Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Ljudi danas sam se uverio u ono na sta se dosta clanova zalilo.Pored mog dvorista je zgrada. Neki lik na 4 ili 5 spratu ima neku Midea klimu, mislim da je inverter, ugradio je prosle godine. Al drci kada je upali, ja ne znam kako moze da bleji u stanu kada klima radi. Jos vise mi nije jasno kako onaj ispod njega ne puca ne pistoljem u tu istu spoljnu jedinicu klime. 🤣 Ono katastrofa, ja smislim da ce u svakom trenutku klima da se otkaci i odleti kao onaj zalutali dron u Hrvatskoj. Nije to mala buka, cuje se kao iz rerne kada se izvlace one resetke i tako kad god radi.
Ja sam moje VOX-ove juce ugasio da ne trose dzabe struju jer nikonne biravi u kuci. U subotu su najavili bas hladno. Jutarnja 2, dnevna max 6. Upalicu ih u petak ujutru, pa necu meriti do uvece jer mora da zagreju kucu ispocetka. Onda cu da slikam sat uvece i da ih ostavim 24h da rade sve tri taman da vidim u subotu uvece kolika je potrosnja po satu u kilovatima kada je hladno napolju.

Poslednja izmena:
Evo posle prvih dvadesetak sati rada Mice ZSX 35. Nema govora vredi svaku paru veceras pocela da modulira i na 150W za rezim 22C i autofan dnevan i kuhija 30m2 sve otvoreno hodnik, kupatilo, gornji sprat, temp u dnevnoj 23. Ocigledno je da inverterske klime vole rezim izmedju 0 i 7 stepeni tad su naj efikasnije, sto nama sad u ovim podrucjima i odgovara, jer jos uvek nema pravih zima sto ne znaci da nece doci.

@East46 je ja mislim pazario bas tu Vox.

Ja sam pazario al nisam je još ugradio (visok datum) 😂. Kolega sa foruma @mINUS uzeo dva komada, danas ugradio i kaže da su top, ovako na prvu. Jedino muku muči da ih poveže na Wi-Fi.

Jel' kupio ko Vox IHD12? Ja naručio dve, neće da se baci. Cenim da će za hlađenje dve južno orijentisane sobe od po 19kvm biti top

Ma uradio si pravu stvar veruj mi.
Danas montirane dve i prvi utisak je odličan.
Serviser je takodje bio iznenađen kvalitetom, ozbiljnošću i veličinom, kako unutrašnje tako i spoljašne jedinice.

Za sad jedini problem, wifi povezivanje.
Wifi analyzer ne vidi signal wifi modula, i ako ga ja fizički vidim na vratima same unutrašnje jedinice.

Prilozi

• IMG_20231115_224158_MK PF3 VIP LMC8.4 V1.2.3.2.jpg
    IMG_20231115_224158_MK PF3 VIP LMC8.4 V1.2.3.2.jpg
    118.3 KB · Pregleda: 79
  • IMG_20231115_224218_MK PF3 VIP LMC8.4 V1.2.3.2.jpg
    IMG_20231115_224218_MK PF3 VIP LMC8.4 V1.2.3.2.jpg
    118.4 KB · Pregleda: 71
  • IMG_20231115_224248_MK PF3 VIP LMC8.4 V1.2.3.2.jpg
    IMG_20231115_224248_MK PF3 VIP LMC8.4 V1.2.3.2.jpg
    145.7 KB · Pregleda: 74
  • IMG_20231115_224506_MK PF3 VIP LMC8.4 V1.2.3.2.jpg
    IMG_20231115_224506_MK PF3 VIP LMC8.4 V1.2.3.2.jpg
    259.6 KB · Pregleda: 90
Da nije mozda neka kombinacija na daljincu da se odabere da bi se wifi aktivirao?

Trebalo bi dugme Health da se pritisne 8x, i čuje se beep beep, ali kao što rekoh, preko Wifi analyzer programa na Androidu ne vidim nikakav signal.
Kao da Wifi modula nema, nema signala, nema ništa.
Na IVA7 koja je kod brata se pojavi signal, javi se wifi modul.

E sad, pošto imam 2, i na obe isti slučaj, onda mora da je nešto drugo u pitanju, nešto što još nisam otkrio.
Naravno, njihovo uputstvo mi takođe nije pomoglo.
Klima je proizvedena Aprila 2023, znači nov model, pa me ne bi čudilo da Vox'ovci sami pojma nemaju.
Videću narednih dana.

Moj surak nije uspeo da poveze iva 8 na wifi. Nisam stigao da se zadubim u problematiku ali je izgleda malo komplikovano.

Serviser je takodje bio iznenađen kvalitetom, ozbiljnošću i veličinom, kako unutrašnje tako i spoljašne jedinice.

