Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Probao sam da ispratim temu u nazad 20ak strana ali nisam uspeo neki konkretan zakljucak da izvucem.
Moze li mi neko pomoci i probati da rezimira neke preporuke u 2-3 cenovne kategorije ili klase... Nemam konkretan budzet, 80k ±, pozeljno manje ali ne bezim ni da dam vise ako se za tu razliku stvarno moze dobiti znacajno bolji uredjaj,... Uzimao bih 2 klime, obe ce hladiti oko 40ak kvadrata, zidovi izolovani sa 5-8cm, doduse jedno je potkorvlje sa slabih 10cm stiropora u krovu, drugo prizemlje i iznad izolovana ploca. Ono sto sam zamislio je 12000btu, inverter, primarno hladjenje(trenutno), ali verujem da ce se koristiti i u prelaznom periodu za grejanje dosta vise od ovih koje se trenutno koriste...

Da probam jos jednom, pretragom sam (cini mi se) suzio izbor na 3 modela, pa ako je neko voljan da pripomogne, u planu je sutra/prekosutra da se pazari i ugradjuje...
Hisense Energy Nordic 60k (prvobitno sam gledao fresh master ali vidim da je sad oko 90k, a prosle godine sestra uzela za 60)
Gree Clivia ai 60k
Fujitsu 12KMCC 80k

Ako neko ima neki drugi predlog, rado bih saslusao....

Da probam jos jednom, pretragom sam (cini mi se) suzio izbor na 3 modela, pa ako je neko voljan da pripomogne, u planu je sutra/prekosutra da se pazari i ugradjuje...
Hisense Energy Nordic 60k (prvobitno sam gledao fresh master ali vidim da je sad oko 90k, a prosle godine sestra uzela za 60)
Gree Clivia ai 60k
Fujitsu 12KMCC 80k

Ako neko ima neki drugi predlog, rado bih saslusao....

Da nije ovaj sajt gde je Gree Clivia jedan od onih prevarantskih?

@Mihailo02

12KMCC imam i veoma sam zadovoljan njenim radom. Tiha je, ima nisku modulaciju i dobar softver. Kod mene je u 23.5 m2, ali bez problema greje/hladi i dodatnih 11m2 hodnika ( 1. sprat kuće, izolacija zidova 5cm, iznad prizemlja koje se ne greje/hladi, 20 cm izolacije na tavanskoj ploči, s okolnim prostorijama koje se ne greju/hlade ). U najtoplijem delu dana podešena na 25 stepeni i radi na oko 200W ( oko 300 W sa otvorenim vratima prema hodniku ), a uveče s padom spoljne temperature ide na 120-150 W). Slična potrošnja bila je i tokom prošle zime.

@Mihailo02

12KMCC imam i veoma sam zadovoljan njenim radom. Tiha je, ima nisku modulaciju i dobar softver. Kod mene je u 23.5 m2, ali bez problema greje/hladi i dodatnih 11m2 hodnika ( 1. sprat kuće, izolacija zidova 5cm, iznad prizemlja koje se ne greje/hladi, 20 cm izolacije na tavanskoj ploči, s okolnim prostorijama koje se ne greju/hlade ). U najtoplijem delu dana podešena na 25 stepeni i radi na oko 200W ( oko 300 W sa otvorenim vratima prema hodniku ), a uveče s padom spoljne temperature ide na 120-150 W). Slična potrošnja bila je i tokom prošle zime.
Kakva je zima bila, do koliko je u minus bilo?

@Boy_81

Zima je bila relativno blaga. Bilo je najniže oko -10 ako se dobro sećam. Naravno, potrošnja je tada bila nešto veća, negde do oko 400W. Kod mene je 12KMCC uvek podešena na LOW NOISE što joj ne dozvoljava da ide više od 600-650 W, a i to se dešava samo pri uključivanju klime.

Molim vas za pomoc pri odabiru klime, kao jedini vid grejanja, dnevna sa kuhinjom u kupatilom 50kvm. Fujitsu 18kmta ili mitsu

BT50VG/MUZ-BT50VG?​

@Boy_81

Zima je bila relativno blaga. Bilo je najniže oko -10 ako se dobro sećam. Naravno, potrošnja je tada bila nešto veća, negde do oko 400W. Kod mene je 12KMCC uvek podešena na LOW NOISE što joj ne dozvoljava da ide više od 600-650 W, a i to se dešava samo pri uključivanju klime.
To je exta

Pa sve zavisi gde i kako se koristi... Kod mene je dnevna soba s kuhinjom u kojoj su TV, frižider, sudomašina i el. šporet koji radi nekoliko sati dnevno, što tokom zime olakšava rad klime... ali zato je sada malo teže ohladiti tu sobu. Većinom je zimi klima podešena na 22, a sada na 25. Nama ovako odgovara, ali s drugačije podešenom temperaturom i potrošnja bi bila drugačija. Klimu smo samo par puta ostavili da radi tokom noći jer se soba ne ohladi puno i bez problema je ujutru zagrejemo...
Evo nađoh kako je radila 12.1. kada je temperatura ovde bila od -7 noću do 1 stepen preko dana

URL unfurl="true"]https://forum.benchmark.rs/threads/klima-uredjaji-opšta-diskusija.479833/page-481#post-7079203[/URL]
[/QUOTE]
Nikad se nezna kakva ce naredna biti i kakve zime nas cekaju. Sto se mene i moje pozicije tice ( mislim na vikendicu ) nebi bas volio da budu zime hladnije. Cesti su dani koji se spustaju ispod -10c a kosva strasno duva. Eto prosla zima je isla do -17c.

@Boy_81

Koliko je cesto isla u df?

