Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Koju klimu preporucujete za dnevnu sobu nekih 35 kvadrata koja bi mozda i hodnik dogrevala 10 ak kvadrata znaci ukupno 45 kvadrata. U jednu sobu imam vox iva 5, a u spavacu bih prebacio hisens wings hi nano obzirom da nisam zadovoljan sa njom u dnevnoj sobi.uzeo bih neku fujicu posto vidim da je hvale dosta na forum samo ne znam koju za taj prostor i da li 12 ka ili 18 ka
Ja bih ti preporučio Gree Amber komfort..Ona.ti je sad.trenutno.oko.85.000...Verujem.da nema kultura rada kao Fujitsu..ali ako.zelis neku zlatnu.sredinu ulozenog-dobijenog verujem.da neces ppgresiti..Sp.jed.je oko 35.kg.snage u.rezervi ima.dovoljno..i verujem.da bi se dobro snasla.sa.tvojih 35-40kv.prostora..Ako.tinje izolacija ok.neces pogresiti..

@Jovandeka
Grejanje na inverter klimu treba da radi non-stop, od početka grejne sezone pa nadalje. Za način koji imaš u planu (samo radnim danima popodne), dovoljna ti je i obična klima jer inverter u tvom slučaju nema nikaku svrhu. To ti je moje mišljenje.
Drugo, temperatura u kući od 10c znači da je izolacija nikakva ili da živiš u nekom hladnom predelu. Kod mojih gde se peć loži popodne, nikad temperatura kuće nije pala ispod 17c, a kuća je giter i 5cm stiropora, pa mi nije jasno spomenutih 10c.
Ovo je zabluda ili prebukvalno shvaćen princip rada (non-stop). Eto meni je na spratu 18,5-19 kad je ugašen inverter, a to je sasvim ok jer se gore samo spava. Naveče malo produva pola sata da digne preko 20 i to je to. Da li bi bilo ekonomičnije (i zdravorazumski) da mi 24 sata gusla po 250-300 wati i nagrijava nekorišten prostor, ili da u pola sat povuče kilovat?

Deset stepeni mi je takođe nejasno, i nijedno grijanje nije pametno koristiti da dižeš po 8-12 stepeni u kratkom roku temperaturu.

Jovandeka, treba još informacija čime - je zidano, kako je okretan blok i debljina, kolika je izolacija zidova i krova, koji su tačno prozori, i naravno, koliko je energije do sada kuća trošila po sezoni, da bi se mogla dati iole preciznija preporuka.
Da li je kuća sama, ili su u blizini drugi objekti?

Svako greje onako kako mu odgovara. Ovo o cemu ti pricas je isto kao kada bi zavrtao radijator u spavacoj sobi svaki put kada nisi u njoj. Ja kad udjem u prostoriju a ona hladnija od druge dodje mi da srusim kucu i da napravim novu. Sve mora da bude ujednaceno, nije to nikakav luksuz a usteda na nivou sezone moze da bude par desetina evra i sa tim se ja ne zamajavam.

Ja bih ti preporučio Gree Amber komfort..Ona.ti je sad.trenutno.oko.85.000...Verujem.da nema kultura rada kao Fujitsu..ali ako.zelis neku zlatnu.sredinu ulozenog-dobijenog verujem.da neces ppgresiti..Sp.jed.je oko 35.kg.snage u.rezervi ima.dovoljno..i verujem.da bi se dobro snasla.sa.tvojih 35-40kv.prostora..Ako.tinje izolacija ok.neces pogresiti..
Na par mesta si zaboravio tacku.

Nije isto grijati i odrzavati temperaturu u sobi u kojoj se spava i u kojoj se boravi citav dan ili u djecijoj sobi gdje borave djeca.

Ako temperatura prostorije koja se ne grije preko noci spadne preko 3-4 stepena isplatnije je odrzavati da radi 24h, a do 2-3 stepena nema potrebe da radi i preko noci.
Na to utice i izolacija i koliko je hladno vani itd...
Ja u prelaznom palim klime samo po danu a decembra, januar i februar mora da radi 24h jer bi oreko noci sa 24 spalo na 19 a ako su zestoki minusi i vise

I izgubis najvise energije nocu kada ti je 4 puta jeftinija struja, pametno.
Ja bas nocu pojacavam a preko dana smanjujem i tako se najvise ustedi a sve je super zagrejano i odnos vise i nize tarife je 60:40. Kako ide toplije vreme taj odnos se izjednacava.

Hiljadu puta rečeno ....

I izgubis najvise energije nocu kada ti je 4 puta jeftinija struja, pametno.
Ja bas nocu pojacavam a preko dana smanjujem i tako se najvise ustedi a sve je super zagrejano i odnos vise i nize tarife je 60:40. Kako ide toplije vreme taj odnos se izjednacava.
Ja sam prebacio na srednju tarifu kada sam se poceo grijati na klimu, nema jeftina skupa. Noci spustim temperaturu za dva stepena a po danu se pojaca na zeljenu

Sad sam računao u Epsovom kalkulatoru , za 700kwh jednotarifne 8800 dinara a za dvotarifnu 500 skupe i 200 jeftine 8200 dinara. Kod nas je tako, kod tebe ne znam....

Ja ne znam kako temperatura ako je kuca u pitanju ima 19 stepeni bez grejanja. Imam izolaciju 10cm stiropor, pvc troslojno staklo i na plocu 5 cm stiropor i temperatura negrejanog prostora nikako ne moze da bude 19 stepeni kad je napolju nula. Verujem da bi na -10 unutra bilo jedva 10 stepeni negrejanog prostora. Iz tog razloga i ja smatram gde se ceo dan sedi klima treba da radi bon stop a spavaca noze po potrebi uvece da greje.

Ja ne znam kako temperatura ako je kuca u pitanju ima 19 stepeni bez grejanja. Imam izolaciju 10cm stiropor, pvc troslojno staklo i na plocu 5 cm stiropor i temperatura negrejanog prostora nikako ne moze da bude 19 stepeni kad je napolju nula. Verujem da bi na -10 unutra bilo jedva 10 stepeni negrejanog prostora. Iz tog razloga i ja smatram gde se ceo dan sedi klima treba da radi bon stop a spavaca nemoze po potrebi uvece da greje.
Pojačaj izolaciju na ploči pa ćeš vidjeti.

Ja ne znam kako temperatura ako je kuca u pitanju ima 19 stepeni bez grejanja. Imam izolaciju 10cm stiropor, pvc troslojno staklo i na plocu 5 cm stiropor i temperatura negrejanog prostora nikako ne moze da bude 19 stepeni kad je napolju nula. Verujem da bi na -10 unutra bilo jedva 10 stepeni negrejanog prostora. Iz tog razloga i ja smatram gde se ceo dan sedi klima treba da radi bon stop a spavaca noze po potrebi uvece da greje.
Tako je kod mene ako se ne grije jedan dan spadne na 19, na duze ide nize. Jedne zime smo kod zeninih u februaru išli na 7 dana (tada se lozilo) kad smo dosli u kuci 12 stepeni.
Trebalo 5 dana punom parom da se zagrije na staro

Ovo je zabluda ili prebukvalno shvaćen princip rada (non-stop). Eto meni je na spratu 18,5-19 kad je ugašen inverter, a to je sasvim ok jer se gore samo spava. Naveče malo produva pola sata da digne preko 20 i to je to. Da li bi bilo ekonomičnije (i zdravorazumski) da mi 24 sata gusla po 250-300 wati i nagrijava nekorišten prostor, ili da u pola sat povuče kilovat?

Deset stepeni mi je takođe nejasno, i nijedno grijanje nije pametno koristiti da dižeš po 8-12 stepeni u kratkom roku temperaturu.

Jovandeka, treba još informacija čime - je zidano, kako je okretan blok i debljina, kolika je izolacija zidova i krova, koji su tačno prozori, i naravno, koliko je energije do sada kuća trošila po sezoni, da bi se mogla dati iole preciznija preporuka.
Da li je kuća sama, ili su u blizini drugi objekti?
Šta će ti klima ako je temp. 19c bez grejanja? Možeš sa jednom grejalicom da podigneš temp preko te.
Drugo potrošnja ti je zanemarljiva ako radi na tih 300W, ceo mesec ni 1000din. To nije bačen novac.
I čovek je rekao da bi održavao na 10c a po potrebi grejao samo popodne. U tim uslovima, moj mu je savet on-off klima da ne troši pare na inverter. Nisam rekao da mora da me posluša.

Svako greje onako kako mu odgovara. Ovo o cemu ti pricas je isto kao kada bi zavrtao radijator u spavacoj sobi svaki put kada nisi u njoj. Ja kad udjem u prostoriju a ona hladnija od druge dodje mi da srusim kucu i da napravim novu. Sve mora da bude ujednaceno, nije to nikakav luksuz a usteda na nivou sezone moze da bude par desetina evra i sa tim se ja ne zamajavam.

Na par mesta si zaboravio tacku.
Moguce🤣🤣🤣🤣...

Na sajtu nitom gree comfort amber 18 oko 105000 akcija. Sta mislite da li je idovoljna za grejanje za prostor od 45kv ili ipak sacekati i sakupiti za kmta 18?

Na sajtu nitom gree comfort amber 18 oko 105000 akcija. Sta mislite da li je idovoljna za grejanje za prostor od 45kv ili ipak sacekati i sakupiti za kmta 18?
Hardverski je jako dobra klima sigurno moze to ugrijati. 45 kg vanjska, solidna unutrasnja, velik protok vazduha( m3 / h ): 1200 / 1150 / 1050 / 950 / 850 / 780 /600), eev, grijaci tacne itd
Na papiru sve super.
E sad kakva je u realnom radu pitanje je. 12 ka je super. Ja jos nisam naletio na forumu da je neko ima.

Kod Gree te vece serije obicno imaju visok prag donje modulacije. Ako ti je dobro izolovan taj prostor cesto ce se palit-gasit u prelaznom periodu.

Mene jeza hvata samo kad se setim Jozine priče o tri Midea 18-ce Mision i njegove avanture. Na kraju sve dobro ispalo al nije svako te sreće. Dok recimo 12-ca Mision bila super.
Uopšte mi se ne sviđa jedna 18-ca u 45 kvadrata, dve 12-ce su druga priča. Ne radi se samo o ukupnoj snazi već o boljoj pokrivenosti, ja i dalje tvrdim da grejanje kroz otvorena vrata nije to što ljudi misle. Jedna prostorija do one u kojoj je klima i ok al grejati i onu treću kroz vrata je po meni skoro pa nemoguće bez obzira na izolaciju.
Mene kod kineza brine i potrošnja u zimskom periodu, ipak je to 18-ca i još ima grejače.

Poslednja izmena:
Hardverski je jako dobra klima sigurno moze to ugrijati. 45 kg vanjska, solidna unutrasnja, velik protok vazduha( m3 / h ): 1200 / 1150 / 1050 / 950 / 850 / 780 /600), eev, grijaci tacne itd
Na papiru sve super.
E sad kakva je u realnom radu pitanje je. 12 ka je super. Ja jos nisam naletio na forumu da je neko ima.

Kod Gree te vece serije obicno imaju visok prag donje modulacije. Ako ti je dobro izolovan taj prostor cesto ce se palit-gasit u prelaznom periodu.
Ja imam Amber komfort 12-cu..Kod mene se pali-gasi.Ako mu to ne smeta.Ima moju.toplu preporuku.za ovaj model..i nema one decije bolesti kao muse..Ima je na akciji za 83.000..Malo.su pale.cene klima zadnjih mesec.dva..

Au 85000 je baš povoljno za 18-cu.

Sad je 12 tica vidim na sajtu oko 75000 amber. U svakoj sobi planiram po jednu inverter osim u hodnik gde nema mesta . Ako zadovoljava i 12 ica onda da ne bacam pare na 18. Ili lrpo sacekam da sakupim za krstenu fujicu.

Kod tebe bi zbog rasporeda više odgovaralo da imaš nekoliko klima na primer KMTA/CC12 dobro su se pokazale što se tiče modulacije i kulture rada.Možda si pisao već ali da li je objekat izolovan.

Poslednja izmena:
Sad je 12 tica vidim na sajtu oko 75000 amber. U svakoj sobi planiram po jednu inverter osim u hodnik gde nema mesta . Ako zadovoljava i 12 ica onda da ne bacam pare na 18. Ili lrpo sacekam da sakupim za krstenu fujicu.

Prilozi

• Screenshot_20230408_080229_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_20230408_080229_com.android.chrome.jpg
    72 KB · Pregleda: 54
Sad gledam ovaj nacrt prostorija koji si postavio.Tebi sa tom izolacijim treba klima koja može nisko da modulira na grejanju/hlađenju.Ne znam koliko bi odvojio za klimu ali mislim da bi za tu prostoriju od 35m2 odgovarala Fujitsu KGTE12 košta 106k.Jača je nego KMCC12 ali isto tako može nisko da spusti potrošnju što je važno za komfor u prostoriji.Što se tiče hodnika možeš kad postoje mogućnosti da ubaciš neki Daikin 07.Naravno klima u toj prostoriji ne bi bila tamo gde si predvideo ne go je najbolje da greje prostoriju po dužini levo ili desno gde je lakše da se namontira spoljna jedinica.Ja bi tako išao sa klimama parcijalno ali kvalitetno.

Sad gledam ovaj nacrt prostorija koji si postavio.Tebi sa tom izolacijim treba klima koja može nisko da modulira na grejanju/hlađenju.Ne znam koliko bi odvojio za klimu ali mislim da bi za tu prostoriju od 35m2 odgovarala Fujitsu KGTE12 košta 106k.Jača je nego KMCC12 ali isto tako može nisko da spusti potrošnju što je važno za komfor u prostoriji.Što se tiče hodnika možeš kad postoje mogućnosti da ubaciš neki Daikin 07.Naravno klima u toj prostoriji ne bi bila tamo gde si predvideo ne go je najbolje da greje prostoriju po dužini levo ili desno gde je lakše da se namontira spoljna jedinica.Ja bi tako išao sa klimama parcijalno ali kvalitetno.
Vec imam vox iva 5 u prostoriji desno i planiram da iz dnevne sobe u spavacu prebacim hisense. A da za dnevnu kupim neku jacu koja bi grejala d sobu i hodnik smlacila da ne bude leden. Spavaca i radna bi po potrebi bile grejane sa ove dve klime. Zato. I pitam ovde dvoumim se izmedju amber comfort 12 sada je na akciji ili da se sakupi pa pred zimu neka fujica da se uzme

Poslednja izmena:
Amber comfort za te pare je ok izbor ali ipak nema kulturu rada kao Fujitsu, Daikin itd. Da se smrznes neces, ako dodas jos 5cm na tavan miran si 100%.

Vrh Dno