Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Naravno da treba pratiti šta uputstvo kaže.Optimalni razmak od plafona je između 10 i 15cm.5 je neki tehnički minimum radila bi i tako ali bi bilo problema oko pranja klime.Ako imaš bilo kakve sumnje u nedostupnost delova za popravak Fujitsu klima prosto odabereš drugog proizvođača.

Mišljenja sam da forum služi kao sredstvo za razmenu iskustva. Tako sam i formulisao prethodno pitanje tj tražio sam da ljudi koji imaju iskustvo sa servisom Fujitsu klima to isto i podele.

Mišljenja sam da forum služi kao sredstvo za razmenu iskustva. Tako sam i formulisao prethodno pitanje tj tražio sam da ljudi koji imaju iskustvo sa servisom Fujitsu klima to isto i podele.
Ako su uredjaji u nekom srednjem i visokom cenovnom rangu, ocekujemo i da uz redovno ciscenje i odrzavanje traju nekih 7-12 godina, a nakon toga, ukoliko je potrebno, kupimo novi. Prvu koju sam uzeo bila je 12 LMCE, radi kod brata vec drugu sezonu, a ukupno 6 vec izgurala, osim ciscenja nista. 12 LTCA je tek u drugoj godini. Servis koji je postavljao obe klime je bio preporucen od strane uvoznika i momci su stvarno ispostovali sve maksimalno. Inace sto se popravki tice, nadam se da nece zatrebati ni jednoj ni drugoj dok ne napune makar po 10, pa i vise.

To si mogao i sam za dzabe da odradis, 4000din je dranje za pola sata posla pogotovo sto nije skidao turbinu.
Turbina je propeler koji se vrti jel tako? Ako je to skidao je i nju, sve je rasturio klimu.
Ja cistim klimu nekim sprejom koji sam kupio i navodno to koriste serviseri, takodje, uzmem parocistac i njime operem koliko mogu ali klima je pod garancijom i ne smem da cackam jos uvek.
Sada sam video sta sve rastura i mocicu sam da ocistim.
Nije hteo da mi kaze koju kiselinu koristi, posto on cime prska ne mirise ali skida sa plastike sve

Da, ventilator na unutrasnjoj zovemo turbina.
Ja koristim Axel Sgrasso za odmascivanje rerni i operem turbinu bez skidanja.

Imam problema sa klimom. Prosle godine sam uzeo mideu inverter 12ku za preko 70000 dinara. Klima je ogromna kako unutrasnja tako spoljasnja jedinica(ona pogotovo). Klima je uredno postavljena 15 cm od plafona, spoljna jedinica ima pad i na terasi je pa nije izlozena suncu,kisi,ledu...

Prvi problem sam uocio proslo leto kada sam izasao sat vremena u setnju i ostavio klimu da ladi. Vratim se u stan ona i dalje radi a temperatura u stanu veca nego kada smo stan napustali(to isto se desilo 3 puta proslo leto).

Drugo, upalimo klimu da greje i sve ok greje ali kada sedis ispod nje osetis da direktno ispod nje duva hladan vazduh.

Dosta slabo greje, em sto joj treba dosta vremena da zagreje em sto vazduh koji izlazi iz nje nikad nije nesto topao . Otisao kod zeninih a oni u prostoriji slicne kvadrature imaju tcl obicnu klimu 9ku najjeftiniji moguci model kupljen pre 5-6 godina. Upale klimu da greje i taj prostor zagreje za minimum duplo ako ne i troduplo krace vreme nego sto mojoj treba. I da moja je uvek podesena da jacina duvanja bude 100%. Da dodam...zenini zive u kuci sa losim starim prozorima a mi u stanu sa super novom stolarijom.

U cemu je problem...vec me ovo jako frustrira. Hvala svima za pomoc.
Navedi konkretni model ,mozda ljudima bude od pomoci

Imam problema sa klimom. Prosle godine sam uzeo mideu inverter 12ku za preko 70000 dinara. Klima je ogromna kako unutrasnja tako spoljasnja jedinica(ona pogotovo). Klima je uredno postavljena 15 cm od plafona, spoljna jedinica ima pad i na terasi je pa nije izlozena suncu,kisi,ledu...

Prvi problem sam uocio proslo leto kada sam izasao sat vremena u setnju i ostavio klimu da ladi. Vratim se u stan ona i dalje radi a temperatura u stanu veca nego kada smo stan napustali(to isto se desilo 3 puta proslo leto).

Drugo, upalimo klimu da greje i sve ok greje ali kada sedis ispod nje osetis da direktno ispod nje duva hladan vazduh.

Dosta slabo greje, em sto joj treba dosta vremena da zagreje em sto vazduh koji izlazi iz nje nikad nije nesto topao . Otisao kod zeninih a oni u prostoriji slicne kvadrature imaju tcl obicnu klimu 9ku najjeftiniji moguci model kupljen pre 5-6 godina. Upale klimu da greje i taj prostor zagreje za minimum duplo ako ne i troduplo krace vreme nego sto mojoj treba. I da moja je uvek podesena da jacina duvanja bude 100%. Da dodam...zenini zive u kuci sa losim starim prozorima a mi u stanu sa super novom stolarijom.

U cemu je problem...vec me ovo jako frustrira. Hvala svima za pomoc.
Ako je kupljena prošle godine ta klima je pod garantnim rokom i najbolje je da pozoveš servis.Da li redovno čistiš filtere na klimi.

Pozdrav društvo jel valja ovo uzeti za ove novce?

Prilozi

• Screenshot_20230601_223943_Chrome.jpg
    Screenshot_20230601_223943_Chrome.jpg
    55 KB · Pregleda: 52
Bolje uzmi neki VOX Iva-7/8 model. Par ljudi je napisalo ovde da su zadovoljni. Sa ovom klimom mislim da niko sa foruma nema iskustva.

Da li će klima Tesla 18 biti osnovno grejanje ili imaš nešto za dopunu.60m2 je dobar zalogaj i za 18Btu klimu od 1000+€ ako se koristi kao jedino grejno telo.Piše u specifikacijama da je težina spoljne jedinice 25kg.Mislim da je to najlakša osamnestica koja može da se nađe u prodaji.Koliko bi maksimalno odvojio para za klimu razmisli a ovu Teslu zaobiđi.Na drugom sajtu piše da je težina 36 kg što je verovatno i tačno.U Gljivatronu napisali 25kg.

Da li će klima Tesla 18 biti osnovno grejanje ili imaš nešto za dopunu.60m2 je dobar zalogaj i za 18Btu klimu od 1000+€ ako se koristi kao jedino grejno telo.Piše u specifikacijama da je težina spoljne jedinice 25kg.Mislim da je to najlakša osamnestica koja može da se nađe u prodaji.Koliko bi maksimalno odvojio para za klimu razmisli a ovu Teslu zaobiđi.Na drugom sajtu piše da je težina 36 kg što je verovatno i tačno.U Gljivatronu napisali 25kg.
Ne neće biti osnovno jer imam svoje grejanje kotao na pelet. Više će za dogrejavanje u prelaznom periodu i naravno leti za hlađenje.. napisao sam da imam izolaciju i pvc stolariju ..kontam da mi je bolje da uzmem inverter nego običnu.. max 70 hiljada sve ispod toga je ok ako se nadje.
Protegni jos 700e i uzmi neki micubisi i da te glava ne boli narednih 10 godina.
Pa nije to da se protegnem 100e pa ajde al da dodam jos 700e na ovu cenu nikako..

Pozdrav svima,
trebala bi mi preporuka pošto moram u narednih nedelju dana da uzmem klimu, pretežno za hlađenje sobe u kojoj radim i opciono da dobaci i do salona pored, sve skupa 35 kvadrata recimo, ceo stan je 55 kvadrata, izolovan sa novom pvc stolarijom. Svakako bih hte da to bude inverter a ne on off klima.

Pošto radim od kuće ne mogu da preživim još jedno leto sa ovim temperaturama tako da je hlađenje primarna stvar.

Inače zimi grejem stan na dve TA peći i to mi, sa izolacijom i dobrim prozorima, radi dobro tako da ne bih nužno menjao za sada. Neko dogrevanje hajde što da ne, dok TA ne akumulira ali nije prioritet uopšte.

Wifi opcije isto što da ne ali nije mi to najbitnije. Bitniji mi je tih i pouzdan rad.

Hteo bih da je klima što tiša pošto u istoj sobi i spavam i radim na kompu, pa ako imate neke preporuke u tom pravcu.

Logisitčki je suština da se rashlade dve sobe, jedna primarno a druga opciono, oko 35 kvadrata i da je mašina što tiša u radu.

Gledam neki HISENSE Energy SE HiNano 12K - KA35XR0E, taj mi se čini okej a i dobro sam čuo o njemu, i to mi je neki cenovni maksimum, ne bih da idem preko toga. Šta mislite? Da li je to okej ili ima neka alternativa?

Hvala unapred!

Ne neće biti osnovno jer imam svoje grejanje kotao na pelet. Više će za dogrejavanje u prelaznom periodu i naravno leti za hlađenje.. napisao sam da imam izolaciju i pvc stolariju ..kontam da mi je bolje da uzmem inverter nego običnu.. max 70 hiljada sve ispod toga je ok ako se nadje.

Pa nije to da se protegnem 100e pa ajde al da dodam jos 700e na ovu cenu nikako..
Razumem,onda 150e i uzmi Mideu 18ku recimo Extreme model ona je tu 70k

Pozdrav svima,
trebala bi mi preporuka pošto moram u narednih nedelju dana da uzmem klimu, pretežno za hlađenje sobe u kojoj radim i opciono da dobaci i do salona pored, sve skupa 35 kvadrata recimo, ceo stan je 55 kvadrata, izolovan sa novom pvc stolarijom. Svakako bih hte da to bude inverter a ne on off klima.

Pošto radim od kuće ne mogu da preživim još jedno leto sa ovim temperaturama tako da je hlađenje primarna stvar.

Inače zimi grejem stan na dve TA peći i to mi, sa izolacijom i dobrim prozorima, radi dobro tako da ne bih nužno menjao za sada. Neko dogrevanje hajde što da ne, dok TA ne akumulira ali nije prioritet uopšte.

Wifi opcije isto što da ne ali nije mi to najbitnije. Bitniji mi je tih i pouzdan rad.

Hteo bih da je klima što tiša pošto u istoj sobi i spavam i radim na kompu, pa ako imate neke preporuke u tom pravcu.

Logisitčki je suština da se rashlade dve sobe, jedna primarno a druga opciono, oko 35 kvadrata i da je mašina što tiša u radu.

Gledam neki HISENSE Energy SE HiNano 12K - KA35XR0E, taj mi se čini okej a i dobro sam čuo o njemu, i to mi je neki cenovni maksimum, ne bih da idem preko toga. Šta mislite? Da li je to okej ili ima neka alternativa?

Hvala unapred!
Okej je klima,ali ja bih ti preporucio energy pro plus koja ima malo jaci protok vazduha i malo jaci kapacitet.

Hvala Aleksa, vidim da je nešto malo jača cena od ove prve ali mogu da dobacim, nije mi par hiljada razlike bitno, ako se oseti u radu. Vidim takođe da je ova tvoja energy plus zavedena u A+++ kategoriju što mi se takođe dopada.
Hvala na brzom odgovoru!

Drugari, samo da vam javim da se okončala drama sa Midea Xtreme klimom (9ka) koja mi je non stop odlazila u defrost. U dogovoru sa Elcomtrade Midea je skinuta i stavljena je Daikin FTXC25C (takođe devetka). Javljam utiske kada krenem da je koristim... Ima li neko baš ovu klimu i šta može da mi kaže o njoj? Hvala!

Prilozi

• IMG_20230603_091615.jpg
    IMG_20230603_091615.jpg
    88.3 KB · Pregleda: 36
  • IMG_20230603_091622.jpg
    IMG_20230603_091622.jpg
    86.8 KB · Pregleda: 36
Da klima je za bas ušuškane prostore,nisam ispratio u koju si je kvadraturu stavio,koja je izolacija i da je za dogrevanjen ili za grejanje ? Ne znam ali mislim da si mogao i na 35 ici nije ogromna razlika u ceni

Sobica je 10ak kvadrata, nema spoljnih zidova. Nisam hteo 12icu, bila bi prejaka za ovu sobu. Služiće za grejanje pošto sam isključio CG, a u sobi su ostale vertikale koje greju.

Sigurno je
Drugari, samo da vam javim da se okončala drama sa Midea Xtreme klimom (9ka) koja mi je non stop odlazila u defrost. U dogovoru sa Elcomtrade Midea je skinuta i stavljena je Daikin FTXC25C (takođe devetka). Javljam utiske kada krenem da je koristim... Ima li neko baš ovu klimu i šta može da mi kaže o njoj? Hvala!

Zanima me koliko brzina ima Daikin koji sad koristiš.Što je prostorija manja više dolazi do izražaja modulacija i kultura rada klime.Da si odmah birao kvalitet ne bi imao tih problema važno da je rešeno.

