Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Poenta je bila u onom grejaču od 200W. A imam i ja dva VOX-a IHD12, samo nikako da završim kuću, stoje neraspakovani😂
Kod voxa kojeg sam ja slucajno kupio, nisam primetio da vuce struju grejac kad nije u radu. Da budem iskren, nemam pojma kada ga pali, samo znam da leda nikada nema na tacni, druga dva voxa zaledile lule. Mislim da je model ok za malo para, e sad koliko ce da sljaka, videcemo.

Za IHD12 ne piše da ima grejač, tako da ga verovatno i nema. Al' biće 250kvm kuća, toplotna pumpa za grejanje. Klime za hlađenje, tako da nisam ni jurio "samuraje"

Za IHD12 ne piše da ima grejač, tako da ga verovatno i nema. Al' biće 250kvm kuća, toplotna pumpa za grejanje. Klime za hlađenje, tako da nisam ni jurio "samuraje"
Burazer ima t pumpu na vodu, ekstra stvar ali za mene skupo pa sam uzeo kung fu igracke, moj plan je bio ako nece da greje na minusu, palim kotao na pelet i cepam dalje, za sada sve radi kako treba. 👌

Ja sam isplanirao dva odžaka, ako udari ono mini ledeno doba

Nema grejanja dok drvo ne zapucketa. Ako udari ledeno doba, ni struje neće biti

I ja mislim da nema grijanja bez isijavanja i akumulacije toplote. Ovo duvanje i grijanje samo vazduha i to sa visine je sviranje onoj stvari i daleko od kvalitetnog grijanja.

Ali eto, najlakse i najjeftinije.

.
Nema grejanja dok drvo ne zapucketa. Ako udari ledeno doba, ni struje neće biti
Kod nas donesen zakon da od 2025 na drva vise nema grijanja. Jadan narod sa ovim glupostima, haj sad ulazi u toplotne pumpe na ovoj skupoci...
I ja mislim da nema grijanja bez isijavanja i akumulacije toplote. Ovo duvanje i grijanje samo vazduha je sviranje onoj stvari i daleko od kvalitetnog grijanja.

Ali eto, najlakse i najjeftinije.
To ja odavno govorim, jos kad uzmes ljeve puhalice samo glava boli od blesavoga rada i konstantnog podesavanja.

Pazi sad ovo, imam vox uljani radijator sa ventilatorom, dve panelne grejalice od po 2kvh, parno grejanje na pelet i 3 kom klime, i jos ispod prozora zutu cev za gas ako proradi tok iz Bugarske pa da dodam i to. Zima me ne moze iznenaditi. 😭
Nestane struje i eto iznenađenja. 🤷 Ja imam klimu, sporet na drva, norveške radijatore i plinsku peć.

To ja odavno govorim, jos kad uzmes ljeve puhalice samo glava boli od blesavoga rada i konstantnog podesavanja.
Nema veze sa tom pricom japanac, kinez, princip je isti. Dizanje prasine, raj za bakterije, alergije itd i sve se to
rasprsuje. Vodis racuna oko odrzavanja i ciscenja kao da je beba, je l' prljav filter, izmjenjivac...

Imam u drugom stanu i etazno grijanje, plinski kotao, ono je raj, ciscenje kotla jednom u par godina i to je smijesno, nikakvog odrzavanja, nije prljavo nista, plin sagori skoro 100%. I na struju je dobar kotao.

Sreca pa braca Rusi nisu dizali cijene plina...

PS. Solidno odrzava kinez bez izolacije, mali minus vani...sad kako bi bilo na velikom...

Potrosnja cijeli stan trenutna, mogu misliti koliko klima vuce onda, napon pada usled preopterecenja TS-a...

Prilozi

• Screenshot_2024-01-17-17-31-37-33_89ed83f5c7ca8fa2c91fc75c50289338.jpg
    Screenshot_2024-01-17-17-31-37-33_89ed83f5c7ca8fa2c91fc75c50289338.jpg
    39.6 KB · Pregleda: 47
  • IMG20240117172936.jpg
    IMG20240117172936.jpg
    110 KB · Pregleda: 44
  • Screenshot_2024-01-17-17-34-28-41_d448303990bb92d03c4d800220c6084a.jpg
    Screenshot_2024-01-17-17-34-28-41_d448303990bb92d03c4d800220c6084a.jpg
    39.5 KB · Pregleda: 46
Poslednja izmena:
Ja stvarno ne znam o cem vi pricate....
Bukvalno sam se grijao na sve vrste grijanja (sem plina) i grijanje na klime mi je daleko najlakse i najbolje do sada kada se svi faktori uzmu u obzir...

• Kada sam tek uzeo stan grijao se na drva :geek:, znači ima onoga šporet je šporet ali brate čišćenje svako jutro i ebanje sa potpalom i lugom u 6 sati i loženje vatre da bi djeca ustala i spremila se za skolu je da se ubijes, da ne pričam u iznosenju svaki dan 3 torbe drva
  • Pokušamo sa konvektorima norveškim, tada nekada prije 10tak god su o njima pričali kao o svemirskoj tehnologiji, pljunem na 4 komada 400-500e i sve bilo super dok nije dosao januar i dosao racun za struju 250e
  • Onda sam se par godina grijao na pelet. Nakon ovih iznad stvari najbolje daleko ali brate i dalje ima ciscenje peci (pa i ono svako drugi dan ciscenje posude je smor), sasipanje peleta, prašina. Plus pelet nisam palio noću tako da je ujutro uvijek bio taj gap od sat vremena bar dok ne postane totalno komfor. A da van ne pricam da je zadnjih par godina postala premija naci dobar pelet, ciscenje je postalo sve napronije, znalo mi se desiti da moram ugasiti peć i ocistiti pa opet paliti... i naravno skocile cijene peleta u nebesa....

Sa klimama znači 24 sata ista temperatura, komfor teski. Nit mi smeta puhanje nit ista, znaci klima pozicionirana tako da ne puse i nikoga kada se sjedi, 24 stepena konstantno, 22-23 preko noci. Ustajem i hodam u gaćama i potkusulji i kada je vani -15.
A o leglu za bakterije stvarno ne znam o cemu pricati, znaci klima se ocisti jednom godisnje, dezifinkuje i ako je pravilno odradjen nagib, nikakve bakterije ni nista ne dolaze u obzir...(posebno jer se to desava ljudima na hladjenju a ne na grijanju jer je tada mokar izmjenjivac unutrasnje jedinice ali i tu se malo povede racuna i nema problema)
I da imam 2 najljevlje marke klima ali pravilne snage za prostor koji griju i nikakvih problema

Bukvalno sam se grijao na sve vrste grijanja (sem plina) i grijanje na klime mi je daleko najlakse i najbolje do sada kada se svi faktori uzmu u obzir...

• Kada sam tek uzeo stan grijao se na drva :geek:, znači ima onoga šporet je šporet ali brate čišćenje svako jutro i ebanje sa potpalom i lugom u 6 sati i loženje vatre da bi djeca ustala i spremila se za skolu je da se ubijes, da ne pričam u iznosenju svaki dan 3 torbe drva
  • Pokušamo sa konvektorima norveškim, tada nekada prije 10tak god su o njima pričali kao o svemirskoj tehnologiji, pljunem na 4 komada 400-500e i sve bilo super dok nije dosao januar i dosao racun za struju 250e
  • Onda sam se par godina grijao na pelet. Nakon ovih iznad stvari najbolje daleko ali brate i dalje ima ciscenje peci (pa i ono svako drugi dan ciscenje posude je smor), sasipanje peleta, prašina. Plus pelet nisam palio noću tako da je ujutro uvijek bio taj gap od sat vremena bar dok ne postane totalno komfor. A da van ne pricam da je zadnjih par godina postala premija naci dobar pelet, ciscenje je postalo sve napronije, znalo mi se desiti da moram ugasiti peć i ocistiti pa opet paliti... i naravno skocile cijene peleta u nebesa....

Sa klimama znači 24 sata ista temperatura, komfor teski. Nit mi smeta puhanje nit ista, znaci klima pozicionirana tako da ne puse i nikoga kada se sjedi, 24 stepena konstantno, 22-23 preko noci. Ustajem i hodam u gaćama i potkusulji i kada je vani -15.
A o leglu za bakterije stvarno ne znam o cemu pricati, znaci klima se ocisti jednom godisnje, dezifinkuje i ako je pravilno odradjen nagib, nikakve bakterije ni nista ne dolaze u obzir...
I da imam 2 najljevlje marke klima ali pravilne snage za prostor koji griju i nikakvih problema
Kad imas kucu, veci stan, grijanje na klimu je cista glupost! Ovo je moje licno misljenje, kao sto rekoh nemamo svi iste ukuse ni razmisljanja. Gdje da grijem 150-200m2 kucu sa klimama, koliko bi klima trebalo i na sta bi to licilo?? Za drva svakako nisam ali nije rjec o poslu vec o kvaliteti grijanja. Kako zagrijes wc, kupatilo na toj kvadraturi? Stavljas klime i tu ili drzis otvorena vrata?? Ok mali stanovi, dobro ususkani, vikendice i tako ti tipovi ali ostalo za moje misljenje sigurno ne.

A o leglu za bakterije stvarno ne znam o cemu pricati, znaci klima se ocisti jednom godisnje, dezifinkuje i ako je pravilno odradjen nagib, nikakve bakterije ni nista ne dolaze u obzir...(posebno jer se to desava ljudima na hladjenju a ne na grijanju jer je tada mokar izmjenjivac unutrasnje jedinice ali i tu se malo povede racuna i nema problema)
Jos bi dodao da cimanje sa 6 paleta peleta, nikako nije zanimljivo, jos ako vam je kotao u podrumu kao meni. Puce mi grbina. Klima u svaku prostoriju pa makar i kinez i cepaj.
Kad imas kucu, veci stan, grijanje na klimu je cista glupost! Ovo je moje licno misljenje, kao sto rekoh nemamo svi iste ukuse ni razmisljanja. Gdje da grijem 150-200m2 kucu sa klimama, koliko bi klima trebalo i na sta bi to licilo?? Za drva svakako nisam ali nije rjec o poslu vec o kvaliteti grijanja. Kako zagrijes wc, kupatilo na toj kvadraturi? Stavljas klime i tu ili drzis otvorena vrata?? Ok mali stanovi, dobro ususkani, vikendice i tako ti tipovi ali ostalo za moje misljenje sigurno ne.
To jeste, trebalo bi dosta klima i para, ali grejes samo gde boravis i po potrebi upalis kad hoces jos neku prostoriju, klima zagreje sobu za 15-20 min. Nije kao parno to priznajem ali mi je slatko da sam dao 11.ooo za grejanje do sada. Ps jos nije dosao racun za dec. 😀

Poslednja izmena:
Moraće posto nije realno da senzor koji uvek prijavljuje višu temperaturu odjednom ne prelazi 13 stepeni a u kući pakao, svaka soba oko 25+
Glupost, nisu zatvorili dobro rupu i tuda je ulazio hladan vazduh i senzor brljavio. Posle zatvaranja te rupe radi bez problema.

Glupost, nisu zatvorili dobro rupu i tuda je ulazio hladan vazduh i senzor brljavio. Posle zatvaranja te rupe radi bez problema.
A da, to im je kao dobar dan. Smandrljaju ugradnju, ne urade ni vakumiranje, ne zatvore rupu, pokupe se i odu. Tako su i meni ostavili otvorenu rupu i počeli su da se useljavaju vrapci. 🙄

Sinoć sam poterao Daikin FTXF35D na maksimum da vidim dokle će ići. Spoljna temperatura je bila +2°c. Pojačao sam temperaturu na 30°c, fen na maksimum i uključuo sam powerful. Na usisu je bilo 25°c na izduvu stiglo do 52°c. Potrošnja 1570w. U specifikacijama piše 1500w a pre neko veče kad je bilo -9°c nakon defrosta mi je povlačio 1250w do 1350w pa bi spustao na 830w, pa sam hteo da proverim njen maksimum. Ne znam kako se beše računa COP ali ako nekoga zanima to su podaci.

Koja je razlika između 12KMCE i 12KMCC?

Gledam i razmatram FTXP25M, 12KMCE, 12KGTE i SRK25ZS/SRK35ZS. Mada bi mi i 12LMCE bila puna kapa za ove dve sobe, ali gledam najbolji odnos cene i performansi uz dobar komfor, pošto su ipak manje sobe.

Gledam i razmatram FTXP25M, 12KMCE, 12KGCA i SRK25ZS/SRK35ZS. Mada bi mi i 12LMCE bila puna kapa za ove dve sobe, ali gledam najbolji odnos cene i performansi uz dobar komfor, pošto su ipak manje sobe.
Meni Amber komfort 12-ca kada je sp.u plusu uspe.da.zagreje ceo stan..i to je decija soba najudaljenija od klime..Musa u decijoj koja je tada set.na 20c.se ne pali..i to bude za divno cudo jednaka temp.Setujem.Amber na 23..fan4..i nema problem..Doduse zatvorim.vrata od druge sp.sobe koja se preko dana nekoristi..i nema problem..

Pozdrav Branko. Imas li neke informacije za model AEYI?Interesuje me da li jos uvek postoji u prodaji i kolika je razlika u jacini grejanja u odnosu na AEYI-s model?Hvala
Pozdrav EOL-e,
koliko sam uspeo da saznam je da je AEYI stariji model od AEYI's, znači prethodnik.
I glavna razlika je u težini spoljne jedinice.
A meni je to prednost i samim tim bih izabrao stariji model.
Sve ostalo bi moralo da se istraži na netu u smislu testova oba modela i na osnovu toga doneti zaključak i odluku koji, ako su oba dostupna za kupovinu.
S'obzirom da je to Midein model koji oni sklapaju za razne firme, sa njihovim amblemima, kapiram da nije teško naći recenzije.
Nadam se da sam pomogao kolko tolko 🙂

• Like
Reagovanja: EOL
Sinoć sam poterao Daikin FTXF35D na maksimum da vidim dokle će ići. Spoljna temperatura je bila +2°c. Pojačao sam temperaturu na 30°c, fen na maksimum i uključuo sam powerful. Na usisu je bilo 25°c na izduvu stiglo do 52°c. Potrošnja 1570w. U specifikacijama piše 1500w a pre neko veče kad je bilo -9°c nakon defrosta mi je povlačio 1250w do 1350w pa bi spustao na 830w, pa sam hteo da proverim njen maksimum. Ne znam kako se beše računa COP ali ako nekoga zanima to su podaci.
Ja kad stavim FTXF60 na powerful u sobi za 5 minuta kao da je tornado protutnjao. I da, bude prevruće. Potrošnju nisam gledao.

Slabija je klima od ambera. Kod mene kad je bilo -15 modulirao na 860w na 40+ kvadrata. Setovana 23c fan 4.

Slabija je klima od ambera. Kod mene kad je bilo -15 modulirao na 860w na 40+ kvadrata. Setovana 23c fan 4.
Moja setovana na 25°c i greje 45 kvadrata, Fen na auto, 3 prostorije, kuća, plafon iznad poluotvoren prostor bez izolacije, dole garaže bez izolacije. Ako je setujem na 23°c drastično manje troši, ali mi onda u sobama bude 21°c, ovako bude oko 22-23°c a tu gde je klima je 25°c. Kada uzmem još jednu onda ću ih držati na 23°c jer će ravnomernije da rasporede toplotu. Recimo na 23c modulira na 200-220w a na 25c na 370w kad je u plusu.

Ovde je već pisano na tu temu:

Isti član ima LMCE, KMCE i KMCC, pa će ti njegovo iskustvo možda biti od koristi:

^ Jel nešto propuštam ili u tim postovima se uopšte ne pominje KMCE, već KGTA, KMCC i LMCE?

Edit: Vidim da KMCE i nije za naše tržište i da generalno postoji problem sa garancijom. Barem takav info je naveden ovde u temi. KMCC ispred KMCE onda.

Poslednja izmena:
Rece covek koji greje celu jednu kucu od 70m2 sa jednom klimom i ceo jedan stan od 80m2 sa takodje jednom klimom...genijalno.

Sa lakocom se greju velike kuce.
Svaka prostorija se greje koliko i kada mora, nema razbacivanja bespotrebne energije. U kupatilu se grejalice pale kada se koristi, nema razloga ni ono da bude zagrejano 24/7, ako se ukupno koristi mozda sat-dva dnevno.
Daleko bolje resenje od toplotne pumpe na radijatore, koje em neravnomernije greje, em vise trosi.
Toplotna na podno je vec dobro resenje, ali ne zelim ni da razmisljam koliko bi to kostalo da se uvede u neke vece kvadrature, pogotovo ako nisu nove kuce.

^ Jel nešto propuštam ili u tim postovima se uopšte ne pominje KMCE, već KGTA, KMCC i LMCE?

Edit: Vidim da KMCE i nije za naše tržište i da generalno postoji problem sa garancijom. Barem takav info je naveden ovde u temi. KMCC ispred KMCE onda.
KMCE je isto što i KMCC, nema razloga za favorizovanje jedne u odnosu na drugu

viber_image_2024-01-18_08-10-45-935.jpg

Kod nekih klima ima da se iskljuce grejaci ovde na slici je moja Vivax 09 Auji.
Ovde je obelezeno na zabicama sta je kompresor sta tacna samo se izvuce jedan kraj.
Iskljucio sam grejac tacne a ostavio grejac oko kompresora koji trosi 10w posto se ukljucuje uvece jer je u toj prostoriji 22C preko dana cisto da bude on predgrejan za hladan start.

Vrh Dno