Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Te sklopke znacajno povecavaju cijenu ugradje a i vizuelno na fasadi nisu bas zgode da se vide. Nedavno sam bas dobio jednu slicnu samo sa vecim ip i neugodno me iznenadila cijena kad sam vido da je musterija 67€ platila po komadu. E sad vecina ljudi je ugradnju platila oko 150€ pa zamisli jos tu sklopku... dok razvodna kutija iste zastitne vrednosti nije ni 5€ a stopi se sa fasadom.

Prilozi

• IMG_20230917_180123.jpg
    IMG_20230917_180123.jpg
    87.6 KB · Pregleda: 87
I ti @mitar1982 i ti @Boy_81 ste u zemljama gde se sve radi po propisu.
Čisto sumnjam da će ovaj pomenuti električar staviti išta više od OG utičnice sa buvljaka (2 red, 3 tezga sa leve strane).

Da li je Hisense Energy SE Hi Nano 9K dobar izbor za prostoriju sa izolacijom i jednim spoljašnjim zidom od 10 kvadrata? Koristila bi se prvenstveno za grejanje. Trenutno može da se nađe za 50000 din. Možete li mi preporučiti i neke druge modele?

I ti @mitar1982 i ti @Boy_81 ste u zemljama gde se sve radi po propisu.
Čisto sumnjam da će ovaj pomenuti električar staviti išta više od OG utičnice sa buvljaka (2 red, 3 tezga sa leve strane).
Nemora znaciti, mi smo inace narod koji prvo osudi pa razlisli. Pre svega taj isti majstor je dobar savjet uputio a zaista sam misljenja da u nasem narodu ima puno dobrih majstora kao i iskrenih ljudi.

Nemora znaciti, mi smo inace narod koji prvo osudi pa razlisli. Pre svega taj isti majstor je dobar savjet uputio a zaista sam misljenja da u nasem narodu ima puno dobrih majstora kao i iskrenih ljudi.
Jeste da ima ali vrlo je tesko da nadjes edukovanog, postenog, iskrenog majstora. Obicno im jedna vrlina fali, ako je posten ( dobar) nije tehnicki potkovan, ako ima znanja onda se pravi pametan i onda tera isti stil kao i svi ostali ma ko ga j....e i onda se i ne trude, ako je i neki iskren i on se pokvari vremenom ( ne mnogo ali oce i on da ucapi nesto :) i kad pogledas takvo je i stanje u zemlji, putevi nikad gori po gradovima i opstinama( ne racunam auto put)ovo je samo jedan primer.

Te sklopke znacajno povecavaju cijenu ugradje a i vizuelno na fasadi nisu bas zgode da se vide. Nedavno sam bas dobio jednu slicnu samo sa vecim ip i neugodno me iznenadila cijena kad sam vido da je musterija 67€ platila po komadu. E sad vecina ljudi je ugradnju platila oko 150€ pa zamisli jos tu sklopku... dok razvodna kutija iste zastitne vrednosti nije ni 5€ a stopi se sa fasadom.
Разводна кутија нема функцију искључења која је обавезна по стандарду EN 60204-1.

EN је европски норматив.

Kod mene se sve klime napajaju tako sto strujni kabl od spoljasnje ide kroz zid i bocnut je unutra na uticnicu.

Клима углавном може да се напоји и преко спољне и преко унутрашње јединице, зависи шта је практичније. Утичница или прекидач су ту за потребе сервисирања.

Ne stedi se na takvim stvarima, ne radi se to jednom godisnje, a stoji napolju i bori se protiv elemenata.

@ivanbass1
Tako je kod vecine i time imas vecu kontrolu nad uredjajem, spolja jedino neko smart resenje da se putem wi-fi gasi sama sklopka/uticnica.

Koliko sam ispratio kada su meni montirali - napajanje iz utičnice (unutra) ide zajedno sa cevima sve do spoljne jedinice odakle se vraća nazad kabl koji napaja unutrašnju.
Takođe, klima uopšte ni nema svoj neki ugrađeni napojni kabl već samo terminale za povezivanje na mrežu na spoljnoj i terminale za povezivanje sa unutrašnjom, a monteri su odmerili koliko treba dužinski instalacionog kabla i povezali jedan na utičnicu, drugi na unutrašnju jedinicu.

Da imam kuću, verovatno bih izvukao neku razvodnu kutiju iza spoljne jedinice i tu povezao šta treba, ovako, mi u stanovima nemamo previše izbora osim da li štemati i pokrivati sve u zid ili ostavljati utičnicu. :)

Senzor prisutnosti mi ne radi na LN-u i mislim da je krivac los update firmware-a, jer je prvih 15 minuta pre update-a radilo :)
Poslao mail u nedelju uvece Steelsoft-u, u ponedeljak me zvali, danas dosli i utvrdili kvar, njihovo resenje je zamena kompletne elektronike.
Klima pored 3D-i see senzora savrseno funkcionise.
Porucio sam i ja Mitsu LN35 stize do kraja nedelje, a sledece nedelje ugradnja, na sta da obratim paznju prilikom instalacije aplikacije da mi se ne desi ovo kao tebi, da ne updatujem firmware?

