Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Izvini,ali čemu će ti služiti ta informacija kada tih klima nema više za kupiti?! U svaku mozes dodatno ugraditi grejne kablove, cak ej i bolja solucija ako mora da se odvod resi lulom i crevom.Ako moze bez lule, onda će voda oteći bez zadrzavanja,a ako imas crevo onda je preporucljivo i da u njega stavis grejni kabal.
Ako ces vec da otvaras, prepravljas i rizikujes gubljenje garancije, onda mozes i fabricki grejac da stavis delom u lulu, jer je isto grejni kabl unutra.

Sta mislio o ovoj klimi?​

BERGEN PINE BEST BER12QB-G19 WIFI​

U specifikaciji stoji da ima grejac spoljne jedinice i grejac oplate

Midee nisu nikad ni imale grejace, to si pomesao sa gree
Neke Midea klime imaju grejače u spoljoj jedinici, neke nemaju. Midea Breezeless ima i grejač tacne i grejač kompresora. Jedino što Midea ugrađuje drugačiji tip grejača, izgleda slično grejaču od rerne, a ne onaj kabel koji ugrađuje Gree.

Konkretno što se tiče Mission 2. Prodavao se kod nas Mission 2 sa grejačem, a i bez grejača, razlika se vidi u težini spoljne jedinice. Spoljna jedinica sa grejačem je teška nešto preko 29 kg, a bez grejača je nešto preko 28. E sad, za ovaj model što se još može kod nas naći na nekim sajtovima piše da ima spoljnu jedinicu od 29,1kg, a na drugim sajtovima da je teška 28,5, neko laže i daje pogrešne specifikacije. Midein sajt na bugarskom tvrdi da ta klima sa oznakom MB-12N8D6-I/ MB-12N8D6-O nema grejač spoljne jedinice, a Midein sajt na Ukrajinskom tvrdi da Mission 2 sa grejačem spoljne jedinice ima oznaku MB-12N8D6H-I/ MB-12N8D6H-O. Ja imam sklonost da više verujem Mideinom sajtu, nego našim nesposobnim lažovima, tako da mislim da ta Mission 2 što se prodaje kod nas nema grejač spoljne jedinice. Naravno, najbolje bi bilo otići negde i lično pogledati, ako je ugrađen, vidi se lako grejač koji leži na tacni, ispod izmenjivača toplote.

Poslednja izmena:
kod mene cetiri midee mission ni jedna nema grejac, ali sto je interesantno nikad i ne lede.

Ti si kupio Mission bez grejača, ali prodavala se ovde i verzija sa grejačem. A većina ljudi ni ne zna koju verziju su kupili, ni da postoji obična i nordic verzija. Evo slike sa sajta Midea Ukrajina, ovo ti je spoljna jedinica Midea klime sa grejačem. Da je dan, mogao bih da slikam i moju spoljnu, ista ovakva, jedina razlika je gold coating izmenjivača toplote.

640.jpg

Nordic verzije imaju i grejač kompresora.

640-2.jpg

Ostalo je u principu sve isto, ova dva grejača prave tu razliku od nekih 0,6 kg u težini spoljnih jedinica.

Sta mislio o ovoj klimi?​

BERGEN PINE BEST BER12QB-G19 WIFI​

U specifikaciji stoji da ima grejac spoljne jedinice i grejac oplate
Ja je imam. Nema grejac tacne. Meni radi dobro posao,ona je pandam gree lomo.prakticno ista kluma. Sad je to valjda model gree pulsar... gree ih radi za energ.... pa samo ih oni brenduju... sad novi modeli bergena imaju i nove nazive ali i cene.

Ja je imam. Nema grejac tacne. Meni radi dobro posao,ona je pandam gree lomo.prakticno ista kluma. Sad je to valjda model gree pulsar... gree ih radi za energ.... pa samo ih oni brenduju... sad novi modeli bergena imaju i nove nazive ali i cene.
Kako ti radi na vecem minusu, tj koliku prostoriju grejes? Meni treba za deciju sobu za 15ak m2. Razlika u odnosu na gree je 10.000. Ova Bergen ima za 44.000 da se nadje.

Od kuma prijatelj je ugradio bas ovu klimu u lokal pocetkom aprila i kaze da je zadovoljan, kum naprotiv tvrdi kako Bergen duva mlako na izlazu a pogotovo mlako u odnosu na njegovu Samsung ON/OF klimu staru 12 godina koja izduvava mnogo topliji vazduh. Medjutim ja mislim da je klima mlako duvala jer to nije bila prava zima i da se ona prilagodjava temperaturi. Moracu lika da pitam licno.

On/off klima uvek duva 100%, zato i jeste jako topao izduv i zato troši 1.5kw stalno kad greje... Ako ne veruje, neka podesi inverter da duva na 30 stepeni, pa neka onda vidi duva li toplije on/off

Kako ti radi na vecem minusu, tj koliku prostoriju grejes? Meni treba za deciju sobu za 15ak m2. Razlika u odnosu na gree je 10.000. Ova Bergen ima za 44.000 da se nadje.
I meni se nalazi u decjoj sobi koja je skoro 20 kvadrata,a kroz vrata greje i hodnik od 8 kvadrata pluk kupšatilo,plus sta jos "dohvati". Isterala je recimo proslu zimu (koja je kao bila hladnija u odnosu na prethodne zime) bez ikakvih problema postigne 24 stepena. Ja sam je uzeo iz razloga jer je bila proslog septembra 43.000 sa besplatnom ugradnjom,a potpuno je ista sa gree lomo kojom sam prezadovoljan. Ipak su to low buget klime,pa i da zafali snage par dana se pripomognu necim drugim....

Majstor me ubeđuje da je Hisense bolje da kupim i od Daikina i od LG-a pa mi nije jasno o čemu se tu radi

ovaj model - HISE QE35XV0E

ovo mi treba za stan, prostorija je 4x8 i malo u kujnu i hodnik, sveukupno 48 m2. Do sad je to radila LG on-off al ta je iz 2007.
Majstor me ubeđuje da mi je Hisense bolje da kupim i od Daikina i od LG-a pa mi nije jasno o čemu se tu radi

Pa na osnovu toga da za nju ima šemu a za druge nema😋

Gde uzeti uredjaj za merenje potrosnje struje(za ptorebe pracenja klime, ali pretpostavljam da je univerzalno), t.j. gde najbolje uzeti, da li KP ili neka radnja, kinezi, online kinezi(aliexpress)?

Na osnovu čega majstor daje takvu preporuku, ako izuzmemo veći rabat?
Nemam pojma, na osnovu toga što svi majstori više vole Piaggio nego Hondu, otkud znam... Zato vas i pitam jer više poverenja imam u kolege s foruma nego majstore po preporuci.
Meni samo treba pouzdana klima za hlađenje (i možda neki prelazni period dok ne krene toplana da greje) a da bude tiha i da bude inverter :)

Lg je sam vrh klima,mada ako je SAMO za hladjenje 12ka za tu m2 moze da prođe ali ce raditi dosta vremena na max da bi to ohladila kako zelis.

Nemam pojma, na osnovu toga što svi majstori više vole Piaggio nego Hondu, otkud znam... Zato vas i pitam jer više poverenja imam u kolege s foruma nego majstore po preporuci.
Meni samo treba pouzdana klima za hlađenje (i možda neki prelazni period dok ne krene toplana da greje) a da bude tiha i da bude inverter :)
Čak imamo i temu za tu klimu. Nekoliko korisnika je više nego zadovljno, ja sam kupio, ali još nisa montirao, Bilo u BC grupi za 55k, vidim da su ih rasprodali

Ne znam ko je spalio i koliko,ja sam svoje novce investio u Fujitsu,a za LG sam cuo samo pozitivno...

Taj sam. Imao 8-10 klima, LG ogledalo i LG slika. Cena svake 1200-1600e, sve 12ice. Kvarovi na svima sem 2 slika koje su se najmanje i koristile, a cena kvarova 200-350e po klimi. A onda su sve prodate.
Poslednja ta koja skoro nije ni kroiscena je otisla ove godine, da ne skuplja prasinu.
A ni Fujitsu mi se nije proslavio.

A zanimljivo za tu sliku je da se kaci bas kao slika, samo na 2 srafa :)
Takodje imaju ozbiljne filtere, viseslojne.

Prilozi

• 20210516_105302.jpg
    20210516_105302.jpg
    194.1 KB · Pregleda: 64
  • 20210516_105246.jpg
    20210516_105246.jpg
    103.7 KB · Pregleda: 62
  • 20210613_112026.jpg
    20210613_112026.jpg
    184.6 KB · Pregleda: 62
  • 20210613_115938.jpg
    20210613_115938.jpg
    372.7 KB · Pregleda: 61
  • 20210613_115556.jpg
    20210613_115556.jpg
    130.9 KB · Pregleda: 60
Majstor me ubeđuje da je Hisense bolje da kupim i od Daikina i od LG-a pa mi nije jasno o čemu se tu radi

ovaj model - HISE QE35XV0E

ovo mi treba za stan, prostorija je 4x8 i malo u kujnu i hodnik, sveukupno 48 m2. Do sad je to radila LG on-off al ta je iz 2007.
Majstor me ubeđuje da mi je Hisense bolje da kupim i od Daikina i od LG-a pa mi nije jasno o čemu se tu radi
Taj Hisense ima vise nas. Ja imam dva komada.
Ovde vecina prica napamet,a niti je imala, niti videla Hisense klimu i svako hvali ono sto je on kupio bio to Vox,LG,Fujitsu...
Pricao sam i ja sa majstorima, procitao celu temu i samo se sludeo,a na kraju kupio po svom osecaju. Toliko o tome koliko ces realno cuti.
Samo jedno je sigurno, Hisense je jeftiniji od LG i Daikina...

Pa imamo vise ljudi koji su spomenuli kvar ventilatora na Hisense i majstora koji je rekao da im je to cest kvar, sto znaci da nije random kvar, vec mozda los izbor ventilatora koje Hisense koristi.

Tek nakon 2-3 sezone može da se prenese pravo iskustvo sa određenom klimom, pod uslovom da se međusobno ne lažemo.
A opet, da se ne kupuju novi modeli i dalje bi svi kupovali Fuji L seriju, Gree Lomo/Violu...
Forum služi kao ispomoć pri kupovini, ali na kraju svako kupuje šta je naumio.

Taj Hisense ima vise nas. Ja imam dva komada.
Ovde vecina prica napamet,a niti je imala, niti videla Hisense klimu i svako hvali ono sto je on kupio bio to Vox,LG,Fujitsu...
Pricao sam i ja sa majstorima, procitao celu temu i samo se sludeo,a na kraju kupio po svom osecaju. Toliko o tome koliko ces realno cuti.
Samo jedno je sigurno, Hisense je jeftiniji od LG i Daikina...
Ja dok sam imao samo Galanz on off koja greje do - 15 C uopšte nisam razumeo ove što pričaju o svojim inverterima koji isto greju do - 15. Kakva to može biti razlika u radu, kada obe greju.
Ima ovde ljudi koji imaju više brendova, pa verujem da ipak imaju malo bolju sliku.

Pa imamo vise ljudi koji su spomenuli kvar ventilatora na Hisense i majstora koji je rekao da im je to cest kvar, sto znaci da nije random kvar, vec mozda los izbor ventilatora koje Hisense koristi.

Niko od vlasnika, a pogotovo ne pomenutog modela...
Par stranica ranije je pomenut samo kvar najosnovnijeg modela od 12k, a ovo je 2. po redu od vrha u njihovo hijerarhiji.
Evo i moj mehanicar ima 2 komada, dobio od lika koji radi kod uvoznika i lik mu se kune u to da nema problema...Mene ne tangira kako ce njemu da radi, vec kako ce meni. Ako bude problema, podelicu ovde, nemam taj trip da izmisljam i hvalim neku stvar koju sma kupio, kao da sam je ja izmislio i napravio ili da zivim od toga.
Koliko je jeftiniji toliko je lošiji zar ne ?

Ne znamo. Po tog logici, Vox ne bi trebao da radi uopste, a imas ne mali broj ljudi ovde koji su zadovoljni.

Tek nakon 2-3 sezone može da se prenese pravo iskustvo sa određenom klimom, pod uslovom da se međusobno ne lažemo.
A opet, da se ne kupuju novi modeli i dalje bi svi kupovali Fuji L seriju, Gree Lomo/Violu...
Forum služi kao ispomoć pri kupovini, ali na kraju svako kupuje šta je naumio.

Potpisujem.

Ja dok sam imao samo Galanz on off koja greje do - 15 C uopšte nisam razumeo ove što pričaju o svojim inverterima koji isto greju do - 15. Kakva to može biti razlika u radu, kada obe greju.
Ima ovde ljudi koji imaju više brendova, pa verujem da ipak imaju malo bolju sliku.
Bolju sliku imaju samo o tome sto poseduju.
O necemu o cemu su samo culi od nekog drugog ili videli, imaju sliku koliko i ja o npr. Panasonic klimama (nisam video nijednu)...

Lik se kune u model koji je tek jednu sezonu na tržištu?
Ti zasnivaš svoje zadovoljstvo, kao što sam ga i ja zasnivao. Evo da dodam, ima ovde na forumu ljudi koji su zadovoljni sa Vivax aemi, ali ja recimo nisam, jer pored njega imam još jedan inverter koji je za pomenuti vivax zmaj.

Nazad
Vrh Dno