Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Obe su već značajno skuplje od Vox-a, Gree 50k, Midea 60k...
Meni klima treba za dnevnu sobu, 20 m2, samo za hlađenje, i to u popodnevnim satima kad dodjem sa posla. Davati za to 60k je preterano...

Od prošlog proleća pratim ovu klimu, bila je 36k i ja rešim da je kupim, međutim nema nigde na stanju. I pojavi se krajem leta IVA5-12JR1, samo dodato ovo 1 na kraju, i nije pala ispod 38k, u većini radnji je 40k. I verovatno ću je kupiti, jer šta drugo kupiti? U tom rangu cene?
Gledas najnizi cenovni rang klime, nema sta drugo tu. Da si je uzeo prosle godine tu razliku od par hiljada bi ti nadoknadila sama klima odavno, ako bi je koristio za grejanje.

Gledas najnizi cenovni rang klime, nema sta drugo tu. Da si je uzeo prosle godine tu razliku od par hiljada bi ti nadoknadila sama klima odavno, ako bi je koristio za grejanje.
U zgradi sam tako da moram plaćati grejanje hteo ne hteo...
Prošle godine sam više odlagao kupovinu zbog lenjosti, kad sam se konačno nakanio da je kupim nije je više bilo u ponudi.

Kupi bilo sta za hladjenje, ne pali se na brojeve iz kataloga.
Svaka 12-ica ce da "oduva" na leru taj prostor bez problema...
Naravno, iskljucivo inverter...

Kupi bilo sta za hladjenje, ne pali se na brojeve iz kataloga.
Svaka 12-ica ce da "oduva" na leru taj prostor bez problema...
Naravno, iskljucivo inverter...
Inverter bi samo i kupio. Mada su generalno klime poskupele, kao i sve ostalo, teško se nalazi inverter ispod 35k...

Pozdrav, za sledecu godinu prelazim na grejanje klimom. Do sada je bilo grejanje drva,ugalj, dve kuce sa jednog kotla, gubitak veliki, lozenje i sve ostalo.
Dnevna soba koja je spojena sa kuhinjom ima oko 70mkv i tu mi se vec nalazi jedna vox inverter 18, koja provereno greje na -20.
Drugi deo kuce je hodnik 12 mkv, kupatilo 8mkv i spavaca soba 14 mkv.
Uzeo bih ipak ovu malo kvalitetniju od voxa, za svaki slucaj, da li mislite da ce biti dovoljna i pouzdana? Kupovina bi bila svakako u gigatronu zbog rata.

Imali u toj radnji koju spominješ još kakvih modela klima, tačnije drugih proizvođača ?

Bosch ne pravi klime Midea pravi za Bosch.
Drzi se ti Vox-a ako ne zelis softverske probleme.

Ima vecina proizvodjaca dostupnih kod nas, ova spada u neki budzet do 60k, 10-ak hiljada su skuplje midea, gree, a 10-ak jeftinije vivax, vox.

Potreban savet: Beograd, potkrovlje = citaj pakao leti. PVC stolarija dobra, izolacija postoji krovna, staklena vuna je u pitanju ne znam detaljnije iskreno. Zgrada je relativno mlada, pre 15 godina napravljena, u dobrom je stanju.

Imam staru(ispravnu) kopernikus klimu u dnevnom koji je 30ak mv2 sa hodnikom ali je On/Off i kad radi duva bas tu gde mi je radni sto i kauc, takav je raspored, nije bas prijatno da radi tako stalno. Stavio bih novu inverter u spavacu, a da stara ostane i sluzi samo ako je bas pakao. Cenim da bi mogla iz spavace da "dobaci" inverter 12 000 i u dnevnu jer bi bila postavljena tacno naspram vrata postavljena pravo. Posto je lokacija spavaca soba, bitno je da bude tiha. Takodje Wifi opcija mi je bitna.

Sto se tice grejanja, postoji realna mogucnost da bi vec naredne grejne sezone presao na grejanje na klimu. U tom slucaju bih ovu staru On/Off vrv zamenio jos jednim inverterom na tom mestu. Ali za sada mi treba da izaberem dobar model koji moze pre svega da hladi za spavacu, ali po potrebi i da kvalitetno greje.

Razmisljam izmedju Midea BrezzleSS+ (pre svega zbog niske buke) i nove GREE MUSE 12 EVO. Obe su sa ugradnjom ovo sto sam ja gledao 670-680e. Da li se moze naci povoljnije ili je ovo okej? I da li neko ima preporuku za jos neku drugu u ovom cenovnom rangu, eventualno do 50ak evra skuplje ili ako je bas top resenje moze i vise, ali ne bih bas da dajem hiljadarku.

