Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Ja imam nesto poput prvih Muse modela. Ne spusta ispod 800W dok napolju ne zahladi ispod 5-6C a ni tad nije sjajno.

Ovamo na drugom kraju stana je Daikin FTXF35D i potpuno druga prica. Da imam para za bacanje skinuo bih Gree i stavio Daikina umesto nje. ********* ko ce menjati potpuno ‘ispravnu’ klimu
Koja veličina 12 tica ili 18 tica? 800w je baš puno, ako nije u nekoj većoj prostoriji to radi kao on off klima dok spoljna ne padne ispod nule.
Moja ume da spusti na 400w kada je spoljna ispod nule.

Nista bolje ni novi modeli ne rade.Nekome spusta oko 400 nekome oko 500,600 najnize.Probas mozda da pojacas brzinu izduva na maks mozda tad smanji modulaciju ?
Bas sam se ponadao da su to bar sredili na novijim modelima. Sto se tice izduva ne menja nacin rada uopste.
Koja veličina 12 tica ili 18 tica? 800w je baš puno, ako nije u nekoj većoj prostoriji to radi kao on off klima dok spoljna ne padne ispod nule.
Moja ume da spusti na 400w kada je spoljna ispod nule.
Upravo tako, radi kao on/off. Prostorija je manja pa se to primeti bas. 12k je u pitanju. Evo jedan od snimaka sto sam napravio prosle godine, gde se klima ugasila na 900W:
Takodje na pocetku snimka se vidi da klima ocitava 24 a zadano 22, a ni tih 24 nije tacno jer u prostoriji bude dosta toplije.

Doduse kada je napolju ispod nule, ume da spusti izmedju 300 i 400W (ne racunajuci potrosnju grejaca S.J. koji dodaju na stvarnu potrosnju klime jos nekih 80ak W)

Pozdrav. Hocu da kupim inverter klimu za grejanje. Povrsina stana je 42m2, kuca nema izolaciju, samo je omalterisana. Zanima me misljenje ljudi koji koriste Midea klime da li se isplate? S obzirom da su nekih 600-700e 18000btu. Konkretno me zanima misljenje za

MIDEA AG-18NXD0.WIK INVERTER​

Za tebe i za člana iznad: ako hoćete da se grejete kao ljudi onda gledajte Japanske klime. Ja sam jednu ovakvu Mideu vratio, više mi ne bi palo na pamet da uzimam to ******.

Za tebe i za člana iznad: ako hoćete da se grejete kao ljudi onda gledajte Japanske klime. Ja sam jednu ovakvu Mideu vratio, više mi ne bi palo na pamet da uzimam to ******.
Tako je , imam bas tu klimu u dnevnom boravku , radi ona posao, greje ... nije ni glasna ni slaba ... al je nekako prijatnije u prostoriji gde imam 12LMCE ... iako je ista temperatura zadata ...

Klima ne greje tako da kod klime bude zadata temperatura, vec par stepeni visa, tako da se ne treba voditi ocitavanjem senzora na klimi, vec kupiti termometar i meriti u prostoriji temperaturu.

Ja bih voleo da vidim te japanske 18ice za 600e koje se ovde preporucuju?
I voleo bih da mi neko kaze sta im to fali kod Gree Amber ili Haier Flexis Plus u tom cenovnom rangu?
Da li je duplo skuplja klima bolja od one u pola njene cene? Sokantno, ali jeste.

Evo, par ljudi je sada pazarilo prepakovanu Mideu Oasis u vidu Vivaxa AEYIs za smesne novce, pa cemo cuti i njihova iskustva, ta klima me najvise zanima kako radi.

Poslednja izmena:
Bas sam se ponadao da su to bar sredili na novijim modelima. Sto se tice izduva ne menja nacin rada uopste.

Upravo tako, radi kao on/off. Prostorija je manja pa se to primeti bas. 12k je u pitanju. Evo jedan od snimaka sto sam napravio prosle godine, gde se klima ugasila na 900W:
Takodje na pocetku snimka se vidi da klima ocitava 24 a zadano 22, a ni tih 24 nije tacno jer u prostoriji bude dosta toplije.

