Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Na 2 spavam, na 3 ne spavam, samo nekada preko dana.

Imamo li prve utiske, ili je klima i dalje u kutiji?
U kutiji jos, ceka majstora da dodje. *** kad su bile ove vrucine velike pola klima ovde roknulo pa prvo sredjuje te. Ako ne dodje do petka zovem nekog drugog.

Nerealno da je REWI poskupeo toliko. Bas sam gledao da uzmem 2 komada za sobe i sad sa ovom cenom verovatno preskacem. Za te pare cu da uzmem Midea Breezeless koja me izadje sa popustom oko 64k.

Sve gledam da mmozda MEtalac ne nabode neki popust kao sto je bio za AEYIs pa mozda skinu REWI cenu.

Poslednja izmena:
Isto i za LT, minimum je oko 350, druga brzina je 550, treća oko 700 i četvrta oko 850. Na AUTO fan u grejanju šalta između prve i druge, a u treću ga ubacim ručno kad je ispod -10°C jer je na drugom kraju prostorije na 6m od klime veća staklena površina

U kutiji jos, ceka majstora da dodje. ********* kad su bile ove vrucine velike pola klima ovde roknulo pa prvo sredjuje te. Ako ne dodje do petka zovem nekog drugog.

Nerealno da je REWI poskupeo toliko. Bas sam gledao da uzmem 2 komada za sobe i sad sa ovom cenom verovatno preskacem. Za te pare cu da uzmem Midea Breezeless koja me izadje sa popustom oko 64k.

Sve gledam da mmozda MEtalac ne nabode neki popust kao sto je bio za AEYIs pa mozda skinu REWI cenu.
Ma nakaci je sam, poslije samo neka neko vakumira i sve ok. Jednostavno je.

Na hladjenju 100w najnize u odrzavanju. Na grijanju na zalost ne ide ispod 400w. Ponekad kratko na 350. Tako da nije za malu prostoriju, minimum 20 kvadrata zbog te velike vanjske jedinice jednostavno ne moze drugacije.
Dobro je sto mi ni na jakim minusima nije puno rasla potrošnja
dobro je sto sam je kupio za dnevni boravak od 29 kvadrata onda :)

U kutiji jos, ceka majstora da dodje. ********* kad su bile ove vrucine velike pola klima ovde roknulo pa prvo sredjuje te. Ako ne dodje do petka zovem nekog drugog.

Pa REWI je bio na istorijskom minimumu od 2019-te kad se pojavio na našem tržištu

Cemu sluzi ovo na spoljnoj jedinici?
U Pg poslednjih dana vjetar na udare i 50km/h i izgleda da mi vjetar produvao i rijesio problem cagrtanja unutrasnje jedinice u desnom smjeru izduvavanja. A istog dana reklamirao i potom otkazao reklamaciju.
Nisam znao da moze zastitna folija da se skine sa amber, jer je bila blago ostecena a toliko prilijepljena da mi je djelovalo poput zastitnog stakla. Sad blista ✨😜IMG_20230905_235114.jpg

Prilozi

• IMG_20230901_211131.jpg
    IMG_20230901_211131.jpg
    65.4 KB · Pregleda: 101
U Pg poslednjih dana vjetar na udare i 50km/h i izgleda da mi vjetar produvao i rijesio problem cagrtanja unutrasnje jedinice u desnom smjeru izduvavanja. A istog dana reklamirao i potom otkazao reklamaciju.
Nisam znao da moze zastitna folija da se skine sa amber, jer je bila blago ostecena a toliko prilijepljena da mi je djelovalo poput zastitnog stakla. Sad blista ✨😜Pogledajte prilog 403633
Senzor spoljašnje temperature

Pozdravljam veselu ekipu.

Bliži se zima, pa posle ovog vrućeg leta razmišljam da ugradim još klima u ostale sobe u stanu, obzirom da ova Gree 12ca u dnevnom boravku zbog položaja ostalih soba u odnosu na njen položaj ne može da ih adekvatno ohladi.

Dakle klima se nalazi na poziciji obojenoj zelenom bojom (raspored nameštaja je prezentacija i ne odgovara stvarnosti ali ne menja mnogo samo treba da se shvati raspored prostorija), a pitanje je kako najefikasnije ohladiti sobu 6, 5 i 4 (tim redosledom prioriteta).

Plan.jpg

Dakle interesuje me samo HLAĐENJE, klime neće grejati nikad jer je grejanje rešeno toplotnom pumpom.

