Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

I ja danas pustio Gree Muse, moja soba 16m2 bilo 18c, zadato 25c, brzina najjaca. Za sat vremena potrosila oko 650w. Koliko mogu da primetim radi kao on/off, ne modulira. Spoljna temperatura oko 9c.

Ne postoji klima koja se u 20 i manje kvadrata nece gasiti nikada, prosto ona cak i za 150W snage daje tada 600-800W toplote na plusevima, a niko nema tolike gubitke.
Evo moje LN 9ke danas u 19m2 sa 2 spoljasnja zida bez izolacije i 6 prozora(od 20h je otvoren prozor).
Spoljna temp 10-15C, preko noci je bila nesto niza temp, a klima stalno setovana na 25C.

Prilozi

• Screenshot_20241001_214733_Tapo.jpg
    Screenshot_20241001_214733_Tapo.jpg
    117 KB · Pregleda: 63
  • Screenshot_20241001_214739_Tapo.jpg
    Screenshot_20241001_214739_Tapo.jpg
    103.8 KB · Pregleda: 41
  • Screenshot_20241001_215351_MELCloud.jpg
    Screenshot_20241001_215351_MELCloud.jpg
    72.1 KB · Pregleda: 30
  • Screenshot_20241001_220220_Tapo.jpg
    Screenshot_20241001_220220_Tapo.jpg
    98.4 KB · Pregleda: 23
  • Screenshot_20241001_220213_Tapo.jpg
    Screenshot_20241001_220213_Tapo.jpg
    95.8 KB · Pregleda: 22
  • Screenshot_20241001_220203_Tapo.jpg
    Screenshot_20241001_220203_Tapo.jpg
    109.7 KB · Pregleda: 28
Poslednja izmena:
Ja se ne zalim uopste, samo pisem trenutno stanje. :)
Za dnevni boravak 26m2 + kuhinja 10m2 sam uzeo Hisense Energy X, u petak se montira pa cemo videti situaciju tamo.

Meni je na 3. fanu i gasi se bas cesto, a na 5. fanu se duplo brze gasi, maltene i da ne radi.
Pardon, sada je na auto fan, ali ga on stavlja na 3-4, prepoznajem po buci.

Teško da može da bude adekvatan rad klime kad je u prostoriji već sad 15°C, kod mene je još uvek 20-21 uz redovno provetravanje a jutarnja bude oko 9 (bar 3xpromaja kroc ceo stan, ujutru padne ispod 19 u fazi provetravanja) i to bez uključene klime. Nije poenta samo reći ja imam klimu, da bi se iskoristio 1°C iz prirode proliveno je mnogo znoja a ovde se fantazira o modulaciji. Razlika je temperatura prostora i temperatura zidova i klima očas posla ohladi vazduh u prostoru ali je problem isijavanje zidova i eto muke za one što znaju da kažu ja imam klimu i platio sam je. Da završim moju seansu u ovoj temi, svaki klima uredjaj je dobar uz pravilnu upotrebu, i najjeftiniji će odraditi dosta korektno svoj posao kao i najskljuplji a u svemu tome je jedino razlika u udobnosti i vremenu otplate na osnovu uštede energije. Samo uputstvo objašnjava da je klima uredjaj testiran na 5m instalacije i daju se karakteristike za te uslove.

Znam, dao si pare za LN i sada to mora po svaku cenu ispasti 4x bolje, a ja kao i drugi ovde lazemo, jer eto, jako mi je bitno da mi klima koju sam platio 74k dinara ispadne bolja od one koju koristim 24h i koju sam platio 180k...ima smisla to negde u nekom paralelnom univerzumu.

Vec sam napisao, Viola sa 300W modulacijom u 10m2 odrzava u stepen temperaturu.
Amber u 20, 2x30 i ~60m2 odrzava sa do stepen razlike.
I ovo nije samo moja izjava, vec mnogih korisnika koji su zadovoljni radom Amber Premiuma koji ne ide ispod 500W.

