Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Ti imas Amber Comfort (EU verzija) kod zeke je Amber nordic. Njegova vanjska je teska 45 kg. Ona ne modulira nisko ko tvoja(tvoja moze ic do 160-170w).
Ali ima snage ko 2 tvoje kad zazimi. Na -10 udje u sobu punu Ambera Comforta i kaze bjezte p..ke doso Zdravko Colic. Oko 7kwh moze izbacit na -10. . Za vece prostore i zahtjevnije klimatske uslove njegov Amber je def bolji. Za manje prostore, ususkane stanove mozda je bolje uzet tvoju verziju. Sve ima svoje pluseve i minuse.
Slozicu se😏🍺

Fujitsu KMTA18,LFCA18 ili LTCA12.LF i LT imaju skoro istu cenu.Lepo rade i moduliraju i na -10 i na +15 stepeni.

I da dodam... Zima 2021, žena zaboravila neki šećer na šopretu, napuni se kuća dimom kao da sam zapalio gumu.
Otvorili sve prozore, balkon, ulazna vrata...
Tada je klima vukla oko 2,2kW iz utičnice i sa nekih 15c digla na 24c za 5min. To je maksimum koji sam video, a minimum je bilo 290W na minut pa se ugasila. Ima i slika negde na forumu.

Pa deza vu....
ko ima godina i pamti bilo je prioda kad je nafta bila dzabaka pa su se svi grejali na loz ulje
ubacuj gorionike u centralna gr ...
onda krece struja da bude najisplativija
kupuj kotlove 24-36 kw... ubacuj ... teraj

tako ce biti na zalost i sa strujuom
ali ako ode struja, poskupece sve, ugalj, drva, gas, pelet ....
opet ce biti najjeftinije

Pozdrav,evo posle par meseci da iznesem utiske i da napisem koliko sam se "usrecio" ili usrecio.U pitanju je kuca,prizemlje 2 garaze,sprat stan od nekih 70 i kusur kvadrata,potkrovlje nezavrseno.Izolacija 0 na kub,stolarija drvena,dupla stakla,ne duva.Raspored prostorija malo nezgodan,kacio sam davno skicu,evo opet.Ubacene 2 kom Vox IVA5-12JR oznacene crvenim.U oktobru ukljucivane sporadicno, 01.11. ukljucene i od tada se ne gase. podesena temperatura 24 stepena,grejale celu kucu,nisam pratio potrosnju.Oko 20.12. stize racun i tad me nesto secnulo ispod rebara sa leve strane.Racun za novembar 23.000din,potrosnja nesto preko 1800kWh.Tada ukidam grejanje i koriscenje spavace sobe,to je ova bez klime,smanjujem temperaturu na 22stepena(na 20 kada nisam tu) i pocinjem da pratim potrosnju,preko strujomera.Do tada prosecno 38-47Kwh u skupoj tarifi i oko 18-22kWh u jeftinoj.posle toga oko 30-35kWh u skupoj i 12-17kWh u jeftinoj tarifi.Van grejne sezone racuni bili 6000-8000.U medjuvremenu zamenjeni frizider sa losim kederom i stara ves masina novijom.Svestan sam da su racuni preveliki,bio sam i spreman na to u odnosu na alternativu.Ovde su ranije trosili 10-12 metara drva i nisu se ogrejali,ja ipak sedim u majici.A kad dodamo lozenje,pepeo,dolazak u hladnu kucu sa posla.....Ovo su cisto moja iskusta koja sam zeleo da podelim.U principu sam zadovoljan klimama,solidno greju,nazalost, nedostatak izolacije radi svoje,sreca jos nije zagudilo,a koliko se cini i nece.A ove godine cu valjda uspeti da resim izolaciju.

Prilozi

• skica.jpg
    skica.jpg
    27 KB · Pregleda: 134
Veliki je to prostor i sa izolacijom za Vox, na minusima ima da bude igranka sa defrostom sigurno. Do 25m2 izolovanog prostora bi mogla jedna.

Daikin jutros radi defroste, -4, magla. Slabo voda teče na crijevu izgleda da je djelimično smrznuto. Ići će lulica van skroz izgleda.

Oko 8 minuta, na svaka 2h, ali on grije li grije. Zeznuti su uslovi jutros za rad klime kod mene.

Luku skidaj dok ne zaledi posle joj ne mozes nista osim da zagrevas fenom da bi je skinuo.

Naravno. Neću je skidati dok je minusa, već popodne je najavljena promjena vremena. Poskidat ću sve čepove sa donje strane uređaja.

Pozdrav,evo posle par meseci da iznesem utiske i da napisem koliko sam se "usrecio" ili usrecio.U pitanju je kuca,prizemlje 2 garaze,sprat stan od nekih 70 i kusur kvadrata,potkrovlje nezavrseno.Izolacija 0 na kub,stolarija drvena,dupla stakla,ne duva.Raspored prostorija malo nezgodan,kacio sam davno skicu,evo opet.Ubacene 2 kom Vox IVA5-12JR oznacene crvenim.U oktobru ukljucivane sporadicno, 01.11. ukljucene i od tada se ne gase. podesena temperatura 24 stepena,grejale celu kucu,nisam pratio potrosnju.Oko 20.12. stize racun i tad me nesto secnulo ispod rebara sa leve strane.Racun za novembar 23.000din,potrosnja nesto preko 1800kWh.Tada ukidam grejanje i koriscenje spavace sobe,to je ova bez klime,smanjujem temperaturu na 22stepena(na 20 kada nisam tu) i pocinjem da pratim potrosnju,preko strujomera.Do tada prosecno 38-47Kwh u skupoj tarifi i oko 18-22kWh u jeftinoj.posle toga oko 30-35kWh u skupoj i 12-17kWh u jeftinoj tarifi.Van grejne sezone racuni bili 6000-8000.U medjuvremenu zamenjeni frizider sa losim kederom i stara ves masina novijom.Svestan sam da su racuni preveliki,bio sam i spreman na to u odnosu na alternativu.Ovde su ranije trosili 10-12 metara drva i nisu se ogrejali,ja ipak sedim u majici.A kad dodamo lozenje,pepeo,dolazak u hladnu kucu sa posla.....Ovo su cisto moja iskusta koja sam zeleo da podelim.U principu sam zadovoljan klimama,solidno greju,nazalost, nedostatak izolacije radi svoje,sreca jos nije zagudilo,a koliko se cini i nece.A ove godine cu valjda uspeti da resim izolaciju.

Ocigledno da je potrebna izolacija, ili kvalitetnija klima. Kolika ti je bila potrosnja pre pocetka grejanja u kWh, ne u novcu? Racuni se menjaju stalno pogotovo sa promenom cena. Promena ves masine donosi ustedu, ali ne nesto drasticno, osim ako ne pustate jedno 500 masina mesecno :)

Pa ovako :
jul-480kWh
avgust-490kWh
septembar-640kWh
oktobar-835kWh
Samo izolacija,klimama sam poprilicno zadovoljan,da ih ne ureknem,meni odradjuju ono zbog cega su kupljene,.jedino sada razmisljam o nekom pomocnom grejnom telu tipa TA pecke koja bi radila samo po jeftinoj struji,da bi rasteretila klime po skupoj.ili bar da odradim nekakvu izolaciju ploce prema potkrovlju,sto je trenutno malo teze izvodljivo_Ovo nam je prva zima ovde,pa nisam imao realan osecaj kako ce sve to izgledati.Sto se tice velicine prostora,za ove dve je taman ova varijanta sa zatvorenom sobom,naravno kada bi bilo sve lepo izolovano.Sad sta je tu je,ostaje mi samo da cekam da se steknu uslovi za neke ozbiljnije radove.

Pa ovako :
jul-480kWh
avgust-490kWh
septembar-640kWh
oktobar-835kWh
Samo izolacija,klimama sam poprilicno zadovoljan,da ih ne ureknem,meni odradjuju ono zbog cega su kupljene,.jedino sada razmisljam o nekom pomocnom grejnom telu tipa TA pecke koja bi radila samo po jeftinoj struji,da bi rasteretila klime po skupoj.ili bar da odradim nekakvu izolaciju ploce prema potkrovlju,sto je trenutno malo teze izvodljivo_Ovo nam je prva zima ovde,pa nisam imao realan osecaj kako ce sve to izgledati.Sto se tice velicine prostora,za ove dve je taman ova varijanta sa zatvorenom sobom,naravno kada bi bilo sve lepo izolovano.Sad sta je tu je,ostaje mi samo da cekam da se steknu uslovi za neke ozbiljnije radove.
Nisi napisao kvadraturu,ni koje klime imas,ništa,da se zakljuciti da su dobre klime.

Nisi napisao kvadraturu,ni koje klime imas,ništa,da se zakljuciti da su dobre klime.
Napisao je gore sve detaljno, 2 voxa, 70kvm...
Pa ovako :
jul-480kWh
avgust-490kWh
septembar-640kWh
oktobar-835kWh
To znaci da su ti klime potrosile oko 1200 kWh za novembar, u proseku 40 dnevno, sto je zaista puno s obzirom na temperature koje nisu znacajno bile niske. Da li su instalirane kako treba? Jeste Vox, izolacija i ostalo, ali losa instalacija moze dosta da utice na povecanu potrosnju.

Poslednja izmena:
Trebalo bi da su instalirane kako treba, vakuumiranje, cevi posebno izolovane, 3m instalacije, msm da je to to. Smatram da je najveci uzrok gore pomenutog racuncica soba koju sam pokusavao(donekle i uspevao) pasivno da zagrejem po bas finoj ceni. Sve se nesto preracunavam da bi me jeftinije izaslo da sam ubacio dve TA peci,mada i to je pod znakom pitanja. Probacu vrv neku kombinaciju klima-ta dok se ne resi izolacija

Proslo je vec mjesec dana od kada sam pitao za iskustvo Lg s18eq, sad sam je ugradio i nekoliko dana koristio.

Dakle klima se nalazi u stanu 75 m2 od cega dvije sobe (20 m2) drzim zatvorene, efektivno grijem 55 m2. Nakon sto je postigla temperaturu klima vecinom drzi na nekih 400 w a uvatio sam je da modulira i do 340 w najnize sto je po mom misljenju za klimu od 5 kw odlicno. Napomena da klima stoji u hodniku i iz njega grije spavacu sobu, dnevni, wc i kuhinju (raspored stana je katastrofa los) i u svim prostorijama je 21 C osim hodnika u kojem je 22 C, ja zadovoljan.

Nema krckanja plastike i slicnih zvukova, jedina stvar sta me nervira je da na auto fan modu klima se stalno zalijece, kao da fan minutu radi na najslabijoj snazi pa minutu na nekih 70%, to nista ne utjece na potrosnju struje jer sam pratio preko pametne uticnice al zivcira ta promjena zvuka, jel to normalno ili?

Nema krckanja plastike i slicnih zvukova, jedina stvar sta me nervira je da na auto fan modu klima se stalno zalijece, kao da fan minutu radi na najslabijoj snazi pa minutu na nekih 70%, to nista ne utjece na potrosnju struje jer sam pratio preko pametne uticnice al zivcira ta promjena zvuka, jel to normalno ili?
Koliko vidim svi se zale na takav nacin rada autofan rezima kod LG klima. Izgleda da je normalno.

.Izolacija 0 na kub
Ti ces sad u narednih par god najbolje da osetis kolika se usteda postize sa izolacijom jer ti je sad pocetna cena grejanja ono najgore sto moze da te strefi i ostace ti u pamcenju dugo 😅 ... Svi naredni radovi na kuci ce ti obarati postepeno racune za grejanje i hladjenje ...
Ja sam moju kucu sam izolovao i menjao stolariju.. Trebalo mi je 3 god zid po zid.. prozor po prozor..Postepeno sve sam radio kako su finansije dozvoljavale.. i uopste nisam osetio neke drasticne promene osim toga da zidovi vise nisu ledeni.. Ali zato kad uporedim cenu grejanja i kada se setim da sam tamo negde od 2010 do 2017 god za svaku zimu morao da imam spremno 3-4 tone kamenog uglja i kubik-dva drva .... U to vreme to je kostalo oko 450-550eur a sad nakon svih poskupljenja i inflacije ja uspevam celu grejnu sezonu da se ogrejem za odprilike 350-400 eur.. Na prvi pogled deluje kao vrlo mala usteda po sezoni ali kad uzmem u obzir da su svi energenti poskupeli duplo u zadnjih 7-8 god. a da je meni cena grejanja ostala ista ili se cak i smanjila malo ja nemam sta drugo da kazem nego da sam prezadovoljan.
Komfor da i ne spominjem .. ledena jutra , istovari utovari ugalj, iscepaj i poslozi drva..Prljavstina.. Sve je to otislo u zaborav. Tesko je sad izracunati povrat investicije zbog promene cena energenata ali kontam da ce klime , izolacija i stolarija kroz ustedu da se isplate za nekih 6-7 godina.

Serviser prica da se uopste na gasi....? jel to tacno?

Inverter.jpg

Ako hoćeš da se greješ klimom ne gasiš je.

Nazad
Vrh Dno