Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Dobro veče svima,
živim u stanu od 53 kvadrata, raspored prikazan na skici.
Do sada je grejanje bilo pomoću dve Ta peći od 3.5 Kwh (dnevna i dečija soba) + po potrebi u cilju minimalnog podizanja temperature u spavaćoj sobi pomoću klime Vox 12 (prikazane pod rednim brojem 3).
Prosečna ukupna potrošnja struje u prelaznim mesecima je oko 800-900 max 1000 Kwh a u zimskim mesecima oko 1300-1400 max 1500 Kwh uz izuzetno racionalno korišćenje jeftine struje tako da je najveći račun bio ove godine 11.000,00 dinara.
Klime koje su obeležene pod rednim brojem 1 i 2 su deo multi split sistema proizvođača Daikin (2x09) koji nazalost ima funkciju samo hladjenja. Za narednu sezonu cilj je da se prventsveno izbace Ta peći i multi split sitem i da se na mestu istog postave dve nezavisne klime koje će dobro grejati.
Stan se nalazi u zgradi koja je napravljena 1948 god, puna cigla je u pitanju bez spoljašnje izolacije tj. stiropora, pvc 6 komorna stolarija, 4s dvoslojna stakla.
Pravac duvanja klima je oznacen strelicom i jedino je tako moguće zbog širine zida u samim prostorijama.
Ono što sam ja gledao i razmišljao su (dve) Fujitsu klime:
  • ASYG12KMTA - 73.000,00
  • ASYG12LMCE - 73.000,00
  • ASYG12LLCE - 63.000,00

Imam par pitanja:
  • Da li vredi ulagati novac u ove sisteme i izbaciti rugobe tj. TA peći?
  • Da li su dovoljne dve klime LLCE ili ću mnogo bolje rezultate grejanja dobiti sa klimama koje su skuplje za 10.000,00 din po komadu?
  • Da li je možda bolje razmišljati i u ovom slučaju o nekom multi split sistemu sa veličinom unutrašnjih jedinica 09?

I na kraju, naveo sam proizvođača Fujitsu možda kao najbolji odnos ulozenog dobijenog, medjutim ukoliko neko ima neki drugi predlog rado ću ga saslušati.

Prilozi

• IMG_6858.jpeg
    IMG_6858.jpeg
    207.1 KB · Pregleda: 81
Možeš da je pokriješ, možeš i da staviš neki milje ako ti se tako sviđa. ;) Mada Uskoro će vrućine, pa možda je koristiš za odvlažiavanje prostorija, ne znam koliko će stojati van funkcije. Mada ne verujem da ce skupiti neku značajnu količinu prašine. Ja moje obrišem spolja povremeno, a iznutra ionako je preporučljivo da se 1 do 2 puta godisnje očiste...
Do zime će odmarati. Za svaki slučaj ide plavo žuta zaštita, nikad se ne zna. :cool:

Dobro veče svima,
Do sada je grejanje bilo pomoću dve Ta peći od 3.5 Kwh (dnevna i dečija soba) + po potrebi u cilju minimalnog podizanja temperature u spavaćoj sobi pomoću klime Vox 12 (prikazane pod rednim brojem 3).
Prosečna ukupna potrošnja struje u prelaznim mesecima je oko 800-900 max 1000 Kwh a u zimskim mesecima oko 1300-1400 max 1500 Kwh uz izuzetno racionalno korišćenje jeftine struje tako da je najveći račun bio ove godine 11.000,00 dinara.
Klime koje su obeležene pod rednim brojem 1 i 2 su deo multi split sistema proizvođača Daikin (2x09) koji nazalost ima funkciju samo hladjenja. Za narednu sezonu cilj je da se prventsveno izbace Ta peći i multi split sitem i da se na mestu istog postave dve nezavisne klime koje će dobro grejati.
Stan se nalazi u zgradi koja je napravljena 1948 god, puna cigla je u pitanju bez spoljašnje izolacije tj. stiropora, pvc 6 komorna stolarija, 4s dvoslojna stakla.
Pravac duvanja klima je oznacen strelicom i jedino je tako moguće zbog širine zida u samim prostorijama.
  • ASYG12KMTA - 73.000,00
  • ASYG12LMCE - 73.000,00
  • ASYG12LLCE - 63.000,00

Imam par pitanja:
  • Da li su dovoljne dve klime LLCE ili ću mnogo bolje rezultate grejanja dobiti sa klimama koje su skuplje za 10.000,00 din po komadu?
  • Da li je možda bolje razmišljati i u ovom slučaju o nekom multi split sistemu sa veličinom unutrašnjih jedinica 09?

