Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Moja LG Dual Inverter (imam je manje od 2 mjeseca) ponekad uđe u režim gdje troši samo 60W, to je najmanje što sam vidio. Baš juče sam izašao da vidim da li se tada vrti ventilator u vanjskoj jedinici, i nije se vrtio. Da li to znači da kompresor ne radi u tom momentu? Ona tada duva unutra na najmanjoj brzini. Zapravo režim "60 W" nije samo povremeno, upada ona u to kada valjda smatra da je dostigla zadanu temperaturu, napolju tada naravno i dalje bude viša temperatura nego unutra.
Nesto mi je previse 60w za najmanju brzinu ventilatora, trebalo bi biti 10-25w.
Mozda je do meraca sa kojim meris?

Hvala na odgovoru klima je nova i nema puno korisnika ali deluje ok,ja nemam uslove za provetravanje zbog blizine autoputa
Mislim da bi vam ovo bila odlična solucija ako vam ne smeta dva otvora napolju. Oce druge nemaju dva otvora, imaju sigurno neku funkciju za prelišćavanje vazduha ali je i to upitno koliko dobro radi. Oni prečišćavaju vazduh koji je u sobi već postojeći, a ova uvlači spolja vazduh i prečišćava ga pa tek posle ubacuje u sobu, zagrejan ili ohlađen, zavisno šta ste uključili. Grejanje ili hlađenje. Za skoro ceo avgust, za 25 dana potrošila je 120 kw. Ne verujem da će biti veći račun za više od 600,700 dinara jer je tu najviše jeftine struje. Za 2 paklice cigara ceo mesec se hladimo kao pingvini. 😂

Nesto mi je previse 60w za najmanju brzinu ventilatora, trebalo bi biti 10-25w.
Mozda je do meraca sa kojim meris?
To je podatak iz LG mobilne aplikacije.
Možda je onda u pitanju ovo što je Mr.Wolf napisao, da kompresor ipak radi, samo ne radi ventilator na vanjskoj.

Ne rade te aplikacije precizno, ne bih se previse uzdao u njih.
Ako te zanima tacna potrosnja, uzmi neku pametnu uticnicu, moja preporuka je Tapo P115.

Pozdrav svima a pitanje samo za one koji se stvarno razumeju u ovoj oblasti. Interesuje me inverter multi split uređaj sa jednom spoljašnom i minimum 3 unutrašnje jedinice eventualno bojler uz to. Koje klime su za preporuku? Da su pouzdane, da dobro greju, da imaju wlan. Imaju li neke srednjeg ranga ili moraju ove gornje klase i koliko bi to koštalo? Gde mogu da se nabave, Petrovac, Pozarevac, Beograd, Kragujevac?
Hvala unapred
Sobe su oko 16 kvadrata osim dnevne koja ima 30qm

Hvala, imaću to u vidu.

Nego, na ovoj LG ima onih režima da radi samo sa 80%, 60%, 40% snage. Vrijedi li to čemu? Da li to određuje samo max snagu, kada se recimo klima tek uključi? Jer jednom sam probao 80% kada je bio u ovom najslabijem režimu od 60W, i ništa se nije promijenilo. Ali inače, vrijedi li to? Računam ako radi na recimo 60% sporije će uraditi ono što treba (rashladiti/ugrijati).

Oni prečišćavaju vazduh koji je u sobi već postojeći, a ova uvlači spolja vazduh i prečišćava ga pa tek posle ubacuje u sobu, zagrejan ili ohlađen, zavisno šta ste uključili.
Ja ovo nikako da skontam. Ako klima ima opciju da ubaca vazduh od spolja, trebalo bi da i taj vazduh ravnomerno cirkulise, to jest, da se ista kolicina koja se ubaci, i izbaci iz prostorije, kao sto rekuperator radi.
Kako to ne napravi neki podpritisak, ili kako se vec zove, ako se samo ubaca vazduh, a sve zatvoreno ( recimo zimi )
Ali ako to po iskustvima zaista radi, to je odlicno.

Malu kolicinu vazduha ubacuje, pa ne pravi pritisak.
Primera radi, ventilator u kupatilu radi nekih 80-200m3/h, te klime mislim da ubacuju oko 30m3/h.
Na Gree Freair je to najozbiljnije odradjeno(na drugima je to prosto crevo koje visi napolju), a pogledaj na prvoj slicici koliko je mali usis vazduha potreban.
Sustina je da lagano ubacuje vazduh i da bude uvek prijatno. Naravno, to sa sobom vuce i troskove, koji verujem mogu biti i 20% veci u zavisnosti od uslova rada.

