Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

I moja je sinc radila pod gasom, em pojacao temp kako dosao, em -10c nocas bilo. Navodno se od danas penje temp 💪
Od sinoc 10.5kwh ode ali i grije. Iskreno ja sam prezadovoljan sa ovom klimom, realno 60m2 stara vikendica sa 1000w se grijem. Ok pasce potrosnja ali i da nepane sa cim se mozes bolje grijati....

Prilozi

• IMG_20231208_110205.jpg
    IMG_20231208_110205.jpg
    116.9 KB · Pregleda: 90
  • IMG_20231208_110225.jpg
    IMG_20231208_110225.jpg
    114.5 KB · Pregleda: 59
  • IMG_20231208_110154.jpg
    IMG_20231208_110154.jpg
    132.6 KB · Pregleda: 89
Ista situacija i kod mene, Gree vs Daikin.

FTXF
Evo i kod mene Midea nije nijednom išla u dF od kraja novembra kada je upaljena. Kod Daikina (FTXC) su veoma česti defrosti na temperaturama oko nule i kad je velika vlažnost. Ne smeta danju, ali noću da. Sva sreća pa mogu noću da je isključim i ponovo uključim ujutru.

Pozdrav ljudi. Imam Artcool klimu i tokom grijanja spoljna jedinica je počela mnogo da lupa, jedan propeler kači onaj metalni dio koji ga okružuje. Kako da riješim to?

Najbolje bi bilo da uslikas, propeler nebi smio dirati da ne izgubi balans, onda ce ti praviti vibracije. Uslikaj gdje kaci
Kači sa lijeve strane, vidi se mjesto gdje. Ali samo kad radi. Kad je isključim i probam ga ručno, ne kači nigdje. Znači li da je već poremećen? Ne mogu da uslikam jer je mračno.

Ako je u garanciji zovi servis i ne pipaj nista. Ako nije, iskljuci iz struje, skini poklopac jedinice i onda ces da imas pristup i da vidis sta je problem.

Jel ima lufta na osovini? tesko je to ovako bez nesto vizuelno da se vidi.
Kako misliš jel ima lufta? Nisam provjeravao šrafove kojima je zašrafljen ventilator da se eventualno nije koji popustio, ako može to da bude?

Prilozi

• IMG_20231208_132027.jpg
    IMG_20231208_132027.jpg
    107.8 KB · Pregleda: 77
Kako misliš jel ima lufta? Nisam provjeravao šrafove kojima je zašrafljen ventilator da se eventualno nije koji popustio, ako može to da bude?
Skini tu prednju plastiku i uhvati ventilator rukom i gledaj ima li lufta, pomjera li se. Ako kaci kad radi logicno je da pod opterecenjem ispada iz centra ose. Mora biti negdje neki luft, ili nesto popustilo ili lezaj se rasuo mada to teze malo. Bila bi u tom slucaju bucnija kad radi.

Da li si siguran da ti kaci metal, da ti se nije led nakupio unutra, pa kaci ventilator?
To je 9/10 razloga za lupanje ventilatora spoljasnje.

Ako ipak ventilator kaci neki drugi deo, onda je moguce da ti je stradao lager koji se nalazi unutar motora ventilatora, moguce da ceo motor ima luft, a moguce i da se ventilator istrosio.
Takodje moze biti stezac turbine da je popustio pa se ista klati napred, nazad, sto je manje verovatno...
Nadaj se samo da nije ceo motor ventilatora, jer nije jeftin.
Ventilator spoljasnje nema lezajeve, ide direktno na motor ventilatora koji je usrafljen za sasiju.

Poslednja izmena:
Da li si siguran da ti kaci metal, da ti se nije led nakupio unutra, pa kaci ventilator?
To je 9/10 razloga za lupanje ventilatora spoljasnje.
Imajući u vidu sliku i koliko je leda iza ventilatora, 99% kači sa te strane.

Tačno je da ima leda, ali tu gdje kači je samo metal, očistio sam bio led.
Možda da otopim sav led pa da je onda pustim.
Ili da skinem onu mrežu spolja pa da pogledam ventilator može li malo da se pritegne koji šraf da se nije olabavio, ne znam ...

Tokom sledeće nedelje doći će do razvoja jakog AZORSKOG anticiklona takodje nakon poslednjeg prodora hladnog artičkog vazduha u sklopu POLARNOG VRTLOGA razvio se i jak SIBIRSKI anticiklon, što će usloviti da predstojeća ZIMA bude hladna sa čestim prodorima hladnog artičkog vazduha a biće i dosta snega. Osnovni pokretač hladnih i snežnih zima je baš ta sprega izmedju azorskog i sibirskog anticiklona!!!

