverteri odradjuju perfektno posao.

Ja sam prezadovoljan vec 7godine sa Amber 9 Premium radi kao sat... iako ne ide ispod 500w hladi/greje 60m2
Evo danas sam je tek oko 14h upalio brzo na gruva 25c i ne mrda i nije se do sad ugasila...
Zadata 25c Fan 3
Druze,meni voxovi retko spuste ispod 500w, ali duvaju bas topao vazduh. Trenutno mi jedna greje oko 80m2,nekada ugasi na kratko vreme pa opet krene,bitno je da greje i lepo radi. Modulacija mi nije bitna,ugradio sam na sve tri tuya uticnice, pa cu da vidim potrosnju na kraju zime.Mnogo se ljudi brinj za modulaciju ali ok,svako ima svoje misljenje i to postujem.

Druze,meni voxovi retko spuste ispod 500w, ali duvaju bas topao vazduh. Trenutno mi jedna greje oko 80m2,nekada ugasi na kratko vreme pa opet krene,bitno je da greje i lepo radi. Modulacija mi nije bitna,ugradio sam na sve tri tuya uticnice, pa cu da vidim potrosnju na kraju zime.Mnogo se ljudi brinj za modulaciju ali ok,svako ima svoje misljenje i to postujem.
Druze kod Amber 9 Premium to me ne smeta sto ne ide ispod 500w ipak greje 60m2(45m2 otvoreni i 15m2 spavaca) radi kao sat, greje kao zmaj i naravno ima snagu kad zategne zima :)
Evo od juce radi na zadatu 25c Fan 3 za 24h se 3x puta ugasila

Prilozi

• Screenshot_20241006-114343.png
    Screenshot_20241006-114343.png
    52.2 KB · Pregleda: 148
Jeste taj Amber snagator, coveku greje, cini mi se oko 70 kvm, opisivao je ovde, spavace sobe su mu po 2c hladnije, taman za spavanje, ako se dobo secam.
Da, mislim da je 12
Ja sam uvek za japance, ali za te pare, i za veci prostor, izgleda da je top, ako je jos ima.

Poslednja izmena:
Jeste taj Amber snagator, coveku greje, cini mi se oko 70 kvm, opisivao je ovde, spavace sobe su mu po 2c hladnije, taman za spavanje, ako se dobo secam.
Da, mislim da je 12
Ja sam uvek za japance, ali za te pare, i za veci prostor, izgleda da je top, ako je jos ima.
Ja obicno grejem na 23c(optimalno) ali juce mi bilo nesto toliko hladno iako u kuci bilo 22c bez Amber...
Ma pali masinu odmah na 25c i uzivaj :)

Visok nivo vlage, bar kod mene, oko 65 %, a temp kod mene 22.5.
Vlaga je *******a, da je 45-50 % zima meni ispod 23c, na koliko i grejem ( osim kad mi dijevuska dodje, onda moram i do 25, zavisi )
Resavam se za rekuperator i od prosle god, al ne znam dal cu ovde biti itd, a odvlazivaci mi se ne svidjaju. Buka, mora da praznim ona ****** itd...i to je sto je, za sad :)

Nazad
Vrh Dno