Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

U nedostatku bilo čega starijeg na tržištu, i R410 može proći
img-1-1676662585960.webp

Poslednja izmena:
Da ali mario nije stavio foliju ispod vune.. Sto znaci ako sam ja dobro razumeo , ukoliko u objektu bude povecana vlaga kupatilo-kuhinja postoji rizik da "disanjem" betonske ploce deo vlage ode gore na vunu i da se kondenzuje-budja...
Vuna ce upiti vise vlage iz objekta ako nema donje folije, smanjice se izolaciona sposobnost vune.Ako sam dobro skapirao.

@ ikebana

Postoje li vrata izmedju predsoblja i trpezarije? Tu moraju da dodju vrata, kada otvoris ulazna vrata od kuce ohladis pola kuce.

Stavi konvektorsku grejalicu u kupatilo i sobu od 11kv.

Dodaj 12 klimu u trpezarija(hodnik).

Razmisli o premestanju trpezarije u sobu od 13kv. Barem mi tako logika kaze po projektu.
Dnevna bi bolje bilo da bude hodnik(soba 25kv).

Sta kažete na ugradnju,i ovo se uredno reklamira po fb
Isto kao kod mene, kad ovako ugrade, uvjek setuju grijanje na maksimum i objasni ti da tako mora, Pusti da tako radi par dana, minimum tri. Kad se zalis, kaze pusti jos koji dan da radi. Tad trosi vise od TA peci.
Ako nesto kazes, nije ova klima dobra za grijanje i vidjeces neces se ugrijati.

Sta kažete na ugradnju,i ovo se uredno reklamira po fb
Ta minimalna rastojanja sto propisuju proizvodjaci, rade samo iz ciste obesti da bi nam oduzeli vise prostora sto unutra sto spolja. Ovi serviseri znaju da dobro iskoriste prostor, i da vam klima sto manje smeta. Nije bitan ucinak, bitno da je skockano lepo 😁.

Ispada da moramo da budemo kod kuće kada majstori montiraju klimu.Iako verujem majstorima koji su kod mene montirali ipak sam uzeo slobodan dan da gledam šta rade.

Naravno da mora neko da bude kući. Bilo koji majstor bilo šta da radi, mora da se isprati jer većina samo gleda sebi da olakša posao na štetu korisnika/vlasnika, čast izuzecima.

Screenshot_20230218-133850~2.png
Ili imaju cilj da sto više rikavaju uredjaji pa da servis naplacuju, ili imaju dil za svaku ovakvu ugradnju neka nagrada od elektroprivrede, drugog razumskog objašnjenja nema 😂😂😂

Opet cu da.se hvalim.sa racunom i potrosnjom..3.200din tj.skoro 40%.(po evidenc.lepse polovine)manje nego prosle godine.i.isto vreme..i to pored poskupljenja struje..

Prilozi

• IMG_20230218_154150.jpg
    IMG_20230218_154150.jpg
    139.2 KB · Pregleda: 91
  • Screenshot_20230218_155649_com.wooxhome.smart.jpg
    Screenshot_20230218_155649_com.wooxhome.smart.jpg
    52.1 KB · Pregleda: 57
  • IMG_20230218_154135.jpg
    IMG_20230218_154135.jpg
    166.9 KB · Pregleda: 56
Juče sam bio "zaludan", pa sam pratio šta ovo đubre od Midea Xtreme klime radi. Radi se o onoj devetki na koju imam primedbu od samog starta. Pazite ovako: jučerašnji dan, lep da lepši ne može da bude, ona se ponaša ovako:

Podešena temperatura 24 stepena, auto fan;

• 10:03 prvi defrost, spoljna temperatura 8 stepeni
  • 11:33 drugi defrost spoljna temperatura 12 stepeni

zatim podižem temperaturu na 25 stepeni (autofan), da vidim šta će da se desi:

- 12:16 treći defrost spoljna temperatura 13 stepeni

ponovo podižem temperaturu na 26 stepeni (autofan)

- radila skoro 3 sata bez defrosta, a unutra pakao od vrućine.

Uključujem je ponovo u 17;45, podešena na 26 stepeni (kako je i bilo) na autofan

• 19:05 prvi defrost, spoljna temperatura 12 stepeni
  • 19:55 drugi defrost, spoljna temperatura 10 stepeni

19:56 spuštam temperaturu na 25 stepeni, autofan

- 20:37 treći defrost, spoljna temperatura 9 stepeni

20:40 spuštam temperaturu na 24 i nakon toga je radila nekih dva, dva i po sata bez dF.