Sutra posle oblačnog i maglovitog jutra, smena oblačnih i sunčanih intervala, vetar slab promenljivog pravca. Najviša dnevna temperatura kretaće se od 3C do 6C. U nedelju tokom dana jače naoblačenje sa kišom na planinama snegom temperatura bez bitnije promene. Početkom sledeče nedelje kraće otopljenje maksimalna temperatura u postepenom porastu i kretaće se od 10C do 15C ali se očekuje povremeno i kiša. Više kiše biće u sredu i četvrtak, 13. i 14. decembra. Zatim od petka, 15. decembra ponovo dolazi hladan vazduh i donosi pad temperature ali i postepeni prestanak padavina jer jača greben azorskog anticiklona tako da će se vreme stabilizovati. Jutra će biti hladna sa slabim mrazem od -5C do 0C a najviša dnevna temperatura biće od 2C do 6C. Tokom treće dekade, najverovatnije oko katoličkog Božića, 25. decembra doći će do prodora hladnog artičkog vazduha koji će osim pada temperature doneti i sneg tako da polako rastu šanse da Novu Godinu dočekamo u pravom zimskom ambijent u.

Ina čovek super detaljne objave, da se spremimo na vreme 😊👌

Morao bi definisati koje su jacine.
Npr: ako je prva brzina 750w, toliko struje trosi toliko i toplote daje.

Klima u prsjeku trosi 3-4 puta manje struje.
Znaci klima bi trosila 200-300 wati da da 750w.
A da li je to dovoljno da se ugrije odredjeni prostor ovisi vec od toplotnih gubitaka tog prostora

au milee tnx na odgovoru, ona je 2 kw

p.s ma ja to pod noge za kompom hedonisem :) mislio sam da je isto po 1 kw oba

Kod mene 0C, magla, Vox prvi put odradio defrost nocas. Ostale se bele i uskoro ce i one defrost. Losi uslovi za rad klime iako nije hladno, bilo je vecih minusa i mnogo manje defrosta i prekida rada. O tome sam pricao.

Kod mene malo po malo radi defrost a nije ni MINUS radi koliko 6 min ili mozda malo manje

@Nes* ako klima radi sa velikim opterećenjem šansa da uđe u DF je neuporedivo veća nego kod klima koje rade rasterećeno. Ti si tvoju odvrnuo na 30°C? Ako je tako, klima ti je preopterećena i ne možeš da očekuješ da DF viđaš jednom u mesec dana. Ono što možeš da uradiš je da dodaš još neki izvor toplote, središ izolaciju ili kupiš višestruko snažniji uređaj koji bi mogao lakše da podmiri toplotne gubitke... Ili jednostavno sniziti očekivanje i prihvatiti 18°C unutra kao optimum :)

Nema te klime koja će raditi na svom maksimumu i ne odlaziti u DF svako malo pri ovakvim spoljnim uslovima.

I moja je sinc radila pod gasom, em pojacao temp kako dosao, em -10c nocas bilo. Navodno se od danas penje temp 💪
Od sinoc 10.5kwh ode ali i grije. Iskreno ja sam prezadovoljan sa ovom klimom, realno 60m2 stara vikendica sa 1000w se grijem. Ok pasce potrosnja ali i da nepane sa cim se mozes bolje grijati....
Kako dodaš klime u homekit?

Moja ftxc 18 uradi prvi put df da ja znam i znacajno obori potrosnju nakon uradjenog df. Lijepo je bila pobijeljela napolju. Racun za novembar 20e, podesena na 25c, nocu 22c. Da sam se grijao na drva poslo bi 100e na novembar.

... mislio sam defrost radi oko 5-6 min a neki put manje radi na po sta znam 3-4-5 sati

Bez opterecivanja,ona radi koliko joj treba i kad joj treba,bitno da nemas velike toplotne gubitke u prostoriji.

Očekivao sam da će mi FTXC sinoć raditi dF non stop, međutim nije. Bila je podešena na 23 stepena celu noć i autofan, prvi dF je odradila jutros oko 7 čini mi se. Izgleda da ipak ima veze kad je na silent fan, onda mnogo češće radi dF.

Kod mene FTXF podešen ovih dana na 24° od 0:00 - 06:00, a nakon toga 25°. Vani je -5/-8 preko noći. Defrosti na cca 3h. Potrošnja znatno veća u odnosu kad sam je držao na 23°.

Mozda glupo pitanje, ali kako ispratite kad je bio defrost ako ne sjedite pored klime? :D Po potrosnji na osnovu ovih pametnih uticnica i/ili mjeraca potrosnje? Pretpostavljam kad padne na ~0 kWh...?

Vrh Dno