Ljudi, kazete digne na 900W? Na koliko, na 10 sekundi dok ne krene grejanje? A to sto je trosio 0W prethodna 3 minuta ne ulazi u tu racunicu?

Kazem i odgovorno tvrdim, paljenje i gasenje klime ne utice na racun i zato cak i klime sa velikom minimalnom modulacijom imaju visok SCOP.
Mozes ti sada ovde pokusati da izmislis toplu vodu, ali SCOP ne laze.

Sto se komfora tice, temperatura kada se te klime gase su visoke, pa ni temperatura u prostoru ne opada.
Pa nisam ja dao tako puno pare za LN kao mislis pa sad da pravim tu neke filmove....
U 2020 za LN35 sam platio 72k mkd dok je Amber12 bio 50k mkd kod nas... tako da... neki 40% vise.
Sad samo spodelujem svojih iskustva i tumacim i uporedujem grafikona sa rezultatima od oficijalni testova....
Ali da, u mojim ocima te razlike nisu tako "minorni" ko sto ih ti prezentiras tu... pa bas zato i ti repliciram i spodelujem te grafike :)

Cudim ti se sta ne vec prodas taj LN i si uzmes jedan Amber 9ku :)
Dobio bi dobar dil... sa denesnim cenama bi uzmio mozda i 2 Ambera sa pare od LN :)

A za komfor mislim da se jasno vidi kada Amber prekida da se gasi...
Na gorni grafik, temno plava boja oznacuje spoljasnja temperatura pocinje sa +12C i opada do -33C pa opet krene na +12C, evo dodao sam par crvene linije :)
Na dolni grafik vidi se lepo kad prekine sa on-off rad a posle se jasno vide i defrosti, cak i one cesce na svakih 40minuta od 23 do 33h testiranja :)

Screenshot 2024-10-01 at 11.32.26.png

Ne postoji klima koja se u 20 i manje kvadrata nece gasiti nikada, prosto ona cak i za 150W snage daje tada 600-800W toplote na plusevima, a niko nema tolike gubitke.
Evo moje LN 9ke danas u 19m2 sa 2 spoljasnja zida bez izolacije i 6 prozora(od 20h je otvoren prozor).
Spoljna temp 10-15C, preko noci je bila nesto niza temp, a klima stalno setovana na 25C.
Sad bas zanima me ta Viola sa 300w modulacija koliko li se gasi u 10m2...

Teško da može da bude adekvatan rad klime kad je u prostoriji već sad 15°C, kod mene je još uvek 20-21 uz redovno provetravanje a jutarnja bude oko 9 (bar 3xpromaja kroc ceo stan, ujutru padne ispod 19 u fazi provetravanja) i to bez uključene klime. Nije poenta samo reći ja imam klimu, da bi se iskoristio 1°C iz prirode proliveno je mnogo znoja a ovde se fantazira o modulaciji. Razlika je temperatura prostora i temperatura zidova i klima očas posla ohladi vazduh u prostoru ali je problem isijavanje zidova i eto muke za one što znaju da kažu ja imam klimu i platio sam je. Da završim moju seansu u ovoj temi, svaki klima uredjaj je dobar uz pravilnu upotrebu, i najjeftiniji će odraditi dosta korektno svoj posao kao i najskljuplji a u svemu tome je jedino razlika u udobnosti i vremenu otplate na osnovu uštede energije. Samo uputstvo objašnjava da je klima uredjaj testiran na 5m instalacije i daju se karakteristike za te uslove.
Pa zar ti prvi nijesi rekao da je izolacija zadnja? Nekoliko postaova si pisao kako nista bez kvalitetne klime, a sad pricas o isijavanju zidova.

Поздрав људи. Био бих вам захвалан ако бисте ми помогли. Планирам да купим инвертер климу. У приземљу имам hisense wings hinano 12. Потребна ми је сада једна за поткровље. У прилогу ћу поставити распоред просторија како отприлике изгледа, па би ми значиле сугестије за место постављања и коју климу јачину итд. Кућа је изолована стиропором 10 цм, столарија пвц добра, поткровље изоловано вуном 20 цм. Најпре ми треба због хлађења али бих користио и за грејање. Ове године за прелазни период а касније можда и за целу зиму. Да напоменем да ми је степениште отворено с тим што постоји могућност да поставим врата. Укупно има око 52 м². Хвала унапред!

Prilozi

• Screenshot_2024-10-01-23-03-50-64_3c29c04f9785eaf035af9c7e53ab33f8.jpg
    Screenshot_2024-10-01-23-03-50-64_3c29c04f9785eaf035af9c7e53ab33f8.jpg
    47.9 KB · Pregleda: 104
Pa zar ti prvi nijesi rekao da je izolacija zadnja? Nekoliko postaova si pisao kako nista bez kvalitetne klime, a sad pricas o isijavanju zidova.
A gde je spomenuta izolacija?
Nema je ali je terasa zastakljena na sunčanoj strani i postoje zastori u odredjenoj boji i kad je napolju zvanično 40°C u otvorenoj prostoriji ka terasi bude max 32°C ako je vezana ta max temperatura par dana i to bez klime, merio ove godine jer mi se može, predjem u 26°C i uživam. severni pol. Nije sve u klimi, ona se menja da li geografski ili fizički ali završio sam sa čitanjem fantazija i već objasnio.

I ja danas pustio Gree Muse, moja soba 16m2 bilo 18c, zadato 25c, brzina najjaca. Za sat vremena potrosila oko 650w. Koliko mogu da primetim radi kao on/off, ne modulira. Spoljna temperatura oko 9c.

Evo sada je oko 300w na sat utroseno. Postignuta temperatura, malo prebacuje od zadate, ali i dalje on/off.

@master97
Momak nebitno da li se baviš prodajom klima uredjaja, priučenom ugradnjom ili čime već i pre nego što si rodjen snabdevao sam frigomehaničare alatima i opremom i još 90ih je Kina radila te stvari na veliko i udješ u danfossovu zvaničnu prodavnicu i prvo pitanje je mister original or not original te da ne objašnjavam dalje. Ne bavim se termotehnikom već termoenergetikom a malo više poznajem mehaničku obradu metala i tehnologiju zavarivanja i tvrdog lemljenja te molim te ne uzimaj me u usta i piši za svoju dušu.

@PapaHet11
Radiće kao on off sve dok spoljna temperatura ne padne ispod nule, navikni se na to.

Pozoveš uvoznika pa se malo ispričate, majstor je dobar ali nije iseko nokte a savijao oko prsta a o blankiranju da se ne piše. Alat za savijanje mekih cevi je 2-3k din i da je najgori saviće bez lomova možda mala elipsa.

@master97
Momak nebitno da li se baviš prodajom klima uredjaja, priučenom ugradnjom ili čime već i pre nego što si rodjen snabdevao sam frigomehaničare alatima i opremom i još 90ih je Kina radila te stvari na veliko i udješ u danfossovu zvaničnu prodavnicu i prvo pitanje je mister original or not original te da ne objašnjavam dalje. Ne bavim se termotehnikom već termoenergetikom a malo više poznajem mehaničku obradu metala i tehnologiju zavarivanja i tvrdog lemljenja te molim te ne uzimaj me u usta i piši za svoju dušu.
Ja postujem tvoje iskustvo i znanje, ali nema potrebe za ljutnjom😂.Ovdje svako iznosi svoje iskustvo, forum sluzi da se razmijene misljenja, bez dokazivanja ko je u pravu.

@PapaHet11
Radiće kao on off sve dok spoljna temperatura ne padne ispod nule, navikni se na to.
Nije mi to problem. :)
Kad padne ispod nule veci problem je non stop odlazak u defrost. To traji nekih 5 min i kad zavrsi krene da duva hladan vazduh nekih minut i za to vreme smanji temperaturu sobe za stepen dva, onda ponovo krene jako da zagreje i tako u krug. To mi se ne svidja kod ove Gree muse.

