Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Kao sto sam i naslucivao. Bas cu da izmerim kad se ustali spoljna da bude niza i da kkima odrzava. Jos uvek radi kao on of.

Zanima me sta se desava sa klimom ako je deklarisana do :-15 a bude racimo -20?
Gde su vam postavljene klime u spavacim spavacim sobama?

Da li se oseti defrost zavisi od prostora. Na neizolovanoj kuci verujem da se oseca, na izolovanom prostori i stanu, svakako manje.
To ne zavisi od klime.

Jedino grejno telo u spavaćoj sobi mi je sa početka 90ih, koristi moju krv za napajanje, slabo modulira ali nekad bljuje vatru, izuzetno bučna i nesnosna barem 10 dana u mesecu... A tada spavam ispod Ambera u dnevnoj. 😉
Ako ti je za utehu...nisi jedini🤣

A to su stariji modeli,tu nema kvarova,grejace to jos dugo,doduse ja se grejem na Fujitsu a klima mi je 1994 god,evo 8 godina se osecam kao Grof Drakula,kapi krvi nemam u sebi i nije mi zima,kod mene u dnevnoj 12 Luca,malo fali ako ne ove onda sledece zime mozda izvescu je na veceru jedan dan da joj se zahvalim za noci provede samnom.

Evo ljudi opet mene sa mojim VOX-ovima. :)

Prethodnih dana je bilo poprilicno hladno pogotovu uvece. Posto jos uvek radim oko kuce garazu, palio sam dve klime istovremeno, cisto da vidim kako greju. Mogu reci da sam jako zadovoljn. Nastelovao sam ih na 20 stepeni, i putsio ih da rade. Mogu reci da Vox-ici bas lepo greju, spuste i do 470w (treba uzeti u obzir da kuca nije grejana cele godine pa se desava da je napolju toplije nego unutra) . *** nije -10 ali uvece temperatura pada na 6-7°c. I dalje ne boravim u kuci pa kada izadjem popodne ili uvece ugasim ih do sutradan kada opet dodjem. S tim u vezi, nije relevantno sto se tice potrosnje, ali sto se tice grejanja, jako su dobre bar za sada. Ne znam kakva ce biti situacija kada bude -10 ili -15 napolju.
Ja se nadam da ce 2 VOX 12-ice moci da zagreju 90m2 i na -10 ili -15 minusu, ako ne u problemu sam i to ozbiljnom.

Jos jednu stvar da dodam. Naknadno sam na plafon sa unutrasnje strane stavio ukrasni stiropor (panele), imam osecaj kao da je soba osetno toplija, a potvrda je da klime mnogo brze dostignu zadatu temperaturu nego pre tog stiropora. Mozda se tripujem, mozda stiropor sa unutrasnje strane utice da se brze zagreje soba i drzi koliko toliko temperaturu, svakako bolje nego obican plafon, valjda....

Inace, iz *******cije sam stavio kucu na oglas i gle cuda javise se rusi, useljavaju 1. decembra, a ja molim Boga da su 3 klime dovoljne za greianje preko zime, obzirom da je to jedini vid grejanja. Ako bas zagusti razmisljam o 3 panelna radijatora, ali se plasim da ne pocnu da iskacu osiguraci ako se sve ukljuci u isto vreme, a i racini ce biti astronomski, crvena zona kao dobar dan.

Pitanje za vlasnike Daikin FTXC35C/RXC35C klima. Kako odradjuju deftost kada je temp oko 0? Oseca li se gubitak toplote i koliko traju?
ja mislim da bas ovu imam u stanu. Iskreno se ne razumem se u Daikin modele, ali znam da ovaj greje fenomenalno ( bio je 110.000 sa ugradnjom). Ja sam posle kupio neke VOX iva 1, btu 12 za kucu. Ne mogu da se mere sa ovim daikinom ali je i cena 3 prema 1. Koliko sam istrazio oko tog VOX obzirom da sam ga placao iz svog dzepa, toliko oko Daikina nemam pojma jer sam ga dobio kao poklon za svadbu. ali stvarno je. Daikin se na low speed ne cuje, ako ne pogledam ne znam da li je upaljen, a greje...ubija. Ako se ikada budem selio iz stana Daikin ide samnom, sve ostalo poklanjam. Jedino mu spoljna jedinica izgleda kao windos 98 u odnosu na ve VOX, nekako su vise fensi ove vox. :)

