Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Pozdrav forumaši! Isčitao sam dosta u ovoj i sličnim temama, saznao puno toga, ali ipak mi je potreban savet. Situacija je sledeća, nameravam da kupim inverter klimu 12-icu, i sa njom da grejem (prvenstveno) i hladim ~33m2 (dve prostorije u nizu, dnevna soba i kuhinja, povezane vratima, obe sa po 2 spoljna zida. Dnevna soba ima manji zid orijentisan ka severu, veći zid ka istoku, juzni ka kuhinji, zapadni delimično ka sobi koja se greje a delimično ka hodniku koji se ne greje. Objekat je kuća, omalterisana ali bez izolacije, stolarija u redu. Nema drugih objekata okolo (na ~50m su) koji bi štitili prostoriju. Što se hlađenja tiče jasno mi je da to nije neki problem za manje više bilo koju klimu, ali da je sa grejanjem drugačije. Razmatrajući ponude, suzio sam izbor na 2 uređaja, konkretno:

1. Hisense Inverter klima Energy SE HiNano 12K (ka35xr0e)
2. MIDEA AG-12NXD1.WIK INVERTER
Ono sto mogu da pomognem to je da predlozim neke modele pored ovih gore (naravno ne iz licnog iskustva vec po citanju na forumima) i definitivno cu neki model kupiti do 60k +-
LG S12EQ
Vivax ACP-12CH35AERI+
Vivax ACP-12CH35REWI R32
Midea ALL Easy Pro (mislim da je oznaka MSEPB-12CRFN8) ili model MDV (oznaka MDSAEP - 12HRFN8) ili mozda i bolja varijanta Emaxx sto je okacio Vivax ACP-12CH35AEYIs

Kvalitet profila i ojačanje koje uglavnom bude ispod 20mm tu negde 1.4 ne garantuje kvalitet,a staklo nisko emisiono low e je standrad 15 godina unazad.
Ok saljem cim pre kvadraturu, sto se tice stakla ja sam uzeo sve sto je bilo na ovoj polovini vecoj sto sam rekao e sada mozda su me prevarili ali su mi rekli da je to najbolje sto ima (tri stakla, argon, low-e i tri dihtunga). Saljem kvadrature cim pre. Hvala na pomoci

Pozdrav forumaši! Isčitao sam dosta u ovoj i sličnim temama, saznao puno toga, ali ipak mi je potreban savet. Situacija je sledeća, nameravam da kupim inverter klimu 12-icu, i sa njom da grejem (prvenstveno) i hladim ~33m2 (dve prostorije u nizu, dnevna soba i kuhinja, povezane vratima, obe sa po 2 spoljna zida. Dnevna soba ima manji zid orijentisan ka severu, veći zid ka istoku, juzni ka kuhinji, zapadni delimično ka sobi koja se greje a delimično ka hodniku koji se ne greje. Objekat je kuća, omalterisana ali bez izolacije, stolarija u redu. Nema drugih objekata okolo (na ~50m su) koji bi štitili prostoriju. Što se hlađenja tiče jasno mi je da to nije neki problem za manje više bilo koju klimu, ali da je sa grejanjem drugačije. Razmatrajući ponude, suzio sam izbor na 2 uređaja, konkretno:

1. Hisense Inverter klima Energy SE HiNano 12K (ka35xr0e)
2. MIDEA AG-12NXD1.WIK INVERTER

Obe mogu da nadjem za oko 55-57,000 din, s tim da Midea dođe jeftinija u krajnjem, zbog seta za instalaciju koji se dobija uz nju. Vidim da su neki članovi imali problema sa Mideom 9-ok i 18-icom, ali koliko razumem 12-ica je dobra. Što se Hisense-a tiče, vidim da je ovaj model pomenut negde na forumu, ali generalno nema informacija (više se spominje Hisense Energry Pro Plus).

Razmotrio bih i neku treću opciju, ali vas molim da ne preporučujete Daikin, Fujitsu i sl., samo zato što su van mog budžeta (koji je do 60,000 din).
Svestan sam da karakteristike objekta nisu optimalne, jasno mi je da bi bilo bolje imati izolaciju, ali to trenutno nije izvodljivo. Cela situacija sa boravkom u tom objektu ove zime je iznuđena i neplanirana, pa nema mnogo opcija. Inače, u toj dnevnoj sobi postoji operativan šporet na drva, tako da ima rezervna varijanta u slučaju veoma hladnih dana.

Inače, u stanu imam Hisense New Comfort WiFi 12K - DJ35VE0B, koristi se prvenstveno za hlađenje, ali i za grejanje u prelaznom periodu. U redu je, nemam zamerki. Ali ovaj model mi deluje nedovoljan (bar po specifikacijama) za grejanje primarno.

Kakvo je vaše mišljenje o ovome?
Midea Extreme kod mene radi odlično i leti i zimi, spoljna je tiha, čuje se samo ventilator, osim kada je minus napoju, tada se čuje malo i kompresor.
Potrošnja zavisno od spoljne temperature 250w-750w, modulacija od 250-350w, wifi radi perfektno, daljinsci mere temperaturu perfektno i to je to.

Bilo bi malcice bolje ako je izvodivo da ide klima lijevo na lijevi zid. Neka dobra 12ka to moze grijati uredno i jeftino ako imas dobru izolaciju. neka se iskusniji jave sa savjetima za model.
Neka ozbiljna 12-ca koja nesme.da kosta manje kd 70-75.000...Sve sto je skuplje od te sume racun ce ti biti manji a klima ce da radi sa manjim opterecenjem i duze ce trajati...(setih se one reklame...ves masina.zivi duže uz Calgon🤣)Mozes neki Gree(amber),Fujitsu,Mitsu..

Pozdrav ljudi, potreban mi je savet u vezi izbora inverter klime za kucu.

Kao prilog dodajem skicu kuce sa rasporedom prostorija radi lakse orijentacije.

Kuca je izolovana, stolarija je drvena u dosta dobrom stanju, kuca je generalno severno orijentisana tako da je hladnija.

Moja dilema je da li uzeti inverter 18 i instalirati je u hodniku tako da unutrasnja jedinica bude uperena u dnevnu i spavacu sobu i na taj nacin grejati celu kucu.
Ili uzeti dve inverter klime 12, jednu za spavacu, drugu za dnevnu sobu, i na taj nacin se grejati.

Mesto za ugradnju klime sam oznacio ? (U slucaju jedne, jace klime u hodniku) i sa ?? (U slucaju 12-ice klime, jedne za dnevnu, a druge za spavacu sobu).

WhatsApp Image 2023-08-14 at 05.46.48.jpeg

Ukoliko imate preporuke za neke klime koje su se dobro pokazale a mogu se trenutno naci na nekim akcijama sirom neta, slobodno dodajte i to.

Hvala unapred na savetima! :)

Kuca je izolovana, stolarija je drvena u dosta dobrom stanju, kuca je generalno severno orijentisana tako da je hladnija.

Moja dilema je da li uzeti inverter 18 i instalirati je u hodniku tako da unutrasnja jedinica bude uperena u dnevnu i spavacu sobu i na taj nacin grejati celu kucu.
Ili uzeti dve inverter klime 12, jednu za spavacu, drugu za dnevnu sobu, i na taj nacin se grejati.

Mesto za ugradnju klime sam oznacio ? (U slucaju jedne, jace klime u hodniku) i sa ?? (U slucaju 12-ice klime, jedne za dnevnu, a druge za spavacu sobu).

Pogledajte prilog 400417

Ukoliko imate preporuke za neke klime koje su se dobro pokazale a mogu se trenutno naci na nekim akcijama sirom neta, slobodno dodajte i to.

Klima 18 kroz hodnik ti je kao da vozis ferarija po makadamu.