Svaki predlog je dobrodošao, a bitan mi je jer danas dolazi klima majstor sa svojim predlogom za koji ne sumnjam da će glasiti da se u svakoj pojedinačnoj sobi naprdači klima jer je njemu tako najisplatljivije... Naravno ne moram odmah da odlučim, uz napomenu da bih kako god mogu izbegao da klimu kačim u sobu 4 (spoljna jedinica da ide na terasu), kao ideja da duva direkt iz sobe 4 u sobu 6, jer sa terasom imam velike planove, pa ne bih da mi čudovišna spoljnja jedinica kvari sreću...

Takođe desni zid sobe 6 gleda na ulicu pa ne znam da li će biti cimanja da se klima tu postavi zbog propisa čiju su izmenu najavili...

EDIT: Možda nisam bio dovoljno jasan treba mi preporuka i za položaj za postavljanje i za marku/model nove klime/a...

Неки најмањи мултисплит да спољна буде на малој тераси (7), а унутрашње по собама.

Неки најмањи мултисплит да спољна буде на малој тераси (7), а унутрашње по собама.
Hvala, zaboravih da napišem da može spoljnja da bude bilo gde duž "donjeg" zida u sobama 4, 5 i 6 jer taj zid iako spoljnji gleda na dvorište...

Zar nije bilo priče da je multisplit neisplatljiva?

Може да буде, али ако нећеш да пуниш тај зид са спољним јединицама, ја бих дефинитивно размотрио и то као опцију. Посебно јер ти три најмање унутрашње завршавају посао.

Може да буде, али ако нећеш да пуниш тај зид са спољним јединицама, ја бих дефинитивно размотрио и то као опцију. Посебно јер ти три најмање унутрашње завршавају посао.
Taj zid me ne zanima u smislu da mi ne smeta da bude načičkan spoljnim jedinicama...
Ali ako je podjednaka cena i efikasnost naravno da bih uzeo multisplit, jer je estetski u prednosti.

Pitanje i da li je jedna klima po sobi jedino rešenje?

Što se tiče te jedne multisplit spoljnje, ako se odlučim za tu opciju, naskloniji sam da je grunem na zid sobe br. 4 zbog buke jer ta soba jedina nije spavaća... Ili na terasu ali terasa deli zid sa spavaćom sobom br. 6 i to baš ovako kako je krevet pozicioniran, dakle spoljnja jedinica bi bila bukvalno na zidu pored uzglavlja...

Ali kako mi onda ne prikazuje spoljasnju temperaturu? Nego mi umjesto spoljasnje, pokaze unutrasnju temperaturu
Taj senzor ti sluzi kad je vani temp oko 0c da upali onaj grijac tacne. Ugrubo 115w dodatne potrosnje sve dok vanjska temp neporaste na +1c Bez obzira dali klima radi ili ne. To je i mene zbunilo na bivsoj klimi, kad sam vidio preko 2kw dnevno a klima ugasena. Poslije sam fenom ugrijao taj senzor i vidim da se grijac tacne ugasio, naravno na trenutak. To mi se svidja kod Mitsubishi jer pali samo kad he defrost i 60w ne 115w .Takodje na daljincu nisam vidio vanjsku temp.

Taj senzor ti sluzi kad je vani temp oko 0c da upali onaj grijac tacne. Ugrubo 115w dodatne potrosnje sve dok vanjska temp neporaste na +1c Bez obzira dali klima radi ili ne. To je i mene zbunilo na bivsoj klimi, kad sam vidio preko 2kw dnevno a klima ugasena. Poslije sam fenom ugrijao taj senzor i vidim da se grijac tacne ugasio, naravno na trenutak. To mi se svidja kod Mitsubishi jer pali samo kad he defrost i 60w ne 115w .Takodje na daljincu nisam vidio vanjsku temp.
Hvala puno na opsirnom odgovoru. 👍

Pozdravljam veselu ekipu.

Bliži se zima, pa posle ovog vrućeg leta razmišljam da ugradim još klima u ostale sobe u stanu, obzirom da ova Gree 12ca u dnevnom boravku zbog položaja ostalih soba u odnosu na njen položaj ne može da ih adekvatno ohladi.

Dakle klima se nalazi na poziciji obojenoj zelenom bojom (raspored nameštaja je prezentacija i ne odgovara stvarnosti ali ne menja mnogo samo treba da se shvati raspored prostorija), a pitanje je kako najefikasnije ohladiti sobu 6, 5 i 4 (tim redosledom prioriteta).

Pogledajte prilog 403653

Dakle interesuje me samo HLAĐENJE, klime neće grejati nikad jer je grejanje rešeno toplotnom pumpom.

Svaki predlog je dobrodošao, a bitan mi je jer danas dolazi klima majstor sa svojim predlogom za koji ne sumnjam da će glasiti da se u svakoj pojedinačnoj sobi naprdači klima jer je njemu tako najisplatljivije... Naravno ne moram odmah da odlučim, uz napomenu da bih kako god mogu izbegao da klimu kačim u sobu 4 (spoljna jedinica da ide na terasu), kao ideja da duva direkt iz sobe 4 u sobu 6, jer sa terasom imam velike planove, pa ne bih da mi čudovišna spoljnja jedinica kvari sreću...

Takođe desni zid sobe 6 gleda na ulicu pa ne znam da li će biti cimanja da se klima tu postavi zbog propisa čiju su izmenu najavili...

EDIT: Možda nisam bio dovoljno jasan treba mi preporuka i za položaj za postavljanje i za marku/model nove klime/a...
U istom smo čamcu,što bi se reklo.
Iz svog iskustva,a i uvidom kod drugih,hladjenje u stanu sa više soba ,jednom klimom nije moguće.To putovanje vazduha ka odvojenim sobama ,o kome se ispredaju mitovi, jednostavno nije moguće,bar ne efikasno, i da se oseti.
Multi Split ili Solo,to je večita dilema.
Položaj kod Multi splita,treba biti takav,da vučeš najkraću moguću putanju za cevi,a spoljašnja da bude na strani koja je najmanje sunčana.
Ako to nije ostvarivo,onda moraš ili na solo varijantu.To ti je glavni faktor efikasnosti multi splita vs solo splita.
Ako su ti te tri sobe ujedno i spavaće,i manjih kvadratura,onda je po meni najbolja opcija ići na solo Mideu breezeless u svakoj sobi.
Taj model ti neće puhati ,niti duvati,u neposrednoj blizini,možeš da postaviš unutrašnju kako želiš.Spavanje,odmaranje i rad u tim sobama biće tih,hladan,i bez osećaja,iz kog pravca dolazi hladan vazduh.

Poslednja izmena:
Druze forumacki! Izvini ali moram da te ispravim... napisao hladan ( zarez ) pa bez osjecaja ( zarez ) iz kog pravca..... Hm, Spavaca soba bez osjecaja nije dobra, mislim da ipak tu treba sa bude..., bar nesto, neki osjecaji 🤣🤣🤣

Stigla ova sa neba pa u rebra neocekivano. Ne znam da li valja? niti mogu da nadjem cenu 🤔

IMG_20230906_153020446.jpg

Раније је било централно грејање, нема неку посебну изолацију. Са једне стране прозори, са три стране други локали (зидови). Дакле клима ће бити главни, можда и једини извор грејања.
Отуд инвертер 18 бту.
Неки модели које сам гледао су:
1. HISENSE Hi-Comfort 18K
2. MDV Inverter Aurora 18 BTU
Хисенсе има релативно добре карактеристике.
Главно је да добро загрева простор, затим по могућству мања потрошња, да може да ради и на јачем минусу, тајмер који може да се програмира на недељном нивоу, квалитет (у смислу поутданости, истрајности), па затим цена. Наравно да би ми одговрало да порђем повољније, али бих се истресао и мало јаче, уколико би поазарио нешто што приближније одговара опису.
Нисам стручњак и немам искуства, зато ми је потребна помоћ.

Nisam znao da moze zastitna folija da se skine sa amber, jer je bila blago ostecena a toliko prilijepljena da mi je djelovalo poput zastitnog stakla. Sad blista ✨😜Pogledajte prilog 403633
Senzor za temperaturu vlaznost vazduha i jos neke stvari. I kod mene se nevidi na daljinskom ali se vidi na aplikaciji na telefonu. Takodje na aplikaciji postoje jos neke stvari kojih nema na daljinskom.

Senzor za temperaturu vlaznost vazduha i jos neke stvari. I kod mene se nevidi na daljinskom ali se vidi na aplikaciji na telefonu. Takodje na aplikaciji postoje jos neke stvari kojih nema na daljinskom.
A nema to na aplikaciji za Gree amber premium, osim unutrasnje temperature. Vise stvari ima na daljinskom nego na aplikaciji

Vala se ismija ti @dexter87 😏😂 pa pise u uputstvu ako pokaze unutrasnju temperaturu umjesto spoljasnje, to znaci da klima nema mjerenje spolja
Taj senzor je potreban klimi da bi znala kolika je razlika između spoljašnje, unutrašnje i zahtevane temperature, pa spram toga određuje brzinu kompresora, spoljašnjeg ventilatora i unutrašnjeg ventilatora (ako je FAN na AUTO).
Stigla ova sa neba pa u rebra neocekivano. Ne znam da li valja? niti mogu da nadjem cenu 🤔

Pogledajte prilog 403708
Na Eponuda sajtu kažu cena: 37k-45k. A dal' valja to ćeš blago tebi saznati, i blago nama opisati ovde na forumu 😁

Poslednja izmena:
^ jok instalirana je nema nazad

Vrh Dno