Код мене нема уземљења у дневној соби (стари норвешки прописи, да не објашњавам детаљно), па ми је природно било да изведем инсталацију напоље. А и таква позиција утичнице је практична за искључење кад има потребе.
20230830_104036.jpg

Je li normalno da se prilikom redovnog servisa unutrasnje jedinice klime serviser naslanja i dodiruje zid? Iako je i bez toga prispjelo za novo krece, napravili su mi vise fleka po zidu sto bi me jako iritiralo na redovnom servisu da rade. Ili je normalno da premazujem za njima? Filteri klime poslije mjesec dana koriscenja bili cisti kao da se klima nije ukljucivala.
Kad vec pomenuh, kontaktirao me je trgovac i rekao mi da ce u narednih 2-3 dana dobavljac poslati strucno lice iz ovlascenog servisa kako bi jos jednom provjerili je li klima za zamjenu ili se moze izvrsiti popravka.

Ja sam kod mene skinuo unutrasnju uticnicu probusio zid i izvukao struju napolje. U kutiju uticnice stavio tuya relej i poklopac. Nema nigdje uticnice a radi :)

Ne moraš da pristaješ na popravku ukoliko je klima kupljena pre manje od 6 meseci.
Ma eto gledam uvijek da ispanem korektan. Ako je poprave da je dobro. Izokrecacu je i izotvarati panel, pa ako bude utegnuta nema problema. Tek je kupljena, ima 2 godine garancije pa bi u slucaju povo nekog problema iduci put bili pozvani da izvrse zamjenu.

Porucio sam i ja Mitsu LN35 stize do kraja nedelje, a sledece nedelje ugradnja, na sta da obratim paznju prilikom instalacije aplikacije da mi se ne desi ovo kao tebi, da ne updatujem firmware?
Pa ne mora da znaci da ce biti nesto, kod mene je nesto cudno to odradio, pa mislim da se zbagovalo. Da kod nas ima pravih servisera, doneli bi i flesovalo softver, a ne da menjaju celu elektroniku, ali sta ces.

Obavezno da stave cebe pod unuttasnju jedinicu dok montiraju, jer dok vare cevi, drze je na kutiji. To nije problem sa obicnim klimama, ali ova klima ima izliven dodatni sloj(3 premium boje, obicna bela nema) koji se jako lako grebe i naravno, kod mene je izgrebana.

To se ovako ne vidi, ali znam da postoji :)

Prilozi

• IMG_2223.jpeg
    IMG_2223.jpeg
    220.5 KB · Pregleda: 74
Pa ne mora da znaci da ce biti nesto, kod mene je nesto cudno to odradio, pa mislim da se zbagovalo. Da kod nas ima pravih servisera, doneli bi i flesovalo softver, a ne da menjaju celu elektroniku, ali sta ces.

Obavezno da stave cebe pod unuttasnju jedinicu dok montiraju, jer dok vare cevi, drze je na kutiji. To nije problem sa obicnim klimama, ali ova klima ima izliven dodatni sloj(3 premium boje, obicna bela nema) koji se jako lako grebe i naravno, kod mene je izgrebana.

Ma *****i premijum boje i dzidzamidze kad se lako ogrebe klima od oko 2 hiljade eura. Trebas da je otvaras svakih 15 dana, da izgleda kao laminat na suncevim zracima. Nije mi zao da se skrpim da dam za bolje, ali kad vec dam ocu da se vidi razlika u svakom smislu.

Ma *****i premijum boje i dzidzamidze kad se lako ogrebe klima od oko 2 hiljade eura. Trebas da je otvaras svakih 15 dana, da izgleda kao laminat na suncevim zracima. Nije mi zao da se skrpim da dam za bolje, ali kad vec dam ocu da se vidi razlika u svakom smislu.
Za klime nakon 600-700e pitanje da li 95% ljudi moze da vidi razliku u odnosu na klime od 600-700e i da li je vredno.

Danas sam bas pogledao kod mene, sve je ok, stao sam ispred nje skroz i spustila je sama dole krilca. Nazalost sto ti kazes nevidi se Firmware koji je pa da usporedimo.

A tebi je uvoznik radio direktno.

Za klime nakon 600-700e pitanje da li 95% ljudi moze da vidi razliku u odnosu na klime od 600-700e i da li je vredno.
Stvarno sto se izgleda tice svaka druga-treca od 600e ljepsa od skupih klima. Sto se tice rada, stvarno ne znam. Mada, kazu bas tako da nije ogromna razlika. Pogotovo ako je ususkan prostor

Poslednja izmena:
To je kao da kažeš: Zašto ljudi voze auto od 10+ hiljada kad mogu Yugo?
Ukusi i potrebe su različiti i o tome nema potrebe raspravljati.

Ja sam dao dosta za klimu i stvarno sam zadovoljan, ali i na poslu imamo vivax 18 klimu koja je jeftinija 500e i stvarno radi vrhunski evo dvije godine. To hladi i grije ogroman prostor iz vise djelovala, bez ikakvog pucketanja i slicno da stucne sto.

Nazad
Vrh Dno