Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Da li neko na forumu koristi 7k klimu za grejanje? Najslabija koju sam uhvatio da neko koristi je 9k.
Po nekim internet okvirima trebalo bi da može da zagreje 15-ak m2.

Da li neko na forumu koristi 7k klimu za grejanje? Najslabija koju sam uhvatio da neko koristi je 9k.
Moj drugar u stanu ima 9ku, nesto malo ispod 50m2 i grije loka bez ikakvog problema. Ako on sa 9tkom grije toliko kvadrata onda sa 7micom kakva god da je izolacija to moras da ugrijes.
Evo i potrosnje da vidis za Decembar

Prilozi

• Screenshot_2023-12-26-13-18-12-858_com.coolkit.jpg
    Screenshot_2023-12-26-13-18-12-858_com.coolkit.jpg
    49.7 KB · Pregleda: 56
Zavisi i koja devetka, nije isto neke premium devetke koje su jače od većine 12tica ili neka vox ili vivax devetka 🙂

Nov sam na forumu,i ne bih da otvaram novu temu.
Da li neko zna da li valja ovaj model klime?
P.S.Imao sam nekoliko dana 7.000btu Vox inverter,i nije mogla da zagreje prostoriju od 16m².Vracena od 12.000btu.
Sobu od 12m².Greje kako treba.

VIVAX Klima inverter ACP-12CH35AEHI+ R32​

0001250433-big_53633 (1).jpg

Ljudi, zna li neko nesto o MDV klimama?

Osim istog generickog opisa na svim sajtovima gdje se prodaju (gdje izmedju ostalog navode da su "profesionalni bren klima osnovan 1999. godine"), ne mogu nista drugo naci. Djeluje mi kao jos jedan kinez, koga neko rebrandira...?

Ljudi, zna li neko nesto o MDV klimama?

Osim istog generickog opisa na svim sajtovima gdje se prodaju (gdje izmedju ostalog navode da su "profesionalni bren klima osnovan 1999. godine"), ne mogu nista drugo naci. Djeluje mi kao jos jedan kinez, koga neko rebrandira...?
Midea

Mitsubishi isto Nordic
Zavisi i koja devetka, nije isto neke premium devetke koje su jače od većine 12tica ili neka vox ili vivax devetka 🙂
To si u pravu, na takve kvadrature trebaju biti kvalitetnije klime. Ali ovdje je rijec o 15m2, mislim da nemozes ni sa jednom promasiti. Kultura rada ok ali zagrijati svaka.

Zagrejaće svaka, sem ako nije neki veliki krš.
Moj komentar je više na to da devetka može da greje 50 kv, može al ne ove standardne jeftinije klime koje većina na balkanu kupuje.

Пуно пута писано, 9 и 12 су ознаке за хлађење и немају никакве везе са капацитетом грејања.

Нема ознака у самом називу климе, мора да се гледају спецификације.

Zagrejaće svaka, sem ako nije neki veliki krš.
Moj komentar je više na to da devetka može da greje 50 kv, može al ne ove standardne jeftinije klime koje većina na balkanu kupuje.
Po meni ovako nesto je naj bolja opcija.
25LN HZ i ispod je KIT-WC05J3E5 (WH-SDC0305J3E5 + WH-UD05JE5)
Toplotna pumpa sa podnim, manji stan se renovira... Ja sad imam vise nekih iskustava sto se tice grijanja na klimu, ali kao sto rekoh za moje misljenje nije dobra opcija.

Mislis na Pdesign -10 i to..
Не, PdesignH је снага дефинисана за прорачун SCOP, некад је приближно приказивала капацитет, али одавно није тако већ се 'намешта' да би се клима уклопила у одређену енергетску класу.
Треба гледати произвођачке спецификације кад их има.
Нпр:
Screenshot_20231226_163546_OneDrive.jpg

Te fabricke specifikacije ima svaka 10 klima na trzistu i to mahom one skupe. Ove druge kantar u ruke pa meri kolko je teska itd..

Neznam kakve ce biti zime u buduce ali netreba bas na knap uzimati. Neka rezerve, neznas nikada hoce li naici jaca zima... Ja sam se iznenadio kad sam onda vidio -16c, gledam vremensku prognozu pa u klimu...

Тај један дан у 5 или 10 година кад температура падне испод - 10 упалиш грејалицу и догрејеш мало, нема неке поенте димензионисање клима за такве услове, осим ако то не дође само по себи због распореда просторија и сл.

Тај један дан у 5 или 10 година кад температура падне испод - 10 упалиш грејалицу и догрејеш мало, нема неке поенте димензионисање клима за такве услове, осим ако то не дође само по себи због распореда просторија и сл.
To stoji ali do -10 treba da radi bez problema i lupanja. Naravno zavisi i od podnevlja gdje zivis.

Bilo je par ljudi sa 7icama na forumu, generalno su zadovoljni.
Mozes slobodno uzeti neku ok 7icu, recimo Mitsubishi MSZBT20VG.

Moze jedno pitanje za vece poznavaoce ? Imam klimu 12LMCE i radi odlicno , medjutim na daljinskom koji sam dobio sa klimom nema nedeljni tajmer za ON/OFF.
Ima rednovni tajmer koji ili ukljuci i iskljuci klimu kako se namesti , al to samo jednom , nakon toga treba opet namestati.
Dali neko ima iskustva sa zamenskim daljinskim, odnosno od modela koji ima weekly tajmer ? Dali ova klima moze da se programira da ponavlja tajmer svaki dan ...
Nisam nasao na netu resenje ...

Hvala

Moze jedno pitanje za vece poznavaoce ? Imam klimu 12LMCE i radi odlicno , medjutim na daljinskom koji sam dobio sa klimom nema nedeljni tajmer za ON/OFF.
Ima rednovni tajmer koji ili ukljuci i iskljuci klimu kako se namesti , al to samo jednom , nakon toga treba opet namestati.
Dali neko ima iskustva sa zamenskim daljinskim, odnosno od modela koji ima weekly tajmer ? Dali ova klima moze da se programira da ponavlja tajmer svaki dan ...

Hvala
mislim da ni jedna klima ne moze pamtiti vise takvih komandi od jedne osim ako nema i wifi opciju

Hvala
Zavisi od modela klime da li ima opcije za nedeljni ili neki drugi kalendar sa podešavanjima načina rada, pogledaj u uputstvo od klime, ume da bude dosta kriptično namestiti to sve, nije samo na jedno dugme već mora da se isprati ceo proces iz uputstva.

Mada i ako nema, tu ti je najjednostavnije a i bolje rešenje neki WiFi upravljač, imaš eno na KP Tuya za 20tak eur, pa sem što možeš i dodatne uređaje da kontrolišeš telefonom, možeš klimi zadati i scenario kada se pali/gasi ili dodatno automatizovati da prati senzor temperature ili vlažnosti i da se tada pali u određenim modovima.

Mada i ako nema, tu ti je najjednostavnije a i bolje rešenje neki WiFi upravljač, imaš eno na KP Tuya za 20tak eur, pa sem što možeš i dodatne uređaje da kontrolišeš telefonom, možeš klimi zadati i scenario kada se pali/gasi ili dodatno automatizovati da prati senzor temperature ili vlažnosti i da se tada pali u određenim modovima.
Wifi IR daljinski imas u Gigatronu za 700 dinara, ali on sluzi da preko wi fi mozes da upalis klimu odnosno svaki uredjaj koji koristi daljinski, mozes ubaciti koliko hoces. Na AliExpres ima za 10€ onaj koji pali odredjene uredjaje na osnovu temperature ili vlažnosti, u njemu se mogu praviti scene.

Dobro, naravno da ima raznih tih wifi daljinskih, i za manje i za više para, neki možda i nemaju sve funkcije, neka vidi koji mu odgovara i da li želi da čeka da stigne iz Kine zarad 1000 din razlike, ali svakako kolegi rešavaju problem koji ima oko postavljanja rasporeda i može i dodatne automatizacije da pravi ako je voljan. :)

Koliko je pametno da uticnica gasi klimu,mislim da ona skroz prekine struju prema klimi dok gasenje preko daljinskog je njen pravi proces i klima nakon gasenje jos neko vrijeme radi vanjska

Koliko je pametno da uticnica gasi klimu,mislim da ona skroz prekine struju prema klimi dok gasenje preko daljinskog je njen pravi proces i klima nakon gasenje jos neko vrijeme radi vanjska
Ne smijes gasiti klimu tako dok ona radi. Mislim nece crci ali moglo bi vremenom naskoditi. Mora se normalno ugasiti, sacekati malo da se proces zavrsi pa tek onda mozes iskljuciti struju na uticnici ali to nema svrhe. Za to kupisi wifi IR blaster koji se ponasa kao daljinski preko wifi koji kontrolises telefonom

Poslednja izmena:
Vrh Dno