Doduse kada je napolju ispod nule, ume da spusti izmedju 300 i 400W (ne racunajuci potrosnju grejaca S.J. koji dodaju na stvarnu potrosnju klime jos nekih 80ak W)

Zasto ti je ventilator na najslabijoj brzini?
Stavi krilca na automatski polozaj i ventilator na trecu brzinu, pa snimi ponovo.

@fatza
Moze li snimak tih defrosta na velikom plusu na ispravnoj klimi?

Zasto ti je ventilator na najslabijoj brzini?
Stavi krilca na automatski polozaj i ventilator na trecu brzinu, pa snimi ponovo.

@fatza
Sto, jel ne smem da koristim brzinu koju zelim? Salu na stranu, pokusavao sam razlicite brzine ventilatora mada nema razlike, a sve preko druge brzine je previse, samo nabije temperaturu brze i ugasi se. Drzimo je na drugoj brzini pa kako bude. Dok Daikin radi odlicno na svim brzinama.

Krilca su postavljena tako da guraju vazduh sto dalje od klime jer u drugim polozajima vazduh se samo vrti oko klime.

A inace sto se tice defrosta na velikim plusevima; Midee obozavaju to da rade

Pa niko ti ne brani, samo ni meni najbolji model Mitsubishi klime ne ugreje sobu na prvoj brzini, nego tek na trecoj.
Ugreje tu oko klime i to je to, ostatak bude hladan, pa onda kada mu se opet pomesa vazduh, on upali klimu ponovo i tako vrti, a nikada ne zagreje :)

U kolikom prostoru ti je ta klima?
Probaj na trecu brzinu da je ostavis par sati, pa vidi da li se poboljsalo ponasanje.
Takodje probaj i sa i-feel opcijom, samo ne zaboravi da uperis daljinski u klimu da bi mogao da salje informacije istoj.
Sto je jaci izduv i sto vise vazduha izmenjujes oko klime, to ce ona biti preciznija i bolje ce raditi nazalost.
Dosta zavisi i od prostora i kakvo je strujanje/izmena vazduha unutar prostorije, meni Gree Viola bolje radi od Mitsubishi-ja LN i Fujitsu Luca jer je prosto prostorija pogodnija senzoru klime.

Jako malo treba da se snimi klima koja radi defrost, snimi se kako greje, pa onda prestane da greje, a potrosnja ode na 700-800W ili cak i vise.
Sada je temp u plusu, pravo vreme da se takav snimak napravi.
Kod mene 2 Midea-e to ne rade, pa ne mogu ni da snimim.

Poslednja izmena:
Ne znam, možda nekome odgovara da mu klima ide u defrost na svakih sat vremena i to na velikom plusu.
Pa šta li rade ljudi kada padne minus ako im na plusu ulazi u DF na svakih sat vremena..?

Ako na velikom plusu ulazi u DF, onda zimi ne izlazi iz DF uopšte a oni se greju autosugestijom i tapkaju se po glavi da im je toplo.

Normalno najveci promet klima na balkanu je Kina i svi ih kupuju za grejanje jer kod komšije najjeftinija klima je u DF cele zime. Niko zadovoljan nije ali ljudi kupuju.

