Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Na koliko moze da reportuje temperaturu? Jel moze da se podesi interval od tipa 15ak minuta u HomeAssistant?

Najbolji sistem po meni je da daljinski upravljač meri temperaturu dalje od klime i da koristite tu vrednost za podešavanje rada klima uređaja.
Postoje i posebni kontroleri za parapetne uređaje koji se povezuju kablom i mogu da se instaliraju bilo gde u kući, koji takodje mere i kontrolišu temperaturu.

Postoje žičani i bežični i za "obične" klime. Recimo Mitsu ih ima.

Ubacih još jednog Daikina 12cu u hodnik
sada sa 2 daikina i jednom IVOm Vox inverterom grejem cca 150m2 dobro izolovanog prostora ( prizemlje i sprat )
Daikin jako lepo i tiho radi , potrošnju ćemo videti
ali evo pre neki dan udjoše sve 3 u defrost na 0 stepeni kada je bilo puno magle

kakva su vaša iskustva sa Daikinom ?
Prva mi je bila IVA invert i ona je ok dok ne padnu temperature ispod -5 kada osetno slabije greju
Očekujem da Daikin i ovde dominira

Ubacih još jednog Daikina 12cu u hodnik
sada sa 2 daikina i jednom IVOm Vox inverterom grejem cca 150m2 dobro izolovanog prostora ( prizemlje i sprat )
Daikin jako lepo i tiho radi , potrošnju ćemo videti
ali evo pre neki dan udjoše sve 3 u defrost na 0 stepeni kada je bilo puno magle

kakva su vaša iskustva sa Daikinom ?
Prva mi je bila IVA invert i ona je ok dok ne padnu temperature ispod -5 kada osetno slabije greju
Očekujem da Daikin i ovde dominira
Ja prezadovoljan sa 18-tkom na 64m2.Zadam malo vecu temperaturu a ventilator na auto i nema defrosta uopste.Vredi svake pare.Prosto mi cudno da neko jos ima Daiken jer ovde se samo Fujicu forsira.

Pusti čoveka, omaklo mu se slovo. 😀
Ja samo da prijavim potrošnju za prethodnih 29 dana, pošto ujutru moram da ustupim utičnicu bratu za test nekih uređaja.
Znači od 31og oktobra do ovog momenta, Amber potrošio 216kW, setovan na 22c, fan na 2, ponekad na 3.
Edit:
Evo i slika pre spavanja...
IMG_20221129_000207958.jpg

Molio bih nekoga ako koristi 18ku inverter da napise potrosnju po ovim temperaturama oko nule, čisto da uporedim

300-420w, obično je na oko 350w kada nije u pauzi (pošto pauzira non stop, dune nekoliko minuta, pa odmori 10 do 15 min i tako u krug). Podešena na 23°C, na 40cm od poda 23.5°C, na oko metar od poda je oko 24°C+. Ali šta ti znači taj info? Ako otvorim terasu, onda može da ode i na 1300-1500w, a ako baš ohladim prostor (na <20°C ) ode i na preko 2000-2500w. Što znači troši onoliko koliko koliko treba da nadoknadi. A to zavisi od izolacije... Glupost je upoređivati na ovaj način...

300-420w, obično je na oko 350w kada nije u pauzi (pošto pauzira non stop, dune nekoliko minuta, pa odmori 10 do 15 min i tako u krug). Podešena na 23°C, na 40cm od poda 23.5°C, na oko metar od poda je oko 24°C+. Ali šta ti znači taj info? Ako otvorim terasu, onda može da ode i na 1300-1500w, a ako baš ohladim prostor (na <20°C ) ode i na preko 2000-2500w. Što znači troši onoliko koliko koliko treba da nadoknadi. A to zavisi od izolacije... Glupost je upoređivati na ovaj način...
koliki prostor grijes i kakva je izolacja :)

Ona je glavna klima u kući (stanu na prvom spratu) nalazi se u dnevnoj na koju se nadovezuje kuhinja sa trpezarijom 30ak m², direktno preko puta nje se nalaze vrata od dnevne. Podešena je da baca toplotu metar, metar ipo ispred vrata (znači pada na pod dnevne sobe) dobar deo toplote završi u hodniku, odakle se ulazi u još 2 sobe i kupatilo. 75m² neto. Obe sobe imaju svoje klime, spavaća 20m² 12ticu, a radna soba 14m² 9ku. Donji sprat se greje od ~9 ujutru do ~22h. Izolacija solidna, komplet PVC stolarija, na zidovima 10cm stiropora, na tavanu 2x5cm, bez mrežice i lepka, drugi sloj ređan tako da prekrije spojeve kod prvog sloja. Zidovi su giter blok, sada sa izolacijom, debljina spoljnih zidova je 45cm, unutrašnji pregradni 28-29cm. Jednom rečju solidna. ;)

18tica je uzeta pre izolacije, samo PVC je bio odrađen 2015. Posle izolacije uzeta 12tica... Realno totalni promašaji, više od jedne slabe 12. i dve slabije 7. nemam potrebe, ali kasno je sada :p

Btw. Sve sami Kinezi, TCL, Gree i Vox. I realno nikada klime ne pređu 400kwh za mesec dana. U proseku po sezoni potroše <2000kWh za neke luđe sobne temp, što znači da bi za "normalne" bile do 1500kWh po sezoni, ako i toliko.

Poslednja izmena:
Ona je glavna klima u kući (stanu na prvom spratu) nalazi se u dnevnoj na koju se nadovezuje kuhinja sa trpezarijom 30ak m², direktno preko puta nje se nalaze vrata od dnevne. Podešena je da baca toplotu metar, metar ipo ispred vrata (znači pada na pod dnevne sobe) dobar deo toplote završi u hodniku, odakle se ulazi u još 2 sobe i kupatilo. 75m² neto. Obe sobe imaju svoje klime, spavaća 20m² 12ticu, a radna soba 14m² 9ku. Donji sprat se greje od ~9 ujutru do ~22h. Izolacija solidna, komplet PVC stolarija, na zidovima 10cm stiropora, na tavanu 2x5cm, bez mrežice i lepka, drugi sloj ređan tako da prekrije spojeve kod prvog sloja. Zidovi su giter blok, sada sa izolacijom, debljina spoljnih zidova je 45cm, unutrašnji pregradni 28-29cm. Jednom rečju solidna. ;)

18tica je uzeta pre izolacije, samo PVC je bio odrađen 2015. Posle izolacije uzeta 12tica... Realno totalni promašaji, više od jedne slabe 12. i dve slabije 7. nemam potrebe, ali kasno je sada :p

Btw. Sve sami Kinezi, TCL, Gree i Vox. I realno nikada klime ne pređu 400kwh za mesec dana. U proseku po sezoni potroše <2000kWh za neke luđe sobne temp, što znači da bi za "normalne" bile do 1500kWh po sezoni, ako i toliko.
jos jedan primjer koliko dobra izolacija znaci. Moja 18-ka grije oko 35 kvadrata (dnevni+ kuhinja i mali hodnik, sve je prilicno tvoreno) Od izolacije samo pvc stolarija i citava strana navedene kvadrature su prozori i balkonska vrata. Zidovi nemaju izolacije, samo tavan ima 10cm staklene vune. Ispod mene niko ne zivi pa ne griju odozdo a zadnji sam u zgradi.
Na ovim temperaturama oko 0 pa par stepeni gore i dole radi izmedju 650 i 850w u zavisnosti od vlage i pomenute vanjske temperature

Zavisi i od podneblja. :)

@saigic kod mene može da duva kako hoće, osim kada prelazimo iz dnevne u kuhinju i na samim vratima od dnevne je ne primećujemo da postoji. Uvek je podešena da duva na maksimumu, ali 99% vremena provodi u najslabijem modu, jer ako temperaturna razlika između setovane i sobne nije velika, onda je unutrašnji izmenjivač na oko 35°C ili neki stepen niže i to je ograničava da ne "poštuje" zadatu brzinu ventilatora. Ali ne, ne može da duva toliko blago koliko mogu 12tice. Što se buke tiče, tiha je, čuje se samo šum vazduha, osim kada ode na maks posle defrosta, što traje minut do dva.

Poslednja izmena:
čekam neki oštriji minus pa da ih testiram

Da li defrost zavisi isključivo od vlažnosti spoljne temperature
ili od spoljne temperature
( primer: ako je suv vazduh a -5C da li će ići u defrost redje od varijante 0C i visoka vlaga napolju ) ?

Na -5C i suvom vazduhu ce raditi kratki kontrolni defrost na par sati onako kako je programirana, to bas kratko traje.
Za uporedjivanje potrosnje, klima vraca gubitke, dakle objekat ima gubitke i trosi a ne klima.

Поздрав свима, ако може мала помоћ у вези климе Vox iva1 12ir. На даљинском има дугме health , па ме занима да ли заиста пречишћава ваздух кад се укључи или то само онако пише? А и да ли Клима више троши струје док је укључен health?

Koliko znam, to postoji samo na daljinskom, klima nema tu opciju.

Koliko znam, to postoji samo na daljinskom, klima nema tu opciju.
Мислим да ради јер у тренутку кад притиснем на даљинском се појави health а такође и клима да сигнал да је укључено,као рецимо кад укључим sving. Једина два дугмета која не раде на даљинском су iclean и anti fungus
Ево.

Prilozi

• IMG_20221129_170748.jpg
    IMG_20221129_170748.jpg
    88.6 KB · Pregleda: 64
  • IMG_20221129_170756.jpg
    IMG_20221129_170756.jpg
    98.5 KB · Pregleda: 81
Pusti čoveka, omaklo mu se slovo. 😀
Ja samo da prijavim potrošnju za prethodnih 29 dana, pošto ujutru moram da ustupim utičnicu bratu za test nekih uređaja.
Znači od 31og oktobra do ovog momenta, Amber potrošio 216kW, setovan na 22c, fan na 2, ponekad na 3.
Edit:
Evo i slika pre spavanja...
Pogledajte prilog 365772
Nije mu se omaklo. Piše čovjek više postova tako. I mene zanima gdje je kupio Daiken?
Ja prezadovoljan sa 18-tkom na 64m2.Zadam malo vecu temperaturu a ventilator na auto i nema defrosta uopste.Vredi svake pare.Prosto mi cudno da neko jos ima Daiken jer ovde se samo Fujicu forsira.
Veća temperatura, jači fan = više naprezanja = više defrosta.

Poslednja izmena:
Мислим да ради јер у тренутку кад притиснем на даљинском се појави health а такође и клима да сигнал да је укључено,као рецимо кад укључим sving. Једина два дугмета која не раде на даљинском су iclean и anti fungus
Ево.
Moja Vox iva6 ima Self clean,
i anti fungus

Anti fungus nakon rada suši turbinu

Pa ne sumnjam da je i Fujicu dobar, ali nisam imao iskustva pa ne mogu komentarisati.
Daikina prvog sam uzeo na preporuku kolege koji prodaje i servisira iste i koji tvrdi da je imao 1 reklamaciju na Daikina u zadnjih 7-8 godina a prodao ih je i ugradio preko 500

Prodavci-instalateri su čudo, pričaće sve hvale za onog ko da više, tako bilo i biće bez obzira na kvalitet.

Trenutna potrošnja na Midea multi-split 27000 I tri unutrašnje, inače klimu gasim noću jer mi za sada ne treba da radi, palim je oko 11-12h popodne.

Prilozi

• Screenshot_20221129-214400_Woox home.jpg
    Screenshot_20221129-214400_Woox home.jpg
    52.4 KB · Pregleda: 73
Nazad
Vrh Dno