Cena nije najbitniji faktor. Citao sam dosta komentara sa foruma i cini mi se da sam samo jos u vecom nedoumici :) Ono sto sam zakljucio je da bih Hisense ipak za sad preskocio, jer ima pomesanih isustava. Takodje kako mi je nivo buke bitan, preskocio bih VOX iako znam da se dobro pokazao i da je jeftiniji. Za Gree Muse jeste bilo negativnih komentara za ranije modele, ali mi se cini da su noviji bolji?

Izvinjavam se na malo duzem tekstu i hvala unapred na preporukama. Pozdrav!

Midea wik extreme je bas tiha kod mene, taman ti je u budzetu i dolazi sa 3m cevi i na "papiru" je A+++

Cena nije najbitniji faktor. Citao sam dosta komentara sa foruma i cini mi se da sam samo jos u vecom nedoumici :) Ono sto sam zakljucio je da bih Hisense ipak za sad preskocio, jer ima pomesanih isustava. Takodje kako mi je nivo buke bitan, preskocio bih VOX iako znam da se dobro pokazao i da je jeftiniji. Za Gree Muse jeste bilo negativnih komentara za ranije modele, ali mi se cini da su noviji bolji?

Izvinjavam se na malo duzem tekstu i hvala unapred na preporukama. Pozdrav!
Ajd pa javi za GREE ,prva ,druga serija GREE losa ova ima da bude duplo g..no

Za te novce se može uzeti mnogo bolja klima od Midea, bar ja tako razmišljam. Kod mene u auta piše da troši 6 litara po gradu a on troši 8 litara.

Za te novce se može uzeti mnogo bolja klima od Midea, bar ja tako razmišljam. Kod mene u auta piše da troši 6 litara po gradu a on troši 8 litara.

Mislis na Daikin Sensira, tj njihov bazni model FTXC-C?

Osim toga za slicne novce sta jos ima? Napomena da sam gore stavio neke cene sa ugradnjom koje sam nasao. Ako ima gde povoljnije, molim za savet.

Pogledaj prvo cenu da ta sensira postane wifi isto kao i fujitsu.....

Mislis na Daikin Sensira, tj njihov bazni model FTXC-C?

Osim toga za slicne novce sta jos ima? Napomena da sam gore stavio neke cene sa ugradnjom koje sam nasao. Ako ima gde povoljnije, molim za savet.
Iz mog iskustva, na klizavom ćeš biti tlu ako tražiš povoljnije jer i ovo je povoljno za ugradnju u potkrovlju. Ove cene su za klasične montaže.
Čak su i ovo među jeftinijim cenama.
Potkrovlja su po pravilu teške ugradnje i retko se sve poklopi da se ugradnja uradi za te standardne pare jer traju duže.
Nešto će se iskomplikovati i majstori će ti skarabudziti pa ćeš morati naknadno da zoveš druge da skidaju i ponovno nameštaju jer nećeš sigurno nečim biti zadovoljan.
Reci obavezno unapred da je potkrovlje i pošalji unapred slike da ti što dolaze znaju pa da donesu sve šta treba da ti ne budze ili da zakažu drugog za 2 sata pa da ti zbrzaju i okače bezveze nešto nesigurno jer kasne.
Za neka potkrovlja ugradnja može da potraje pola dana i više.

Iz mog iskustva, na klizavom ćeš biti tlu ako tražiš povoljnije jer i ovo je povoljno za ugradnju u potkrovlju. Ove cene su za klasične montaže.
Čak su i ovo među jeftinijim cenama.
Potkrovlja su po pravilu teške ugradnje i retko se sve poklopi da se ugradnja uradi za te standardne pare jer traju duže.
Nešto će se iskomplikovati i majstori će ti skarabudziti pa ćeš morati naknadno da zoveš druge da skidaju i ponovno nameštaju jer nećeš sigurno nečim biti zadovoljan.
Reci obavezno unapred da je potkrovlje i pošalji unapred slike da ti što dolaze znaju pa da donesu sve šta treba da ti ne budze ili da zakažu drugog za 2 sata pa da ti zbrzaju i okače bezveze nešto nesigurno jer kasne.
Za neka potkrovlja ugradnja može da potraje pola dana i više.
Zaboravio sam da napomenem da se klima montira normalno, na uspravan zid i prozor. Nije celo potkrovlje u kosinama tako da montaza nije problem, ali jeste vruce...

