Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Izvinjavam se na off topic ali ja ne mogu da vjerujem da smo u svemu ovoliko zaostali. Daikin prosledjuje ove podatke

Prilozi

• Screenshot_2023-12-24-09-58-51-304_com.daikineurope.online.controller.jpg
    Screenshot_2023-12-24-09-58-51-304_com.daikineurope.online.controller.jpg
    68.3 KB · Pregleda: 116
Ne razumijem zašto podešavati brzine ventilatora, stavite na auto i ćao. Ja daljinski ne uzmem u ruke cijelu zimu.
Zavisi od klime. Kvalitetna klima to fino odradi na auto a kod lose klime previse "divlja" pa poprilicno smeta. Cesto i budi ponoci. Opet se vracamo na ono, nacin rada klime puno znaci. Potrosnja ko potrosnja, puno zavisi od uslova ali rad same klime ipak za mene je jako bitan.

Zato sto ja valjda ja znam bolje da namestim jacinu duvanja koja mi odgovara i treba od klime koja je univerzalno podesena. Ne kazem da auto fan ne valja, al meni na 18 ticu auto fan duva prejako za moj ukus, zato izaberem manuelno sta mi odgovara. Mnogima auto fan smeta zbog jacine duvanja, mada je na auto fanu klima efikasnija, il bi trebala da bude.
Ti namjestiš jačinu duvanja koja ti odgovara i onda se žališ na forumu da ti klima ne može ugrijati prostoriju. :)

Instalirah modul za Daikin ftxc50-d. Nema mjerenje potrosnje struje, mada nije mi ni potreba uz tapo pametnu uticnicu koja mjeri u realnom vremenu sa sve grafikonom. Ovo ostalo sve tu, lijepo i pregledno.
Kada kontrolises preko aplikacije, da li klima ima neki zvucni signal? Kod mene nema, dok na poslu Carrier klima ima zvucni signal kao i sa daljinskim. Na Daikinu ne znam da li je prihvatila signal ili ne. Mada mi je ok i da se ne cuje kada recimo kasno nocu hocu da promenim nesto, narocito ako neko tu spava.
Iskoci mi snimak... 16.000 racun za novembar? 🤦 Jos vjerujem da je i izolaciju postavio. Pomenu da koristi i pametne radijatore koji vjerovatno 24h vuku po 1000-2000w

Nema jeftinu tarifu, ima Aeno pametni radijator od 700w koji mu dogreva tu sobu od 16 kvadrata, bez radijatora temperatura 18c a sa njim 20c, za to mu je trebalo 6 sati, i vuce 10 kw dnevno za ta dva stepena, a greje nikako. Klimu drzi na 27c i fen na minimum. Ja na minimumu ne mogu 10 kvadrata da ugrejem, a nocu spusta na 21c i na autofan, i krilca su mu na sredini, umesto na dole. I on kaze da nije grejao ceo mesec, da jeste doslo bi mu 200€. U prostoriji mu je 24c, u spavacoj mu je 20c sa iskljucenim radijatorom trenutno. Izolaciju ima. I klimu i radijator je dobio od sponzora. 6000 mu inace dolazi struja, znaci 10.000 na grejanje otislo.

Koristi jedan radijator od 700w i klimu kolko znam
Stagod koristio, racuni pre klime su mu bili oko 5k. Tu grejalicu mislim da i ne pali jer cini mi se da je rekao u klipu da je to gostinjska soba te se pali samo po potrebi. O kakvih crnih 100m2 on prica, ovom klimom greje samo taj prostor gde se ona nalazi i eventualno hodnik. One ostale dve prostorije imaju svoje izvore grejanja. Tako da direktno greje nekih ~50m2.

A toliki mu je racun dosao iskljucivo zato što ne zna da koristi klimu. Pre toga je imao pec na drva pa kad zalozi bude mu 35c tamo gde je pec i u kratkim rukavima je. Ne moze se isti efekat postici klimom a da pritom debelo ne platis. Kakvih crnih 27 i silent fan speed za onakav prostor..

Nevezano za ovo gore, kada je izbacio klip oko ugradnje grejaca tacne u onu Teslu, sve mi je bilo jasno. ‘Ovako cete spreciti klimu da ide u defrost nonstop jer se nece stvarati led’🤣🤣🤣
Ne razumijem zašto podešavati brzine ventilatora, stavite na auto i ćao. Ja daljinski ne uzmem u ruke cijelu zimu.
Kao sto mnogi rekose, zavisi od klime do klime. Meni recimo gree divlja na autofan dok daikin lepo radi. Danima je vec na Comfort/autofan i uglavnom drzi oko prve brzine. Ujutru kad je upalim, kad treba da dostigne temp onda digne na drugu ili eventualno trecu brzinu ali ne preko toga.

Poslednja izmena:
Pozdrav. Da li moze neka preporuka strucnjaka koju klimu ugraditi u spavacu sobo od 14m2

Kada kontrolises preko aplikacije, da li klima ima neki zvucni signal? Kod mene nema, dok na poslu Carrier klima ima zvucni signal kao i sa daljinskim. Na Daikinu ne znam da li je prihvatila signal ili ne. Mada mi je ok i da se ne cuje kada recimo kasno nocu hocu da promenim nesto, narocito ako neko tu spava.