Zdravo,

Interesuje me koju bi klimu preporucili za hladjenje stana od 50ak kvadrata. Primarno dnevna + kuhinja 30 kvadrata i da eventualno dobaci do spavace.
U stanu vec imam toplotnu pumpu. Grejanje je odlicno, ali hladjenje pravi problem jer je preko zidova i stvara se kondenz, pa mi treba klima da malo isusi vazduh (i naravno rashladi)

Gadjao sam neke 12-ice u rangu oko 50-55k (Midea Breezles-E / Xtreme, Gree Pular, gledao i neke Hisense al sve nestaju sa stanja u prodavnicama).
Danas su mi u servisu preporucili MDV All Easy Pro. Da li je vredno dodati 15k vise u odnosu na prethodne modele s obzirom da je prioritet iskljucivo hladjenje?

Takodje neki drugi model ako imate da preporucite bio bih zahvalan.

@Lazar.

Na ovom grafiku od 12.01. vidi se da je 3 puta išla u defrost:

Defrosti su trajali do 15 min. i meni nisu pravili problem jer se soba vrlo malo ohladi za to vreme. Tamo gde su toplotni gubici veći i klima radi većom snagom defrosti su češći ( kada je visoka relativ. vlažnost vazduha ).

Bilo je i dana kada je klima išla u tzv. kontrolne defroste na svakih 4 sati rada, ali oni su trajali znatno kraće jer leda nije bilo na spolj. jedinici.

Interesuje me da li moze da se montira nova klima na instalaciju od predhodne.Instalacija stoji tako nekih mesec dana.Ili da zahtevam prilikom ugradnje nove klime i nove cevi i kablove.Tj.Sve novo?

Teško ako nije identična predhodnoj, možda samo struja.

Interesuje me da li moze da se montira nova klima na instalaciju od predhodne.Instalacija stoji tako nekih mesec dana.Ili da zahtevam prilikom ugradnje nove klime i nove cevi i kablove.Tj.Sve novo?
Sto ne bi, ionako ce se vakumirati. Struja, crevo, bar jedna od dve cevi sigurno mogu.

Ako rupa odgovara i promjer cijevi odgovaraju i cijevi (ako su u ok stanju) samo se na novo pertluje

Moze li mi ko pomoci sa podesavanjem klime, hisense wings 18...sta sve trebam uraditi da bih nastimao temperaturu...u sobi 23 stepena, na daljincu 28, u aplikaciji tu nesto slicno, ukljucim i feel ali ne funkcionise mi kako sam ja to zamislio....je li moguce da daljinac prikazuje pogresnu sobnu temperaturu

I feel kada je uključen staviš daljinac na mestu gde će se "videti" sa klimom (a da ne duva baš direktno u daljinac) i to je to, podesiš željenu temperaturu i trebalo bi da tačno održava zadatu temperaturu.

Wings je poznata po brljavljenju temperature, ta se serija dugo preporucavala za izbjegavanje.

Dole je slika stana na Karaburmi, klima je u pitanju. To su te cuvene nove inverter klime i skoro svi od "no name" do Samsunga koriste R32 posebno one koje imaju bolje performanse tj. vecu efikasnost. I sam posedujem jednu AAA+ sa R32.
Narode R32 je zapaljiv gas i prosto je neverovatno da neko dozvoljava da se to uopste prodaje. Stvarno je cela planeta otisla u "nepopravljivo stanje" kada su osnovne stvari u pitanju. Vijajuci ekologiju i zadnji milimetar efikasnosti cela industrija se odlucila, a neko to i odobrio da se koristi R32, pa mogli su propan/butan puniti u klimu u cemu bi bila razlika. Prvi rashladni gasovi su bili Amonijak i Freon i gle cuda i jedan i drugi su bili NEZAPALJIVI. Kako smo stigli do toga da se u inverterima masovno koristi zapaljiv gas je meni van svake pameti.

Koja je sustina moga pisanja o ovome. Onaj koji bi da koristi klimu za grejanje i da je ostavlja bez ikakvog nadzora duzi period ne bi bilo lose da potrazi neku koja ne koristi R32. Znam, sad ce neko reci koja je sansa da podje po zlu... pa evo desilo se, samo kazem.
1721760270076.png

1721759873333.png

Pa mogu li zvati da popravljaju odmah, danas postavili...
Nabavi neki termometar i stavi ga u sobu na visinu od oko 1.5m ali negdje sa strane od klime, nikako blizu klime ili u suprotan zid od klime, znaci sa strane.

Prvo pokusaj upratiti koliko klima maši. Npr ako zadas 25 a ona hladi na 22 znaci 3 stepena razlike. Pokusaj onda stimati vodeci se ovim 28 da bi ti bilo 25.

Onda pokusaj skontati da li odrzava to sto postigne precizno ili u toku dana varira temperatura gore dole po 2-3 stepena. Jedan stepen je ok ali sve preko dva je lose ***.

Ako je samo prvi problem u pitanju to nije nista strasno samo naucis kako stimati. Ja nor svuju hisense energy pro plus stimam za 2 stepena nize nego sto mi treba (22 da bi mi bilo 24) i ona to precizno odrzava.

Ako je drugi problem u pitanju i temperatura varira a klima radi cijeli dan i podesena je na isto konstantno onda na daljinskom aktiviraj IFeel, tada klima koristi sensor u daljinskom za temperaturu i stavi ga negdje gdje ga klima vidi (jer klima svakih 10 min očitava temperaturu sa daljinskog) ali isto sa strane, ne da puse u njega.
Ako ti tako bude precizna onda mozes tako da je koristis, malo smaranja ali *** nije strasno. Ako i tada bude šetala sa temperaturom mjenjaj je sto prije dok mozes i ganjaj energy modele oni su super od hisense ili nesto trece

Nazad
Vrh Dno