Thnx, ovakvu analizu sam očekivao, da vidim neki alternativni pristup. Pozicija u velikoj sobi je zamišljena prevashodno zbog hlađenja kako bi se izguralo hlađenje jednom klimom, prethodna 12ca je i bila negde više ka tvojoj poziciji 1, jedino što je bila slaba. Ideja je da se u nekom trenutku i ovaj pregradni zid između kuhinje i dnevne sobe ukloni, a onda centralna pozicija bude onako, malo pravo u sve ljude ispred TVa koji bi bio tačno ispod nje. 2ka nije loša ako se računa da pokriva samo dnevni boravak. Mala soba /gde si stavio 3ku) je najproblematičnija jer je najizloženija spoljnim zivodima, a nekako za nju nisam ni planirao posebnu klimu, pa ni 7cu, trenutno je namena radna soba. Spavaća (tvoja br 4) OK, može da dobije svoju klimu ukoliko bude previše toplo leti, za spavanje mi nije neki prioritet da bude ugrejana baš baš jer ne volim kad je previše toplo. Opet, može da prođe možda za prelazni period, ali za nezavisno grejanje bez centralnog bi morala isto neka manja.
Moram još da napravim detaljniju kalkulaciju ušteda gašenjem centralnog i koliko ostaje da se plaća i dalje, mada nije tu toliko bitno da bude maksimizovana ušteda, kad će razliku pojesti skuplji modeli od ovih koje si naveo. Opet, nikako mi se ne uklapaju u estetiku bele klime (osećam se kao da imam frižider ili tako neko parče bele tehnike iznad glave), pa je u tom kontekstu titanijum varijanta MHI ispala i neko optimalno vizuelno rešenje sa OK performansama. ***, nije bolest sve što boli.
Nemam pojima, spavaca soba je na spratu a klima dole u dnevnoj i stalno neki trip u glavi da se ne zapali nesto itd itd znate vec. Jel gledate ljudi naseg Noleta, meni iskreno danas zamaglele oci, vlaznost 120%.Ta 2 kw te koštaju celih 6 dinara,ja ne kapiram što gasite noću,čak treba pojačati noću malo, jer je 4 x jeftinije
Ovo me malo buni,preko dana 23 a nocu 19,zar ti klima nakon sto je sa 23 setujes na 19 hoce raditi?Nocas prvi put ostavio da klima radi celu noc, cisto sam hteo da proverim kako se krece potrosnja, t sam stavio na 19s i sinoc od 00:00 do 10h ujutru potrosila 2kw. Za 24h potrosila 9kw, temperatura u toku dana na 23s. Inace grejem 20 kvadrata sa izolacijom i pvc stolarijom, prezadovoljan.
Drugaciji je stan od kuce, mislim ako te greju gore, dole.... kako nece raditi, ovih dana kada sam iskljucivao klimu uvece u 22h, ujutru temperatura je 15,16 stepeni.Ovo me malo buni,preko dana 23 a nocu 19,zar ti klima nakon sto je sa 23 setujes na 19 hoce raditi?
Meni sa 24 padne temp u stanu na 20 21 a nemam izolaciju,moja na 19 se ne bi ni upalila
Slazem se, zato sam hteo da proverim nocas potrosnju ali kazem klimu je dole u dnevnoj i ne bi bas da ostavljam celu noc da radi a na spratu da spavam, iskreno vrlo brzo zagreje prostoriju i kad je 15,16 stepeni i na taj nacin meni za 10,11h sata potroso oko 6-7kwh.To ti nije isplativo kad je već temperatura oko nule ili hladnije, bolje da ti održava non stop zadatu temperaturu, jer ti kad je ujutru pališ ona mora da radi jače da bi dostigla sa 15 stepena na 23.
Dali si ti uopšte pročitao temu Mitsubishi heawi na ovom forumu?Evo i mene konačno sa konkretnim pitanjima - stan je u 62. bloku, zgrada 1983. godište, betonski zidovi kao da su od kamena, koliko videh dok sam krpio rupe od starih klima, izolacija nije bila poznat pojam u to doba, dakle, čist beton od nekih 30-40cm debljine. Prethodni vlasnici uradili 2015. novu PVC stolariju, terasa je kompletno zatvorena (zid i PVC prozori celom dužinom plus vrata ka požarnim stepenicama) tako da jeste hladnije na njoj, ali nije ni skroz spoljna temperatura, svakako se ne bi grejala klimom jer se ni sad ne greje kad je centralno. Levi i gornji zid su spoljni, druge dve strane su unutrašnje u zgradi, sprat je 7 od 16, dakle poluušuškano. Trenutno sa centralnim je prilično toplo unutra. Plan stana priložen, prethodne klime su bile na pozicijama (malo levo ka sredini) 1 i 2, neke VOX 12ce, ova u dnevnoj se slabo borila da ohladi.
Glavna namena je hlađenje, dakle, primarno je da može ceo stan da se rashladi kada dođe vreme za to. Stan je orijentisan ka severozapadu, sunca ima samo kasno popodne na kratko kroz prozor ispod klime 1 i po levom spoljnom zidu, manje više zanemarljivo zagrevanje, ali mi treba da može da se održi neih 25 stepeni tokom leta.
Malo manje glavna namena klima bi bila dogrevanje u prelaznim periodima kada centralno još/više ne radi, dakle oktobar/novembar i mart/april, zavisi već od sezone do sezone i vremena. Taj prelazni period kad ugase centralno na proleće a nije dovoljno toplo ili jesen dok se čeka neki pad temperature a uveliko je potrebno grejati se me najviše izluđuje kod centralnog grejanja koje inače plaćamo cele godine.
Poslednja, ali ne i nebitna, stavka je eventualno skidanje sa centralnog grejanja i prelazak na grejanje klimama pa u tom konstekstu razmišljam i o jačim modelima koji bi u budućnosti mogli da se izbore sa grejanjem stana. Pošto su okolni na centralnom grejanju, zadatak nije kao da se greje samostalna kuća, ali i nedostatak izolacije ne pomaže.
Konkretno - probao bih prvo samo sa jednom klimom na poziciji 1 tokom proleća/leta/jeseni da vidim kako se snalazi pa da u skladu sa time razmatram dalje korake - da li je neophodna i dodatna u sobi (pozicije 2 ili 3 ako treba da izbaci toplog vazuha i ka hodniku i maloj sobi), za hlađenje verovatno nije, za dogrevanje takođe bi možda moglo da prođe, za grejanje bez centralnog verovatno bi trebala bar 9ka i u sobi.
Što se modela tiče, izbor se manje više sveo na Mitsubishi Heavy ZS i ZS-X modele, tj da li ići na 18cu ZS ili 12cu ZS-X koje su približne sa cenom tu oko 1650€ ~190k, za hlađenje mislim da je 18 ZS-X nepotrebna tj, ohladiće i ove slabije, a za grejanje je opet bolje tih 500e razlike u ceni prebaciti na dodatnu klimu u sobi i ravnomernije grejati. Tehnički kao i svim geekovima mi se više sviđa napredniji kompresor u ZS-X, ekonomičniji je i tiši, masivnija spoljna tako da naginjem ka 12 ZS-X modelu, ali bih da čujem i sugestije gde (eventualno) grešim u postavci i zamišljenim rešenjima problema. Izvinjavam se na dužini posta.
Edit. Zaboravih da pomenem i estetski momenat (ne volEm bele glossy aparate nikako) i buku, tj da ne bude baš ni neka koja se čuje kao da imam uragan u dnevnoj (za spavaću se podrazumeva da će biti nešto adekvatno tiho).
Jesam, što? Pitao sam za opšte neke preporuke ovde, ne moraju nužno da budu vezane za MHI klime...Dali si ti uopšte pročitao temu Mitsubishi heawi na ovom forumu?
Tema
Moj brat od strica napio klimu kod ulaznih vrata, predsoblje oko 4kvadrata.Bije pravo klima ka kupatilu, a spavaca i dnevna levo i deson.Gree muse.Ima strucjaka ubace klimu u hodnik. pa kaze po potrebi otvorim kupatilo ugreje,preko dana zatvoreno sve samo vrata od dnevne otvoreno a uvece sve zatvori a ostavi vrata od sobe da greje dok spava...slusam....neverujem...
Upravo ja imam tako uradjeno I sa dobrom izolacijom je ok, ali kod mene je u horizontali stavljeno 3 unutrašnje na jednu spoljnu i u dnevnoj i dečjoj imam parapetne a u hodniku je zidna.Moj brat od strica napio klimu kod ulaznih vrata, predsoblje oko 4kvadrata.Bije pravo klima ka kupatilu, a spavaca i dnevna levo i deson.Gree muse.
Umesto da je jednu stavio u dnevnu, i jednu klimu u spavacu.
Teska glupost,crkne spoljna i zab na grejanje.Upravo ja imam tako uradjeno I sa dobrom izolacijom je ok, ali kod mene je u horizontali stavljeno 3 unutrašnje na jednu spoljnu i u dnevnoj i dečjoj imam parapetne a u hodniku je zidna.
Greje pravo kupatilo i levo i desno su spavaća i kuhinja. U spavaćoj i nije potrebna neka velika temperatura, kupatilo je ok jer pravo duva, ali u kuhinji moram ubaciti jednu malu zbog kondenzacije.
Bio kod komšije da mi pokaže Vox, zaledila pa sigurno pola ako ne i vise i taj led stoji ne topi se a ona radi, ma sva ukovana debelim ledom!
Gledam moje Midea spoljne, sve suve, kad urade DF to posle sve suvo i čisto, pa mi nije jasno sta je kod njega problem, a još je zaklonjena od kiše i snega?
Koji model Mideje.imas..Ja.se.razmisljam.pored Ambera.da.ubacim 1.spo.i dve unutrasnje..jer su mi te spavace po 10kv.Upravo ja imam tako uradjeno I sa dobrom izolacijom je ok, ali kod mene je u horizontali stavljeno 3 unutrašnje na jednu spoljnu i u dnevnoj i dečjoj imam parapetne a u hodniku je zidna.
Greje pravo kupatilo i levo i desno su spavaća i kuhinja. U spavaćoj i nije potrebna neka velika temperatura, kupatilo je ok jer pravo duva, ali u kuhinji moram ubaciti jednu malu zbog kondenzacije.
Bio kod komšije da mi pokaže Vox, zaledila pa sigurno pola ako ne i vise i taj led stoji ne topi se a ona radi, ma sva ukovana debelim ledom!
Gledam moje Midea spoljne, sve suve, kad urade DF to posle sve suvo i čisto, pa mi nije jasno sta je kod njega problem, a još je zaklonjena od kiše i snega?
Nemoj ga strašiti, nije valjda toliki baksuz pa da mu rikne spoljna.Teska glupost,crkne spoljna i zab na grejanje.
Obavezno stavi parapetne, jeste skuplje ali vredi svaku paru, kod mene je 27-ica spolja.Koji model Mideje.imas..Ja.se.razmisljam.pored Ambera.da.ubacim 1.spo.i dve unutrasnje..jer su mi te spavace po 10kv.
2012 je bilo oko 20 dana u minusu.Овако буде један дан у двадесет година, може тад да се упали грејалица, котао, заложо мало или шта се већ има на располагању.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari