Pustite kataloge kolega, slažem se ja sa vama ali morate shvatiti da termoizolaciono staklo nije svo isto iako mu je ram 12, 14, 16 ili 24mm, iako piše da je argonac a stakla lowE, sve isto ali nije isto napravljeno. To znam jer sam proizvodio to staklo u Švajcarskoj, potom sam došao u Srbiju i video staklo koje je jako slično tom iz Švacarske ali odmah se vidi da nije to to. Naime, pravo izopan staklo je spojeno na ram sa materijalom koji se zove butil. Spaja se tako što se na staklo stavi ram sa vrelim butilom i preko njega naiđe drugo staklo i spaja ih presa pritiskom od 5 tona. Inale butil je debljine par milimetara. Potom se u već postojeće ventile na ramu upumpava argon jer je vazduh jako razređen od udarca prese i pusti se da uđe argona taman kolimo treba da nadomesti vazduh ali ipak da postoji podpritisak u samom staklu koji lagano vuče staklo na ram. Potom ide na takozvano popunjavanje rama dvokomponentnom masom. I to je otprilike to originalno, naravno da firma ima svoju labalatoriju za ispitivanje, nju imaju svi ozbljni igrači proizvođači ravnog stakla. Ima tog i u Srbiji nije da nema ali sve što vidiš sa silikonom zaobiđi. Jel znate kolega kolka je garancija bila u Švajcarskoj pre 35 godina za to staklo? 10 godina da neće pustiti .... Pazite sad.....vodu na metar dubine! Kolega ne hebeni vazduh nego vodu. To je zaptivanje to je kvalitet a ne ovi što daju garanciju da stalko neče orositi za dve godine, smejurija. Nikada nisam luo da im je ijedno staklo reklamirano, nikada.Tako da kolega badava vam te tablice kad se one odnose na upravo to staklo koje sam vam opisao a ne na svako staklo koje ovde zovete termopanom i mašete tablicama a da odnesete malo to staklo u sertifikivanu labalatoriju za ispitivanje kvaliteta? Verujte odgovor vam se nebi svideo.
I na krju bih voleo da mi izvedete ekonomsku računicu isplativosti zamene stare a još uvek dobre stolarije sa dva stakla u odnodu na novu stolariju. Ja tvrdim da računice nema, jedino u slučaju potrebe zamene solarije zbog pohabanosti.