Wifi analyzer ne vidi signal wifi modula, i ako ga ja fizički vidim na vratima same unutrašnje jedinice.
Jedna stvar sto me iritira kod vox klima je daljinski.. kao decija igracka. Ali ovako klima kao klima je lepog dizajna. Inace, cuo sam i da su drugi imali dosta problema oko povezivanja njih na wifi.. nikako da skontam u čemu je fora.

Od starta je ideja da ako bude problema sa solo KMTA18, iduće godina stiže još jedna klima. Sve ukazuje da ova jedna nije najbolje rešenje kad baš bude gadno, osim u slučaju da pojačam izolaciju i spustim plafone.
Takođe ostaje mi da sačekam kraj sezone za konačan rezultat.
Kakva su vaša smatranja za drugu spravu i njen položaj u prostoru?
Trenutno se gubici podmiruju bez ikakvih problema(nisam probao preko 24C niti želim). Nema velikih temp. razlika, zadovoljan sam za sada preko očekivanja distribucijom po zavučenim delovima stana. Za pola stepena je toplije u plavoj zoni ali to je i očekivano. Potrošnja nije za slavlje ali nije ni katastrofa posle par intervencija. Metodom čitanja sata kreće se između 0,7-0,8 kwh.
Namerno ne iznosim svoju ideju, šta kako i gde.
Ko je zaludan naravno. I hvala na svakom odgovoru.
Možda pomogne još nekome ko boravi u sličnim uslovima.

Prilozi

• druga klima.jpg
    druga klima.jpg
    66.9 KB · Pregleda: 84
E pa sada sve to ima vise smisla, to je zapreminski solidan prostor za grejanje, a najgore je sto se ispod tebe ne greje.

Sta znam, deluje da je ta plava soba ok, mozda ti u ovoj pored treba neka mala klima.

Evo posle prvih dvadesetak sati rada Mice ZSX 35. Nema govora vredi svaku paru veceras pocela da modulira i na 150W za rezim 22C i autofan dnevan i kuhija 30m2 sve otvoreno hodnik, kupatilo, gornji sprat, temp u dnevnoj 23. Ocigledno je da inverterske klime vole rezim izmedju 0 i 7 stepeni tad su naj efikasnije, sto nama sad u ovim podrucjima i odgovara, jer jos uvek nema pravih zima sto ne znaci da nece doci.

Jel te mrzi da stavis na 24c i vidis na koliko modulira?

Evo stavio sam na 24 i sa 150w digla je na 760w i pojacala duvanje, i sad polako obara, ima da se skuvam, vent se jedva cuje

Evo i malo slika sa termovizijskom, spustila na 260w i vrv ce ici i nize u sobi 25, napolju 8

Prilozi

• FLIR0088.jpg
    FLIR0088.jpg
    252.5 KB · Pregleda: 70
  • FLIR0089.jpg
    FLIR0089.jpg
    248.9 KB · Pregleda: 59
  • FLIR0090.jpg
    FLIR0090.jpg
    271.7 KB · Pregleda: 62
  • FLIR0091.jpg
    FLIR0091.jpg
    276.8 KB · Pregleda: 67
Poslednja izmena:
Evo i 5c 80m2 sprat odlicna izolacija
Evo i malo slika sa termovizijskom, spustila na 260w i vrv ce ici i nize u sobi 25
Jesi li ikada probao na max koliko daje temp?
Kod mene 60c

Prilozi

• Screenshot_2023-11-16-00-11-35-618_com.coolkit.jpg
    Screenshot_2023-11-16-00-11-35-618_com.coolkit.jpg
    59.3 KB · Pregleda: 64
  • Screenshot_2023-11-16-00-11-19-794_mitsubishi.wifi.android.mitsubishiwifiapp.jpg
    Screenshot_2023-11-16-00-11-19-794_mitsubishi.wifi.android.mitsubishiwifiapp.jpg
    65.6 KB · Pregleda: 71
Nisam , tek samje juce namontirao
Napravicu video da vidite spoljnu montazu, ovi moji decaci su se krstili sta su sve morali da navuku ali posle su sve snimali, trebao sam ja njima da naplatim montazu a ne oni meni 😁
Pokusacu da uporedim Hisens nordic sa ovom kao etalonom za efikasnost i sve ostalo, za ovu jednu mogao sam da kupim tri nordic o_O

Poslednja izmena:
Probala da drzi na 260w pa videla da nemoze i digla na 350w
@AmerX dodjes mi 0.2kWh 😁 u sobi ne moz se dise
Vratila na 270W
Po meni pored kompresora bitan je i algoritam koji upravlja procesicem u unutrasnjoj i to je jedna od bitnih razlika izmedju premijum i srednje klase

Poslednja izmena:
E pa sada sve to ima vise smisla, to je zapreminski solidan prostor za grejanje, a najgore je sto se ispod tebe ne greje.