I na kraju, naveo sam proizvođača Fujitsu možda kao najbolji odnos ulozenog dobijenog, medjutim ukoliko neko ima neki drugi predlog rado ću ga saslušati.
Sve ove Fujitsu klime koje imaš u vidu su dobre ali bi ako postoje finansijske mogućnosti ipak išao na noviji model KMTA12 zato što može niže da modulira i koristi novi R32 gas.LLCE ima jednu opciju uštede a ova dva modela KM i LM imaju i Low Noise opciju uštede koja je po meni bolja nego Economy.Da li vredi sa TA peći prekombinovati na grejanje inverter klimama mislim da vredi uz to dobijaš i opciju hlađenja prostorija.Multisplit je po pravilu skuplji nego nekoliko zasebnih split jedinica.KMTA odlično održava zadatu temperaturu nema pregrevanja i slično.

Kod mojih u stanu imam Daikin split sistem sa fan coil jedinicama, radi bez ikakvih problema evo već 13 godina međutim u poslednjih par mjeseci na jednoj jedinici nešto "landara", zvuk onaj kao da kači negdje nešto, hladi normalno ali se baš čuje.

Doveo sam kao neke majstore, kažu mi da je kompresor/motor u pitanju da u njemu se to čuje a da on ne može da se otvori već ide zamjena za novi - 250 EUR.

Iskreno nešto mi to čudno, je li to stvarno ta praksa i da li stvarno toliko košta taj kompresor ? Ima u stanu tih jedinica koje se ni ne koriste pa bih radije samo zamijenio kompresore ukoliko stvarno mora novi.
To je ta cena otprilike i da, ide samo zamena.

@giga545

Mukti split generalno treba izbegavati jer su osetljivije, komplikovanije i skuplje za popravku.
To je nuzno zlo kada nema mesta za vise spoljasnjih jedinica. Najgore je alo ti crkne spoljasnja, nemas grejanje u celom stanu dok je ne poprave.

Mozes i llce, mada je uvek bolje kupiti noviji model sa r32 freonom. Prednost llce je sto je dosta ljudi potvrdilo da radi kako treba i koriste ih ljudi po 10 godina vec.
Low noise za kompresor ne sluzi za stednju, niti je iole bitan faktor pri izboru klime. Ja ga nikada koristio nisam i ako ga imam vec 6-7 godina, niti ima poente.
Fujitsu klime umeju da pregreju prostor i zavisi od toga kakav ti primerak zapadne, a ne od modela, ali su generalno dobar izbor za grejanje.

Poslednja izmena:
Dobro veče svima,
  • ASYG12KMTA - 73.000,00
  • ASYG12LMCE - 73.000,00
  • ASYG12LLCE - 63.000,00

Imam par pitanja:

Kolika ti je potrosnja struje od maja do septembra, a kolika oktobar-april? I u kom odnosu jeftina-skupa?

Kolika ti je potrosnja struje od maja do septembra, a kolika oktobar-april? I u kom odnosu jeftina-skupa?
U prilogu se nalazi ukupna potrošnja struje za moj stan od 53 kvadrata, sezona 2022/2023.
Tokom grejne sezone, pored dve Ta peći od 3.5Kwh uredno radi i sušilica za veš, ali se sve to uključuje isključivo kada je niža tarifa.
U junu, julu i avgustu radi multi split Daikin 2x09 za hladjenje i Vox Iva 12.
Pola jula smo odsutni zbog godisnjeg odmora 😉.

Prilozi

• IMG_6861.jpeg
    IMG_6861.jpeg
    156.2 KB · Pregleda: 68
Još dva pitanja za @Xepoj87 i @proleter :
1. Da li će za dve prikazane sobe od 18 i 16 kvadrata koje su povezane hodnikom od 4 kvadrata biti dovoljne dve klime ASYG09LMCE?
9 LMCE 9 se može naći u ceni kao 12 LLCE. Trenutno za hladjenje te dve sobe sa hodnikom se koriste dve Daikin klime 9, mada sam ukapirao da je velika razlika u funkciji hladjenja i grejanja.
2. Ukoliko je preporuka da ipak budu 12, da li je bolje umesto Fujitsu LMCE ili KMTA po istoj ceni uzeti Daikin FTXC35?

Naravno i drugi članovi se pozivaju da daju svoje mišljenje.

Bio juce seviser da ocisti klimu, cena 4000, oko pola sata posla. Skida unutrasnju jedinicu, sve oprao, klima kao nova, turbina nije bila prljava kao sto sam gledao na klipovima. kae serviser zato sto redovno peem filtere(mrezice) perem ih mescno jednom. Ono sto mi je zapalo za oko, nema loma unutra, nije skidao kadicu, tako mi objasnio, isprskao rebra kiselinom, onda uyeo obicnom vodom isprao i sve je proslo kroz odvodno crevo.

Uzmi te 9 lmce, nemoj Luca ni u jednoj velicini.

Zavrsice posao za te povrsine lagano.
Dodatno, moci ces najverovatnije da iskoristis instalaciju od tih Daikin, jer su verovatno isto na R410 gasu, pa ce ti i tu biti neki popust na meterijal.

Ne zaboravi da napomenes majstorima, min 3 metra instalacije, svaka cev posebna izolacija, vakumiranje obavezno i kupi antivibracione gumice.

Ja imam LMCE07 i LMCE12, iz iskustva ti mogu reći da za sobe tvoje veličine bolje uzmeš LLCE12.

LMCE07 mi je postavljena u kuhinji koja ima 10ak kvadrata a LMCE12 u sobi koja ima 18 + hodnik od 10ak kvadrata, u proseku 12 troši oko 300w , dok 07 retko kada ispod 350w i pritom ima nekako hladan izduv.

Radije bih da sam na tvom mestu odabrao 2xLMCE12 ili 2xLLCE12, imaćeš više snage a ujedno i manju potršnju (LMCE12 neretko radi na 270w).

Niza modulacija nema veze sa potrosnjom.

Ako ode na 70+k po klimi, onda je najbolji izbor Gree Amber Comfort koja je em 70k, em stedljivija od svih tih klima i generalno uredjaj vise klase od llce i lmce.

U prilogu se nalazi ukupna potrošnja struje za moj stan od 53 kvadrata, sezona 2022/2023.
Tokom grejne sezone, pored dve Ta peći od 3.5Kwh uredno radi i sušilica za veš, ali se sve to uključuje isključivo kada je niža tarifa.
U junu, julu i avgustu radi multi split Daikin 2x09 za hladjenje i Vox Iva 12.
Pola jula smo odsutni zbog godisnjeg odmora 😉.
Ukratko, po ovoj potrosnji koja je u zimskom periodu dominantno jeftina struja, ako budes ugradio dve klime (bilo koji inverter) umesto TA peci, finansijski efekat koji bi dobio je mozda 5-6000, neka bude i nategnutih 10000 manje za sezonu. Uz sav komfor koji klime donose, prostor koji TA peci zauzimaju, investicija je opravdana samo ako ti to zaista zelis. U korist investicije doduse ide i najavljeno povecanje cena struje pa ce i usteda biti veca.

Ma kojih 10k za celu sezonu, pa bice lagano 40% manja struja. Dodatno, stalno ista temp, nema oscilacija i mozes da smanjujes i povecavas po zelji.

Ja svaki dan promenim barem 2 puta temp.
Kada izlzim na x sati iz kuce, obavezno smanjim na 18-20c, kada sedim za kompom, 24-25c, kada spavam 22c.

Ma kojih 10k za celu sezonu, pa bice lagano 40% manja struja. Dodatno, stalno ista temp, nema oscilacija i mozes da smanjujes i povecavas po zelji.

Ja svaki dan promenim barem 2 puta temp.
Kada izlzim na x sati iz kuce, obavezno smanjim na 18-20c, kada sedim za kompom, 24-25c, kada spavam 22c.
Ukupna potrosnja ce mozda biti 30ak procenata manja, ali ce imati povecan broj skupih kilovata koji su u odnosu 1:4 sa jeftinima, tako da se na ukupan racun nece odraziti u tom procentu.

Za pocetak, molim te okaci gde to ima da se kupi ta KMCE Fujitsu u Srbiji?

Mozemo i ovako:
70.000 dinara
Gree Amber Comfort

Ovom klimom, ja mogu da ti pobijem 80% preporuka Fujitsu klima koje dajes i da su jedini argumenti koji ti ostaju, malo niza modulacija kada stavis smesno predimenzionisanu klimu u mali prostor i "samuraj brate, veruj mi".

Hladjenje A+++ SEER 8.5
Grejanje A++ do A+++ SCOP 4.4-5.1
Grejanje do -22c
Crna i bela boja unutrasnje jedinice, grejac oplate, inteligentno odmrzavanje(znaci nema fiksirane tajminge defrosta), 3d kruzenje vazduha(u sve smerove el. usmeravanje krilaca), samodijagnostika, jonizator, hladna plazma, integrisan wi-fi, i-feel, backlight daljinski, graficko biranje polozaja krilaca...
Malo bucnija unutrasnja, ali samo ako se porede prve brzine.
Moja Fujitsu 12 LUCA je bucnija u drugoj brzini nego Amber Premium u prve 2 brzine.
Za grejanje ne moze ispod druge brzine, cesto i treca, a u auto modu ne spusta ispod druge brzine. Za hladjenje moze ako imas smesno mali prostor za tu klimu, ispod 25m2.
Imam 8 Gree klima koje rade 5 godina bez i jednog problema. Viole su imale neko tandrkanje na spoljasnjim, ispostavilo se da su plasticni poklopci koje sam ucvrstio.

Na Fujitsu za 100.000 dinara, na 2/3 komada mi je stradao zupcanik za podizanje poklopca, 2 od 3 Fujitsu od 100.000 dinara cas pregrevaju prostor do 3c, cas rade u stepen tacno, nema pravila kako ce da rade, kompresor skripi na 3 Fujitsu klime cim se malo vise napregnu, kazu to tako treba da radi, klima se i 2 dana nakon detaljnog rasklapanja i pranja sa 3 jako skupa i profesionalna sredstva za odmascivanje, dezinfekciju i uklanjanje budji, oseca na budj pri hladjenju, a isto je potvrdilo preko 5 korisnika samo na ovom forumu. Takodje je kod xx korisnika pucao taj zupcanik. Reklamaciona podrska kod uvoznika je verovatno najgore iskustvo koje sam imao sa reklamacijom bilo cega ikada.
Jel ovaj opis.vazi samo.za premijum.i ultra premijum amber modela..Vazi li. ovo.i za komfort koji imam ja..Ja prezadovoljan za prvu grejnu sezonu

Pa ovo i jeste opis tvoje Comfort i smatram da je ta klima mozda trenutno najbolji odnos ulozeno/dobijeno.
To je ne cini najboljom klimom ili najboljim izborom za svakoga.
Premium ultra ima dosta jaci kompresor, modulira za oko 100W vise na grejanju i realno je prejaka za 90% prostora u koje se instalira.
Vecina ostalih stvari je ista kao na Comfort modelum, sto Comfort i cini tako privlacnom ponudom, jer je u pola cene premium modela.
Ja imam 4 premium ultra i samo je jedna u odgovarajucem prostoru, ostale su dosta predimenzionisane, a i Viole mi takodje bleje u smesno malim prostorima za te klime.

Btw, trebalo bi i poslednja Luca iz moje spavace da ode u vecna lovista u naredne 2 nedelje, a da umesto nje dodje Gree Freair kada budem imao vremena da odem do prodavnice i dogovorim se za ugradnju i zamenu.
Hteo sam Midea Gaia, ali je nazalost losije sproveden sistem ventilacije od Freair-a.

Poslednja izmena:
Gree Freair je dosta skuplja od Luce,i kada je Luca izašla a pogotovo sad,mozda je ne moras baciti (Lucu) ostavi je meni za delove 🤫🤣

Bio juce seviser da ocisti klimu, cena 4000, oko pola sata posla. Skida unutrasnju jedinicu, sve oprao, klima kao nova, turbina nije bila prljava kao sto sam gledao na klipovima. kae serviser zato sto redovno peem filtere(mrezice) perem ih mescno jednom. Ono sto mi je zapalo za oko, nema loma unutra, nije skidao kadicu, tako mi objasnio, isprskao rebra kiselinom, onda uyeo obicnom vodom isprao i sve je proslo kroz odvodno crevo.
To si mogao i sam za dzabe da odradis, 4000din je dranje za pola sata posla pogotovo sto nije skidao turbinu.

Imate li preporuku za neko "budzet" resenje za dve sobe, spavaca od 14 i dnevna sa kuhinjom od 35 kvadrata. U pitanju je kuca koja za sada nema izolaciju. Hladjenje i pomogucstvu primarno grejanje.

Koliko sam procitao cesto se pominje Vox 12-iva5 kao solido resenje, ali mislim da je vise nema u prodaji. Sada su aktuelni modeli Vox 12-Iva7 i 8, cija je cena oko 50k
Da li bi mozda ta Vox 12-Iva7-8 bila "prejaka" za manju sobu, a preslaba za vecu? Koliko vidim devetke i nema u ponudi.

Tako je bilo i prosle godine za Vox Iva 5, nije je bilo pa je kasnije stigla, mozda je nema trenutno. Otac bio danas u Tehnomediji i predlozili mu ovaj model VOX IFG12-AACT. Ima li neko mozda iskustva

@Milan81
Pošto je u pitanju kuća bez izolacije, teško da klima može da bude primarno grejanje, pogotovo u budžet segmentu.
Jeste Iva hvaljen model, ali pitanje je kako bi se ponašala na minusima čak i u manjoj sobi. Klime koje bi "radile posao" za veću sobu su 1000+€.
Ako postoji mogućnost da se uradi izolacija, to bi trebao prvo, pa tek onda klime.

Imam jos jedno pitanje.
Kakva je servisna mreža I uopšte servis, delovi...kada su u pitanju Fujitsu klime? Dobih "neproverenu" informaciju da se uvoznik istih nije proslavio sa servisom.
Da li je neko imao iskustva?
Pitam da ne bih došao u situaciju "Ken se ne popravlja" 😉

Imam problema sa klimom. Prosle godine sam uzeo mideu inverter 12ku za preko 70000 dinara. Klima je ogromna kako unutrasnja tako spoljasnja jedinica(ona pogotovo). Klima je uredno postavljena 15 cm od plafona, spoljna jedinica ima pad i na terasi je pa nije izlozena suncu,kisi,ledu...

Prvi problem sam uocio proslo leto kada sam izasao sat vremena u setnju i ostavio klimu da ladi. Vratim se u stan ona i dalje radi a temperatura u stanu veca nego kada smo stan napustali(to isto se desilo 3 puta proslo leto).

Drugo, upalimo klimu da greje i sve ok greje ali kada sedis ispod nje osetis da direktno ispod nje duva hladan vazduh.

Dosta slabo greje, em sto joj treba dosta vremena da zagreje em sto vazduh koji izlazi iz nje nikad nije nesto topao . Otisao kod zeninih a oni u prostoriji slicne kvadrature imaju tcl obicnu klimu 9ku najjeftiniji moguci model kupljen pre 5-6 godina. Upale klimu da greje i taj prostor zagreje za minimum duplo ako ne i troduplo krace vreme nego sto mojoj treba. I da moja je uvek podesena da jacina duvanja bude 100%. Da dodam...zenini zive u kuci sa losim starim prozorima a mi u stanu sa super novom stolarijom.

U cemu je problem...vec me ovo jako frustrira. Hvala svima za pomoc.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno