Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Meni na deluje kao neko skriveno podesavanje turbine. Bitno je da radi.
Dobio sam poruku u inbox
"Ako ti se turbina bude glasila i na hlađenju, ima klime da ti smrde na crknute mačke."

Tako da da, verovatno je to turbina. Ne razumem se u to, bitno mi je da klime sada greju kako sam ih i zamišljao pre kupovine. A ako nešto bude smrdelo ili ne bude dobro radila na hlađenju, valjda se može uključiti isto tako kako se i isključila.

Dobio sam poruku u inbox
"Ako ti se turbina bude glasila i na hlađenju, ima klime da ti smrde na crknute mačke."

Tako da da, verovatno je to turbina. Ne razumem se u to, bitno mi je da klime sada greju kako sam ih i zamišljao pre kupovine. A ako nešto bude smrdelo ili ne bude dobro radila na hlađenju, valjda se može uključiti isto tako kako se i isključila.
Ista ta procedura samo moras 3 kruga oko kuce obic i pojest pola pastete dok vadis drugu bateriju. Ali kljucno je da bude sinhronizovano

Evo da ti odgovorim. Ako su gubitci energije u prostorijama veći od onoga što klima može da napravi, grejanje je loše. Ovaj VOX IHD12 na -10°C bi trebalo da pravi oko 2.8kW što uopšte nije malo. Ako prostor traži više, od grejanja nema ništa. U takvim situacijama mali kalorifer (sobna grejalica) rešava problem kao ispomoć. E sad, ako danima bude padala ledena kiša, pa spoljašnja zaledi, možda budeš prinuđen da ugradiš grejni kabl u tacnu spoljašnje jedinice. Ili oprobani "džezva metod"
Sta je "dzezva" metod??? 😀

Zalivanje tacne na spoljnoj jedinici kada veze magla i 0C duzi period moze ozbiljna kolicina leda da se nahvata dole kad nema grejaca. Retko se desava, kod mojih par sezona nije bilo toga. U svakom slucaju bolje da je zalijem svake trece godine nego da mi grejac jede struju stalno na ispod 5C.

U svakom slucaju bolje da je zalijem svake trece godine nego da mi grejac jede struju stalno na ispod 5C.
U svakom slučaju, barem danas to moze da se odradi mnogo elegantnije i pametnije od tog zastarelog " radi stalno ispod xyz temperature" sistema i polivanja vrelom vodom iz serpice i dzezve.

Sta je "dzezva" metod??? 😀
Zagreješ vodu do ključanja u džezvi, pa zaliješ lagano po ledu koji se nataložio u tacni klime
U svakom slučaju, barem danas to moze da se odradi mnogo elegantnije i pametnije od tog zastarelog " radi stalno ispod xyz temperature" sistema i polivanja vrelom vodom iz serpice i dzezve.
Tačno tako. Signal koji dolazi na četvorokraki ventil kako bi klima obrnula mod i odradila defrost, može da se iskoristi za napajanje releja koji je zadužen za rad grejnih kabla. Heteosam da se igram sa takvom postavkom na Fujitsu 12LT, ali sam skontao da zaista nema potrebe. Nema grejač niti joj je neophodan.

Poslednja izmena:
Ona reaguje kada prebaci 2 stepena preko zadate i onda se ugasi, a pali se kada padne 1 stepen ispod zadate. Tu imaš bar 3 stepena razlike u temperaturi što pri grejanju ume da se oseti. Za to nema rešenja nažalost, ili se navikni ili menjaj klimu, ili je stavi u neki drugi prostor gde ti nije toliko bitna tačna temperatura.
I pola stepena se oseti
, bar ja osetim, a ovo sve vise, pa to je, po meni, potpuni haos, sto se komfora tice.

Fujitsu12KMCC smanjuje potrošnju kako dnevna temperatura raste. Greje dnevnu sobu na 22℃, sa otvorenim vratima prema hodniku, i još dve sobe gde je temperatura za 1-1,5℃ niža. Ukupno oko 55m2.
Moja nece ispod 150w...mislim ide na trenutke i na 100, ali da drzi satima konstantno, tesko ispod 150. To je na grejanju, hladjenje je skroz druga prica. I dobru kvadraturu ti pegla.

Ona reaguje kada prebaci 2 stepena preko zadate i onda se ugasi, a pali se kada padne 1 stepen ispod zadate. Tu imaš bar 3 stepena razlike u temperaturi što pri grejanju ume da se oseti. Za to nema rešenja nažalost, ili se navikni ili menjaj klimu, ili je stavi u neki drugi prostor gde ti nije toliko bitna tačna temperatura.
To je katastrofalan način "održavanja" temperature. Uvek bih pre odabrao precizno održavanje temperature +/-0.2°C nego da klima poseduje šljašteći panel, jonizatore, ozonizatore, generatore brdsko-livadsko-planinskog vazduha, aj-filove ili muziku na svaki pritisak dugmeta na daljinskom.

Poslednja izmena:
Kad ga svabo ugradi onda nema greske 🤣🤣

Prilozi

• IMG_20231018_083139.jpg
    IMG_20231018_083139.jpg
    98.6 KB · Pregleda: 113
To je katast
To je katastrofalan način "održavanja" temperature. Uvek bih pre odabrao precizno održavanje temperature +/-0.2°C nego da klima poseduje šljašteći panel, jonizatore, ozonizatore, generatore brdsko-livadsko-planinskog vazduha, aj-filove ili muziku na svaki pritisak dugmeta na daljinskom.
Zato Daikin ima dve lampice i nista vise, jedva su i tajmer ubacili.

Mislio sam na pravi BMW, E39 540i. Posle toga su zabrljali
Taj bese osmak, skoro 300 konja, pre jedno 20 godina izasao, jedan drugar kome je cale bio lovator mu ga je kupio novog...dobro nismo izginuli sa njim kako je isao...vise je vozen onako "popreko" nego pravo. Da ne bude off, bio je ekvivalent sad ovoj novoj Mitsu RW klimi. Kojih 20 god, to bilo 97-8 godine, malo sam se preracunao.

Poslednja izmena:
Ovo su, po svoj prilici nasi, koji zurili da stignu kuci do vecere, pa da se opijaju ( koliko sam samo puta bio svedok tome u Svedskoj ) ili Poljaci (majstori za sve, a ustvari za nista ) sklepali, iako je u svabiji, kakav crni svabo.

Ove "majstore" bih zaključao na terasi dok ne naprave sve kako treba. Pod uslovom da je ova terasa bar na drugom spratu.Tako sam jednom dunđeru sklonio merdevine i obećao mu da će prespavati na krovu. U roku od 10min je rešio da sluša šta i kako treba da uradi, verovatno kad je skontao da druge opcije nema, jer je telefon ostavio kod torbe sa alatom na zemlji. Kad čujem ono "ništa se ne sekiraj", "to se tako radi", "niko ne radi tako kako ti 'oćeš" padne mi roletna...
Proradio vulkan u klimi 🤪
Ja mislio da je max nekih 65°C, kad ono...

Ove "majstore" bih zaključao na terasi dok ne naprave sve kako treba. Pod uslovom da je ova terasa bar na drugom spratu.Tako sam jednom dunđeru sklonio merdevine i obećao mu da će prespavati na krovu. U roku od 10min je rešio da sluša šta i kako treba da uradi, verovatno kad je skontao da druge opcije nema, jer je telefon ostavio kod torbe sa alatom na zemlji. Kad čujem ono "ništa se ne sekiraj", "to se tako radi", "niko ne radi tako kako ti 'oćeš" padne mi roletna...

Ja mislio da je max nekih 65°C, kad ono...
Mozda laze koji stepen ali sam vise puta probavao ga usporediti sa drugim termostatima i nisam primjetio razliku vecu od 1c. Na daljinu gresi puno, tu se vidi vec razlika.

Mozda laze koji stepen ali sam vise puta probavao ga usporediti sa drugim termostatima i nisam primjetio razliku vecu od 1c. Na daljinu gresi puno, tu se vidi vec razlika.
Jel' to beše Gree Amber Premium? Sa tolikom temperaturom na izduvu nije ni čudo da pregreva prostoriju!

Jozza, da , od toga "ništa se ne sekiraj" meni se automatski pegla baca, uzas u pm.

Xaxxaxa, iskreno jedino od smeca sto imam od alata ali je posluzio svrsi. Vise ni nemjerim, niti gledam kao prije. Nazalost povucen losim iskustvom, nakon proslog peha i nakon ugradnje ove jedno vreme sam pratio rad kako bi se uvjerio dali je sve ok. Sada...

Jel' to beše Gree Amber Premium? Sa tolikom temperaturom na izduvu nije ni čudo da pregreva prostoriju! Ako je ovo zaita tacno, koliko bi potrajala prvo ta plastika na unutrasnjoj, da ne idemo dalje. Ja sam mislio da preko 60c unutrasnje ne idu, ma koliko da joj zadas, i ma na kojoj spoljnoj temp.

Nazad
Vrh Dno