Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

E da, da vas pitam da li je Elcomtrade jedini uvoznik Daikin klima uređaja? Vidim na sajtu da imaju samo neke 2-3 Daikin klime, pa ne znam da li je to samo onako stavljeno ili imaju više modela na stanju? Više bih voleo da doplatim za neku 9ku Daikin nego da opet dobijem neku Mideu koja će isto raditi kao i prethodna.
Ne secam se tacno koji je model bio,ali sam reklamirao i vratili mi novac plus sto sam platio ugradnju,posle sam uzeo daikin sensiru razlika u radu je neverovatna a na papiru je bilo sve u korist midee,e sad daikin je dosta i skuplji ali ja sam prošle god uhvatio neku akciju u medjusezoni i platio ga 64000 sad gledam skoro 90000 košta isti.Sad kad su bila malo hladnija jutra nisam primetio da je ulazio u defrost a temperature su bile oko 0 a potrošnja ovih dana ide maksimalno do 220w.

Narode, ima li ko iskustva sa 07LUCA? Razmišljam da uzmem (ako ima) za sobe na spratu od 19 i 11kvm. Izolacija demit 15cm, mada sobe imaju po veliki prozor i balkonska vrata. Na papiru deluju OK, samo me interesuje kako stoje sa spoljašnjom jedinicom koja je upola manja od one na 12LTC
Ne verujem da to imaju na stanju kod nas ali proveri.
Mislim da ti je bolji izbor nesto iz novijih serija kao KMTA jer mogu nize da moduliraju, LUCA i ako je sedmica verujem da ne moze ispod 300W jer su svi modeli tako pravljeni u starim serijama. Moj LGC 12 i LLCA 09 identicno najnize mogu 300W i onda se iskljucuju.

Zdravo svima,

Može li mala pomoć i savet oko izbora 2 inverter klime za 2 spavaće sobe?
Obe sobe su oko 10m2 (pretpostavljam da je dovoljno 9000 BTU), popodnevna sunčana strana i balkonska vrata (izlaze na istu terasu), poslednji sprat i dobra spoljna izolacija (15cm kamena vuna).
Leti je pretoplo i neizdrživo pa se definitivno mora ugraditi klima.

Drugar mi je preporučio Daikin, npr. FTXC25C / RXC25C koju on može da nabavi za nekih 600e.
Druga opcija npr. Mitsubishi MSZ-HR25VF / MUZ-HR25VF koja vidim da košta na netu oko 560e.

Još neka opcija, i/ili objašnjenje zašto je jedna bolja od neke druge su dobrodošli jer ja jedino mogu da listam specifikacije pošto se u praktični rad i neki real-life kvalitet klima sistema ne razumem. :)

Hvala unapred na svakoj vrsti pomoći...

Ne verujem da to imaju na stanju kod nas ali proveri.
Mislim da ti je bolji izbor nesto iz novijih serija kao KMTA jer mogu nize da moduliraju, LUCA i ako je sedmica verujem da ne moze ispod 300W jer su svi modeli tako pravljeni u starim serijama. Moj LGC 12 i LLCA 09 identicno najnize mogu 300W i onda se iskljucuju.
Luca 12 na grejanju ide do 200W, a na hladjenju na oko 100W.
Posto je moje mislienje o Luca modelu negativno iz drugih razloga, ja bih svakako preporucio druge modele. Secam se da i Daikin ima neki 07 model.

Moguce, moja LUCA 12 je kod supruge u lokalu a tamo nisam nikad nosio merac da proverim. Mada ima isti kompresor kao LGC tako da ne znam kako moze da ide nize jedino da softverom to odradili.

Zdravo svima,

Može li mala pomoć i savet oko izbora 2 inverter klime za 2 spavaće sobe?
Obe sobe su oko 10m2 (pretpostavljam da je dovoljno 9000 BTU), popodnevna sunčana strana i balkonska vrata (izlaze na istu terasu), poslednji sprat i dobra spoljna izolacija (15cm kamena vuna).
Leti je pretoplo i neizdrživo pa se definitivno mora ugraditi klima.

Drugar mi je preporučio Daikin, npr. FTXC25C / RXC25C koju on može da nabavi za nekih 600e.
Druga opcija npr. Mitsubishi MSZ-HR25VF / MUZ-HR25VF koja vidim da košta na netu oko 560e.

Još neka opcija, i/ili objašnjenje zašto je jedna bolja od neke druge su dobrodošli jer ja jedino mogu da listam specifikacije pošto se u praktični rad i neki real-life kvalitet klima sistema ne razumem. :)

Hvala unapred na svakoj vrsti pomoći...
Neki članovi foruma imaju Daikin 09 i kažu da lepo rade moduliraju i tihe su.

@Xepoj87 jel' zbog zupčanika, veverice u parenju (zvuk EEV-a) ili mirisa ubuđalih čarapa? Pitam jer nemilosrdno korostim 12LTC od 2011-te i samo jednom sam imao smrad, al' sam sam kriv, nisam je čistio hemijom jako dugo

@Xepoj87 jel' zbog zupčanika, veverice u parenju (zvuk EEV-a) ili mirisa ubuđalih čarapa? Pitam jer nemilosrdno korostim 12LTC od 2011-te i samo jednom sam imao smrad, al' sam sam kriv, nisam je čistio hemijom jako dugo
Kod mene samo veverica,za sad,sem toga nemam problema,bilo je sa panelom ali je lako resivo.

Veverica u parenju je problem samo ako se unutrašnja ugradi u hodnik, pa se čuje. Inače nikakva frka. Gledam Daikin FTXC25C i za te pare imam Fujitsu ASYG12LMCE. Cenim da je 12-ca ipak bolja varijanta za sobu 19kvm, dok za ovu manju od 11 može šta god... Nisam pametan...

Ja u sobama 16m2c cc imam 09lmce zadovoljan,navika je cudo,a i kriterijum sta je bučno...ja bih recimo u te tvoje sobe 07lmce i bog da te veseli. Ta 7ca ima izduv kao neke 12ke..tu oko 750 kubika vazduha.Moj predlog ako vec ides na 12lmce onda pogledaj od novijih serija recimo 12 kmcc.

Po čemu je KMCC bolja od LMCE? LMCE imam 3 komada kod matoraca, jednostavna za održavanje, prost izmenjivač u unutrašnjoj, nema one silne perforacije kao LUCA pa manje hvata sitnu prašinu u izmenjivaču

Bolje modulira,ima bolju kulturu rada,nisam primetio da se zaleće kao lmce,novija proizvodnja,lmce ima bolji izmenjivac,i ona je prc dok je druga Tajland,ne znam ,mislim da je novija štedljivija i da ne može da divlja kao lmce.

KMCC niže modulira nego LMCE inače brzine izduva su iste.Mislim da je i daljinski isti sa svim opcijama.KMCC u odnosu na LMCE hoće da spusti brzinu sa low na quiet kad ima potrebe za tim dok LMCE to ne radi.Misliš ugasila se a ona samo spustila brzinu pa opet vrati na low ili se ugasi ako ne može niže da modulira.KMTA ima težu unutrašnju jedinicu nego LMCE nema nikakvog krckanja baš su plastiku zadebljali.

Ne krcka ni LMCE, bar ja nisam čuo. Mada jest da malko jače duva na održavanju. Vidim da KMCC ima još lakšu spoljašnju, pak kud više majku mu staru?!!!

Pa u sustini, najvise zbog smrada pri hladjenju koji mi se pojavi i 2 dana nakon detaljnog rasklapanja i pranja od strane ACS servisa, do "koske".
Poklopac je definitivno do mog primerka, jer i kome se zbaguje ili pogresno zatvori, prostim resetom klime(cupanje iz struje na minut) se resi, a meni je definitivno ceo taj mehanizam pokvaren.
Sada su vratanca zaglavljena, zupcanik izvadjen i nema da se mrda, pa me glava ne boli :)

A veverica meni ne smeta toliko, jer sa te strane ne otvaram prozore, to je samo cisto stvar koju sam primetio da se desava i moze da nervira nekoga ko voli da drzi prozor na kant pored kompresora.
Imaju i druge klime drndanja i cvilenja, kako Gree, tako i Haier, od kojih imam trenutno 8 Gree i ja mislim 6 Haier invertera(one malo jace, crne modele).
Mislim da je svaka imala neke bagove, neko drndanje plastike, tresenje, da sam morao da namestam i da se nerviram...jedino mi 4 Ambera(sada se zovu ultra premium :rolleyes:) ubijaju kako rade. A takodje mogu reci da mi je i najbezveznija klima ujedno i najmanje problema zadala, bukvalno nista nikada, a to je Midea Mission 12.
Nista spec ne radi, nekako je sva jeftina, a ni da zucne vec x godina.
Takodje se od svih tih ne racunajuci Amber premium, moze reci da se vidi da je Luca iznad ostalih, barem po radu. Jes da skripuce, ali generalno radi kao sat i nema nikakvih iznenadjenja.
Ali iz vec pomenutih razloga, uvek kazem da se uzme novija klima, nema potrebe danas kupovati preko deceniju star model koji znamo da moze da zada glavobolju.

Da li neko zna kako da pravilno demontiram klimu? U pitanju je inverter. Pustio sam da radi na hladjenju nekih 10 minuta, onda imbusom zategao ventil na tanjoj cevi, posle 2-3 minuta zategao i na siroj cevi. Nisam primetio neku razliku u zvuku (valjda bi trebalo pa me to malo buni), klima je radila na maloj snazi, s obzirom da je u stanu prohladno, ne greje se. Da li je to dovoljno ili treba jos nesto da uradim pre nego sto odsrafim cevi?

Koliko znam pustis je da hladi nekih minut i onda zavrnes, mislim da je 10 minuta mnogo i da je vec poslala freon u unutrasnju koji ce da ti izadje kad odvrnes spoljnu.

Fujitsu KGTA/B/E bi trebala da je naslednik Luca modela klime.

Pa u sustini, najvise zbog smrada pri hladjenju koji mi se pojavi i 2 dana nakon detaljnog rasklapanja i pranja od strane ACS servisa, do "koske".
Poklopac je definitivno do mog primerka, jer i kome se zbaguje ili pogresno zatvori, prostim resetom klime(cupanje iz struje na minut) se resi, a meni je definitivno ceo taj mehanizam pokvaren.
Sada su vratanca zaglavljena, zupcanik izvadjen i nema da se mrda, pa me glava ne boli :)

A veverica meni ne smeta toliko, jer sa te strane ne otvaram prozore, to je samo cisto stvar koju sam primetio da se desava i moze da nervira nekoga ko voli da drzi prozor na kant pored kompresora.
Imaju i druge klime drndanja i cvilenja, kako Gree, tako i Haier, od kojih imam trenutno 8 Gree i ja mislim 6 Haier invertera(one malo jace, crne modele).
Mislim da je svaka imala neke bagove, neko drndanje plastike, tresenje, da sam morao da namestam i da se nerviram...jedino mi 4 Ambera(sada se zovu ultra premium :rolleyes:) ubijaju kako rade. A takodje mogu reci da mi je i najbezveznija klima ujedno i najmanje problema zadala, bukvalno nista nikada, a to je Midea Mission 12.
Nista spec ne radi, nekako je sva jeftina, a ni da zucne vec x godina.
Takodje se od svih tih ne racunajuci Amber premium, moze reci da se vidi da je Luca iznad ostalih, barem po radu. Jes da skripuce, ali generalno radi kao sat i nema nikakvih iznenadjenja.
Ali iz vec pomenutih razloga, uvek kazem da se uzme novija klima, nema potrebe danas kupovati preko deceniju star model koji znamo da moze da zada glavobolju.
Zapao ti faličan model ,zupčanik pogotovo,i zamenski je odrađen fuš,upoređivali smo,par gofina koristim Lucu i nemam problema sa hlađenjem sem sto je sa panelom bilo cimanja,u svakom slucaju hvala sto si se vratio na ovaj deo foruma,pomocices novim korisnicima, a i starima ces imati sta da kazes,na konto tvog razmišljanja sam predlozio kmcc umesto lmce za jozu.

Koliko znam pustis je da hladi nekih minut i onda zavrnes, mislim da je 10 minuta mnogo i da je vec poslala freon u unutrasnju koji ce da ti izadje kad odvrnes spoljnu.
Nije mi bas najjasnije to da je pustila freon u unutrasnju, koliko znam on je stalno tamo a zavrtanjem ventila na tanjoj cevi pocinje da pravi vakum i gura u spoljnu, posle zavrnes ventil na debljoj cevi i nema sta da izadje. Mozda gresim

Ne znam stvarno, jednom su skidali kod mene jednu obicnu on/off Mideu pa sam video proces ali nisam frigomehanicar. Zasto to uopste radis sam?

Renoviram stan pa mi smeta unutrasnja jedinica klime, a trebalo bi da je prebacim i u drugu sobu, posle cu zvati majstore za montazu

Bolje zovi za demontazu, zamena gasa ce vise da te kosta.

Evo ovako ljudi, moja avantura sa kupovinom invertera se zavrsila. Kupio sam VOX iva1 btu12.

Nakon montaze sam u s0bi k0ja ima 17m2 da greje, situacija je sledeca:

Spoljna temperatura je bila oko 7-8 °c, vlaga 95%, kisa napolju.
Unutra isto tako hladno
VoX iva 1 btu 12, je prvih da kazemo sat vremena vukla 1kw, nakon cega je u drugom satu modulirala duvanje i potrosnju tokom celog drugog sata spustila i drzala na 500-550w.

Kuca nije grejana, zidovi ledeni, nema izolacije (ali zidovi puna cigla 50cm), nemam montirana sobna vrata, ima pvc stolarija, na suprotnoj strani klime je hodnik u koji duva a od zida do vrata hodnika ima 4m.

To je bila situacija, e sada ako bi se kuca konstantno grejala i zidovi zagrejali mozda bi to islo jos 100w dole, a mozda i ne, ovo je samo licno iskustvo.

Ono sto kazu da izmedju Iva1 iva5 iva 7 nema razlike mislim da su upravu sto se tice same snage, ali verujem da je na tim novijim modelima siftver poboljsan, bas u smislu bolje modulacije klime i smanjivanja potrosnje.

Vrh Dno