Definitivno svaka prostorija koju zelis grijati treba svoju klimu osim ako te prostorije nisu spojene većim otvorom (povezane).

Pogledajte prilog 400417

Koliki je budzet? U hodnik klima ne,ovako kvadratura ti je ok,mozes da biras klime,ja licno bih isao na Daikin,u dnevnoj kima na sredinu pomeriti ne naspram vrata,u wc pomocno grejno telo.

Poslednja izmena:
Koliki je budzet? U hodnik klima ne,ovako kvadratura ti je ok,mozes da biras klime,ja licno bih isao na Daikin,u dnevnoj kima na sredinu pomeriti ne naspram vrata,u wc pomocno grejno telo.
Pa recimo oko 50-ak hiljada po klimi, bilo bi lepo ako mogu da se uklopim u to :) Znaci mislis da dve 12-ice resavaju ovu kvadraturu? I da, za kupatilo sam svakako planirao dodatni radijator, to nije problem.

Midea Extreme kod mene radi odlično i leti i zimi, spoljna je tiha, čuje se samo ventilator, osim kada je minus napoju, tada se čuje malo i kompresor.
Potrošnja zavisno od spoljne temperature 250w-750w, modulacija od 250-350w, wifi radi perfektno, daljinsci mere temperaturu perfektno i to je to.
Hvala na odgovoru!

Pa recimo oko 50-ak hiljada po klimi, bilo bi lepo ako mogu da se uklopim u to :) Znaci mislis da dve 12-ice resavaju ovu kvadraturu? I da, za kupatilo sam svakako planirao dodatni radijator, to nije problem.
Moj predlog je 70+ po klimi,a to ti je preko budzeta ***,neka se javi neko sa boljim predlogom.

Pozdrav ljudi treba mi pomoc oko izbora klime, dve klime su u uzem izboru ali svaki savet je dobrodosao klima bi isla u dnevnu sobu od 30kv, nema pregradnih zidova dve sobe se greju na ta-pec, pvc stolarija, blok i izolacija 5cm stiropora ( u nekom narednom periodu planiram da dodam bar jos 5cm). Budzet je neki 100 hiljada din a klime koje sam razmatrao su

DAIKIN FTXF35D/RXF35C SENSIRA

MITSUBISHI SRK35ZSP-W/SRC35ZSP-W

Inace vec imam ftxc35c rxc35c i generalno sam zadovoljan sa tom klimom greje slicnu kvadraturu neki razlog zasto nju nisam opet hteo i zasto vas pitam za pomoc je malo bucniji defrost na nekim nizim temperaturama tipa -10 a i imao sam sa njom jedan problem kupljena je u jesen 2021 ( ne znam jel dozvoljeno da se stavlja gde je kupljena pa cu preskociti) i redovno odrzavana medjutim posto se koristi 95% vremena samo za grejanje kada sam je upalo da hladi kada su bile ove vrucine izbacila je gresku U4 i nije htela da startuje zvao sam servis sve korektno sutradan je dosao srviser skinuo neku elektroniku za spoljne jedinice nesto je zalemio i za 10 tak min je popravio, rekao mi je da se pregrejala zato sto je na spoljnoj jedinici bio sloj prasine, ja to jesam video ali niko mi nije rekao da to treba da cistim a svakako i placam redovan servis pa nisam ni smatrao da imam neke obaveze osim unutrasnjih filtera, naravno nije mi problem i nameravam sada i sam da cistim spoljnu jedinicu, jedino sto mi je malo cudno kod te price oko pregrejavanja sto je to prvi start te sezone i posle popravke je radila jost 3 dana ali nisam hteo da se mnogo cimam posto je klima u garanciji i popravljena je odmah bez nekih komplikacija...eto malo sam se raspisao ali mozda ovo iskustvo nekome bude znacilo da moze sam nekada sa cetkom za farbanje da skine sloj prasine da nema isti problem kao ja.

Obe klime su dobre treba pogledati tablice kapaciteta i uporediti.Ta Daikin klima može niže da modulira nego Mitsubishi koji upoređuješ.To ne znači da je Sensira bolja obe su ok i ja bi razmislio koju da odaberem ali sigurno nećeš pogrešiti bilo koju od ove dve da kupiš.Mislim da neki član foruma ima tu Mitsubishi klimu pa neka opiše rad.Spoljna jedinica ako je pereš mora vodom nikako četka ili tako nešto pokrivićeš lamele.Kod tebe napolju baš ima prašine.

Poslednja izmena:
Pozdrav ljudi treba mi pomoc oko izbora klime, dve klime su u uzem izboru ali svaki savet je dobrodosao klima bi isla u dnevnu sobu od 30kv, nema pregradnih zidova dve sobe se greju na ta-pec, pvc stolarija, blok i izolacija 5cm stiropora ( u nekom narednom periodu planiram da dodam bar jos 5cm). Budzet je neki 100 hiljada din a klime koje sam razmatrao su

DAIKIN FTXF35D/RXF35C SENSIRA

MITSUBISHI SRK35ZSP-W/SRC35ZSP-W

Inace vec imam ftxc35c rxc35c i generalno sam zadovoljan sa tom klimom greje slicnu kvadraturu neki razlog zasto nju nisam opet hteo i zasto vas pitam za pomoc je malo bucniji defrost na nekim nizim temperaturama tipa -10 a i imao sam sa njom jedan problem kupljena je u jesen 2021 ( ne znam jel dozvoljeno da se stavlja gde je kupljena pa cu preskociti) i redovno odrzavana medjutim posto se koristi 95% vremena samo za grejanje kada sam je upalo da hladi kada su bile ove vrucine izbacila je gresku U4 i nije htela da startuje zvao sam servis sve korektno sutradan je dosao srviser skinuo neku elektroniku za spoljne jedinice nesto je zalemio i za 10 tak min je popravio, rekao mi je da se pregrejala zato sto je na spoljnoj jedinici bio sloj prasine, ja to jesam video ali niko mi nije rekao da to treba da cistim a svakako i placam redovan servis pa nisam ni smatrao da imam neke obaveze osim unutrasnjih filtera, naravno nije mi problem i nameravam sada i sam da cistim spoljnu jedinicu, jedino sto mi je malo cudno kod te price oko pregrejavanja sto je to prvi start te sezone i posle popravke je radila jost 3 dana ali nisam hteo da se mnogo cimam posto je klima u garanciji i popravljena je odmah bez nekih komplikacija...eto malo sam se raspisao ali mozda ovo iskustvo nekome bude znacilo da moze sam nekada sa cetkom za farbanje da skine sloj prasine da nema isti problem kao ja.
Dobre su obe,ali Daikin moze nize da modulira i ima jaci protok vazduha.

Hvala na brzim odgovorima, pa onda cu vereovatno Daikin ali ajde da sacekam clana koji ima ovaj konkretni Mitsubishi pa da definitivno odlucim, da ima dosta prasine ne znam na koju foru klima je ispod terase na cosku kuce a ova nova ce da bude na terasi iznad ove. Sto se tice ciscenja nisam mislo na nikakvu jaku cetku nego na onu za farbanje i ovi su sa njom cistili nisu iskrivili lamele ali svakako tu mogu i crevom da pridjem....evo kako klima sada izgleda treba jos da je malo ocistim ali se vide tragovi prasine i koliki je sloj bio na njoj ali ja zbog neznanja nisam cistio...IMG_20230814_140335.jpg

Prilozi

• IMG_20230814_140313.jpg
    IMG_20230814_140313.jpg
    134.4 KB · Pregleda: 76
  • IMG_20230814_140306.jpg
    IMG_20230814_140306.jpg
    181.6 KB · Pregleda: 58
  • IMG_20230814_140248.jpg
    IMG_20230814_140248.jpg
    174.4 KB · Pregleda: 126
Ima dosta prasine naspoliasnjoj i zbog toga se pregrejala na grejanju? To mi deluje kao da nije znao sta da kaze, pa lupio nesto.

Nije rekao na grejanju, kada sam ja zvao da prijvaim kvar (greska U4) to su bili dani onih najvecih vrucina ali i prvo pustanje u ovoj godini da hladi i nije htela da startuje, verovatno je mislio da se na hladjenju pregrejala svakako posto se ne razumem u klima uredjaje nisam hteo da pametujem i da mu objasnjavam da je to prvi put da smo ove godine hteli da je pustimo da hladi, klima je pod garancijom popravljena je a to mi je najvaznije.

Da li postoji znacajna razlika u snazi izmedju Midea AG 12NXD1.wik i Breezeless modela?
Hvala

Ne znam bi li ovde ili u smesne i zanimljive slike 😅
Naletih na FB na nekoj stranoj grupi o elektronici

Prilozi

• FB_IMG_1692030205876.jpg
    FB_IMG_1692030205876.jpg
    17.2 KB · Pregleda: 112

Pogledajte prilog 400417

Evo ti savjet. Klima koja je provjerena vise puta, takodje vremenski testirana i provjerena na sve moguce nacine.
msz-ln35vgv muz-ln35vghz r32
Isti nacin je kolega stavio kod sebe u zaista mali hodnik i zaista se perfekt pokazala. Modulacije su savrsene tako da nema zaletavanja kao kod kineza itd.

Dodacu samo sliku da bi vidjeli gdje se klima nalazi. Ovo je u teoriji suprotnost svim komentarima ali u praksi zaista jako ljepo radi. S obzirom da ima potrosnja moze se i prilazati po pojedinim mjesecima da je i tu zaista savrseno. Mislim da je samo upitno koja se klima uzme ali je u praksi moguce i funkcionalno je.
Screenshot_2023-08-14-20-19-34-307_com.whatsapp~2.jpg

U sobe Daikin Ftxc25 ili Fujitsu 07lmce u dnevnu i ovu prostoriju 31,5m2 Amber Premium 12 ili Fujitsu LT 12 ili Micubisi LN. Tako bih ja ,a sad bice jos predloga.
To znaci 4 klime? Da li mozda vi ili neko drugi mozda zna otprilike kolika bi to bila potrosnja struje da rade non stop i da bude podeseno na 25°

To znaci 4 klime? Da li mozda vi ili neko drugi mozda zna otprilike kolika bi to bila potrosnja struje da rade non stop i da bude podeseno na 25°
To ne bih znao da ti kazem,reci mi kakva je izolacija prostora? Tavan ? Mozda si pisao ali nisam siguran da sam zapamtio.. Ovde pise levo Kotlovnica...ako imas podn grejanje...zasto onda TP nije uzeta u obzir ?

To ne bih znao da ti kazem,reci mi kakva je izolacija prostora? Tavan ? Mozda si pisao ali nisam siguran da sam zapamtio.. Ovde pise levo Kotlovnica...ako imas podn grejanje...zasto onda TP nije uzeta u obzir ?
Nije podno grejanje radijator je a razmisljam i o TP? Stiropor 8cm i deo tavana kamena vuna ne celi tavan.

Cudno mi se ponasa Fujitsu 07 LMCE u sobi od 9 kvadrata.

1. Nema quiet opciju (fan ima 1-5 brzine i Auto)
2. S obzirom da je dobra izolacija, cesto se iskljucuje, to mi ne smeta
3. Iako je podesena na najnizu brzinu ventilatora, kad krene da duva duva jako pa kasnije pred gasenje obori brzinu..

Sad cu malo da je procackam da vidimo, ovo je prvi dan da aktivno koristim tu sobu, a klima je davno postavljena.

Nazad
Vrh Dno