Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Pogledajte prilog 424266

Kod nekih klima ima da se iskljuce grejaci ovde na slici je moja Vivax 09 Auji.
Ovde je obelezeno na zabicama sta je kompresor sta tacna samo se izvuce jedan kraj.
Iskljucio sam grejac tacne a ostavio grejac oko kompresora koji trosi 10w posto se ukljucuje uvece jer je u toj prostoriji 22C preko dana cisto da bude on predgrejan za hladan start.
Pa koliko trosi grejac tacne?
Ne znam ali to je za mene sviranje ono zbog 50-150w nije ga dzabe izmislili/postavili!

Poslednja izmena:
To (auto stopice) nije ni planirano da se skida tako. Ne kontam sta vam smetaju ti grijaci, bas kao da trosi ne znam ti koliko, a dobra stvar?!

To (auto stopice) nije ni planirano da se skida tako. Ne kontam sta vam smetaju ti grijaci, bas kao da trosi ne znam ti koliko, a dobra stvar?!
Mi smo takav narod npr. lupam sad... kad bi neka klima trosila samo 150w na spoljnu temparaturu od -10 i da kosta 2000 evrica opet bi neko nesto cackao da je makar spusti na 100w :ROFLMAO:

Evo stigao racun za dec
1.754 kwh 23.841.30 din - 744kwh oktobar bez klima = 1010 kwh 2x12 ce i 1x18 ca klime potrosile za dve kuce grejanja. U odnosu na pelet jos uvek veoma povoljno. To su 36 dzakova po mojoj racunici, to je za pola meseca grejanja na pelet. Pozz

Ja sam bacio ova dva komada filtera, jednostavno su prljavi i raspali se od 2 pranja, a i treba 100 godina da se osusi. Nalaze se ispod mrezastog filtera na neka dva predvidjena mjesta. Djeluju mi da se i ne peru, samo zamjena. Bolje i da ne stoje tu, nego da stoje prljavi.

Ne vjerujem da su od nekog Bog zna kakvog znacaja (ultra mega giga filtriranje, dim, bakterije, bio, karbon, ion, ovo ono 😁), ne vidim neku veliku ulogu, ima standardan filter sa mrezicom kao i na svim klimama, koji se lako pere pod vodom i susi.

Kakva su misljenja?

Midea All Easy Pro
Pozdrav
istog sam mišljenja za te filtere. Nisam ih ni stavio kada sam montirao moju klimu Midea All Easy Pro pre dve godine. Na starijoj Midei su bili i isto tako kao i ti sam ih skinuo i bacio.

Nekome plici nekome dublji dzep 100 ljudi isto toliko misljenja. Ja kazem kako se moze iskljuciti na ovoj klimi jer se unazad pitalo oko potrosnje pa i 200w tih grejaca a vi koji ne iskljucujete grejace i imate to misljenje nema potrebe palamuditi dal ja sviram * ili ne to je na meni.
Mene izadje 70kw vise sa grejacem tacne. Bez njega ne ledi sve otopi i iscuri tokom defrosta.

Nekome plici nekome dublji dzep 100 ljudi isto toliko misljenja. Ja kazem kako se moze iskljuciti na ovoj klimi jer se unazad pitalo oko potrosnje pa i 200w tih grejaca a vi koji ne iskljucujete grejace i imate to misljenje nema potrebe palamuditi dal ja sviram * ili ne to je na meni.
Mene izadje 70kw vise sa grejacem tacne. Bez njega ne ledi sve otopi i iscuri tokom defrosta.
Inace na drugoj Fujitsu 12 llcr sam pre neku godinu ugradio samoregulacioni grejac sa termostatom koji ima od -30 do +30C i uvek je iskljcen ako bude potreba ukljucicu ga do sada nije bilo takvih situacija. Tako da nema stednje nego ja volim da kontrolisem situaciju.
Jos jedan primer bivsa Vivax 18 aevi je jedne zime tako smrzla tacna zajedno sa njenim grejacem napravila baricu vode oko grejaca kako otapa dobro gok je dno tacne zaledjeno bilo.

VIVAX ACP-12CH35AERI+​

Ima li neko ovu klimu, kakva su iskustva na grejanju i ima li grejac tacne. Moj buraze je video na akciji pa pita mene, a ja vas🙂

Imam ja jedno pitanje iz fizike hemije i principa rada klime....

Posto se spominje da navodno neke klime imaju grijac izmjenjivaca (ja nikad nisam naletio na takvu) i da neki ljudi ugrade grijac oko izmjenjivaca vanjske....

Klima kada se koristi za grijanje (kako sam ja pohvatao) unutrasnja jedinica tj izmjenjivac se grije a izmjenjivac vanjske se hladi. To je zbog reakcije prelaska gasa iz tecnog stanja u gasovito javlja se hladnoca i kontra, kompresovanjem gasa u tecno oslobadja se toplota....

E sad mene zanima da li grijanje izmjenjivaca vanjske jedinice koji se hladi negativno utice utice na sav taj proces ili ne ?

Danas ugasio klimu, ne zatvara krilca do kraja, mozda sam ranije nesto cacnuo tokom mijenjanja filtera, ne sjecam se. Ima li neka fora da zatvorim krilca, nece rucno da ostanu zatvorena spadnu na ovu poziciju opet. Pokusao upaliti pa ugasiti, isto. Midea All Easy Pro.

Prilozi

• IMG20240118134453.jpg
    IMG20240118134453.jpg
    153.6 KB · Pregleda: 45
Imam ja jedno pitanje iz fizike hemije i principa rada klime....

Posto se spominje da navodno neke klime imaju grijac izmjenjivaca (ja nikad nisam naletio na takvu) i da neki ljudi ugrade grijac oko izmjenjivaca vanjske....

Klima kada se koristi za grijanje (kako sam ja pohvatao) unutrasnja jedinica tj izmjenjivac se grije a izmjenjivac vanjske se hladi. To je zbog reakcije prelaska gasa iz tecnog stanja u gasovito javlja se hladnoca i kontra, kompresovanjem gasa u tecno oslobadja se toplota....

E sad mene zanima da li grijanje izmjenjivaca vanjske jedinice koji se hladi negativno utice utice na sav taj proces ili ne ?
Grejanje utice pozitivno na rad klime ali taj grejac trosi struju tako da se smanjuje odnos ulozeno dobijeno. Da bi bilo nekog ozbiljnijeg efekta na grejanjem mora da bude i jaci grejac koji mnogo trosi, pa onda cela matematika pada u vodu.

Danas ugasio klimu, ne zatvara krilca do kraja, mozda sam ranije nesto cacnuo tokom mijenjanja filtera, ne sjecam se. Ima li neka fora da zatvorim krilca, nece rucno da ostanu zatvorena spadnu na ovu poziciju opet. Pokusao upaliti pa ugasiti, isto. Midea All Easy Pro.
Isključi utikač iz struje, sačekaj malo, ponovo uključi.

Isključi utikač iz struje, sačekaj malo, ponovo uključi.
Uspio sam nekako. Ukljucio mod da su krilca podignuta skroz gore, rukom malo pridigao, ugasio klimu, i zatvorila je skroz. Vjetovatno sam nekad malo rukom pomjerio, a nisam primjetio posto nisam gasio klimu. Sad vani 17 stepeni, ugasio sam malo, vruce.

Da l' je ispravan postupak ne znam, ali ok je. Direktno je klima prikljucena, nema uticnice, kabl vani, a nije sama na osiguracu, pa da ne gasim sve, kontas da bi sredilo stvar?

Pozdrav EOL-e,
koliko sam uspeo da saznam je da je AEYI stariji model od AEYI's, znači prethodnik.
I glavna razlika je u težini spoljne jedinice.
A meni je to prednost i samim tim bih izabrao stariji model.
Sve ostalo bi moralo da se istraži na netu u smislu testova oba modela i na osnovu toga doneti zaključak i odluku koji, ako su oba dostupna za kupovinu.
S'obzirom da je to Midein model koji oni sklapaju za razne firme, sa njihovim amblemima, kapiram da nije teško naći recenzije.
Nadam se da sam pomogao kolko tolko 🙂
E hvala na trudu i vremenu😉Stariji model tesko da moze da se nadje. Noviji model sam nasao u Sapcu za 85K i to je najjeftinije sto sam mogao da nadjem na nasem trzistu. Cene su u nekim radnjama i preko 100K. Voleo bih da mogu negde da procitam nesto o tom modelu ali nisam uspeo da pronadjem. Ako uspes da nadjes neke recenzije,javi. Hvala.

E hvala na trudu i vremenu😉Stariji model tesko da moze da se nadje. Noviji model sam nasao u Sapcu za 85K i to je najjeftinije sto sam mogao da nadjem na nasem trzistu. Cene su u nekim radnjama i preko 100K. Voleo bih da mogu negde da procitam nesto o tom modelu ali nisam uspeo da pronadjem. Ako uspes da nadjes neke recenzije,javi. Hvala.
Bukvalno imas temu sa licnim iskustvima na ovom forumu, samo malo zaskrolas....

VIVAX ACP-12CH35AERI+​

Ima li neko ovu klimu, kakva su iskustva na grejanju i ima li grejac tacne. Moj buraze je video na akciji pa pita mene, a ja vas🙂
Solidna klima, ima grejace kompresora i tacne. Licno se ne bih zamarao sa tim ali nekome znaci. Komsije imaju stariju varijantu od R32 AERI i prezadovoljni su. Nova varijanta - jedina razlika je daljinski i spoljna jedinica sto je nesto manja i slabija. Mislim da ima dvoredni izmenjivac toplote spolja. Svakako dosta bolja opcija od AEMI i drugih jeftinijih modela.

Evo već su neki odgovorili umesto mene, tako da ja ne bih ništa više dodavao.
Sve što su napisali se slažem.
U svakom slučaju srećna kupovina 🙂
A da su cene postale jake od jesenas se slažem, u Metalcu letos je AEYI's bila 77.000 din. (i to je bila najjeftinija ponuda) a od 15. Septembra 2023. otišla na gotovo 100.000 skoro, bez objašnjenja i konkretne ponude za istu klimu, bar što se ugradnje tiče da je o trošku Metalca tj. prodavca pa da skoči cena i zarade, ali ne, ne ide tako.
Ali takvo je naše težište i uređenje istog.
Nema prave konkurencije i borbe za iste kupce i tu je naš najveći problem, SAMO "zakonom zaštićeni" PREPORODAVCI.

I još dodatak:

Mađarska je za sve njih SMRT...!!!
Iskreno, da je samo klima lakša za nabaviti tj. pre doneti nego nabaviti radije bih je tamo uzeo i bez garancije čak jer ide van njihove zemlje (pa sa svojim majstorima radio ugradnju, gde mi garanciju oni daju na svoj rad a ne prodavac) nego ovima ostavljao od 100 i više € za njihove majstore i ugradnju, plus bez njihove ugradnje nema ni garancije za uređaj.
OZBILJAN MONOPOL 😡😠😤

PS: Tekst iznad je samo izražavanje svog/mog ličnog stava prema domaćim trgovcima i klima ugradnja majstorima.

Zna li neko koja je razlika izmedju Mitsubishi MSZ-HR35VF is Mitsubishi MSZ-HR35VFK
Mislim da K na kraju znaci da je Wifi modul vec ugradjen i ukljucen u ceni.
Bar tako e bilo kad dam ja kupuvao AP u 2022.

Kad sam kupovao kineze i cenu sam uracunao i 5 god garancije, to znaci da ce da me sluzi makar je i popravljali nije me briga. Firma koja mi je ugradila klime i overila garancije kaze da mora sve da mi otkloni u garantnom roku. Pregkedao sam na netu cene delova za klime: kompresor, kondezatori, sonde, elektronika itd. Zakljucak koji sam izveo jeste da - svaka klima koja nije u kvaru a ima bar minimum teh sposobnosti, mora zagrejati deklarisanu prostoriju sa solidnom izolacijom. Posle odredjenih godina dolaze novije tehnologije za slicne pare, vadi bacaj menjaj i teraj dalje. 😎
Nisu svi tako bogati da menjaju klime ko carape.... pa javi tu kad ih resis bacati za 3-4 godine :)

Meni amber greje 40+ kvadrata sa 184w ovog momenta napolju 3c, unutra 23c😁
Koi je taj amber model koi moze da modulira ispod 200w na grijanje?
Jako me zanima koliko dugo neki kinez moze modulirati tako nisko, jel mozes nesto detaljnije logirati i spodeliti?
Pa i COP kalkulacije u tom rada niske modulacije bi bile stvarno dobrodosli tu na forumu.
Za zao one grafike sa casovna potrosna nista ne kazu o modulacija..... a sa druge strane HomeAssistant logove imaju zapis skoro na svaki pol-minut i daju jako precizniji prikaz modulacije :)

Pa koliko trosi grejac tacne?
Ne znam ali to je za mene sviranje ono zbog 50-150w nije ga dzabe izmislili/postavili!

Neko grije tacne spoljne jedinice, a neko 65m2.... sa iste potrosnje :D
Veceras prolece u MKD, spoljasnja temperatura u 23h 9C.

Screenshot 2024-01-15 at 22.10.04.png

Screenshot 2024-01-18 at 22.45.48.png

Mislim da K na kraju znaci da je Wifi modul vec ugradjen i ukljucen u ceni.
Bar tako e bilo kad dam ja kupuvao AP u 2022.

Nisu svi tako bogati da menjaju klime ko carape.... pa javi tu kad ih resis bacati za 3-4 godine :)

Koi je taj amber model koi moze da modulira ispod 200w na grijanje?
Jako me zanima koliko dugo neki kinez moze modulirati tako nisko, jel mozes nesto detaljnije logirati i spodeliti?
Pa i COP kalkulacije u tom rada niske modulacije bi bile stvarno dobrodosli tu na forumu.
Za zao one grafike sa casovna potrosna nista ne kazu o modulacija..... a sa druge strane HomeAssistant logove imaju zapis skoro na svaki pol-minut i daju jako precizniji prikaz modulacije :)

Neko grije tacne spoljne jedinice, a neko 65m2.... sa iste potrosnje :D
Veceras prolece u MKD, spoljasnja temperatura u 23h 9C.

Pogledajte prilog 424416

Pogledajte prilog 424417
Gree amder comfort 12btu. Opisao aam rad detaljno u temi o ovoj klimi, da se ne ponavljam. Danas bilo oko 9c u mom mestu i veci deo dana bila zakucana na 186w.

Gree amder comfort 12btu. Opisao aam rad detaljno u temi o ovoj klimi, da se ne ponavljam. Danas bilo oko 9c u mom mestu i veci deo dana bila zakucana na 186w.
Druze pusti sliku one grafike od app(tapo) da vidimo tu potrosnju bas me zanima kako vukla preko dana... Kod nas ovde bilo 17c

Drugar ima Mideu 18icu Xtreme, prostorija ~40m2, visoki plafoni, odlicna izolacija i stolarija (izolacija osmica), klima podesena na auto ili 50% fan speed, temperatura najcesce na 20° (jer se ne boravi tu danima već samo održava temperaturu, a kada se udje onda na 22-23 bude prebacena), - potrosnja za mesec dana- 450kWh!

Pita drugar jel ta potrošnja normalna? Prvi im je inverter sa kojim se greju.

Inace, u prostoriji je odlicna temperatura, ne pregreva, koliko namesti, toliko pise na sobnom termostatu.

Meni licno to deluje puno s obzirom da najveci deo vremena provede odrzavajuci 20c i to najcesce bude pauzirana i digne krilce.. Zanima me da čujem i vaše mišljenje

Pa hvata se na 31 dan = 14.5kw dnevno znaci radi na neki 600w ako nisam nesto pobrkao
Za neki je to mnogo kad vidim da nekima vuce po 300w i manje kad je vec dosta u + temperatura

Poslednja izmena:
Druze pusti sliku one grafike od app(tapo) da vidimo tu potrosnju bas me zanima kako vukla preko dana... Kod nas ovde bilo 17c
Imao sam masovno crkavanje prosto uticnica. Narucio sam onda 3 tapoo iz Jakova a oni mi poslali samo jednu pa sam nju stavio na vivax. Na ostalim klimama su prosto. Cekam da mi svastika donese jos dve tapoo pa cu da okacim 😁

@optokapler
Ako je kuća u pitanju nije toliko čudno, a i ti visoki plafoni ne znamo koliko su stvarno visoki 😁, i osmica izolacija (stiropor) spada već u neku prosečnu izolaciju.

I da, kako tačno zna da je potrošio baš 450KW struju baš na klimu? Ima merač potrošnje?

@optokapler
Nije to preterano ako je temp. kao sto je bila ovih dana u proseku blagi plus preko dana , a nocu minus. Ipak je to 18-tica.

Imao sam masovno crkavanje prosto uticnica. Narucio sam onda 3 tapoo iz Jakova a oni mi poslali samo jednu pa sam nju stavio na vivax. Na ostalim klimama su prosto. Cekam da mi svastika donese jos dve tapoo pa cu da okacim 😁
Do mojega a ja sinoc narucio dve prosto pm01d uticnice! :unsure: pa zbog cega crkavaju?
Cisto onako sam narucio da vidim koliko trose muse12 i amber9 😁

Do mojega a ja sinoc narucio dve prosto pm01d uticnice! :unsure: pa zbog cega crkavaju?
Cisto onako sam narucio da vidim koliko trose muse12 i amber9 😁
Los kvalitet. Jedna na vivaxu sto je bila pocela da se topi, druge dve pocele da se gase same od sebe. Nisu hteli da mi vrate pare nego mi dali druge uticnice. Tapoo je stvarno odlicna, a pogotovo app je vrh. Cekam jos dve da mi stignu, a ove prosto cu da nakacim na komp i tv cisto da i to propratim.
Ima tema o tim uticnicama ovde. Trebao si da pogledas pre narucivanja.

Drugar ima Mideu 18icu Xtreme, prostorija ~40m2, visoki plafoni, odlicna izolacija i stolarija (izolacija osmica), klima podesena na auto ili 50% fan speed, temperatura najcesce na 20° (jer se ne boravi tu danima već samo održava temperaturu, a kada se udje onda na 22-23 bude prebacena), - potrosnja za mesec dana- 450kWh!

Pita drugar jel ta potrošnja normalna? Prvi im je inverter sa kojim se greju.

Inace, u prostoriji je odlicna temperatura, ne pregreva, koliko namesti, toliko pise na sobnom termostatu.

Meni licno to deluje puno s obzirom da najveci deo vremena provede odrzavajuci 20c i to najcesce bude pauzirana i digne krilce.. Zanima me da čujem i vaše mišljenje
Mislim da su kljucne reci "visoki plafoni (kubikaza...) i fan speed 50%". Kod mene je 12ica podesena na 21-23max i trosila je 200kWh u decembru, 166kWh januar do sada, ventilator na 100% + Boost. Zenini isto drze Mission na manjem duvanju, i skoro su se zalili, kako svaki put kad ti dodjes bude toplo. Pa kad drndate daljinski bez potrebe... XD

Los kvalitet. Jedna na vivaxu sto je bila pocela da se topi, druge dve pocele da se gase same od sebe. Nisu hteli da mi vrate pare nego mi dali druge uticnice. Tapoo je stvarno odlicna, a pogotovo app je vrh. Cekam jos dve da mi stignu, a ove prosto cu da nakacim na komp i tv cisto da i to propratim.
Ima tema o tim uticnicama ovde. Trebao si da pogledas pre narucivanja.
Toliko se greju? Vidim da i dosta koriste...
Da li ima jos neki ovde lose iskustva?

Vrh Dno