U 16m2 ne treba valjda toliko da se napinje Musa da ce na svaki 30min da ide u defrost?
Ne drzi Fan na max. tu je dovoljan Fan 2 ili 3
Ne drzim na maksu skoro nikad, ovo danas stavio da brze zagreje, inace je uvek drzim na 3. Imam je cetiri grejne sezone, ovo je peta, probao sam sve kombinacije, tako radi jednostavno.
Sada kad dodju iz servisa da montiraju Hisense, proverice i nju.

Ne drzim na maksu skoro nikad, ovo danas stavio da brze zagreje, inace je uvek drzim na 3. Imam je cetiri grejne sezone, ovo je peta, probao sam sve kombinacije, tako radi jednostavno.
Sada kad dodju iz servisa da montiraju Hisense, proverice i nju.
Znaci imas Muse od prve generacije ali nije ni bitno na kraj... Svakako je Muse od Gree bio najveci promasaj :)
Nadam se da kod ljude koji kupili Clivia da sve radi kako treba npr. da ide nisko kao Amber Comfort

Da li neko moze da preporuci inverter u cenovnom rangu do 80-100k koja bi sluzila za grejanje/hladjenje prostorije od ~20m2?

Trenutno imam ponudu za Asyg12lmce 78000rsd i Asyg12kmce 80000rsd. Koliko vidim ovde se ne preporucuje kmce jer ne postoji kod zvanicnog uvoznika.

Da li je neki od Daikin\Mitsubishi modela bolji od ova dva navedena u cenovnom rangu do 100k?

Kad padne ispod nule veci problem je non stop odlazak u defrost. To traji nekih 5 min i kad zavrsi krene da duva hladan vazduh nekih minut i za to vreme smanji temperaturu sobe za stepen dva, onda ponovo krene jako da zagreje i tako u krug. To mi se ne svidja kod ove Gree muse.
To baš čudno, ja imam Pular model i ne ide često u DF (kada su lošiji spoljni uslovi) a generalno slabija klima od Muse.

Pozdrav drugari, sredjujem stan pa nemam bas vremena da iscitavam temu detaljno, ako bi neko mogao da pomogne bio bih zahvalan. Ogranicen mi je prostor gde mogu da montiram unutrasnju jedinicu, postoji li neki model inverter klime 12-ice a da mu je unutrasnja jedinica manjih dimenzija od standardnih, da je uza od klasicne ili jos bolje i kraca i uza?

To je i meni najveci problem sa mojom Vox klimom. Defrosti kad krenu a krenu kad je napolju magla i vlaga, krecu defrosti na svakih sat vremena, naravno za to vreme u kuci postane neprijatno jer ona stane sa duvanje nekih par min plus dok opet krene sa toplim vazduhom, opadne temperatura odmah.

To je i meni najveci problem sa mojom Vox klimom. Defrosti kad krenu a krenu kad je napolju magla i vlaga, krecu defrosti na svakih sat vremena, naravno za to vreme u kuci postane neprijatno jer ona stane sa duvanje nekih par min plus dok opet krene sa toplim vazduhom, opadne temperatura odmah.
Verovatno imaš veoma lošu izolaciju. Možeš li to da popraviš?!

@svlada

Ako imaš kakvu-takvu izolaciju 12KMCE je po meni jako dobra klima za tu kvadraturu. Imam 12KMCC u 23,5 m2 i odlično se pokazala. Proveri sa prodavnicom da li uz nju ide garantni list od uvoznika ( VIACOM ). Ja sam prošle nedelje uzeo još 2 kom. ASHG09KMCE/AOHG09KMCC i dobio regularnu garanciju uz njih.

Daikin FTXF35 je takođe dobra. Skuplja je od 12KMCE, ali kažu da je bolja servisna podrška nego za Fujitsu.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno