Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Od Gree Ambera imas :Komfort,Komfort ultra..i Komfort Premium ultra..Tako.se krecu i cene..Kao.kod.Samsunga S 23🤣

Moja saga sa neispravnom Midea klimom se nastavlja, trebalo bi uskoro da dobije epilog.

Šta je do sada urađeno: zamenjena je spoljna jedinica, klima se ponašala potpuno isto kao i ranije. Zatim se posumnjalo na elektroniku unutrašnje jedinice, i to je zamenjeno (komplet), klima se ponaša potpuno isto.

Juče sam poslao mail uvozniku klime Elcomtrade i danas su me kontaktirali, odobrili su kompletnu zamenu klima uređaja.

Moram da priznam da su mi do sada izlazili u susret i uopšte nisu pravili pitanje u vezi sa eventualnom zamenom, itd. Što se toga tiče, stvarno su ispali fer.

Videćemo na kraju šta ću uzeti kao zamenski uređaj, pitao sam da li eventualno može Daikin i ostalo je da se konsultujemo.

Ono što mene zanima je da li je moguće da je i ova devetka prejaka za sobu koja je veličine 10ak kvadrata i da zato odlazi u taj nepotrebni defrost? Probao sam i sa otvorenim vratima i isto se ponaša. Defrost pa defrost, i to na svakih sat do sat i po (nekad i na 45 minuta). Primetio sam da se ređe dešava kada je u silent režimu...

Od Gree Ambera imas :Komfort,Komfort ultra..i Komfort Premium ultra..Tako.se krecu i
Ipak bih sacekao i kupio fujitsa 18 kmta ili 18 lfca. Proverene modele koje ovde na forumu hvale. Mislim da bi dnevnu sobu od 35 m2 zagrejala a hodnik od 10m2 smlacila dovoljno da ne bude leden. U ostale dve sobe bi isle hisense i.vox dovoljno da po potrebi zagreju ili dogreju. Uz dodavanje izolacije jos 5cm na plocu tavana mislim da bi bio pun pogodak navedena klima

Moja saga sa neispravnom Midea klimom se nastavlja, trebalo bi uskoro da dobije epilog.

Šta je do sada urađeno: zamenjena je spoljna jedinica, klima se ponašala potpuno isto kao i ranije. Zatim se posumnjalo na elektroniku unutrašnje jedinice, i to je zamenjeno (komplet), klima se ponaša potpuno isto.

Juče sam poslao mail uvozniku klime Elcomtrade i danas su me kontaktirali, odobrili su kompletnu zamenu klima uređaja.

Moram da priznam da su mi do sada izlazili u susret i uopšte nisu pravili pitanje u vezi sa eventualnom zamenom, itd. Što se toga tiče, stvarno su ispali fer.

Videćemo na kraju šta ću uzeti kao zamenski uređaj, pitao sam da li eventualno može Daikin i ostalo je da se konsultujemo.

Ono što mene zanima je da li je moguće da je i ova devetka prejaka za sobu koja je veličine 10ak kvadrata i da zato odlazi u taj nepotrebni defrost? Probao sam i sa otvorenim vratima i isto se ponaša. Defrost pa defrost, i to na svakih sat do sat i po (nekad i na 45 minuta). Primetio sam da se ređe dešava kada je u silent režimu...
Klima je neispravna zato pravi nepotrebne defroste.Bilo koji drugi ispravni inverter ne radi tako.

Zdravo svima,trebao bi mi jedan savet od nekog ko se vec greje na klimu posto razmisljam da ove godine umesto drva uzmem inverter e sad se dvoumim koliko i koje jacine.Klime bi trebale da greju 120m2 mozda ima i nesto manje 115m2, jedna veca dnevna,2 sobe,hodnik i kupatilo.Da li uzeti 2 18-tice,3-12 ili neku skroz drugu kombinaciju sta mislite?Kuca ima nove pvc prozore i na jesen treba da radimo fasadu.Sporet mi pravi dosta problema,odzak je losiji pa razmisljam o ovom vidu grejanja do sad smo trosili 15-20m drva.

Ipak bih sacekao i kupio fujitsa 18 kmta ili 18 lfca. Proverene modele koje ovde na forumu hvale. Mislim da bi dnevnu sobu od 35 m2 zagrejala a hodnik od 10m2 smlacila dovoljno da ne bude leden. U ostale dve sobe bi isle hisense i.vox dovoljno da po potrebi zagreju ili dogreju. Uz dodavanje izolacije jos 5cm na plocu tavana mislim da bi bio pun pogodak navedena klima
Ima jedna.narodna..Ako neznas.sta je.dobro..ti pitaj sta je skupo..😁.Ovo vazi za 95%kupovine..Sa pomenutim modelima.neces sigurno pogresiti..