Čekam sad majstora koji mi je ugradio klimu da se dogovorimo oko reklamacije, pošto sam ubeđen da nijedna klima ne sme ovako da radi. Ona efektivno greje možda 45 minuta do sat vremena, zatim podiže krilca, duva prohladno, zatim čujem da ponovo pokreće kompresor ali nakon toga odmah ulazi u dF. Nekada, ali retko kada, spoji da radi 2-3 pa i više sati bez dF. Potpuno ludilo da na 10 stepeni i više pali dF na sat vremena!

Može li neko da me posavetuje kako da se ponašam kada dođu iz ovlašćenog servisa? Nema još 6 meseci kako sam kupio klime, a još manje od ugradnje. Koliko sam video, po zakonu ne moram da pristanem na popravku već na povraćaj novca ili zamenu uređaja. Ja bih, najiskrenije, da oni ovo ***** meni iznesu iz kuće i da doplatim za Fujitsu ili Daikin.

Molim vas za savet. Hvala puno!

Koliko traju defrosti i da li otice voda iz spoljne? Ako su kratki to je onda kontrolni defrost.

Traje oko minut, ali grejanja praktično nema 10-ak minuta, jer prvo podigne krilca, tada duva hladnjikav vazduh, i to traje jedno 5 minuta, onda ode u dF, to traje oko minut, i dok ponovo krene da greje to je još jedno 3 minute. Znači, desetak minuta nema grejanja.

Ne otiče voda, nema vlage uopšte. Šta će uopšte kontrolni defrost na 10 stepeni?

Juče sam bio "zaludan", pa sam pratio šta ovo đubre od Midea Xtreme klime radi. Radi se o onoj devetki na koju imam primedbu od samog starta. Pazite ovako: jučerašnji dan, lep da lepši ne može da bude, ona se ponaša ovako:

Podešena temperatura 24 stepena, auto fan;

• 10:03 prvi defrost, spoljna temperatura 8 stepeni
  • 11:33 drugi defrost spoljna temperatura 12 stepeni

zatim podižem temperaturu na 25 stepeni (autofan), da vidim šta će da se desi:

- 12:16 treći defrost spoljna temperatura 13 stepeni

ponovo podižem temperaturu na 26 stepeni (autofan)

- radila skoro 3 sata bez defrosta, a unutra pakao od vrućine.

Uključujem je ponovo u 17;45, podešena na 26 stepeni (kako je i bilo) na autofan

• 19:05 prvi defrost, spoljna temperatura 12 stepeni
  • 19:55 drugi defrost, spoljna temperatura 10 stepeni

19:56 spuštam temperaturu na 25 stepeni, autofan

- 20:37 treći defrost, spoljna temperatura 9 stepeni

20:40 spuštam temperaturu na 24 i nakon toga je radila nekih dva, dva i po sata bez dF.

Čekam sad majstora koji mi je ugradio klimu da se dogovorimo oko reklamacije, pošto sam ubeđen da nijedna klima ne sme ovako da radi. Ona efektivno greje možda 45 minuta do sat vremena, zatim podiže krilca, duva prohladno, zatim čujem da ponovo pokreće kompresor ali nakon toga odmah ulazi u dF. Nekada, ali retko kada, spoji da radi 2-3 pa i više sati bez dF. Potpuno ludilo da na 10 stepeni i više pali dF na sat vremena!

Može li neko da me posavetuje kako da se ponašam kada dođu iz ovlašćenog servisa? Nema još 6 meseci kako sam kupio klime, a još manje od ugradnje. Koliko sam video, po zakonu ne moram da pristanem na popravku već na povraćaj novca ili zamenu uređaja. Ja bih, najiskrenije, da oni ovo ***** meni iznesu iz kuće i da doplatim za Fujitsu ili Daikin.

Molim vas za savet. Hvala puno!
Ne sme klima da radi defrost ni kontrolni na tim spoljnim temperaturama znači da je neispravna.Kaži da druga klima koju imaš ne radi tako.Ako je ostave tako da radi ko zna šta će još da se pokvari na klimi.Majstori znaju da na tim temperaturama nema defrosta ako treba kontaktiraj uvoznika ili Midea Europe.Moraš da ih kako da kažem pritisneš da bi reagovali i to rešili.

Traje oko minut, ali grejanja praktično nema 10-ak minuta, jer prvo podigne krilca, tada duva hladnjikav vazduh, i to traje jedno 5 minuta, onda ode u dF, to traje oko minut, i dok ponovo krene da greje to je još jedno 3 minute. Znači, desetak minuta nema grejanja.

Ne otiče voda, nema vlage uopšte. Šta će uopšte kontrolni defrost na 10 stepeni?
Klima nije ispravna.Moja Hisense ne ide nikako u defrost.Ni kad je temparatura nekoliko stepeni iznad nule.

Kažeš da klima radi defrost koji traje 10 minuta to više liči na pravi defrost nego na kontrolni.Ja mogu da ti kažem nekoliko detalja u vezi defrosta čisto amaterski.Najvažniji senzor kod početka defrosta znači otapanja spoljne jedinice je Pipe Sensor zato što meri temperaturu fluida koja prolazi kroz cev kada se nahvata led na spoljašnjoj jedinici dolazi do promene temperatur fluida zbog manjeg protoka vazduha i to bi trebalo da bude okidač za početak defrosta.Kontrolni defrost ima druge parametre za početak a to su spoljna temperatura od nje zavisi učestalost i vreme rada klima uređaja.Svaki proizvođač ima drugačiju kombinaciju algoritma temperatura spoljašnje sredine+vreme rada tako da neke klime rade češće kontrolni defrost a neke ređe.

Koje klime su pale sa cenom?
Ove VOX iva 5, kada sam ih gledao pre dva meseca, bile su 45.000 - 51.000, kako gde, sada ih ima za 40.000 - 41.000. Nije neka razlikani al ajde. U svakom slucaju ja zavrsavm renoviranje za nekih 20ak dana, i onda moram da resavam grejanje pod hitno (tj. Da kupujem, invertere). Obzirom da planiram to da izdajem jer je kuca u BG, za sada su mi 2x VOX iva 6 (dvanestice) od opo 41.000, i 1x VOX iva 1 (devetka) od 34.000din, najrealnije resenje, obzirom da je prvi fujicu 20.000din skuplji od VOXA, na tri klime to mi je 60.000 dodatno, skoro pa nemoguca misija. Danas sam pukao, na opremanje kupatila 102.000din, za osnovne stvari koje kupatilo mora da ima, nista ultra-mega-giga

Ja sam cak
@monstrum
Pravi i tacan post, bravo.
Vox nije 500 vec tu oko 350e za 12-ticu. Imam je i kao sto sam pisao, za kucu ili stan do 25m2 sa dobrom izolacijom i stolarijom moze da odradi. Ipak, ona na spoljnoj ima jednoredni izmenjivac kao Fujitsu 09 LLCA koju imam, dakle vise je devetka po snazi. Kvalitet, evo je radi trecu sezonu ali greje 12m2, bila 30k i za te pare je bila odlican izbor. Za danasnjih 43-45k bih pre dodao i uzeo devetku neku Mideu, Daikin ili Fujitsu mada se devetke nikako ne isplate jer su skupe u odnosu na 12.
Mislis da su bolje 9-ke Midea nego Vox i Vivax 12-ice?

Moje 3 midea xtreme napunile godinu dana pre par dana. Nisam ih gasio od ugradnje.
Screenshot_20230218_185350_Smart Life.jpgScreenshot_20230218_185329_Smart Life.jpgScreenshot_20230218_185241_Smart Life.jpg

Ne sme klima da radi defrost ni kontrolni na tim spoljnim temperaturama znači da je neispravna.Kaži da druga klima koju imaš ne radi tako.Ako je ostave tako da radi ko zna šta će još da se pokvari na klimi.Majstori znaju da na tim temperaturama nema defrosta ako treba kontaktiraj uvoznika ili Midea Europe.Moraš da ih kako da kažem pritisneš da bi reagovali i to rešili.

Znam i ja da ne sme, potpuno je ludilo da radi bilo kakav defrost na debelom plusu. Još se sećam, prvi put kada smo je uključili posle ugradnje, posle par minuta je upalila dF...
To mi je odmah bilo sumnjivo, a da ne pričam o ovome. Inače, desi se i da 12-ica ode u defrost na debelom plusu, ali jako, jako retko. Ovo je potpuno nenormalno.

