Pozdrav svima, ja sam Nikola iz Smedereva i unapred vam se zahvaljujem na pomoci. Trudicu se da ispostujem pravila foruma ali ne zamerite ako negde pogresim, nece biti namerno sigurno.
Procitao sam gomilu stvari sa interneta u vezi grejanja na klimu ali ipak bi mi znacilo kad bih i licno dobio "potvrdu" mojih ideja od vas.
Probacu detaljno da opisem svoju situaciju da biste imali sto vise informacija.
Jos uvek se grejem na pelet, imam pec na pelet za etazno grejanje i moja grejna sezona mene kosta oko 1,5t peleta. Znam da deluje nestvarno ali to je zbog 2 razloga. Prvi razlog je sto koristim on/off klimu (neki najjeftiniji vox 12btu, star 10ak godina) u prelaznom periodu, tacnije sve dok moze da ugreje a to je negde do +10⁰C ali mnogo znaci i na nizim temperaturama kada sam sam kuci, ne moram da palim pec. Drugi razlog je sto zbog posla retko kad je neko kuci pre 16h. Supruga radi, deca su u skoli/vrticu, ja kad sam sam kuci koristim klimu sve do oko 0⁰C, dovoljno da mi bude prijatno u dnevnom boravku. Od sledece godine, starije dete krece u treci razred,sto znaci nema produzenog boravka, sta znaci da ce morati da bude u kuci duze nego do sad, sto dalje znaci da ce grejanje morati da bude celodnevno. Sto zbog cene peleta, sto zbog bezbednosti i jednostavnosti klima uredjaja, sto zbog komfora 24h grejanja, resili smo da probamo da se prebacimo na grejanje inverter klimom.
Zivim u prizemnoj kuci, zidanoj obicnim blokovima, regularna ploca (plafon) sa ispunama zalivena betonom. Imam spoljasnju izolaciju od 8cm stiropora zavrsenu sa ceresit fasadom. Imam tavan na koji sam stavio 10cm kamene vune na pod (bez folije). Stolarija je petokomorna pvc sa duplim staklom i nekim gasom izmedju, navodno pomaze izolaciji...
Visina plafona je niza od standarda, tacnije 2,4m. Onako subjektivno, ja (i svi koji su bili kod nas za vreme grejne sezone) sam bas zadovoljan ukupnom izolacijom kuce i takodje sam zadovoljan ovom postojecom klimom. Ovakvim grejanjem, temperatura u dnevnom boravku je uglavnom oko24-25⁰C. To mi nekako uliva nadu da cu moci lepo da se ogrejem sa inverter klimama. Zbog rasporeda prostorija u kuci plasim se da nece biti dovoljne 2 klime 12btu a ako bude 3 komada brine me ukupna potrosnja struje.
Vidite na skici, ja bih jednu stavio u dnevni boravak umesto ove stare, i jednu bih stavio u sobu 1. Ako se ispostavi da sa te dve 12btu grejanje bude "dobro je ali moze i malo bolje" onda bih sledece godine kupio i trecu 12btu i stavio u sobu 3. Ako se slucajno desi da ove prve dve ne budu ni blizu dovoljne za grejanje, trecu necu ni da uzimam nego cu da prodam jednu i vracam se na pelet...(iskreno, mislim da je to nemoguce). Ocekujem da ce 2 ili 3 klime izbacivati dovoljno toplog vazduha da ugreju hodnik, kupatilo i tu malu sobu 2.
Naravno za "ne daj Boze" neki jak minus, pec je i dalje tu a ja cu uvek da imam 10ak dzakova peleta...
S obzirom da sam propustio priliku pocetkom prosle godine da uzmem LUCA12 za 80ak hiljada, a ne zelim toliko da dajem za neke druge slabije klime, trenutno, barem po mom misljenju, je najbolja ponuda HISENSE Energy Pro plus za oko 70,000din. Barem na papiru ta klima deluje super. Konkurenti, opet po mom misljenju su Fujitsu LMCE ili Daikin ftxc35. Oba su skuplja za oko 5-6000, sto i nije presudno ali, opet, na papiru mi deluje ova Hisense Pro plus bolja... Sta vi kazete?
Od klime ocekujem da na temperaturi od oko -10⁰C greje bez problema, da se ne oseca mlak vazduh nego topao, da sto redje i krace odlazi u defrost i da mi ne trosi previse struje. Znam da je ta klima deklarisana na -20⁰C ali ne znam bas sta to znaci u praksi. Ako mi ona na -10⁰C trosi 1,3kw konstantno 15 i vise sati pa puta 3 klime to je onda losa racunica... Za temperature manje od -10⁰C, tu je pec na pelet.
Da li je to realno ocekivanje od ove klime?
Da li je realno da se hodnik, soba 2 i kupatilo greju i do -10⁰C bez vecih temperaturnih promena? Bilo kakva sugestija je dobrodosla.
Naravno, dajte vase predloge i za druge modele u tom cenovnom rangu.
Saljem skicu ispod.
Pogledajte prilog 375145