Koliko sam video brzina može da se bira od LOW do HIGH, a ima i QUIET režim. Koliko sam video ne može da se diže u procentima kao kod Midee. Midea ima super forice, raznorazne opcije, ali džabe sve to kada jednostavno ne radi dobro. Moraću da sačekam zimu da bih video kako će grejati.

Питање онако, ти си уградио климу и рекламирао је. Како иде ракламација за уградњу.
Пре 10ак година је лик купио климу, уградио је, после неког времена је рекламирао. Рекламација је прихваћена али је морао да плати поново уградњу и скидање неисправне климе.
Продавнице немају своје мајсторе него ти дају списак па ти бираш кога ћеш звати за уградњу.
Taj lik sam ja, ako misliš na priču sa tri komada Midea Mission 18. Nažalost nije mi Midea uvoznik ugrađivao te Midea klime, pa nisam ni migao da im tražim nazad kintu za ugradnju. Vraćen je novac, pa kupio 3x12LMCE i platio ugradnju za Fujitsu. Ostale su cevi od prethodne instalacije, ali opet me je koštala zahebancija samo tako, i vremena i živaca i para.
Koliko vidim najpovoljnija cena je 122k za LTCA12.
Ako ti treba super kvalitetna 12-ca, onda samo napred. Ako je kupuješ radi snage (jer greje kao prosečna 18-ca) onda bolje gleda 18KMTA, isto ima dvostruki rotacioni kompresor, samo unutrašnja jače duva

Не сећам се тачно, било је у потрошачком саветнику на ТВ-у пре доста година.

Taj lik sam ja, ako misliš na priču sa tri komada Midea Mission 18. Nažalost nije mi Midea uvoznik ugrađivao te Midea klime, pa nisam ni migao da im tražim nazad kintu za ugradnju. Vraćen je novac, pa kupio 3x12LMCE i platio ugradnju za Fujitsu. Ostale su cevi od prethodne instalacije, ali opet me je koštala zahebancija samo tako, i vremena i živaca i para.

Ako ti treba super kvalitetna 12-ca, onda samo napred. Ako je kupuješ radi snage (jer greje kao prosečna 18-ca) onda bolje gleda 18KMTA, isto ima dvostruki rotacioni kompresor, samo unutrašnja jače duva
Šta je kod tebe bio problem sa Mideom? Ja sam prošle godine uzeo Mideu Xtreme, 2 komada, jednu 12icu i jednu 9ku. 12ica ok radi, ali devetka nikako pa sam tražio da mi daju Daikin. Nema veze što ti nije ovlašćeni servis ugrađivao klimu, bitno je da serviser koji ti je ugrađivao klimu ima ovlašćen servis.

Šta je kod tebe bio problem sa Mideom? Ja sam prošle godine uzeo Mideu Xtreme, 2 komada, jednu 12icu i jednu 9ku. 12ica ok radi, ali devetka nikako pa sam tražio da mi daju Daikin. Nema veze što ti nije ovlašćeni servis ugrađivao klimu, bitno je da serviser koji ti je ugrađivao klimu ima ovlašćen servis.
Održavala je temperaturu u kući u +/-2°C. Dakle pregreje, pa se upali kad je već debelo ispod zadate, i tako u krug. Još 18-ca, krene sa 1.5kW, i onda stepenasto "modulira" u skokovima, padne na 1.2kW, pa na 1kW, pa kad pipne 900W ugasi se. Nema sile da radi na manje i da održava temperaturu kao svaki drugi inverter. Čak ni iFeel (ili kako se već zove Midein sistem kontrole temperature preko daljinskog) nije radio kako treba. Izgleda da je ta serija 18-ca jednostavno tako radila.

Da, bukvalno koliko je 12ica Mission super, toliko je 18ica zbagovana.

Ja mislim da na ovom.forumu najmanje ljudi ovde imaju Teslu..Ja je nemam..ali ako pamtim neke prosle komentare..i ako me secenje sluzi..mnogi su rekli da je.treba izbegavati..Ako ti je budzet 700..€Za te novce imas mnogo bolje modele..Nekog japanca..ako nahvatas neku akciju mozda Gree Amber komfort..Ako bas hoces da ustedis.Vox,..1.2.3.4...Vivax.hvale valjda neke modele Aero..ona valjda dolaze sa grejacem sp.tacne..Odvoji.par sata pa procitaj prethodne stranice..

Vrh Dno