ja mislim da bas ovu imam u stanu. Iskreno se ne razumem se u Daikin modele, ali znam da ovaj greje fenomenalno ( bio je 110.000 sa ugradnjom). Ja sam posle kupio neke VOX iva 1, btu 12 za kucu. Ne mogu da se mere sa ovim daikinom ali je i cena 3 prema 1. Koliko sam istrazio oko tog VOX obzirom da sam ga placao iz svog dzepa, toliko oko Daikina nemam pojma jer sam ga dobio kao poklon za svadbu. ali stvarno je. Daikin se na low speed ne cuje, ako ne pogledam ne znam da li je upaljen, a greje...ubija. Ako se ikada budem selio iz stana Daikin ide samnom, sve ostalo poklanjam. Jedino mu spoljna jedinica izgleda kao windos 98 u odnosu na ve VOX, nekako su vise fensi ove vox. :)
Kako se ponasa na minusima?

Ja još nisam upalio nijednu klimu, imam indirektno grejanje od komšija. 😂 Plus imam i vertikale koje dodaju možda stepen ili dva, tako da mi je u stanu 22-23 stepena. 😁 Nikad bolja odluka da se isključim sa CG. Vertikale plaćam 1000 dinara mesečno.

Kod mene komšiluk krenuo po viber grupi da kuka kako su radijatori mlaki (17 spratova), kod mene su isto bili mlaki kad je pušteno grejanje, zavrnuti i puštena Mica da greje, neka je do proleća da ispratim situaciju kad budu hladniji dani, inače ovo sad vreme rešava lagano, naravno, takođe uz pomoć vertikala i 2 zida od komšija.
Ušteda za skidanje sa centralnog će biti ~50tak eur mesečno. 9000 mi je samo grejanje tokom cele godine, beše ostaje 30% da se plaća i kad se otkačimo sa sistema?

Edit. evo je modulira i na ~145W na autofan i 23 zadata temp :giggle:

1699712463921.png

Znači kad se budeš selio ženu ostavljaš a Daikina nosiš.
Mudra odluka.
Podržavam ! :)

Ako neko ima majstora za klimu za Beograd neka mi pošalje u inbox. Trebao bih da demontiram staru, stavim novu na njeno mesto i montiram staru kod keve i ćaleta blizu, tražim nekog majstora koji naplaćuje po satu a ne po usluzi jer je pola stvari već namontirano i ne trebaju cevi i nosači.

Ako neko zna takvog, neka mi pošalje broj u inbox.

Edit: toliko mi je zapala za oko ova emura 1 da razmišljam da prodam neotpakovanu KMCC i dodam 25k i kupim emuru. Ima manji kapacitet Emura načelno, ali je teža i unutrašnja i spoljašnja. Tražio sam eurovent ali nisam mogao da nađem, da li može neko da linkuje ovde?

Poslednja izmena:
Daikin FTXF35D, podesena na 23°C, fanspeed silent, spoljna temp. 3°C i opada. Trenutna potrosnja se krece izmedju 240 i 270W.

Prilozi

• 7B5A3E89-C333-4AF1-A8BC-672CC01DE53D.jpeg
    7B5A3E89-C333-4AF1-A8BC-672CC01DE53D.jpeg
    102.2 KB · Pregleda: 82
  • 271A08E2-E161-47FC-B652-25AAFD86A580.jpeg
    271A08E2-E161-47FC-B652-25AAFD86A580.jpeg
    162.9 KB · Pregleda: 84
Ušteda za skidanje sa centralnog će biti ~50tak eur mesečno. 9000 mi je samo grejanje tokom cele godine, beše ostaje 30% da se plaća i kad se otkačimo sa sistema?
Nije 30%, odnosno zavisi od broja vertikala i drugih faktora. Nije kod svakoga isto. Kod mene je ispod 20%.

Okolina bg-a 12000 din da ti neko dotera i iscepa drva. Starija zena sa dve cerke u ne izolovanom objektu.
Uzeli REWI klimu za grejanje na moj nagovor da probaju ovu sezonu. Ali da neko slusa ljude sa ovog foruma reko bi im ne isplati se , mucite se jos koju godinu dok ne sakupite za izolaciju.

Sta je to za vas, ruke za izolaciju 15e/m2 bez materijala..sa vasim primanjima ,tamo 2035 ima da se grejete ko gospoda na dugme.
A do tada vam kazu gospoda sa izolacijom i klimama da ne prelazite na iste jer se ne isplati..bice vam veci racun u kada stegne zima jedno 2 meseca (dec i jan) za 5000din mesecno nego sa izolacijom, lakse vam je unosite drva, lozi kotao i cisti pepeo, cekate da se razgore drva kad se vratite kuci sa posla... nego da platite tih 5000...stvarno se ne ispalti..tako kazu na forumu ..

To sto su ljudi mislie da ce da ustede exteremno na klimama pa pljuju na sve strane bez izolacije nije to to..to je njihov problem... neko samo zeli da udje u kucu posle posla koja nije kao frizider
👆 Ljudi za sada prezadovoljni sa REWI .. Kazu da izvučemo jos novembar da ne moramo da sečemo drva puna kapa!

Kod mene komšiluk krenuo po viber grupi da kuka kako su radijatori mlaki (17 spratova), kod mene su isto bili mlaki kad je pušteno grejanje, zavrnuti i puštena Mica da greje, neka je do proleća da ispratim situaciju kad budu hladniji dani, inače ovo sad vreme rešava lagano, naravno, takođe uz pomoć vertikala i 2 zida od komšija.

Edit. evo je modulira i na ~145W na autofan i 23 zadata temp :giggle:

Pogledajte prilog 412854
Koji model Mice imas...?Dobra ti je ova modulacija..Svidja mi se kao ladno🍺na +40c😁

Da ti pomognem, u problemu si (ozbiljnom).
Djalf uplasi brata forumasa...Sreca nasa sto nam zime vise nisu kao sto su nekad bile...Uz malo srece..i mozda malo vece potrosnje isteraces zimu..U nisu je prole zima najniza bila -8c...cela zima oko 0..Z nedaj Boze neka bude u cosak neki uljani radijator...ali mislim da ce samo smetati i hvatati prasinu..

Jos jedno pitanje za vlasnike DAIKINA. deklarisana je da greje do spoljne +18. Jel probao neko da greje kad je napokju bila visa temperatura?

Na kolikom vremenskom periodu treba cistiti filtere od klime? Klime ugradjene pre mesec dana, koristio ih evo peti, sesti dan , tacnije jednu u sobi, drugu skoro da nisam ni palio.. I sa kojim sredstvom cistiti, ili je dovoljno samo sa mlakom vodom?

Na kolikom vremenskom periodu treba cistiti filtere od klime? Klime ugradjene pre mesec dana, koristio ih evo peti, sesti dan , tacnije jednu u sobi, drugu skoro da nisam ni palio.. I sa kojim sredstvom cistiti, ili je dovoljno samo sa mlakom vodom?
zavisi od jacine ventilatora na kojoj radi, da li radi 24h ili manje i od kolicine prasine (da ne kazem djece u kuci). Ja kada radi na 24h cistim na 10 dana, eventualno 15. Vidi nakon 15 dana kakvo je stanje filtera pa ces skontati, ako se uhvatilo male prasine to je taman vrijeme, ako se uhvati malo vise, peri na ceste itd.
p.s. nekada se ne vidi prasina (pogotovo ako se ne pusi u kuci) ali kada predjes prstom preko filtera, pocne se gomilati, rutati, pa se onda bolje vidi

Nazad
Vrh Dno