Sta znam, deluje da je ta plava soba ok, mozda ti u ovoj pored treba neka mala klima.
Taj rad. U nekom razgovoru mi je prporučeno da ne idem sa 7 jer je razlika u ceni do 9 minorna a u radu velika na strani jače. I da ne moram neku klasu nego što jeftiniju(ja sam za kvalitetniju čak možda i 12 ). Realno ima dosta tu da se pojača na objektu što se tiče smanjenja gubitaka.

@AmerX vratio na 22 oma oborila na 150w vlaga mi pala na 48 rasusice mi se gitare zbog tebe:)
I otisla u off

Taj rad. U nekom razgovoru mi je prporučeno da ne idem sa 7 jer je razlika u ceni do 9 minorna a u radu velika na strani jače. I da ne moram neku klasu nego što jeftiniju(ja sam za kvalitetniju čak možda i 12 ). Realno ima dosta tu da se pojača na objektu što se tiče smanjenja gubitaka.
Bolje je uvek bolje :D
Ne treba ti 12, mali je to prostor, bolje uzmi neku bolju 9ku.
Opet, zavrsice ti to i Vox 12ica od 35-40k i imati debelog viska, samo je pitanje sta ocekujes od klime i koji su ti prohtevi...

Bolje je uvek bolje :D
Ne treba ti 12, mali je to prostor, bolje uzmi neku bolju 9ku.
Opet, zavrsice ti to i Vox 12ica od 35-40k i imati debelog viska, samo je pitanje sta ocekujes od klime i koji su ti prohtevi...
Da osigura 22 i u najgorim uslovima bez da stenje i pošalje me u bankrot. Kapiram da bi još jedna iz više klase rasteretila KMTA uz ukupno manju potrošnju. Ili da se izujem za dodatnu fasadu i spustim plafon. Fasade imam 70m2.

Koliko nisko idu u grejanju? I kakvo je to EHeater dugme na daljincu? Klima ima PTC grejač???

Prošla godina je loša za poređenje jer je bila ekstremno topla zima. Pelet je najekonomičniji ako se kontroliše sobnim termostatom i ne gasi, a još je i daleko udobnije jer nema oscilacija u temp. prostora. 2022/23 je bila takva da je moglo i pali-gasi.
Toplotna pumpa je najbolja ako cemo tako onda. Ne mora da se cimas da cistis, takodje je potrebno i mesto gde ce sav taj pelet da bude, jebavanje 101.

Toplotna pumpa>Klima>Sve ostalo po meni. Na dugim stazama je tako. Svako ima dozvolu da zivi u svojoj deluziji i misli da su pelet ili drva najbolja opcija, ali cinjenica je cinjenica, ne menja se.

E sada ako se ti ne slazes sa tim nema problema, mozemo da se slizmo da se ne slazemo.

To da je pelet najekonomicniji su ciste dezinformacije.
Ako zelis da dokazes suprotno onda mozemo pitati 20, 30 ili vise clanova sa foruma koji koriste pelet i koji koriste T.Pumpu/Klimu i onda neka pokazu koliko su im sezone kostale sa peletom i koliko sa T.Pumpom/Klimom, naravno uz to da su ti clanovi ispravni i ne tvoji prijatelji.

Mozemo se i kladiti ako zelis da pelet nije vise ekonomicniji za razliku od T.Pumpe/Klime.
Pozdrav.

Pelet je najveca prevar ja to pricam vec 5-6 godina od kad sam istestirao jednu smed pec, tu je taj dozator neka prednost al i njega mora neko da napuni, zenska ruka da cisti takvu pec nema sile. da je cena po toni 100 evra pa jos nekako, sve ostalo obmana.

Probala da drzi na 260w pa videla da nemoze i digla na 350w
@AmerX dodjes mi 0.2kWh 😁 u sobi ne moz se dise
Vratila na 270W
Po meni pored kompresora bitan je i algoritam koji upravlja procesicem u unutrasnjoj i to je jedna od bitnih razlika izmedju premijum i srednje klase

Imas pivo ako se sretnemo negde.

Ovo me je i zanimalo posto gospodja kod mene drzi na 24 pa me zanimala potrosnja.

Imas pivo ako se sretnemo negde.

Ovo me je i zanimalo posto gospodja kod mene drzi na 24 pa me zanimala potrosnja.
24 stepena. Pa kako ti preživljavaš?!! To je letnja temp! Sad i nije neka zima,ali ako bude minusa (ako ga bude ove godine) razlika spolja i unutra ce biti ogroman stres za organizam.

@AmerX Verujem da bi isla i ispod 260w da sam mogao da izdrzim temp u sobi 25-6 je vec previse za zimu da ne kazem nezdravo, sad pitanje kakva ti je izolacija i kolika ti je visina zidova, kod mene je 2,5m i klima je na 2m donja ivica, zenama je uvek hladno jer im ne radi termostat.
Cekamo 0 za dalji test, bitno je gde je postavljen termostat na unutrasnjoj jer i to kod mnogih klima laze pa morate da setujete na visoke temp.

Nazad
Vrh Dno