Nema jeftinu tarifu, ima Aeno pametni radijator od 700w koji mu dogreva tu sobu od 16 kvadrata, bez radijatora temperatura 18c a sa njim 20c, za to mu je trebalo 6 sati, i vuce 10 kw dnevno za ta dva stepena, a greje nikako. Klimu drzi na 27c i fen na minimum. Ja na minimumu ne mogu 10 kvadrata da ugrejem, a nocu spusta na 21c i na autofan, i krilca su mu na sredini, umesto na dole. I on kaze da nije grejao ceo mesec, da jeste doslo bi mu 200€. U prostoriji mu je 24c, u spavacoj mu je 20c sa iskljucenim radijatorom trenutno. Izolaciju ima. I klimu i radijator je dobio od sponzora. 6000 mu inace dolazi struja, znaci 10.000 na grejanje otislo.
Klima nema zvucnog signala prilikom koriscenja aplikacije, sto meni odgovara. Ti postavljas temperaturu bez zvucnog signala, na daljinskom moze pisati i 30. Sve postavke koristis bez uznemiravanja i izazivanja icije paznje.
A sto se tice komandi znas da je klima izvrsila radnju tako sto ti se postavke u aplikaciji azuriraju poslije nekih 5 sekundi (Ovo je 100% sigurno jer mozes isto provjeriti tako sto ukljucis jace duvanje, klima ce isto izvrsiti poslije par trenutaka, vecu temperaturu tako sto kompresor povuce snagu, kao i pametna uticnica grafikon potrosnje). Eventualo prstom prevuces preko ekrana ka dolje da osvjezis. Svakako ce ti aplikacija pokazati nekoliko trenutaka kasnije.
Jedina caka je da moja ne moze na pola stepeni da se setuje. A caka je u tome da sa pola stepena vrati na nizu jedinicu poslije tih 5 sekundi ili koliko li vec. Nisam mjerio u sekundu vala.

Poslednja izmena:
Ja sam cijenio da ako klima (Daikin) modulira, senzor unutrasnje jedinice pokazuje stepen iznad zadate. Dva stepena ako se nagomila toplota, to je valjda gornja granica. Ako senzor ocita tri stepena iznad zadane tada se klima gasi.

Evo da objavim mozda nekom bude od koristi. Dve kuce, dve 12 ce i jedna 18 ca vox potrosile za novembar 703kwh.
Pozdrav

@filip555, kad si je već otvarao logično je bilo da ustanoviš odakle potiče brujanje. Može biti X faktora, a oni što je urodilo plodom kod njega ne mora da znači da bi i kod tebe.

Kod drugara je recimo vibrirao izmenjivač, kao da nije bio fiksiran još u fabrici. Dok god izmenjivač ne pobeli sve ok, kako zabeli tako i krene da tandrče. Parče izolacije za cevi umetnuo između konstrukcije i izmenjivača i evo godinama bez tandrkanja.
Nema sanse da se od oka vidi sta stvara taj zvuk, probacu da podvucem tu izolaciju ispod izmenjivaca i iznad, mozda je upravo to problem i kod mene.

Kod mene je plastika tandrkala, nije nista unutra.

Da li neko ima iskustva sa ovom klimom?
PANASONIC KLIMA UREĐAJ KIT‑BE25‑TKE-1
Kosta 410e nova

Танко и стари модел.

Deluje kao ok cena za taj model, ako ne grejes veliki prostor.

Ludilo vreme. Danas 18c, kod mene suncana strana, neke zene dosle, sele na sunce, na terasu, i parlaju, cijela varos spi.
Sad gledam 1.5 stepena, ( Sto bi bilo i normalno za ovo doba godine )
Poenta bi bila, skidajte se ljudi sa drva, peleta, struje 1 na 1 pogotovo, ko ima uslova - izolacije.
Za Novmbar 116 kw klima pocepala ( ne znam koliko je ukupno ) na 23c i ne gasi se.

To sto napisah " ne znam koliko je ukupno " mislio sam na celu kucu, ( u 1 kuci ima 3 odvojena stana ) sa svim mogucim aparaturama, da bude jasnije. Za klimu iam poseban osigurac i mijerac :)

Kakve su zime kod nas, uskoro ćemo menjati postojeće klime "sedmicama" i "devetkama".

Kazu da ce od Bozica da krene prava zima, a bice i celodnevnih minusa. Videcemo tada realno ponasanje nasih klima i potrosnju. Mislim pre svega na nas novo pecene klima -grejadzije.😀

Grejala bi se mala kvadratura od 13m2. Spavaca soba.
A kakva je ova ashg07leca?
Радиће и Панасоник за 13 квадрата, питање колико је прецизна и то. Није нешто тиха. Овај Фуђи је исто застарео модел са Р410 гасом.

odličan je taj FUJI za tih 13kv više nego dovoljan

Kazu da ce od Bozica da krene prava zima, a bice i celodnevnih minusa. Videcemo tada realno ponasanje nasih klima i potrosnju. Mislim pre svega na nas novo pecene klima -grejadzije.😀
Sad vidjeh da javljaju da dolazi do cijepanja polarnog vrtloga i ako se nastavi taj trend doci ce do spustanja te hladne mase sa tendencijom pada temperature u Srbiji vec od prvog dana u novoj godini. Do tada jesenje 🔆🏜️😃

Prilozi

• FB_IMG_1703534004657.jpg
    FB_IMG_1703534004657.jpg
    46.5 KB · Pregleda: 36
Vrh Dno