Oko 25-30e je doplata za kontroler za Wifi za Daikin Sensira. Dakle:

• Daikin Sensira - 750e sve ukupno.
  • Midea BREEZELESS - 670e sve
-Mitsubisi Heavy SRK 35 ZSP-W je validna opcija, jedino me smara sto nema Wifi, barem o budzet modelu kad pricamo, ako sam lepo video - 740e

Daikin - prednost u osnovama, kvalitet proizvodje, modulacija.
Breezeless - cini mi se da su filteri bolji (nesto sto ne vidjam da se previse cesto pominje a nije da mi je zanemarljivo)
-Mitsubisi Heavy - mana sto nema Wifi, mozda bucna za spavacu sobu?

-Fujitsu znam da je dobro ocenjena ovde, ali sam vidjao da sve manje ih ima, tesko se nalaze i delovi itd.

Jos neko sa predlogom, savetom, komentarom? Poredjenje ovih koje razmatram? Dodao bih da se nisam do sad grejao klimom, slobodno recite ako sam nesto lupio iz neznanja :)

Breezeless ti je sasvim zadovoljavajuce za hladjenje pa i dogrevanje.
Sasvim pristojan model.

Zdravo imam ovakav raspored soba,treba mi savet za grejanje,to bi bilo primarno grejanje. Duzina objekta je 13,5 metra a sirina 4 metra. Razmisljam izmedju dve opcije da u vecoj sobi stavim luca12 a u manjoj luca7. Ili da uzmem amber premium ako moze da postigne da ugreje obe sobe posto su na razlicitom kraju.
1CDBD1C7-3D5B-497B-8B2B-F82E6DD0F81A.jpeg
I savet gde bi bilo najbolje da stavim amber ako se odlucim za njega.
Trenutno nemam izolaciju. Kuca je u pitanju. Pvc stolarija

Amber će sigurno ugrejati obe sobe ali sa razlikom od par stepeni. Pošto nema izolacije, u većoj sobi da se postavi 25, u manjoj će biti 20 na primer. Kod mene je dobra izolacija, i opet ima 2 stepena razlike između sobe gde je amber i spavaćih na drugom kraju kuće.
Moj ti je predlog 2 klime, ali mislim da ti je LUCA 7 mala za 15m2 neizolovanog prostora.

Amber će sigurno ugrejati obe sobe ali sa razlikom od par stepeni. Pošto nema izolacije, u većoj sobi da se postavi 25, u manjoj će biti 20 na primer. Kod mene je dobra izolacija, i opet ima 2 stepena razlike između sobe gde je amber i spavaćih na drugom kraju kuće.
Moj ti je predlog 2 klime, ali mislim da ti je LUCA 7 mala za 15m2 neizolovanog prostora.
Hvala na odgovoru,sledece godine sigurno radim izolaciju. Nego mi je ova kriticna,ne znam kako cu

Kako si se do sada grejao?
2 klime su ti oko 1000€ sa ugradnjom, u najboljem slučaju. Cenim da je bolje te pare uložiti odmah u izolaciju (dok cene po m2 nisu otišle u nebesa) pa na jesen gledati klime.

Kuca bez izolacije je ZLO!!!!
Pretpostavljam da nije kuca u nizu i da nemas komsiju da te malo zakloni - u tom slucaju 13.5m je mnogo velika razdaljina.
U jednoj sobi ocekuj grejanje, a u drugoj BUĐ.
Mora tu da idu dva komada.

Do sad je to bila garaza i prepravljeno je na stambeni prostor,jos je u izgradnji. Zaklonjena mi je cela gornja strana i ova levo. Fakticki imam da odradim izolaciju na polovinu. Ali ne znam dal cu da imam ove godine za sve. Imam TA pec najverovatnije cu nju za prvu godinu u ovu donju sobu. A ovamo amber. Eventualno da uzmem neku jeftiniju al da odradim izolaciju. Prvo sam razmisljao o dve muse. Ali vidim sa ih i ne hvalite mnogo.
Koju bi jeftiniju mogo ovamo da stavim ako odradim izolaciju?

Za cenu ambera imaš 2x Vox Iva 12 ili 12+9 , po jednu za svaku sobu.
Bez izolacije nema dobrog grejanja, ma koji vid energenta da je u pitanju.
Moj ti je savet, prvo završi izolaciju pa gledaj klimu kad već imaš TA peć za prvu ruku.

Vrh Dno