1725436863615.png

Poslednja izmena:
Ja ovo nikako da skontam. Ako klima ima opciju da ubaca vazduh od spolja, trebalo bi da i taj vazduh ravnomerno cirkulise, to jest, da se ista kolicina koja se ubaci, i izbaci iz prostorije, kao sto rekuperator radi.
Kako to ne napravi neki podpritisak, ili kako se vec zove, ako se samo ubaca vazduh, a sve zatvoreno ( recimo zimi )
Ali ako to po iskustvima zaista radi, to je odlicno.
Ne znam. Piše u prospektu da može da ubaci i prečisti vazduha za 60m3 kako im to god značilo. Namerno sam ostavio duže ovu plastičnu cev jer će kad tad doći na zid izolacija od 10 cm pa ćemo je posle skratiti. Znam da ne izgleda estetski lepo ali služi svrsi.

Prilozi

• IMG_20240904_095943385.jpg
    IMG_20240904_095943385.jpg
    212.4 KB · Pregleda: 72
  • IMG_20240904_095852582.jpg
    IMG_20240904_095852582.jpg
    367.8 KB · Pregleda: 83
  • IMG_20240904_095841888.jpg
    IMG_20240904_095841888.jpg
    920.5 KB · Pregleda: 88
Ako sam zapamtio, negde oko 60 kubika na sat...bas sad razmisljam, onda to ode tamo-vamo, kad otvoris vrata ( udjes, izadjes ) jedino je to logicno.
Ali opet je odlicna funkcija. Ne moze to da znacajno izmeni vazduh bez dobrog luftiranja, ili rekuperatora, ali kao sto covek rece, oseti se.
Pa nek je i 15 % efekta, fino to pomogne.

Svaka cast majstoru sto je odaljio usis vazduha od spoljasnje jedinice.
Onda je mozda to oko 60m3/h, a ja lose zapamtio oko 30m3, svejedno.

Nije to malo kada se desava konstantno. Sustina je da se izbacuje vazduh pun CO2, a ubacuje svez.

Dodatno, posto sam se interesovao da kupim tu Gree, da podelim da je cena tog filtera bila oko 900 dinara i trebali bi da ga menjate i do 2x godisnje, a da ga usisavate svaki put kada cistite i filtere klime, 1-2x mesecno minimum, zavisno od toga koliko koristite opciju svezeg vazduha.

Ako sam zapamtio, negde oko 60 kubika na sat...bas sad razmisljam, onda to ode tamo-vamo, kad otvoris vrata ( udjes, izadjes ) jedino je to logicno.
Ali opet je odlicna funkcija. Ne moze to da znacajno izmeni vazduh bez dobrog luftiranja, ili rekuperatora, ali kao sto covek rece, oseti se.
Pa nek je i 15 % efekta, fino to pomogne.
Piše da pre uključivanja ove funkcije da je poželjno da se soba provetri barem malo jer je bolji osećaj posle, mada ne mora. Ja uvek tako uradim i kada je posle pustim da radi, razlika je ogromna u odnosu na Volt klimu koju imam na spratu. Kod Volt klime vazduh je ok a kod ove kao da je postojaniji, kao da si ušao u neku pećinu gde nije kročila ljudska noga pa onako prirodno sveže. Nije to sad nešto posebno ali znači, pogotovu zbog dece. Sada manje imaju problema sa kašljanjem i lakše zaspe. Barem svi lakše zaspimo. Možda je malo i subjektivno ali da ima uticaja ima. E, sad na duže staze videćemo kako će izgledati i ponašati se.

Nego, na ovoj LG ima onih režima da radi samo sa 80%, 60%, 40% snage. Vrijedi li to čemu? Da li to određuje samo max snagu, kada se recimo klima tek uključi? Jer jednom sam probao 80% kada je bio u ovom najslabijem režimu od 60W, i ništa se nije promijenilo. Ali inače, vrijedi li to? Računam ako radi na recimo 60% sporije će uraditi ono što treba (rashladiti/ugrijati).
Ta opcija je jedino korisna ako vec imas neke jake potrosace na istom osiguracu pa onda ogranicis snagu kako ga ne bi preopteretio.
Za normalnu upotrebu je nepotrebno jer klima sama regulise rad kompresora.

Milorad 1

Ima ocigledno, vidis po deci.
Moj mali bratanac imao isto nekih problema sa kasljem, ja sam jedva ubedio snajku da mora da izotvara sve na 2-3 minuta ( zimi ), a ne samo 1 prozor itd.
Uglavnom, kad me poslusala, kaze, pa ne kaslje vise :) Mislim prosto.
Bilo bi lepo videti vise klima sa tom opcijom u prodaji, jel, ozbiljni rekuperatori i preko 5k eura idu, nebitno dal je stan 40 ili 200 kvm.

Svaka cast majstoru sto je odaljio usis vazduha od spoljasnje jedinice.
Onda je mozda to oko 60m3/h, a ja lose zapamtio oko 30m3, svejedno.

Nije to malo kada se desava konstantno. Sustina je da se izbacuje vazduh pun CO2, a ubacuje svez.

Dodatno, posto sam se interesovao da kupim tu Gree, da podelim da je cena tog filtera bila oko 900 dinara i trebali bi da ga menjate i do 2x godisnje, a da ga usisavate svaki put kada cistite i filtere klime, 1-2x mesecno minimum, zavisno od toga koliko koristite opciju svezeg vazduha.
Ti filteri gde mogu da se nabave? Ima li neko predstavništvo za Tcl ili su ti filteri univerzalni za sve klime? Ima funkcija samočišćenja i plus funkcija kada se klima ugasi da se pokrene spaljivanje gljivica i protiv nastanka buđi. Ne znam koliko će to pomoći ali predpostavljam da nema ništa bolje od ručnog, fizički, čišćenja klime i filtera.

To nema veze sa filterom za usis vazduha i ne cisti ni obicne filtere klime.
Filtere klime moras rucno cistiti, tokom grejanja je preporucljivo i do 1x nedeljno, a na hladjenju mozes i do 1x mesecno, zavisno od toga koliko prasine imas.
Isto tako, filter za usis vazduha ti je odvojen od toga, pogledaj u uputstvu, a onda pitaj ko je zastupnik ili glavni servis za TCL, pa ih pitaj za zamenu tih filtera.

Cisto informacije radi, ja kada sam pitao za taj filter, EnergyNet nije znao ni da postoji jer se jako malo tih klima prodalo(morao sam istu ovu gore sliku da im saljem, da im objasnim o kom filteru se radi), a jos manje njih zna kako to funkcionise i morali su da kontaktiraju Gree direktno u Kini, pa kada su dobili povratnu informaciju, onda su po broju videli da to imaju i rekli mi cenu.
Ne bi me cudilo da vecina vlasnika tih klima posle godinu dana ima skroz zapusen i zaprljan taj filter, a ubacivanje vazduha se smanji na 10m3/h :)

Pardon, 900din +PDV je bilo prosle godine.
1725438524067.png

Poenta provetravanja je da se smanji koncentracija CO2 u prostoru a sa malim dodavanjem svežeg vazduha teško da se napravi nadpritisak jer ne živimo u staklenom zvonu, nije ništa hermetički zatvoreno a i vrata se otvaraju a svaki stan ima neki ventilacioni otvor.

To nema veze sa filterom za usis vazduha i ne cisti ni obicne filtere klime.
Filtere klime moras rucno cistiti, tokom grejanja je preporucljivo i do 1x nedeljno, a na hladjenju mozes i do 1x mesecno, zavisno od toga koliko prasine imas.
Isto tako, filter za usis vazduha ti je odvojen od toga, pogledaj u uputstvu, a onda pitaj ko je zastupnik ili glavni servis za TCL, pa ih pitaj za zamenu tih filtera.

Cisto informacije radi, ja kada sam pitao za taj filter, EnergyNet nije znao ni da postoji jer se jako malo tih klima prodalo(morao sam istu ovu gore sliku da im saljem, da im objasnim o kom filteru se radi), a jos manje njih zna kako to funkcionise i morali su da kontaktiraju Gree direktno u Kini, pa kada su dobili povratnu informaciju, onda su po broju videli da to imaju i rekli mi cenu.
Ne bi me cudilo da vecina vlasnika tih klima posle godinu dana ima skroz zapusen i zaprljan taj filter, a ubacivanje vazduha se smanji na 10m3/h :)

Pardon, 900din +PDV je bilo prosle godine.
Pogledajte prilog 456616
Hvala, videću, raspitaću se na vreme.

Hvala, imaću to u vidu.

Meni Fujitsu ima eco mod, kad to ukljucis, ogranicis je na 70% snage. Ne znam kako kod LG funkcionise, al kod mene, kad to ukljucim, jedina razlika je sto ne ide na full snagu ( recimo kad je minus napolju, pa izvetrim, ne ode na 1.5 kw, nego do 1 kw, i to je jedina razlika koju sam primetio.
Ovo drugo, sve je isto. Do koliko vati ide kad startuje, koliko brzo rashladi, ugreje ( podrazumevajuci uslove da joj ne treba preko 1 kw za to )
Znaci prosto samo ogranici snagu koju klima moze povuci iz uticnice, ne menjajuci njen rad u normalnim uslovima.

I dozvoljava temperaturi da ide stepen do 2 iznad zadate.

Kod mene je i manje od pola stepena razlike, a i to retko. Bilo hladjenje ili grejanje. Uglavnom je tacno zakucana na zadatu temp.
Mislim zivim vise od 2 godine sad u ovoj gajbi pod ovom klimom, imam i LU, ali odavno je taj stan izdat, nisam stigao ni da je vidim, kamo li isprobam, a i stanari je ne koriste ( za hladjenje sad, verovatno da )
Da ne bude zabune, da mi je i Beko ovde, i da ovako radi, ( zadovoljavajuce za mene ) pisao bi isto, nisam, ne znam, retard koji se napalio na marku, bilo koju, ovo su samo subjektivna iskustva.

Tako pise u uputstvu da radi eco mod.
Po mom iskustvu, eco mod je nesto sto se proba kada ti je recimo 24c na klimi prehladno, a 25c pretoplo, pa da probas tako da regulises.

Ako neko misli da ce mu klima manje trositi zbog toga na istoj temperaturi, nece.

Poslednja izmena:
Kad sam uzimao klime, zesce sam bio zaludjen, procitao sve sto postoji, al toga se ne secam, mozda mi je ono - informejsn overload...
Uglavnom, meni je pod eco uvek, pa nisam ni obracao paznju, moguce da si u pravu. Sad me vec prosla euforija da istrazujem :)

Za to imas offset, juce sam dole na LLCE tati namestao ono da vent radi i kad se kompresor ugasi, da im se ne ubudjavi, jel.
Tata je naravno bio odsutan, na sluzbenom putu.

Poslednja izmena:
Pade mi na pamet zima 2012, zadnjih godina zime smesne, ali okrene se to, pa cisto da se podsete ljudi, da se ne opuste previse :)

Onda Novi Sad - 29c

Ja sam u Krusevcu, tad sm bio u Svijedskoj, i tamo bila minuscina, nisam zapamtio, imo sam druge probleme :) Uglavmom ta godina je zesce ludilo, kad ona kaze, jos 10 dana furaju niske temp...bice toga opet sigurno

Da, secam se, vratim se ovde na p[ar dana, bio jebeni kotao na drva ( koja sam ja cijepao ) i da prenocim, pa vracam se nazad.
Probudim se, - 17 u stanu, figurativno, nisu nastelovali radijatore da greju jednako...dole kod matorih kuvaju se, ja, pingvini mi u goste dolaze...
Posle kad sam ponovo otisao za sijever, smislio ovo za klimu, i preporodio se.
Nakon toga i matori video, pa preko keve, da mu ja uzmem, itd, i tako se i on skinuo sa cvrstoga ogreva.

Poslednja izmena:
Kod nas (cuprija) bilo -25c ili -27c 🥶
Ako se vrate zime ima da gori forum😵‍💫
Nebi bas na tvom mjestu razmisljao klimu do -15c posto je inace Cuprija poznata da budu jake vrucine kao i jake zime. Mozda ne vise sto se zima tice ali neznas nikada.

E u pravu si to, kad god otvorim RHMZ, Cuprija, ako je Beograd 37, 40 je Cuprija, izgorese ljudi.
Izgorijesmo i mi.

Poslednja izmena:
Ako se vrate zime ima da gori forum😵‍💫
Nebi bas na tvom mjestu razmisljao klimu do -15c posto je inace Cuprija poznata da budu jake vrucine kao i jake zime. Mozda ne vise sto se zima tice ali neznas nikada.
Imam i parno grejanje...
Ako ponovo bude kao 2012 zalozim kotao 2-3 dana i mirno spavam a klime neka odmore ;)
Cuprija je poznata kao sto si rekao po vremenu najtoplija ili najhladnija

Nazad
Vrh Dno