Isteraću ovo do kraja, kako god. Kontaktiraću i uvoznika, ali neću dozvoliti da mi novu stvar popravljaju.
Klima nije ispravna.Moja Hisense ne ide nikako u defrost.Ni kad je temparatura nekoliko stepeni iznad nule.
Ispravna ili ne, definitivno je ne želim. Ovo niko ne bi tolerisao. Hvala ti što si podelio tvoje iskustvo.
Kažeš da klima radi defrost koji traje 10 minuta to više liči na pravi defrost nego na kontrolni.Ja mogu da ti kažem nekoliko detalja u vezi defrosta čisto amaterski.Najvažniji senzor kod početka defrosta znači otapanja spoljne jedinice je Pipe Sensor zato što meri temperaturu fluida koja prolazi kroz cev kada se nahvata led na spoljašnjoj jedinici dolazi do promene temperatur fluida zbog manjeg protoka vazduha i to bi trebalo da bude okidač za početak defrosta.Kontrolni defrost ima druge parametre za početak a to su spoljna temperatura od nje zavisi učestalost i vreme rada klima uređaja.Svaki proizvođač ima drugačiju kombinaciju algoritma temperatura spoljašnje sredine+vreme rada tako da neke klime rade češće kontrolni defrost a neke ređe.
U suštini, od trenutka kada ispiše na displeju "dF" i trenutka kada se na displeju ponovo pojavi zadata temperatura prođe nekih minut vremena, ali ona pre toga duva hladan vazduh jedno 5 minuta (što mi je znak da će ući u dF). Kada završi sa dF treba joj još par minuta da nastavi da duva toplo. To sve ukupno traje desetak minuta. Ako gledaš samo po onome što piše na displeju, onda traje minut, ali džabe meni to kada ona ne greje 10 minuta.

Hvala ti što si razjasnio kako funkcioniše defrost. :)
Moje 3 midea xtreme napunile godinu dana pre par dana. Nisam ih gasio od ugradnje.

Ja sam razočaran kupovinom, trebao sam poslušati ljude i uzeti provereno dobru marku za grejanje. Drago mi je da si ti zadovoljan, ja sam očigledno baksuz.

Poslednja izmena:
Znam i ja da ne sme, potpuno je ludilo da radi bilo kakav defrost na debelom plusu. Još se sećam, prvi put kada smo je uključili posle ugradnje, posle par minuta je upalila dF...
To mi je odmah bilo sumnjivo, a da ne pričam o ovome. Inače, desi se i da 12-ica ode u defrost na debelom plusu, ali jako, jako retko. Ovo je potpuno nenormalno.

Isteraću ovo do kraja, kako god. Kontaktiraću i uvoznika, ali neću dozvoliti da mi novu stvar popravljaju.

Ispravna ili ne, definitivno je ne želim. Ovo niko ne bi tolerisao. Hvala ti što si podelio tvoje iskustvo.

U suštini, od trenutka kada ispiše na displeju "dF" i trenutka kada se na displeju ponovo pojavi zadata temperatura prođe nekih minut vremena, ali ona pre toga duva hladan vazduh jedno 5 minuta (što mi je znak da će ući u dF). Kada završi sa dF treba joj još par minuta da nastavi da duva toplo. To sve ukupno traje desetak minuta. Ako gledaš samo po onome što piše na displeju, onda traje minut, ali džabe meni to kada ona ne greje 10 minuta.

Hvala ti što si razjasnio kako funkcioniše defrost. :)

Ja sam razočaran kupovinom, trebao sam poslušati ljude i uzeti provereno dobru marku za grejanje. Drago mi je da si ti zadovoljan, ja sam očigledno baksuz.
Dzabe bilo koja klima ako ima defekt, ili ako nije propisno ugradjena.

Više sam nego siguran da je ugrađena kako treba pošto sam pratio ceo postupak, znam da je i vakumirana, ima tri metra instalacije... Sve kako treba, ali džabe, nešto joj fali.

I da, može li neko da mi kaže na koga spadaju troškovi eventualne demontaže i ponovne montaže klima uređaja u slučaju da mi ponude zamenu?

Opet cu da.se hvalim.sa racunom i potrosnjom..3.200din tj.skoro 40%.(po evidenc.lepse polovine)manje nego prosle godine.i.isto vreme..i to pored poskupljenja struje..
Kako ti je račun 5800 za 925kw? Nešto mi se računica ne poklapa, neki popust?🙂

Nema na cemu (y).Troskovi su njihovi ako si kupio kod njih i ako su ti ugradili treba racun od klime i ugradnje.
Kupio sam u DS Marketu na Novom Beogradu, a uvoznik je Elcom. Račun od klime imam, a treba da mi dođe majstor koji je ugradio klimu da popuni garantni list. Račun za ugradnju nisam dobio, ne znam ni da li ga mogu dobiti. Čovek ima pečat.

Vrh Dno