@fatza
Nemam više tu Mideu, reklamirao sam je i posle velikih peripetija uspeo sam da je uz doplatu zamenim za Daikin. Imam isti takav model, ali je u pitanju 12ica, i ona radi ok u odnosu na istu tu devetku, ali hoće i ona da ode random u dF potpuno bezveze. Tipa, napolju sija sunce, 10 ili 15 stepeni u plusu i ona (devetka) na svakih 45 minuta do sat vremena ide u dF. Potpuno nebulozno. 12ica isto to hoće, ali mnogo, mnogo, ređe nego devetka. Menjali su mi spoljnu jedinicu, stavili drugu, menjali su i elektroniku unutrašnje jedinice, potpuno isto se ponašala i tada sam tražio Daikin uz moju doplatu. Iako se radi o sobi o 10ak kvadrata nije mogla lepo da se ugreje zbog prečestih defrosta, a paradoksalno je da je dF ređe radila kada je napolju minus. Popizdeo sam od toga, zato što znam da ne postoji klima koja tako radi. Daikin imam unazad 6 meseci otprilike, još nisam testirao na grejanju, znam da često ide u dF na temperaturama oko nule i kada je velika vlažnost, ali to je potpuno razumljivo. Imam par slika kad ispiše "dF" na displeju, a napolju proleće bukvalno, sija sunce, imao sam i klipove ali sam pobrisao. Čak sam i pravio dokument u Wordu gde sam zapisivao kada je radila dF, na kojoj spoljnoj temperaturi, kolika je vlažnost bila, itd. ali sam i to obrisao. To sam morao zbog reklamacije da radim...
Jako malo treba da se snimi klima koja radi defrost, snimi se kako greje, pa onda prestane da greje, a potrosnja ode na 700-800W ili cak i vise.
Sada je temp u plusu, pravo vreme da se takav snimak napravi.
Kod mene 2 Midea-e to ne rade, pa ne mogu ni da snimim.
Ovo je idealno vreme da se snime ti glupi defrosti na Midei, bukvalno po ovakvom vremenu je radila dF na svakih 45 minuta do sat vremena. Prvo krene normalno da greje, nekih pola sata, onda isključi kompresor pa vrti sobni vazduh, zatim ponovo pali kompresor, krene da izduvava topliji vazduh i taman kad misliš da ćeš da se ogreješ - paf, isključi kompresor, čuješ šištanje, tj. ispuštanje gasa i na displeju dF. To traje nekih 2-3 minute, zatim ponovo krene da radi kompresor i nakon 6-7 minuta krene da izduvava topao vazduh i onda opet u ciklusima pravi dF na svakih 45 minuta do sat vremena.

Pošto su kod mene izmenjali sve što se izmenjati može, konstatovao sam da se najverovatnije radi o falš klimama, tj. da imaju neki problem u softveru. Radi se o Midea Xtreme Inverter modelima.
Pa šta li rade ljudi kada padne minus ako im na plusu ulazi u DF na svakih sat vremena..?

Ako na velikom plusu ulazi u DF, onda zimi ne izlazi iz DF uopšte a oni se greju autosugestijom i tapkaju se po glavi da im je toplo.

Normalno najveci promet klima na balkanu je Kina i svi ih kupuju za grejanje jer kod komšije najjeftinija klima je u DF cele zime. Niko zadovoljan nije ali ljudi kupuju.
Isto što sam i ja radio tih par meseci koliko sam imao tu klimu: hvataju se za glavu, ali misle da to tako treba. Ne kažem da je kod svih Midea klima tako, ali moja Midea Xtreme 9ka je baš tako radila. Paradoksalno je da je ređe defroste radila kada je hladnije vreme nego kada je temperatura u plusu. Očigledno je neki inžinjer nešto *****ao. Imam utisak da mi ne veruješ i stvarno nemam nameru da se ubeđujem sa bilo kim, ljudi koji su duže na ovoj temi znaju za moj problem i svi su rekli da nije normalno da radi dF na temperaturama koje su značajno u plusu.

Poslednja izmena:
Ne postoji defrost koji traje 2-3 minuta, najkraci je 4 minuta, pa sve do 15 minuta.
Tu je definitivno bio neispravan uredjaj. Jesi li pratio potrosnju tokom tih defrosta?

Ako na displeju ispiše dF, onda je dF. 😂 Ako je bio neispravan uređaj, onda je bio neispravan i sledeći koji su doneli (SJ) i elektronika sa takođe drugog uređaja. I ova druga 12ica koju i dalje imam hoće ponekad da ode u dF bez ikakvog razloga, tako da me sve ovo navodi da je cela serija tih uređaja falična. Nikom ne bih savetovao Mideu, iako sam relativno zadovoljan kako radi 12ica. Više ih ne bih uzimao u obzir ni pod razno.

Nisam pratio potrošnju, nemam čime. Pretpostavljam da je vukla dosta svaki put kad izađe iz dF kao i svaki drugi uređaj.

Nemam više tu Mideu, reklamirao sam je i posle velikih peripetija uspeo sam da je uz doplatu zamenim za Daikin. Imam isti takav model, ali je u pitanju 12ica, i ona radi ok u odnosu na istu tu devetku, ali hoće i ona da ode random u dF potpuno bezveze. Tipa, napolju sija sunce, 10 ili 15 stepeni u plusu i ona (devetka) na svakih 45 minuta do sat vremena ide u dF. Potpuno nebulozno. 12ica isto to hoće, ali mnogo, mnogo, ređe nego devetka. Menjali su mi spoljnu jedinicu, stavili drugu, menjali su i elektroniku unutrašnje jedinice, potpuno isto se ponašala i tada sam tražio Daikin uz moju doplatu. Iako se radi o sobi o 10ak kvadrata nije mogla lepo da se ugreje zbog prečestih defrosta, a paradoksalno je da je dF ređe radila kada je napolju minus. Popizdeo sam od toga, zato što znam da ne postoji klima koja tako radi. Daikin imam unazad 6 meseci otprilike, još nisam testirao na grejanju, znam da često ide u dF na temperaturama oko nule i kada je velika vlažnost, ali to je potpuno razumljivo. Imam par slika kad ispiše "dF" na displeju, a napolju proleće bukvalno, sija sunce, imao sam i klipove ali sam pobrisao. Čak sam i pravio dokument u Wordu gde sam zapisivao kada je radila dF, na kojoj spoljnoj temperaturi, kolika je vlažnost bila, itd. ali sam i to obrisao. To sam morao zbog reklamacije da radim...

Ovo je idealno vreme da se snime ti glupi defrosti na Midei, bukvalno po ovakvom vremenu je radila dF na svakih 45 minuta do sat vremena. Prvo krene normalno da greje, nekih pola sata, onda isključi kompresor pa vrti sobni vazduh, zatim ponovo pali kompresor, krene da izduvava topliji vazduh i taman kad misliš da ćeš da se ogreješ - paf, isključi kompresor, čuješ šištanje, tj. ispuštanje gasa i na displeju dF. To traje nekih 2-3 minute, zatim ponovo krene da radi kompresor i nakon 6-7 minuta krene da izduvava topao vazduh i onda opet u ciklusima pravi dF na svakih 45 minuta do sat vremena.

Pošto su kod mene izmenjali sve što se izmenjati može, konstatovao sam da se najverovatnije radi o falš klimama, tj. da imaju neki problem u softveru. Radi se o Midea Xtreme Inverter modelima.

Isto što sam i ja radio tih par meseci koliko sam imao tu klimu: hvataju se za glavu, ali misle da to tako treba. Ne kažem da je kod svih Midea klima tako, ali moja Midea Xtreme 9ka je baš tako radila. Paradoksalno je da je ređe defroste radila kada je hladnije vreme nego kada je temperatura u plusu. Očigledno je neki inžinjer nešto *****ao. Imam utisak da mi ne veruješ i stvarno nemam nameru da se ubeđujem sa bilo kim, ljudi koji su duže na ovoj temi znaju za moj problem i svi su rekli da nije normalno da radi dF na temperaturama koje su značajno u plusu.
Nema potrebe da me ubeđujes jer najverovatnije tvoja klima jeste tako radila, samo hocu da kažem da ne mozes na osnovu jedne situacije da etiketiras sve sto dolazi iz kine kao lose a iz japana odlicno. Mislim ti mozes.. Ne moze niko da ti zabrani.

Nije ni kina kao sto je bila ni japan kao što je bio. Ima ovde i situacija za Daikin, Fujitsu.. Pa niko nije skočio da kaze Japan nikako..

Zato sto to sto opisujes vise zvuci kao auto restart vreme kompresora koje je 3 minuta radi zastite kompresora.
Kod LG-a smo jedva iskopali da ikonicu za defrost zapravo pokazuje i kada postigne temperaturu pa ugasi kompresor i kada radi preheating kompresora, kao i tokom defrosta.
Nigde u uputstvu to ne pise, nego pise da je defrost u pitanju.
Moguce da je tako i kod te Midea-e, jer mi to ponasanje vise zvuci kao upravo to, da malo jace radi i relativno cesto se gasi.
Meni se Mitsubishi gasi vise puta u sat vremena i svaki put mu treba min. 3 minuta da se upali kao i svakoj klimi.

Vise ljudi je ovde kupilo taj model i ne secam se da im je isla u defrost na plusevima.
Zato je bitno izmeriti potrosnju tokom tog dF procesa na plusu.

Nema potrebe da me ubeđujes jer najverovatnije tvoja klima jeste tako radila, samo hocu da kažem da ne mozes na osnovu jedne situacije da etiketiras sve sto dolazi iz kine kao lose a iz japana odlicno. Mislim ti mozes.. Ne moze niko da ti zabrani.

Nije ni kina kao sto je bila ni japan kao što je bio. Ima ovde i situacija za Daikin, Fujitsu.. Pa niko nije skočio da kaze Japan nikako..
Nije baš jedna situacija. Praktično sam imao tri iste klime i te dve devetke su katastrofalno radile dok je ova jedna 12ica relativno ok mada i ona ume da zeza i maši temperaturu, a o izduvavanju hladnog vazduha da ne govorim. Ne znam, iskreno, kako će se ponašati Daikin, tek ću videti ove zime, ali ja ne znam nikoga ko se žalio na nju.
Zato sto to sto opisujes vise zvuci kao auto restart vreme kompresora koje je 3 minuta radi zastite kompresora.
Kod LG-a smo jedva iskopali da ikonicu za defrost zapravo pokazuje i kada postigne temperaturu pa ugasi kompresor i kada radi preheating kompresora, kao i tokom defrosta.
Nigde u uputstvu to ne pise, nego pise da je defrost u pitanju.
Moguce da je tako i kod te Midea-e, jer mi to ponasanje vise zvuci kao upravo to, da malo jace radi i relativno cesto se gasi.
Meni se Mitsubishi gasi vise puta u sat vremena i svaki put mu treba min. 3 minuta da se upali kao i svakoj klimi.

Vise ljudi je ovde kupilo taj model i ne secam se da im je isla u defrost na plusevima.
Zato je bitno izmeriti potrosnju tokom tog dF procesa na plusu.
Čemu bi služio "auto restart" i zaštita kompresora? Od čega zaštita?

Kako ti se gasi Mitsubishi? Da li isto prođe gas kroz cevi kao kad radi dF ili se samo ugasi i ne duva više?

Zašto je broj na displeju unutrašnje jedinice mutniji posle čišćenja klime? Šta može da bude?

kod mene na Fujitsu recimo u sat vremena 2x dostigne temp. i ugasi kompresor i ceka par min i pali ga i nastavlja da odrzava, e sad ako je blize nuli i vlazno onda tu pauzu iskoristi za defrost sto je super po meni, a ako dodam stepen mozda i dva vise onda nece praviti te pauze a defrost ce biti sad zavisi mozda jednom u sat a nekad i u dva sve zavisi od vlage.

Čemu bi služio "auto restart" i zaštita kompresora? Od čega zaštita?
Da se ne zaustavlja i pokreće klima prečesto. Start i stop zapravo predstavlja najveće habanje kod motora i više im odgovara da rade danima na nominalnoj snazi (maksimalnoj) nego da se često zaustavljaju i pokreću. Ovako kada se zaustavi iz bilo kog razloga, ne može da se pokrene nekoliko minuta.

Gospodine frrki ta klima koja u plusu ulazi u DF definitivno nije ispravna i nema sta da se generalizuje čak ni sa klimama istog tipa,a kamoli da li je kinez ili aboridžin...

Pozdrav. Do ove zime smo se grejali na elektricni kotao i radijatore, ali sa ovim cenama struje je to suludi, a i svakako bi menjali klimu, pa bih uzeo neki inverter 12icu. Iscitao sam dosta, ali i dalje nisam siguran sta uzeti.

Gree comfort muse deluje kao ok kupovina za 500e+ ugradnja, ali ima jos opcija.

Kakve su bosch klime? Ima li smisla ici u tom pravcu, slicna je cena.

Nemam neki ogranicen budzet, ali mi je ideja da dam oko 500€ plus ugradnja, ali ako nista za tu lovu nije jvalitetno, pruzio bih se jos

Koliki prostor grejes tom klimom?

Sve što u nazivu ima Muse bih izbegao zbog iskustva korisnika. Iščitaj malo gree teme na forumu pa odluči.

Nazad
Vrh Dno