@pikl cera
Generalno pravilo važi: jedna prostorija jedna klima. Izuzetak je naravno kupatilo. Jedna klima može grejati dve prostorije samo ako su spojene otvorenim vratima a klima postavljena da duva pravo kroz ta vrata. Al odma da ti kažem, najkonfornije je kad se klima koristi za jednu prostoriju. Tad klima najmanje duva i najmanje smeta njen rad, najtiša je! Bez izolacije biće jako teško i skupo.
Dnevna jedna klima, spavaće sobe svaka svoju klimu, znači tri klime. Daj nam kvadraturu soba, nacrt rasporeda prostorija i koju izolaciju stavljaš?

Poslednja izmena:
Mene jeza hvata samo kad se setim Jozine priče o tri Midea 18-ce Mision i njegove avanture. Na kraju sve dobro ispalo al nije svako te sreće. Dok recimo 12-ca Mision bila super.
Uopšte mi se ne sviđa jedna 18-ca u 45 kvadrata, dve 12-ce su druga priča. Ne radi se samo o ukupnoj snazi već o boljoj pokrivenosti, ja i dalje tvrdim da grejanje kroz otvorena vrata nije to što ljudi misle. Jedna prostorija do one u kojoj je klima i ok al grejati i onu treću kroz vrata je po meni skoro pa nemoguće bez obzira na izolaciju.
Mene kod kineza brine i potrošnja u zimskom periodu, ipak je to 18-ca i još ima grejače.
zasto ti se ne sviddja 18ca u 45 m2 ako ista dobro modulira ?

Midea klime 18Btu koje je član foruma Joza imao nisu mogle da moduliraju na grejanju ispod 800w.Ta klima Daikin koju imaš lepo modulira KMTA18 isto tako.Fujitsu LFCA18 spusti potrošnju do 300w.Naravno da ih je zamenio za druge klime koliko se sećam umesto Midea18 ugradio je Fujitsu.

Zdravo narode!

Hteo bih kao dopunu da uzmem neku inverter klimu do 50k dinara. Imate li savet šta da gledam od tih marki, a šta posebno da izbegavam?

U dnevnoj sobi koja je spojena sa kuhinjom već imam Daikin FTXC71CV1B, ali mi treba dopuna za spavaću sobu.

Hvala vam na odgovoru!

@Dark Angel Zbog boljeg rasporeda toplote i defrosta. Dve 12-ce će manje ići u defrost i brže ga obaviti nego jedna 18-ca, naravno za defroste mislim na periode sa temperaturom oko nule i visoke vlažnosti vazduha.
A druga stvar kod defrosta dve klime je da one ne idu istovremeno u defrost tako da se prostorija neće ohladiti. Tako da kad jedna klima završi defrost ta klima neće imati problem da nastavi rad sa malim opterećenjem. Tako se izbegava začarani krug čestih defrosta koji mogu biti prisutni kad je klima srednje opterećena u uslovima visoke vlažnosti i temperature bliske nuli.

@pikl cera
Generalno pravilo važi: jedna prostorija jedna klima. Izuzetak je naravno kupatilo. Jedna klima može grejati dve prostorije samo ako su spojene otvorenim vratima a klima postavljena da duva pravo kroz ta vrata. Al odma da ti kažem, najkonfornije je kad se klima koristi za jednu prostoriju. Tad klima najmanje duva i najmanje smeta njen rad, najtiša je! Bez izolacije biće jako teško i skupo.
Dnevna jedna klima, spavaće sobe svaka svoju klimu, znači tri klime. Daj nam kvadraturu soba, nacrt rasporeda prostorija i koju izolaciju stavljaš?
Nacrtao sam kako je odprilike 115 kvadrata je sprat ima jedna dnevna sa kuhinjom veca,jedna soba 4x4 i jedna 3x4 i kupatilo i hodnik.Klima iz dnevne moze da se stavi da duva pravo na vrata ka hodniku kao i ostale 2 sobe moze da se stavi da duva u pravcu hodnika a postoji mogucnost da se postavi klima i u sam hodnik.Za izolaciju ce ici stiropor 10-tka ako bas nesto iskrsne 8-ca najmanje.

Nemoj klimu u hodnik.Koliko je kvadrata dnevna i kuhinja to je jedna prostorija vidim nema nikakvih pregradnih zidova.

Ukoliko dobro predpostavljam dnevna i kuhinja su ti dužine 10 metara a širine jedno 4 metara? Ukoliko ne znaš uzmi metar i izmeri. Ovo je veoma bitno jer može imati uticaj na kvalitet samog grejanja jednom klimom Fujitsu.

U veću prostoriju dnevna+kuhinja Fujitsu KMTA18.Soba 1 KMTA/CC12,Daikin12.Soba 2 Daikin09.

Nacrtao sam kako je odprilike 115 kvadrata je sprat ima jedna dnevna sa kuhinjom veca,jedna soba 4x4 i jedna 3x4 i kupatilo i hodnik.Klima iz dnevne moze da se stavi da duva pravo na vrata ka hodniku kao i ostale 2 sobe moze da se stavi da duva u pravcu hodnika a postoji mogucnost da se postavi klima i u sam hodnik.Za izolaciju ce ici stiropor 10-tka ako bas nesto iskrsne 8-ca najmanje.

Nemoj da ti prioritet bude zagrevanje tog hodnika iz dnevne i kuhinje (jer u hodnik najmanje vremena ljudi borave), nego stavi u dnevnu klimu sa prioritetom da najbolje zagreje te dve spojene prostorije (dnevna+kuhinja).

Možeš iz sobe 4x4 da probaš da pozicioniraš klimu da duva u pravcu vrata ka hodniku (ako postoji mogućnost).

Uh, za dlaku al ok može jedna 18-ca al nikako onako kako ti misliš. Klima u tvom slučaju ne sme da duva kroz vrat iz dnevne jer bi ti levo i desno bilo hladno, garantujem. 18-ca može al samo da duva uzduž nikako popreko. Na ovom forumu postoji korisnik koji greje 50 kvadrata sa Fujitsu LFCA, raspitaj se malo kod njega kako to funkcioniše.
Al kao što sam rekao bokje je dve klime 12 nego jedna 18 zbog udobnosti a ti kako hoćeš.

Nije mi bitno da duva na vrata hodnika zato i pitam slabo se razumem u tu tematiku vazno mi je da budu najbolje iskoriscenje.

Koliku potrosnju mogu da ocekujem otprilike sa 1x18 i 2x12 ili 4x12 do sad racuni klasicni bez klime mi izlaze oko 4000 hiljada?

Nije mi bitno da duva na vrata hodnika zato i pitam slabo se razumem u tu tematiku vazno mi je da budu najbolje iskoriscenje.

Koliku potrosnju mogu da ocekujem otprilike sa 1x18 i 2x12 ili 4x12 do sad racuni klasicni bez klime mi izlaze oko 4000 hiljada?
To je teško proceniti napamet zavisiće od dosta faktora: kakva je zima, kakva je izolacija, koliko volite da je toplo.

Plus očekujemo još neko povećanje cene struje do sledeće zime 🙄

Ja imam 90m2 plus garaza u sklopu kuce 24m2, tu smo negde slicni sa kvadraturom, garaza se ne greje naravno ali dobija toplotu pasivno kroz zidove jer nema izolacije izmedju soba i garaze.
Imam 5cm fasadu i tavan s tim da je blok prvo debelo malterisan i gletovan za fasadu pa je preko toga radjena izolacija. Tavan isto 5cm stiropor zatvoren lepkom i mrezicom.
Imam 5 klima, 2x Fujitsu 12LGC (kao LU model), 2x Fujitsu LLCA 09 i jedan Vox IVA 5 12JR, prosla sezona bila 320e, ova do sad sa martom 280e.
Racuni van sezone maj-septembar tako oko 4000-4500din, najveci racun bio februar ukupno 13700din sa 5% popusta za placanje na vreme, oko 8700din je otislo za grejanje.
Povecanje od 8% ide vec sada prvog maja i posle jos jedno prvog novembra isto 8% i jos jedno prvog maja 2024 isto 8%.

Nije devetka jaka jednostavno tako rade,isti problem sam imao sa devetkom u 15 m2 išla je u defrost i na temperaturama preko 10 stepeni,prebacivala zadatu temperaturu za 2 stepena a i dalje radila na 700-800w

Narode, ima li ko iskustva sa 07LUCA? Razmišljam da uzmem (ako ima) za sobe na spratu od 19 i 11kvm. Izolacija demit 15cm, mada sobe imaju po veliki prozor i balkonska vrata. Na papiru deluju OK, samo me interesuje kako stoje sa spoljašnjom jedinicom koja je upola manja od one na 12LTC

Koliko vidim ima ih kao multisplit samo 2x07 spoljna 14Btu Luca.

Zdravo narode!

Hteo bih kao dopunu da uzmem neku inverter klimu do 50k dinara. Imate li savet šta da gledam od tih marki, a šta posebno da izbegavam?

U dnevnoj sobi koja je spojena sa kuhinjom već imam Daikin FTXC71CV1B, ali mi treba dopuna za spavaću sobu.

Hvala vam na odgovoru!
Kolika je kvadratura sobe?

E da, da vas pitam da li je Elcomtrade jedini uvoznik Daikin klima uređaja? Vidim na sajtu da imaju samo neke 2-3 Daikin klime, pa ne znam da li je to samo onako stavljeno ili imaju više modela na stanju? Više bih voleo da doplatim za neku 9ku Daikin nego da opet dobijem neku Mideu koja će isto raditi kao i prethodna.

Vrh Dno